Amandel is de vrucht van de amandelboom. Een kleine boom die gedijt in droge gebieden. Uit de Rosaceae-familie is het een neef van appels, peren en frambozen. Een groot deel van de geteelde amandelen is Amerikaans, ze komen precies uit Californië. Op de tweede plaats onder de amandelproducerende landen vinden we Spanje, hoewel de productie nog steeds vrijwel onbeduidend is vergeleken met de Amerikaanse reus. Zeer beroemd, de Amandel reist de wereld rond, het is zelfs de tweede meest geconsumeerde noot ter wereld, na de beroemde Pinda's. De erkenning komt zeker voort uit de zoete smaak, die door iedereen wordt gewaardeerd. Wees voorzichtig, ze heeft soms veel verrassingen als ze haar bitterheid aan onze smaakpapillen laat zien. De min of meer bittere smaak van amandelen hangt af van hun amygdalinegehalte. Wij benutten de smaakeigenschappen ervan door ze in tal van culinaire bereidingen te gebruiken. Rauw gegeten, gegrild, in puree, in plantaardige olie, geraspt, in sap, door gebak en snoep, Amandel heeft het allemaal. Het voedingsprofiel is typisch voor een noot: amandelen zijn rijk aan onverzadigde lipiden en vitamine E. Ze leveren ook diverse andere micronutriënten, zoals calcium, magnesium, selenium, koper, mangaan en zelfs vitamine B9. Ook eiwitten en vezels zijn goed vertegenwoordigd. Alles bij elkaar levert het meerdere deugden op, zoals de bijdrage aan de inname van micronutriënten en de strijd tegen oxidatieve stress, maar ook het vermogen om de eetlust te onderdrukken. Ze genieten echter ook een ongegronde reputatie op het gebied van constipatie, gewichtsverlies of gewichtstoename. Latijnse naam: Prunus dulcis (Mill.) DAWebb. Botanische familie: Rosaceae. Gebruikt deel: amandel.

Dit artikel is bijgewerkt op 26/06/2023

Voor hun inname van micronutriënten

Het belangrijkste kenmerk van amandelen is dat ze op micronutriëntenniveau een van de meest complete alledaagse voedingsmiddelen zijn in vergelijking met fruit en groenten, maar ook met andere oliehoudende zaden.. Op deze manier nemen ze actief deel aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van bepaalde voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van het lichaam. Een handvol amandelen (ongeveer 30 g) levert namelijk:

  • 3,15 g onverzadigd vet die de bloedspiegels van cholesterol en triglyceriden verlagen.

  • 14% van de ADH voor eiwitten die het behoud of de ontwikkeling van spiermassa bevorderen en die ook de immuunfunctie ondersteunen.

  • 13% van de ADH voor vezels die de doorvoer reguleren, darmkanker voorkomen en de bloedspiegels van cholesterol en triglyceriden verlagen.

  • antioxidanten (56% van de ADH voor vitamine E, 28% van de ADH voor mangaan, 10% van de ADH voor selenium, 10% van de ADH voor zink en fytosterolen) die deelnemen aan de strijd tegen oxidatieve stress. Dit laatste leidt tot cellulaire schade die bepaalde pathologieën veroorzaakt (cardiovasculair, neurodegeneratief of kanker).

  • andere voedingsstoffen : 28% van de ADH voor koper, 22% van de ADH voor magnesium, 22% van de ADH voor fosfor, 18% van de ADH voor vitamine B9, 12% van de ADH voor kalium en 10% van de ADH voor calcium.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Consumeer een handvol amandelen per dag, wat overeenkomt met ongeveer 30 g. Ze kunnen de hele dag alleen worden gegeten, maar het wordt aanbevolen om ze te gebruiken als ontbijt en als tussendoortje.

  • Integreer Amandelen in de volgende bereidingen om ze makkelijker in te nemen: muesli, gerechten, gemengd met ander gedroogd fruit, zuivelproducten, yoghurt, dessert.

  • Consumeer amandelen als onderdeel van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet om de inname van micronutriënten te optimaliseren.

  • Consumeer amandelen niet overmatig, omdat het calorierijke voedingsmiddelen blijven. Hun voedingssamenstelling is interessant, maar slechts één handvol is voldoende om van hun voordelen te profiteren.

Tegen de oxidatieve stress

Amandelen zijn samengesteld uit antioxiderende voedingsstoffen (alfa-tocoferol, fytosterolen, selenium, zink, mangaan) die helpen oxidatieve stress te bestrijden. Dit laatste is een onbalans tussen de endogene productie van oxiderende moleculen en de inname van antioxidanten via de voeding. Het heeft tot gevolg dat bepaalde soorten hart- en vaatziekten (waarvoor diabetici en mensen met hoge bloeddruk een groot risico lopen) en neurodegeneratieve ziekten, maar ook bepaalde vormen van kanker, worden bevorderd.

In deze context helpen amandelen het optreden van deze ziekten te voorkomen dankzij hun bijdrage aan alfa-tocoferol (vitamine E), mangaan, selenium, zink en fytosterolen. Vitamine E vecht tegen oxidatieve stress via verschillende mechanismen: directe opvang van superoxide (zeer reactieve en giftige vrije radicalen), toename van antioxiderende enzymen en remming van lipidenoxidatie. Van hun kant zijn fytosterolen door verschillende onderzoeken erkend vanwege hun gunstige antioxiderende werking.

Mangaan en zink nemen deel aan de vorming van superoxide-dismutase, een antioxidant-enzym dat het superoxide-anion (zeer giftige vrije radicaal) neutraliseert. Superoxide-dismutase is het onderwerp geweest van serieuze onderzoeken naar het beperken van voortijdige veroudering van cellen. Bovendien helpen het selenium en de vitamine E die in amandelen aanwezig zijn, bij de vorming van glutathionperoxidase, het belangrijkste cellulaire antioxidant-enzym. De aanwezigheid ervan in extracellulaire vloeistoffen beperkt de oxidatie van membraanlipiden. Bovendien beperkt glutathionperoxidase de eiwitoxidatie in het cytosol, evenals de DNA-oxidatie in de mitochondriën.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Consumeer een handvol amandelen per dag, wat overeenkomt met ongeveer 30 g. Ze kunnen de hele dag alleen worden gegeten, maar het wordt aanbevolen om ze te gebruiken als ontbijt en als tussendoortje.

  • Amandelen moeten worden opgenomen in een uitgebalanceerd, gevarieerd dieet dat rijk is aan antioxidanten om hun voordelen in de strijd tegen oxidatieve stress te optimaliseren. Dit dieet helpt zo de risico's op kanker, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve ziekten te voorkomen.

  • Integreer Amandelen in de volgende bereidingen om ze makkelijker in te nemen: muesli, gerechten, gemengd met ander gedroogd fruit, zuivelproducten, yoghurt, dessert. Ze kunnen ook mee geconsumeerd worden Paranoot, van de Cashewnoten, of zelfs Pinda's met een snelheid van een totaal handvol per dag.

  • Mensen die lijden aan diabetes type II en hoge bloeddruk zouden de consumptie van oliehoudende zaden zoals amandelen moeten bevorderen. Oliehoudende zaden zijn inderdaad in verband gebracht met een vermindering van het risico op hart- en vaatziekten in deze populaties. Het is daarom raadzaam om ze in een tempo van een handvol per dag te consumeren.

Bij de preventie van hart- en vaatziekten

Amandelen kunnen het risico op hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Inderdaad, amandelen helpen de snelheid van cholesterol in het bloed omdat ze zijn samengesteld uit

  • zeer weinig verzadigde vetzuren : bepaalde verzadigde vetzuren die te veel worden geconsumeerd (met name myristinezuur, laurinezuur en palmitinezuur) hebben atherogene (atheromateuze plaques), thombogene (gedeeltelijk of volledig geblokkeerde slagader) en hypercholesterolemische effecten (verhogen van het cholesterolgehalte in het bloed). Over het algemeen wordt aanbevolen om het teveel aan verzadigde vetzuren in de dagelijkse voeding (rood vlees, boter, bepaalde plantaardige oliën, industriële producten) te beperken, wat een positief punt is voor amandelen die er arm aan zijn.

  • meervoudig onverzadigde vetzuren : het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding draagt ​​bij aan het behoud van een normaal cholesterolgehalte (cholesterolgehalte in het bloed) en verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed. Amandelen kunnen snacks die rijk zijn aan verzadigde vetzuren, zoals gebak en snoep, vervangen dankzij hun interessante gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren.

  • linolzuur : deze omega-6 zijn de lipiden die het meest aanwezig zijn in amandelen. Van deze laatste is bekend dat ze het totale cholesterolgehalte in het bloed verlagen; we spreken van een hypocholesterolemische rol. Sommige onderzoeken geven ook aan dat ze de neiging hebben om het ‘slechte’ LDL-cholesterol te verlagen, een lipoproteïne die bedoeld is om lipiden van de lever naar de cellen te transporteren die ze nodig hebben. Bij overmaat blijft cholesterol in de bloedbaan achter, waar het het risico loopt te worden geoxideerd en afgezet op de wanden van de slagaders. Dit bevordert het optreden van atherosclerotische plaques en trombose en draagt ​​bij aan het optreden van hart- en vaatziekten. Wees echter voorzichtig met een overmaat aan omega-6, die contraproductief kan zijn (pro-inflammatoire, verhoogde lipidenniveaus, enz.).

  • onoplosbare vezels : deze laatste spelen een hypocholesterolemische rol omdat ze laxerend werken. Ze versnellen de darmtransit, waardoor de darmvlokken (“vingers die voedingsstoffen opvangen en opnemen”) niet de tijd krijgen om macronutriënten en cholesterol optimaal op te nemen. Dit beperkt de aankomst van cholesterol in het bloed en verlaagt de glycemische index (GI) van de maaltijd. Het verminderen van de GI beperkt het verlangen naar voedsel, wat de oorzaak is van de endogene cholesterolproductie.

  • antioxidanten : zoals eerder gezien voorkomen antioxidanten het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Het zink, mangaan en koper dat in amandelen aanwezig is, draagt ​​bij aan de vorming van superoxide-dismutase, dat het onderwerp is geweest van serieuze onderzoeken naar het beperken van voortijdige veroudering van cellen. Het zou daarom de vorming van leeftijdsgebonden ziekten zoals hart- en vaatziekten beperken. Bovendien helpen het selenium en de vitamine E die in amandelen aanwezig zijn, bij de vorming van glutathionperoxidase, het belangrijkste cellulaire antioxidant-enzym. Het beperkt de oxidatie van lipiden, wat het startpunt is van oxidatie die leidt tot de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Het is essentieel om amandelen te consumeren als onderdeel van een uitgebalanceerd, gevarieerd dieet, rijk aan antioxidanten, vezels en meervoudig onverzadigde vetzuren (omega-6 en omega-3), en arm aan verzadigde vetzuren, om hun voordelen op het cholesterolgehalte in het bloed te optimaliseren. Een gezonde levensstijl is ook optimaal om het ontstaan ​​van hart- en vaatziekten te voorkomen: voldoende regelmatige lichamelijke activiteit, slaap, het vermijden van stressbronnen, enz.

  • Consumeer een handvol amandelen per dag, wat overeenkomt met ongeveer 30 g. Ze kunnen de hele dag alleen worden gegeten, maar het wordt aanbevolen om ze te gebruiken als ontbijt en als tussendoortje.

  • Integreer Amandelen in de volgende bereidingen om ze makkelijker in te nemen: muesli, gerechten, gemengd met ander gedroogd fruit, zuivelproducten, yoghurt, dessert. Ze kunnen ook mee geconsumeerd worden Paranoot, van de Cashewnoten, of zelfs Pinda's met een snelheid van een totaal handvol per dag.

  • Mensen die lijden aan diabetes type II en hoge bloeddruk zouden de consumptie van oliehoudende zaden zoals amandelen moeten bevorderen. Oliehoudende zaden zijn inderdaad in verband gebracht met een vermindering van het risico op hart- en vaatziekten in deze populaties. Het is daarom raadzaam om ze in een tempo van een handvol per dag te consumeren.

Voor hun eiwitinname

Amandelen zijn voedingsmiddelen met interessante eiwitgehalten. Ze dragen dus bij aan de dagelijkse inname van deze voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van het lichaam.. Eiwitten zijn essentiële macronutriënten voor het behoud en de ontwikkeling van spiermassa. Bovendien behouden ze de integriteit van het immuunsysteem, terwijl ze de chemische reacties van het lichaam optimaliseren. Een handvol amandelen (ongeveer 30 g) levert 7,78 g eiwit, wat interessant is met het oog op het bereiken van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), geschat op minimaal 50 g eiwit per dag.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat amandelen 2 aminozuren hebben die de eiwitsynthese beperken: methionine en lysine.. Een beperkend aminozuur is een aminozuur (structurele eenheid van een eiwit) dat in een voedingsmiddel afwezig of in onvoldoende hoeveelheid aanwezig is om aan de dagelijkse behoefte aan dit aminozuur te voldoen. Als gevolg hiervan kunnen amandelen alleen niet voldoen aan de dagelijkse behoefte aan deze 2 aminozuren. Ze moeten daarom vergezeld gaan van voedingsmiddelen die rijk zijn aan lysine en methionine, om bij te dragen aan de ADH aan eiwitten.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Consumeer een handvol amandelen per dag, wat overeenkomt met ongeveer 30 g. Ze kunnen de hele dag alleen worden gegeten, maar het wordt aanbevolen om ze te gebruiken als ontbijt en als tussendoortje.

  • Beschouw amandelen niet als de enige eiwitbron. Hun consumptie moet gepaard gaan met voedingsmiddelen die rijk zijn aan dierlijke eiwitten, bij voorkeur om de ontbrekende aminozuren te leveren: vlees, vis, eieren, zuivelproducten.

  • Voor vegetariërs en veganisten moet de consumptie van amandelen gepaard gaan met voedselbronnen van methionine (granen, sojabonen, eieren) en lysine (peulvruchten, waaronder soja, maïs, zuurkool, miso).

  • Amandelen kunnen een interessant tussendoortje zijn voor ouderen en voor mensen die lijden aan ondervoeding. Hun eiwitgehalte kan de spierverspilling helpen beperken en de integriteit van het immuunsysteem beschermen. Deze moeten echter worden geconsumeerd met voedingsmiddelen die bronnen zijn van methionine en lysine om de eiwitsynthese te garanderen.

  • Integreer Amandelen in de volgende bereidingen om ze makkelijker in te nemen: muesli, gerechten, gemengd met ander gedroogd fruit, zuivelproducten, yoghurt, dessert.

  • Consumeer amandelen eerder als tussendoortje na het sporten voor atleten die na de activiteit geen echte maaltijd kunnen consumeren. Dit levert eiwitten op die nodig zijn voor het aanvullen van spierglycogeen na inspanning, evenals voor de goede genezing van microlaesies die door de activiteit worden veroorzaakt.

  • Voor atleten die spiermassa willen winnen, wordt aanbevolen om hun eiwitinname (naast calorieën) te verhogen tot minimaal 1,5 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht (75 g eiwit per dag voor een persoon van 50 kg). Om dit te doen is het essentieel om de inname van dierlijke eiwitten (vlees, vis, eieren, zuivelproducten) en/of plantaardige eiwitten (peulvruchten, noten zoals amandelen) te optimaliseren.

Voor om iemands honger te stillen

Amandelen helpen de honger tussen twee maaltijden te beteugelen dankzij hun eiwit- en vezelgehalte.. In feite levert een handvol amandelen (ongeveer 30 g) 7,78 g eiwit en 3,76 g vezels. Het is bekend dat deze twee voedingsstoffen de verzadiging bevorderen, wat overeenkomt met de afwezigheid van honger tussen twee maaltijden. Inname van eiwitten activeert de synthese van glucose in de darm. Dit laatste komt vrij in de bloedsomloop en wordt gedetecteerd door het zenuwstelsel, dat een eetlustremmend signaal naar de hersenen stuurt. Wat vezels betreft: het vertraagt ​​de maaglediging en de snelheid van de opname van voedingsstoffen, wat bijdraagt ​​aan het verzadigingsgevoel.

Tegelijkertijd kan het consumeren van amandelen als tussendoortje gunstig zijn voor je gezondheid, omdat ze niet alleen het gevoel van verzadiging bevorderen, maar ook interessante hoeveelheden micronutriënten bevatten: vitamine E, koper, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Consumeer amandelen als vervanging voor snacks met een slechte voedingskwaliteit, zoals gebak, snoep, snoep of gebak. Deze leveren veel calorieën, maar bevorderen het verzadigingsgevoel niet. Hun volume leidt tot verzadiging als ze eenmaal zijn opgebruikt, maar de honger wordt snel gevoeld in de uren na inname.

  • Consumeer een handvol amandelen per dag, wat overeenkomt met ongeveer 30 g. Ze kunnen de hele dag alleen worden gegeten, maar het is raadzaam om ze als ontbijt en als tussendoortje te eten om de honger te beteugelen.

  • Bevorder de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten (vlees, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten) en vezels (fruit, groenten, peulvruchten, volkorenproducten) tijdens de hoofdmaaltijden om de verzadiging te bevorderen, de glycemische index van maaltijden te verlagen en het verlangen naar voedsel te beperken.

  • Integreer Amandelen in de volgende bereidingen om ze makkelijker in te nemen: muesli, gerechten, gemengd met ander gedroogd fruit, zuivelproducten, yoghurt, dessert.

Voor slaap verbeteren?

Amandelen leidden tot interessante resultaten in een onderzoek onder studenten met slapeloosheid in Iran. Het doel van deze studie was het analyseren van de impact van zoete amandelen (algemeen geconsumeerde amandelen die in de handel aanwezig zijn) op de slaapkwaliteit van studenten medische wetenschappen die in slaapzalen in Iran wonen. Hiervoor werden gedurende 14 dagen 10 Amandelen uitgedeeld aan ruim 400 studenten. Uit vragenlijsten na het onderzoek bleek dat 306 studenten aan slapeloosheid leden (vergeleken met 343 vóór de interventie), terwijl 136 studenten een normale slaap hadden (vergeleken met 99 vóór de interventie). Het onderzoek concludeert daarom dat Zoete Amandel een positieve invloed heeft gehad op de slaapkwaliteit van studenten die in slaapzalen wonen.

Uit het onderzoek blijkt echter niet of de impact significant was, ondanks het aantal studenten dat werd afgelost. Er moeten andere onderzoeken worden uitgevoerd om te begrijpen of de verbetering van de slaap te wijten is aan een reëel effect van zoete amandelen, of aan een placebo-effect. Het is daarom op dit moment niet mogelijk om te concluderen dat amandelen een wondervoedsel tegen slapeloosheid zijn.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Bevorder de consumptie van planteninfusies die zich al hebben bewezen in serieuze onderzoeken tegen slaapstoornissen: Linde, Citroenmelisse, Geurige Verbena, Woodruff, Lavendel, Marjolein.

  • Wees voorzichtig met het eten van te grote maaltijden tijdens het avondeten. Over het algemeen wordt aanbevolen om uw laatste maaltijd minimaal 2 tot 3 uur voor het slapengaan te nuttigen.

  • Vermijd de consumptie van stimulerende middelen zoals thee, opwindende dranken en tabak, die de productie van melatonine (“slaaphormoon”) kunnen verstoren.

  • Verminder de blootstelling aan geluidsoverlast als u ‘licht’ slaapt en als u bij het minste geluid wakker wordt. In dit geval kan het verstandig zijn om voor oordopjes te kiezen (behalve bij gehoorproblemen en tinnitus).

  • Vermijd lichtbronnen voordat u gaat slapen en vermijd stimulerende activiteiten.

  • De studie lijkt voordelen voor de slaap aan te kondigen vanaf 10 amandelen per dag. Consumeer over het algemeen een handvol amandelen per dag (ongeveer 30 g). Ze kunnen de hele dag alleen worden gegeten, maar het wordt aanbevolen om ze te gebruiken als ontbijt en als tussendoortje.

  • Integreer Amandelen in de volgende bereidingen om ze makkelijker in te nemen: muesli, gerechten, gemengd met ander gedroogd fruit, zuivelproducten, yoghurt, dessert.

Ongegronde reputaties

''Amandelen hebben een anti-stress werking''

Amandelen hebben de ongefundeerde reputatie dat ze stress verminderen dankzij hun magnesiumgehalte. Dit laatste is een micronutriënt die betrokken is bij spiercontractie en -ontspanning, evenals bij de overdracht van zenuwimpulsen. Stress kan resulteren in neuronale hyperactiviteit, waardoor de behoefte aan magnesium toeneemt. Dit kan dus leiden tot een tekort of zelfs een magnesiumtekort. In deze context is het verstandig om voedselbronnen van magnesium zoals amandelen aan te bieden om dit magnesiumtekort tegen te gaan.

Geen enkel onderzoek heeft echter een verband aangetoond tussen de consumptie van amandelen en de antistresseffecten ervan, zelfs niet tijdens een enkele episode van hoge stress. Bovendien kan stress door vele factoren worden veroorzaakt. Amandelen kunnen op zichzelf dus geen antistressrol spelen. Ze moeten daarom worden geconsumeerd als onderdeel van een dieet dat de volledige ADH aan magnesium bevat, in de hoop een positieve invloed op stress te hebben, wetende dat zelfs dit dieet mogelijk geen positieve invloed op stress heeft.

''Amandelen verlichten constipatie''

Er wordt vaak gezegd dat amandelen verlichtend werken constipatie vanwege hun onoplosbare vezelgehalte, maar ze kunnen niet alleen aan deze behoefte bijdragen. Geen enkele studie toont inderdaad een significante impact van amandelen op constipatie aan. Gezondheidsautoriteiten raden aan om minimaal 30 gram vezels per dag te consumeren, waarbij onoplosbare vezels tijdens constipatie worden bevorderd. Onoplosbare vezels geven volume en zachtheid aan de ontlasting. Ook veroorzaken ze een versnelling van de darmtransit door zichzelf te vullen met water, wat door het gebruik van water een laxerend effect veroorzaakt.

Een handvol amandelen levert echter 3,76 g vezels op, waarvan het merendeel onoplosbare vezels zijn. Zelfs als ze op zichzelf niet effectief zijn, mag het gehalte aan onoplosbare vezels niet worden verwaarloosd. Ze kunnen dus bijdragen aan de dagelijkse inname van onoplosbare vezels, wat een positief effect zal hebben op constipatie. Wees echter voorzichtig en gebruik geen amandelen als dit het geval is diarree, omdat hun onoplosbare vezelgehalte tijdens de laatste niet wordt aanbevolen.

Om constipatie te bestrijden kan het verstandig zijn om de voorkeur te geven aan het gebruik van psyllium, waarvan is erkend dat het bij dit laatste effectief is. Over het algemeen zijn hydratatie en de inname van onoplosbare vezels essentieel bij constipatie.

''Amandelen helpen je af te vallen''

Geen enkel voedsel kan dat gewicht verliezen, en amandelen zijn geen uitzondering. Er wordt vaak gezegd dat amandelen je helpen af ​​te vallen vanwege hun interessante voedingssamenstelling, maar dit is niet echt het geval. De consumptie van amandelen is alleen nuttig voor gewichtsverlies als het past in een uitgebalanceerd, gevarieerd en caloriearm dieet, evenals in een gezonde levensstijl (fysieke activiteit, slaap, geen stress, enz.).

Amandelen kunnen bijvoorbeeld interessante snacks zijn om de honger tussen twee maaltijden te beteugelen, terwijl ze het lichaam voorzien van talrijke micronutriënten. Als gevolg hiervan kunnen ze de gebruikelijke snacks vervangen die mogelijk een slechte voedingskwaliteit hebben (gebak, snoep, gebak) en die veel calorieën bevatten, maar zonder de verzadiging te bevorderen.

Amandelen alleen zijn echter geen wondermiddel voor gewichtsverlies.

''Amandelen zorgen ervoor dat je aankomt''

Amandelen hebben de reputatie dat ze zou ervoor zorgen dat je aankomt, maar dit is niet het geval als ze met mate worden geconsumeerd. Het wordt zelfs aanbevolen om een ​​handvol amandelen per dag te consumeren, wat overeenkomt met ongeveer 30 g. In dit geval levert deze portie amandelen slechts 188 kcal (kilocalorieën), wat niet als calorierijk wordt beschouwd voor een tussendoortje. Ze kunnen zelfs snacks met een slechte voedingskwaliteit (gebak, snoep, gebak) vervangen, die regelmatig meer calorieën bevatten en onbedwingbare trek veroorzaken.

Het blijft echter duidelijk dat amandelen niet overmatig mogen worden geconsumeerd. Dit zou de dagelijkse calorie-inname effectief verhogen en op de lange termijn resulteren in een mogelijke gewichtstoename. Zoals gebruikelijk bij eten is gematigdheid het sleutelwoord!

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik

  • Gebruik geen amandelen na de vervaldatum om de houdbaarheid te beperken risico besmetting met aflatoxinen (toxinen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid). Dit veroorzaakt spijsverteringsproblemen zoals opgeblazen gevoelmisselijkheid en braken, zelfs coma en overlijden in gevallen van ernstige vergiftiging. Zorg er bovendien voor dat amandelmerken of -producenten de afwezigheid van aflatoxinen in hun producten controleren.

  • Amandelen zijn noten. Ze moeten daarom worden vermeden door mensen die allergisch zijn voor noten. Het wordt ook aanbevolen om waakzaam te zijn met betrekking tot de mogelijke allergische reactie die kan volgen op de inname van amandelen bij kinderen. Als u na inname een allergie vermoedt, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.

  • Mensen met slikstoornissen en kinderen moeten voorzichtig zijn met het consumeren van amandelen. In laatstgenoemde gevallen kunnen ze zelfs verstikkingsgevaar opleveren. Het kan daarom verstandig zijn om ze tot poeder te mengen of nat te maken, om de textuur zachter te maken.

  • Zoete amandelen worden vaak verward met bittere amandelen die amygdaline bevatten, een stof die wordt omgezet in zeer giftig cyanide. Bittere amandelen worden echter alleen aangetroffen in abrikozenpitten, evenals in bepaalde commerciële vloeibare producten. Zoete amandelen, die door de overgrote meerderheid van de bevolking worden geconsumeerd en die in de grootste hoeveelheden in de handel aanwezig zijn, zijn niet schadelijk voor het lichaam.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 30 gr % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 30 g
Energie (Kcal) 625 187,5 31 9,3
Energie (Kj) 2613 783,9 31 9,3
Lipiden (g) 51,3 15,39 73 21,9
Verzadigde vetzuren (g) 4,11 1,233 21 6,3
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (g) 34,4
Meervoudig onverzadigde vetzuren (g) 10,5
Koolhydraten (g) 9,5 2,85 4 1,2
Inclusief suikers (g) 4,2 1,26 5 1,5
Inclusief polyolen (g)
Inclusief zetmeel (g) 0,35
Voedingsvezels (g) 12,5 3,75
Eiwit (g) 22,6 6,78 45 13,5
Zout (g) 0,01 0 0 0
Vitamine A (µg) 7,33 2,199 1 0
Vitamine B1 (mg) 0,15 0,045 14 4,2
Vitamine B2 (mg) 0,29 0,087 21 6,3
Vitamine B3 (mg) 1,97 0,591 12 0,6
Vitamine B5 (mg) 0,62 0,186 10 3
Vitamine B6 (mg) 0,07 0,021 5 1,5
Vitamine B9 (µg) 120 36 60 18
Vitamine B12 (µg) 0 0 0 0
Vitamine C (mg) 0,5 0,15 1 0
Vitamine D (µg) 0,25 0,075 5 1,5
Vitamine E (mg) 22,3 6,69 186 55,8
Vitamine K (µg) 0,8 0,24 1 0
Calcium (mg) 260 78 33 9,9
Chloride (mg) 20 6 3 0,9
Koper (mg) 0,96 0,288 96 28,8
IJzer (mg) 3,4 1,02 24 7,2
Jodium (µg) 20 6 13 3,9
Magnesium (mg) 270 40.5 72 11
Mangaan (mg) 1,9 0,57 95 28,5
Fosfor (mg) 510 153 73 21,9
Kalium (mg) 800 240 40 12
Seleen (µg) 20 6 36 10,8
Zink (mg) 3,5 1,05 35 10,5

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leer meer over de plant: De Amandelboom

Amandelen zijn afkomstig van de Prunus dulcis-amandelboom (syn. Prunus amygdalus), een geschilde fruitboom die behoort tot de Rosaceae-familie. Deze boom wordt gevonden rond de Middellandse Zee, vooral in Spanje, maar de teelt ervan heeft zich ook verspreid naar andere droge gebieden in de wereld. De amandelboom is een boom die 12 meter hoog kan worden en waarvan de levensduur kan oplopen tot 100 jaar. Het kweken van de amandelboom vereist speciale aandacht op het moment van bestuiving. Hoewel een amandelboom ongeveer 30.000 bloemen bevat, zullen er veel onbevrucht blijven. Producenten plaatsen daarom bijenkorven in de buurt van amandelboomgaarden, om de kans op het verkrijgen van veel fruit te vergroten. De vruchten bevatten de beroemde amandelen die we zo graag proeven vanwege hun rijkdom aan plantaardige eiwitten en hun stimulerende werking.

Californische amandelen

De grootste amandelproducent ter wereld is ongetwijfeld Californië. Vanuit ecologisch en politiek oogpunt maakt Californië zich zorgen vanwege de uitgaven aan water voor de productie van amandelen. Amandelbomen zijn inderdaad grote waterverbruikers. Hier is het probleem: hoe kunnen we voorzien in de waterbehoefte van amandelbomen in een dor klimaat, met boerderijen die duizenden hectares beslaan en met een doelstelling van intensieve productie?

De gevonden oplossing luidtoverstromingsirrigatie, of door te spuiten vanuit vaak zeer diepe boorgaten. Deze overconsumptie put de waterreserves uit, aangezien naar schatting 10% van het water dat in Californië wordt verbruikt, bestemd is voor de teelt van amandelen. Californië wordt echter steeds meer getroffen door droogte. Daarom wordt de amandelproductie een groot ecologisch en politiek probleem. Het verdient daarom de voorkeur om te kiezen voor amandelen van Spaanse oorsprong, die een beter beheer van de hulpbronnen hebben: slechts 20% van de Spaanse amandelgewassen wordt geïrrigeerd (vergeleken met 100% in Californië).

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.9 ( 81 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Diella G, Di Ciaula A, Lorusso MP, Summo C, Caggiano G, Caponio F, Montagna MT, Portincasa P. Verschillende effecten van twee amandelcultivars op de vriendelijkheid en gastro-intestinale motiliteit bij gezonde proefpersonen: meer dan alleen nutraceuticals. J Maagdarm Lever Dis. 2018 maart;27(1):31-39. doi:10.15403/jgld.2014.1121.271.dll. PMID: 29557413.

Publicatie: Spiller GA, Jenkins DA, Bosello O, Gates JE, Cragen LN, Bruce B. Noten en plasmalipiden: een op amandelen gebaseerd dieet verlaagt LDL-C met behoud van HDL-C. J Am Coll Nutr. 1998 juni; 17 (3): 285-90. doi:10.1080/07315724.1998.10718761. PMID: 9627917.

Publicatie: Kamil, A., en Chen, CO (2012). Gezondheidsvoordelen van amandelen die verder gaan dan cholesterolverlaging. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60(27), 6694-6702. https://doi.org/10.1021/jf2044795

Publicatie: Berryman, CE, West, SK, Fleming, J., Bordi, PL, en Kris-Etherton, PM (2015). Effecten van dagelijkse amandelconsumptie op cardiometabolisch risico en abdominale vetzucht bij gezonde volwassenen met verhoogd LDL-cholesterol: een gerandomiseerde gecontroleerde studie. Tijdschrift van de American Heart Association, 4(1). https://doi.org/10.1161/jaha.114.000993

Publicatie: Effecten van amandelconsumptie op de reductie van Ldl-cholesterol: een discussie van mogelijke mechanismen en toekomstige onderzoeksrichtingen

Publicatie: Ghafarzadeh J, Sadeghniiat-Haghighi K, Sadeghpour O, Akbarpour S, Amini-Behbahani F. Onderzoek naar de prevalentie van slaapstoornissen en de impact van zoete amandel op de slaapkwaliteit bij studenten van Teheran, Iran. Iran J Volksgezondheid. 2019 juni;48(6):1149-1154. PMID: 31341858; PMCID: PMC6635337.

Website: Agridata N°13: evolutie van de mondiale amandelmarkt. (nd). Olivier Frey. https://olivierfrey.com/agridata-n13-evolution-du-marche-mondial-de-lAmande/

Website: Amandel. (2021). Interfel. https://www.lesfruitsetlegumesfrais.com/fruits-legumes/fruits-a-coque/Amande

Website: Statistieken: Wereldproductie van amandelen. (nd). Planetoscoop. https://www.planetoscope.com/fruits-legumes/1380-production-mondiale-d-amandes.html

Website: Water voor de amandelbomen? | Amandel bedrijf. (nd). Amandel bedrijf. https://compagniedesamandes.com/de-leau-pour-les-amandiers/

Website: Nieuwrond. (2022, 16 augustus). Het ‘eetlustonderdrukkende’ effect van eiwitten opgehelderd. Inserm perskamer. https://presse.inserm.fr/leffect-coupe-faim-des-proteïnes-elucide/1219/

Website: Nationaal Agentschap voor Voedsel-, Milieu- en Arbeidsgezondheidsveiligheid - ANSES. https://www.anses.fr/fr

Website: Ciqual Tabel met voedingssamenstelling van voedingsmiddelen. (nd). Ciqual - ANSES. https://ciqual.anses.fr/

Website: Europese Autoriteit voor voedselveiligheid - EFSA. https://www.efsa.europa.eu/en