Chronische calcific pancreatitis (CCP) is een aanhoudende ontsteking van de pancreas veroorzaakt door morfologische laesies. Dit resulteert in pancreasinsufficiëntie als gevolg van onomkeerbare vernietiging van de secretoire functies van de pancreas. De ziekte is progressief, maar de progressie van de laesies kan worden gestopt. Bij 80 tot 90% van de chronische pancreatitis is de belangrijkste oorzaak chronisch alcoholisme, en de prevalentie neemt toe bij mannen. Voeding speelt een cruciale rol bij het stoppen van de progressie van pancreaslaesies, dankzij de eliminatie van alcoholgebruik. Het stelt de patiënt ook in staat een bevredigende algemene en voedingstoestand te herwinnen, door de malabsorptie van voedingsstoffen te compenseren. Deze gids omvat alle voedingskennis die specifiek is voor chronische pancreatitis.

Dit artikel is bijgewerkt op 04/12/2023

Symptomen van chronische pancreatitis

Het begin van de ziekte is meestal asymptomatischkan de aanwezigheid van aanvallen van acute pancreatitis de diagnose bepalen. Anders merken we vooral:

  • gewichtsverlies : Chronische pancreatitis veroorzaakt hyperkatabolisme (verslechtering van de voedingsreserves van het lichaam) omdat de belangrijkste voedingsstoffen niet langer goed worden opgenomen (eiwitten en lipiden). Als gevolg hiervan leidt dit hyperkatabolisme tot gewichtsverlies.

  • typische pijn : Ze bevinden zich bovenaan de maag en lijken op dolken. Over het algemeen verdwijnt de pijn na 10 jaar progressie, wat overeenkomt met een zeer gevorderd stadium van de ziekte.

  • problemen met de spijsvertering : Ze gaan gepaard met malabsorptiediarree, vooral als gevolg van creatorroe en steatorroe (lekkage van eiwitten en lipiden in de ontlasting). Deze laatste zijn het gevolg van de vernietiging van de pancreascellen die pancreassap afscheiden. In feite bestaat dit sap uit enzymen die de vertering van eiwitten en lipiden mogelijk maken.

  • insulineafhankelijke of insulinevereiste diabetes : De verandering van de endocriene functies van de alvleesklier beperkt de uitscheiding van insuline en glucagon. Deze twee hormonen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, maar worden niet langer uitgescheiden door de alfa- en bètacellen van de eilandjes van Langerhans in de pancreas. Deze cellen worden inderdaad vernietigd in gevallen van vergevorderde chronische pancreatitis.

Het belang van voeding bij chronische pancreatitis

Dieet speelt een essentiële rol bij de behandeling van chronische pancreatitis. Het wordt aanbevolen om dit te laten volgen door een diëtist-voedingsdeskundige of een arts-voedingsdeskundige om voedingstekorten aan te pakken, afhankelijk van de patiënt. Als gevolg hiervan maakt het dieet het mogelijk om:

  • Beperk of stop zelfs de progressie van pancreaslaesies verwijderen de alcohol definitief. Zelfs incidentele inname wordt zeer slecht verdragen en gaat gepaard met pijnlijke crises. Helaas hebben patiënten met chronische pancreatitis vaak moeite om deze alcoholafhankelijkheid te overwinnen. Er is dus een echte behoefte om omringd te worden en om specifieke ondersteuning te gebruiken bij gezondheidswerkers of passende verenigingen.

  • Voorkom ondervoeding en compenseer creatorroe door het verhogen van de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten. Creatorrhea is eiwitlekkage in de ontlasting als gevolg van malabsorptie van deze voedingsstoffen. Daarnaast is het mogelijk om ondervoeding te voorkomen door maaltijden splitsen om de voedselinname te bevorderen en te verhogen. Dit helpt het hyperkatabolisme van de ziekte te compenseren, wat een sterke afbraak is van de lichaamsreserves om ontstekingen te bestrijden.

  • Beperk de slechte vertering van lipiden en steatorroe door maaltijden te vermijden die in één keer te veel calorieën bevatten. Het wordt ook aanbevolen om maaltijden met een hoog lipidengehalte te vermijden door de inname ervan te beperken gekookte vetten. Steatorroe is het lekken van lipiden in de ontlasting als gevolg van hun malabsorptie. De inname van lipiden mag echter in zijn geheel niet worden verminderd. Lipiden worden inderdaad verteerd dankzij maagsap-beschermde enzymen gebruiken gegeven door de dokter.

  • Beperk de risico's op het ontwikkelen van diabetes het vermijden van de geïsoleerde inname van suikerhoudende producten. Bovendien verdient het de voorkeur om over te stappen op voedingsmiddelen met een lage en gemiddelde glycemische index (GI) om de stijging van de bloedsuikerspiegel te beperken. Voldoende vezelconsumptie is dan verstandig om deze toename te beperken, omdat vezels een hypoglycemische rol spelen (vermindert de GI).

  • Optimaliseer de werking van pancreasenzymen door de vezelinname te beperken tot 25 tot 30 g per dag (“therapeutisch dieet met normaal licht”). In feite vangen en beperken vezels de werking van pancreasenzymen. Ze mogen echter niet worden verwijderd, omdat ze het mogelijk maken de geografische aanduiding te controleren.

  • Beperk de slechte vertering van vitamine A, D, E en K veroorzaakt door steatorroe door de inname van deze vetoplosbare vitamines te optimaliseren. Bovendien is het niet ongebruikelijk dat de arts suppletie met deze vitamines voorschrijft.

Te vermijden voedingsmiddelen om de progressie van chronische pancreatitis te beperken

De alcohol

Alcohol bevordert schade aan de alvleesklier en veroorzaakt pijn bij patiënten met chronische pancreatitis.

Wij raden u aan:

  • van volledig en permanent uw alcoholgebruik elimineren. Zelfs incidentele en redelijke inname veroorzaakt pijn en bevordert pancreaslaesies.

  • Als stoppen met alcoholgebruik ingewikkeld is, kan het verstandig zijn om daarvoor contact op te nemen met bepaalde verenigingen of professionals om in dit proces ondersteund te worden.
  • niet te consumeren “niet-alcoholische” dranken zoals “alcoholvrije” bieren, omdat deze dranken nog steeds alcohol bevatten, ook al worden de verhoudingen verkleind. Zelfs een kleine hoeveelheid alcohol kan de progressie van pancreasschade bevorderen.

Kookvetten: gekookte olie, room en boter.

Vetten ondergaan oxidatie als gevolg van hitte. Deze oxidatie zal tot gevolg hebben dat de pijn als gevolg van pancreaslaesies wordt bevorderd, omdat het de vorming van gas in de darmen veroorzaakt.

Wij raden u aan:

  • van kook je vet niet (oliën, boter, industriële sauzen, crème fraîche), en consumeer ze bij voorkeur rauw omdat ze geen oxidatie ondergaan en daarom beter verdragen worden.

  • vermijd overtollig vet in uw maaltijden, omdat deze waarschijnlijk malabsorptiediarree veroorzaken.

Zoete producten

Gezien de risico's op het ontwikkelen van diabetes na chronische pancreatitis moeten suikerhoudende producten worden vermeden omdat ze een hoge glycemische index (GI) hebben. Dit zorgt er dus voor dat de bloedsuikerspiegel hoog is en resulteert in insulinesecretie in verhouding tot de hoogte van de bloedsuikerspiegel.

Wij raden u aan:

  • niet meer dan 15 g suikerhoudende producten per dag consumeren (zoetwaren, snoep, frisdrank, chocolade, enz.) en deze indien mogelijk elimineren.

  • vermijd het consumeren van suikerhoudende producten in isolatie. Het verdient zelfs de voorkeur om deze voedingsmiddelen aan het einde van een maaltijd te consumeren om een ​​te hoge stijging van de bloedsuikerspiegel te voorkomen.

  • om deze zoete producten te consumeren met voedsel dat rijk is aan vezels, zoals vers fruit en groenten, maar ook oliehoudende zaden. Vezels helpen zelfs de glycemische index te verlagen dankzij het hypoglycemische effect.

De voedingsmiddelen die de voorkeur verdienen om een ​​bevredigende algemene en voedingstoestand te behouden

Rauwe kruidenoliën: koolzaad, hennep, vlas, olijf, zonnebloem

Deze oliën leveren hoogwaardige lipiden aan het lichaam. Omdat de consumptie van lipiden mogelijk is dankzij de door de arts verboden maag-beschermde enzymen, worden deze oliën zeer goed verdragen en zorgen ze voor een dagelijkse inname van lipiden.

Wij raden u aan:

  • om deze plantaardige oliën te consumeren door ze aan uw bereidingen toe te voegen koud (rauwe groenten, gekookte groenten) en niet tijdens het koken. Ruwe vetten inderdaad ondergaan geen oxidatie en worden daarom beter verdragen.

  • om de voorkeur te geven aan oliën rijk aan omega-3 of die een goede hebben verhouding omega-3/omega-6 : plantaardige koolzaadolie, hennep plantaardige olie, vlas plantaardige olie, plantaardige walnootolie, camelina plantaardige olie.

  • wissel oliën rijk aan omega-3 af met een olie rijk aan omega-6 zoals zonnebloemolie. Zonnebloemolie is inderdaad een olie die rijk is aan omega-6, maar dat is het ook rijk aan vitamine E. Het maakt het dus mogelijk om de door steatorroe veroorzaakte verliezen aan vitamine E gedeeltelijk te compenseren.

Vlees, vis, eieren en peulvruchten

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan eiwitten, waardoor ze het gewichtsverlies en de ondervoeding als gevolg van het hyperkatabolisme van chronische pancreatitis helpen beperken.

Wij raden u aan:

  • een eiwitbron consumeren (vlees, vis, eieren, peulvruchten) bij elke lunch en diner om de eiwitinname te optimaliseren.

  • om de voorkeur te geven aan zachte kookmethoden om uw voedsel te bereiden (koken in de oven, stomen, in folie, in water, enz.).

  • begunstigen vet vlees aangesloten bij Bleu Blanc Cœur omdat ze van nature verrijkt zijn met omega-3, onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam.

  • om de consumptie van mager vlees (gevogelte, konijn) af te wisselen met de consumptie van vet vlees (rundvlees, paard, kalfsvlees).

  • consumeer magere vis (kabeljauw, koolvis, wijting, heek) en introduceer deze 1 tot 2 keer per week vette vis (makreel, haring, sardines, zalm, tonijn) omdat het voedingsmiddelen zijn die van nature rijk zijn aan omega-3.

  • om je naartoe te leiden aangesloten eieren Blauw Wit Hart die van nature verrijkt zijn met omega-3. In feite zijn ze afkomstig van kippen die een dieet kregen dat hoofdzakelijk op lijnzaad was gebaseerd.

  • consumeren één keer per week peulvruchten (linzen, rode bonen, kikkererwten) als eiwitbron op het bord of als vervanging voor zetmeelrijk voedsel.

Fruit en groenten

Groenten en fruit behoren tot de familie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels en micronutriënten. Op deze manier maken ze het mogelijk om de verliezen van bepaalde personen te compenseren vetoplosbare vitaminen (A, E, K) als gevolg van steatorroe. Bovendien maakt hun rijkdom aan vezels het een perfecte aanvulling op zetmeelrijke voedingsmiddelen om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Vezels spelen inderdaad een rol hypoglycemisch, waardoor het mogelijk wordt een te hoge stijging van de bloedsuikerspiegel en, op deze manier, een hypersecretie van insuline te voorkomen.

Wij raden u aan:

  • zo min mogelijk te consumeren 300 tot 400 g groenten per dag.

  • eet uw groenten en fruit bij voorkeur rauw, zodat u zoveel mogelijk vitamines behoudt.

  • hebben bij elke maaltijd minstens één stuk fruit of groente (fruit als tussendoortje, groenten bij de maaltijd).

  • om over te gaan naar groenten en fruit die rijk zijn aan vitamine A : wortels, spinazie, rode paprika, pompoen, abrikoos, passievrucht, mango.

  • om fruit en groenten te consumeren die rijk zijn aan vitamine E : avocado, mango, zwarte bes, spinazie, asperges, waterkers.

  • om over te gaan naar groenten en fruit die rijk zijn aan vitamine K : groene kool, spinazie, broccoli, druiven, pruim, appel.

Volkorenproducten en oliehoudende zaden

Deze twee voedingsmiddelenfamilies zijn rijk aan vezels en vitamines. Wees echter voorzichtig met een teveel aan deze voedingsmiddelen, omdat hun rijkdom aan vezels schadelijk kan zijn voor de werking van enzymen die de vertering van voedsel mogelijk maken.

Wij raden u aan:

  • van geven de voorkeur aan volkorenproducten (bruine rijst, volkorenpasta, griesmeel, quinoa) met geraffineerde graanproducten, om de glycemische index van de maaltijd te verlagen en het verlies aan vetoplosbare vitamines te compenseren.

  • om volkorenproducten te consumeren ten minste een keer per dag.

  • om oliehoudende zaden als tussendoortje te consumeren om het lichaam maximale vitamines te geven: amandelen, paranoot, macadamia noten, pecan noten, pijnboompitten, walnootpitten.

Zuivelproducten

Zuivelproducten zijn een belangrijke eiwitbron voor het lichaam. Op deze manier helpen ze gewichtsverlies en ondervoeding tegen te gaan. Dankzij het voorschrijven van maag-beschermde enzymen worden volle melk en kaas bovendien verdragen door patiënten met chronische pancreatitis.

Wij raden u aan:

  • consumeren 1 tot 2 zuivelproducten per dag om de eiwitinname te optimaliseren.

  • consumeren Maximaal 30 g kaas per dag.

  • om de voorkeur te geven aan zuivelproducten verrijkt met vitamine D.

Ontbijt :

  • Kom melk
  • Muesli
  • Een abrikoos

Tussendoortje 1:

  • Andijviesalade met olijfolie

Lunch :

  • Koolvisfilet
  • Aardappelen
  • Bloemkool

Tussendoortje 2:

  • Natuurlijke yoghurt
  • Een paar pecannoten

Diner :

  • Courgette soep
  • Geraspte kaas
  • Zure room
  • Donkere chocolade vierkant

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 908 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: O'Brien, SJ, & Omer, E. (2019). Chronische pancreatitis en voedingstherapie. Voeding in de klinische praktijk, 34, S13-S26. https://doi.org/10.1002/ncp.10379

Publicatie: de la Iglesia-García, D., Huang, W., Szatmary, P., Baston-Rey, I., Gonzalez-Lopez, J., Prada-Ramallal, G., Mukherjee, R., Nunes, QM, Domínguez -Muñoz, JE, & Sutton, R. (2016). Werkzaamheid van pancreasenzymvervangingstherapie bij chronische pancreatitis: systematische review en meta-analyse. Darm, 66(8), 1354.1-1355. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2016-312529

Publicatie: Duggan, SN (2017). Onderhandelen over de complexiteit van exocriene en endocriene disfunctie bij chronische pancreatitis. Proceedings van de Nutrition Society, 76(4), 484-494. https://doi.org/10.1017/s0029665117001045

Publicatie: Onecia Benjamin, OB, & Sarah L. Lappin, SLL (2021, 26 juni). Chronische pancreatitis. StatPearls [internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482325/

Boek : Ferreira, A., Petretti, C., en Vasina, B. (2015). Biologie van de menselijke voeding (2e ed.). Studierama.

Boek : C. (2021). Voedsel, voeding en diëten. STUDYRAMA.

Website: Aanbevelingen Galweginfecties. (2020, 15 september). VIDAL. https://www.vidal.fr/entreprises/recommandations/infections-des-voies-biliaires-3329.html#prise-en-charge

Website: Bartel, M. (2022b, 29 juni). Chronische pancreatitis. MSD-handleiding Professionele editie. https://www.msdmanuals.com/fr/professional/troubles-gastro-intestinaux/pancr%C3%A9atite/pancr%C3%A9atite-chronique#:%7E:text=La%20pancr%C3%A9atite%20chronique% 20is%20a,en%20endocrien%20(insufficiëntie%20pancr%C3%A9atisch).