Gezondheid komt van het bord! We weten steeds beter het verband tussen voeding en gezondheid. Talrijke onderzoeken tonen de impact aan van voedingsfactoren op het optreden van bepaalde ziekten en omgekeerd bewijzen andere onderzoeken het voordeel van bepaalde voedingsmiddelen, voedingsstoffen en gedragingen bij het voorkomen van pathologieën. Daarom is voeding een sleutelelement bij het behouden of zelfs verbeteren van ons gezondheidsniveau. Ontdek via deze gids de basis van voeding met een presentatie van essentiële voedingsstoffen, macronutriënten (eiwitten, lipiden, koolhydraten), micronutriënten (vitamines, mineralen, sporenelementen) en andere actieve stoffen (guaranine, curcumine, enz.) die in onze voeding voorkomen .
Dit artikel is bijgewerkt op 03/09/2022Eiwitten, door de verkeerde benaming vaak eiwitten genoemd, zijn essentieel voor het goed functioneren van onze stofwisseling. Eiwitten omvatten eiwitten, aminozuren en peptiden : de gecombineerde aminozuren vormen peptiden en de sequentie van deze peptiden vormt eiwitten. Eiwitten zijn dan macromoleculen, gevormd uit een of meer polypeptideketens.
Er zijn 20 verschillende aminozuren, waarvan er 12 door ons lichaam worden gesynthetiseerd en waarvan er 8 “essentieel” worden genoemd, dat wil zeggen dat ze via de voeding moeten worden geleverd omdat we niet in staat zijn ze te synthetiseren.
Voldoende eiwitten dragen bij aan spiermassa behouden en vergroten maar spelen ook een rol voor de behoud van normale botten.
Voor 1 gram geconsumeerd eiwit zijn dit 4 calorieën gemaakt aan het lichaam.
Koolhydraten zijn van ons belangrijkste energiebronze vormen een essentiële brandstof voor de hersenen en de spieren en sommige zijn essentieel voor het goed functioneren van de darmen. Algemeen genoemd suikerskoolhydraten bestaan uit waterstof (H), koolstof (C) en zuurstof (O), waardoor de osen worden gevormd. Er zijn twee soorten koolhydraten: eenvoudige koolhydraten zoals glucose, lactose en sucrose en complexe koolhydraten zoals zetmeel, glycogeen of vezels.
Net als eiwitten zijn ze dat voor 1 gram geconsumeerde koolhydraten 4 calorieën gemaakt aan het lichaam.
Voedingsvezels zijn polysachariden (bestaande uit verschillende enkelvoudige suikers, suikers) en maken deel uit van de koolhydraten familie. Er zijn twee klassen: oplosbare vezels zoals pectines, die, zoals hun naam doet vermoeden, oplosbaar zijn in water, en onoplosbare vezels zoals cellulose, die een hoog zwelvermogen hebben. Vezels worden niet verteerd door de enzymen van het spijsverteringskanaal, maar ze hebben wel voordelen bij het reguleren van de darmtransit, het verzadigingsgevoel en bij het voorkomen van veel ziekten.
Vezels leveren minder energie dan enkelvoudige koolhydraten 1,9 kcal per gram van de vezels die worden geconsumeerd.
Lipiden zijn essentiële bestanddelen van ons lichaam. Ze bestaan uit vetzuren, waarvan er twee soorten zijn: onverzadigde en verzadigde vetzuren.
DE onverzadigde vetzuren (AGI) bestaan uit een of meer dubbele koolstof-koolstofbindingen (C=C), waardoor ze in twee categorieën kunnen worden ingedeeld: enkelvoudig onverzadigde vetzuren (MUFA) en meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA). MUFA's hebben slechts één dubbele binding, dit is het geval voor oliezuur, een omega 9, terwijl PUFA's bestaan uit verschillende dubbele koolstof-koolstofbindingen. Onder deze laatste vinden we bijvoorbeeld omega 3 en 6 die respectievelijk de volgende vetzuren groeperen, alfa-linoleenzuur en linolzuur, essentiële vetzuren die door onze voeding moeten worden geleverd omdat mensen ze niet kunnen synthetiseren.
Om te verzadigde vetzuren (SFA), ze hebben alleen eenvoudige koolstofbindingen, dat wil zeggen dat alle koolstofatomen zijn gekoppeld aan waterstofatomen. We geven de voorkeur aan onverzadigde vetten in de voeding boven verzadigde vetten om een normaal cholesterolgehalte te behouden en vooral om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.
In tegenstelling tot eiwitten en koolhydraten die elk 4 kcal per gram leveren, leveren lipiden dat wel 9 kcal per gram. Ze dragen daarom aanzienlijk bij aan het dekken van de energiebehoeften.
Meer details over: lipiden en vetzuren in onze voeding
Naast deze macronutriënten hebben alleen bepaalde organische verbindingen zoals ethanol, polyolen of zelfs bepaalde zuren een energetische waarde.
Mineralen zijn geen energiebron, maar worden vaak opgenomen in celstructuren en zijn essentieel voor de activiteit van hormonen en enzymen. Ze moeten via de voeding binnenkomen, omdat het lichaam ze niet kan aanmaken. Er bestaat een twintig mineralen die voordelen bieden voor de mens, de belangrijkste zijn calcium, magnesium, fosfor, natrium of kalium.
Spoorelementen zijn in kleine hoeveelheden aanwezig in ons lichaam, maar spelen een rol belangrijke rol in veel metabolische reacties. De belangrijkste sporenelementen zijn ijzer, koper, chroom, selenium, zink, mangaan of jodium.
Meer details over: mineralen, sporenelementen in onze voeding
Vitaminen zijn essentiële stoffen voor het lichaam en in het bijzonder voor het goed functioneren van fysiologische processen. Dit zijn moleculen die in zeer kleine hoeveelheden actief zijn en waarvan de tekortkomingen ernstige ziekten of disfuncties kunnen veroorzaken. De inname van vitamines via de voeding is essentieel omdat het deze niet kan produceren, met uitzondering van twee vitamines, K en D. Het bestaat 13 vitaminefamilies verdeeld in twee categorieën :
DE vetoplosbare vitaminen in staat om op te lossen in vetten, vinden we vitamine A, D, E en K.
DE wateroplosbare vitaminen in staat om in water op te lossen, vinden we de vitamines van groep B (B1, B2, B3 of PP, B5, B6, B8, B9 en B12) en C.
Meer details over: vitamines in onze voeding
Fytonutriënten zijn voedingsstoffen uit plantenzijn ze van nature aanwezig in voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, zoals fruit, groenten, volkorenproducten of peulvruchten.
Onder de fytonutriënten vinden we vooral de fenolische verbindingen met polyfenolen, flavonoïden of fenolzuren en carotenoïden.
Deze actieve stoffen worden vaak in onze voeding aangetroffen en dat wordt ook erkend krachtige antioxidanten. Deze voedingsstoffen helpen als antioxidanten bij het bestrijden van oxidatieve stress en ziekten zoals hart- en vaatziekten, degeneratieve ziekten, kanker en zelfs vroegtijdige veroudering.
Meer details over: antioxiderende kracht
Naast hun antioxiderende eigenschappen kunnen fytonutriënten dat ook hebben gezondheidsvoordelen en met name op het niveau van bijvoorbeeld het immuunsysteem of het hormonale systeem. Ze kunnen ook fungeren als bacteriële of antivirale middelen en zijn verantwoordelijk voor de kleuring van bepaalde groenten en fruit, zoals de oranje kleur van wortels, die voornamelijk te wijten is aan bètacaroteen.
Meer details over: fytonutriënten in onze voeding
DE ANC de benchmarks aanwijzen die door ANSES zijn vastgesteld voor een groot aantal nutriënten om de criteria te definiëren gemiddelde voedingsbehoeften van een bevolking. Ze worden regelmatig bijgewerkt op basis van wetenschappelijke vooruitgang. Momenteel is de energie-inname als volgt verdeeld:
ANSES raadt aan om uw gemiddelde dagelijkse consumptie zo samen te stellen dat de bijdrage aan de calorieën van elke belangrijke groep macronutriënten als volgt is:
Om de bevolking te helpen de beste voedingskeuzes te maken en een actievere levensstijl aan te nemen, worden benchmarks aanbevelingen en verschijnen er nieuwe producten!
Toename : ongezouten noten, gedroogde groenten, fruit en groenten, zelfgemaakte producten maar ook fysieke activiteit.
Bewegen naar : volkorenproducten, seizoensfruit en -groenten, voedsel van lokale producenten en, indien mogelijk, biologisch voedsel, afwisselend vette en magere vis, diverse plantaardige oliën en een beperkt aantal zuivelproducten.
Verminderen : rood vlees, zoete en hartige producten, vleeswaren, alcohol, zitten en producten met een voedingsscore D en E.
Wetenschappelijk gezien is 1 kilocalorie (1.000 calorieën of 1 kcal) de hoeveelheid warmte die nodig is om de temperatuur van 1 kilogram water met 1°C te verhogen.
Op het gebied van voeding en voeding levert een enkele appel ongeveer 52 kcal of 52.000 calorieën. Voor het gemak van de berekeningen wordt energie uitgedrukt in eenheden van 1.000 calorieën, ook wel kilocalorieën genoemd. Dat wil zeggen, 1 Calorie komt overeen met 1 kilocalorie ; De hoofdletter “C” in Calorieën staat voor “kcal”. Calorieën en kilocalorieën worden dus door elkaar gebruikt om hetzelfde uit te drukken.
In de praktijk is het daarom normaal en acceptabel om de kleine letter “c” te gebruiken in plaats van de hoofdletter “C”, vooral tijdens het spreken.
We vinden verschillende termen in termen van voedingsaanbevelingen zoals ANC, RDA, RNJ of zelfs VNR.
ANC : aanbevolen voedingsinname. Dit zijn punten van wetenschappelijke maatstaven voor een bepaalde populatie. Ze vertegenwoordigen de voldoende hoeveelheid van de verschillende voedingsstoffen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat in de voedingsbehoeften van verschillende bevolkingsgroepen wordt voorzien.
ADH: aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Die zijn regelgevende waarden europese normen die als referentie worden gebruikt bij de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen. In tegenstelling tot ANC's houden ADH's geen rekening met leeftijd, geslacht of levensstijl.
Rnj: dagelijkse voedingsbenchmarks. Die zijn fundamentele waarden verstrekt door fabrikanten, om de energie- en macronutriënteninhoud van dranken of voedingsmiddelen te positioneren in relatie tot het ANC.
Gemiddelde score: 4.7 ( 421 stemmen )
Boek : Manetta, J. (2014). Micronutritie en nutritherapie: algemene samenvatting voor gezondheidswerkers. Sparta-edities.
Boek : Vasson, parlementslid. (2015). Voedingssupplementen: de sleutels tot het aanbevelen ervan bij de apotheek. Paperback-edities.
Website: Aanbevelingen | Eet Beweeg. Opgehaald op 17 juni 2019, van http://www.mangerbouger.fr/Les-recommandations
GIDS Osteoporose en dieet: welk voedsel moet u verkiezen en vermijden?
GIDS Eczeem en dieet: welke voedingsmiddelen moeten worden vermeden en begunstigd?
GIDS Macrocytische anemie: welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine B12?
GIDS Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B9 (foliumzuur) in geval van macrocytische anemie
GIDS Bloedarmoede door ijzertekort: welke ijzerrijke voedingsmiddelen hebben de voorkeur?
GIDS Welke voedingsmiddelen moet je kiezen om je kleurtje een boost te geven?
GIDS Wat zijn de meest effectieve eetlustremmers?
GIDS Pollenallergie: welk voedsel moet u verkiezen en vermijden?
GIDS Welke voedingsmiddelen moet u vermijden of de voorkeur geven in geval van divertikels?
GIDS Welke voedingsmiddelen moet u vermijden bij een hiatale hernia?
GIDS Tendinitis en dieet: welke voedingsmiddelen moeten worden vermeden en begunstigd?
GIDS Artrose en dieet: welke voedingsmiddelen moeten worden vermeden en begunstigd?
GIDS Wat moet je eten als je constipatie hebt?
GIDS Wat te eten tijdens het geven van borstvoeding voor de gezondheid van het kind en de moeder?
GIDS Voorkomen en verlichten van aften door middel van een dieet
GIDS Cellulitis en dieet: welke voedingsmiddelen moet u vermijden en de voorkeur geven?
GIDS Voorkomen en verlichten van een opgeblazen gevoel door middel van een dieet
GIDS Diarree en dieet: welk voedsel moet u verkiezen en vermijden?
GIDS Voorkomen en verlichten van urineweginfecties (cystitis) via een dieet
GIDS Wat is het zuur-base-evenwicht en hoe kan ik dit herstellen?
GIDS Wat moet je eten als je glutenintolerantie hebt?
GIDS Wat moet je eten als je lactose-intolerantie hebt?
GIDS Hoe prikkelbare darmen verlichten met voedsel zonder FODMAPs?
GIDS Hoe acne voorkomen via een dieet?
GIDS Astma voorkomen en verlichten via een dieet
GIDS Diverticulitis: dieet zonder residu
GIDS Welk dieet moet u volgen bij hypothyreoïdie?
GIDS Hoe voorkom je spierkrampen via een dieet?
GIDS Nierfalen: welke voedingsmiddelen moet u vermijden?
GIDS Hoe de gevolgen van hyperthyreoïdie beperken via een dieet?
GIDS Welk dieet moet u volgen bij acute pancreatitis?
GIDS Welk dieet moet u volgen bij chronische pancreatitis?
GIDS Voorkomen en verlichten van aambeien via een dieet
GIDS Hoe kunt u oplosbare en onoplosbare vezels in uw dieet opnemen?
GIDS Wat is oxidatieve stress en hoe kun je deze beperken?
GIDS Glycemische index: definitie en classificatie van voedingsmiddelen
GIDS Gastritis voorkomen en verlichten door middel van een dieet