De walnoot is een bladverliezende boom uit de familie Juglandaceae. Aan het einde van de zomer begint de oogst van verse walnoten. De vrucht bestaat uit vier hoofdonderdelen: de steen, de schil, de schaal en de groene bekleding. Het is vanwege zijn kern dat de walnoot het meest bekend is: de walnootpitten. Aan het begin van de herfst bevrijden de gedroogde noten zich van de schil die ze aan de boom vasthoudt. Deze noot is wereldwijd populair vanwege zijn sensorische eigenschappen en voedingskwaliteiten. Walnootpitten kunnen worden geconsumeerd zoals ze zijn of in de vorm van plantaardige olie verkregen na koude persing. Walnootpitten nemen de eerste plaats in onder de noten die het rijkst zijn aan omega-3 en antioxidanten. Deze scores zijn uitstekend geschikt voor het verlagen van de concentratie slechte cholesterol (LDL-cholesterol) in het bloed en het verhogen van die van goede cholesterol (HDL-cholesterol). Walnoten hebben ook een uitstekende omega-6/omega-3-verhouding, een belangrijk punt voor het verminderen van de incidentie van cardiovasculaire risico's. Hoewel deze voordelen niet langer hoeven te worden bewezen, blijft hun gemiddelde consumptie in Frankrijk laag: deze wordt geschat op 500 g/jaar/inwoner, wat neerkomt op één noot per week en per persoon. Er rest ons nog maar één ding: de Nut-houding aannemen. Latijnse naam: Juglans regia L. Botanische familie: Juglandaceae. Gebruikt deel: amandel.

Dit artikel is bijgewerkt op 18/08/2023

Aanbevolen verbruik

Vanwege de energiedichtheid van walnootpitten en hun hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren zijn er aanbevelingen voor de dagelijkse consumptie gedefinieerd. Als klassieke behandeling of voor het plezier: een portie walnootpitten wordt geschat op 15 gram per dag, wat neerkomt op vijf tot zeven walnootpitten per dag.

In welke vorm?

Om optimaal van de voordelen te profiteren, kunt u ze gebruiken:

  • Geheel
  • Gemalen, verpletterd
  • In stukken
Op welk tijdstip van de dag?

Wij raden u aan ze te gebruiken tijdens de volgende maaltijd(en) om optimaal van de voordelen ervan te profiteren:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • In geval dat
  • Diner
Welke gebruiksmethoden?

U kunt ze opnemen in de volgende preparaten om ze gemakkelijker in te nemen:

  • Salade
  • Soep
  • Dessert
  • Vlak
  • Gemengd met ander gedroogd fruit
Gebruikstips
  • Allergeen: Noten

Gezondheidsvoedingsvoordelen

15 g walnootpitten bevatten een aanzienlijk deel van Voedingsreferenties voor de bevolking (RNP) van de volgende voedingsstoffen: vezels, Koper, Mangaan. Ze bevatten ook, in mindere mate, eiwitten, Ijzer, van Magnesium, van Fosfor, van Potassium, van Selenium, van Zink, van de Vitamine B1 en een beetje Vitamine B9.

Als zodanig, walnootpitten kunnen uw gezonde en gevarieerde voeding aanvullen.

Metabolisme

Walnootpitten bevatten van nature weinig eenvoudige suikers en zijn rijk aan lipiden en vezels. Als gevolg hiervan verminderen noten de glycemische lading van de maaltijd, waardoor de stijging van de bloedsuikerspiegel na de maaltijd wordt gematigd. We vinden ook meervoudig onverzadigde vetzuren, vezels en fytosterolen. Deze geven walnoten een echte hypolipidemische kracht. Bovendien zijn walnootpitten rijk aan antioxidanten (koper, mangaan, selenium en zink). Ze zorgen ervoor dat vrije radicalen worden geneutraliseerd, waardoor vroegtijdige veroudering van cellen en de ontwikkeling van atherosclerotische plaques worden beperkt.

Zenuwstelsel, welzijn

Walnootpitten herstellen de energie in het lichaam. Wat macronutriënten betreft, bestaan ​​walnoten voor meer dan 85% uit lipiden, de macronutriënt met de hoogste energieopbrengst. Wat micronutriënten betreft, is het bekend dat magnesium, ijzer en vitamine B9 in walnoten vermoeidheid verminderen. Anderen, zoals vitamine B1, zink, fosfor en koper, nemen deel aan het metabolisme van macronutriënten: ze zijn essentieel voor de omzetting van macronutriënten in energie. Zonder te vergeten dat ze, in combinatie met magnesium, kalium en vitamine B9, allemaal bijdragen aan de werking van het zenuwstelsel en psychologische functies.

Wat de intellectuele prestaties betreft, zijn het ijzer en zink die de cognitieve functies in stand houden.

Immuunsysteem

Dankzij hun micronutriënten beïnvloeden walnootpitten de werking van het immuunsysteem. Deze noot is samengesteld uit koper, ijzer, selenium, vitamine B9 en zink. Ze nemen allemaal deel aan de activiteit van immuuncellen. Als onderdeel van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet biedt deze fytonutriënt walnootpitten voordelen voor de immuniteit.

Lichaams-, gezichts- en haarverzorging

Walnootpitten bieden een breed scala aan mineralen en sporenelementen die het uiterlijk van nagels, haar en huid behouden en verbeteren. Ten eerste beïnvloedt koper bij nagels en haar de pigmentatie ervan, selenium en zink versterken deze.

Wat de huid betreft, koper beschermt deze tegen ultraviolette straling. Samen met mangaan ondersteunt het de structuur van de huid door in te grijpen in de synthese van bindweefsel. Tenslotte beschermt zink, dankzij zijn antioxiderende werking en zijn betrokkenheid bij de DNA-replicatie, de huid tegen huidveroudering.

Botsysteem

Noten zijn perfecte remineralizers. Het zijn vectoren van magnesium, fosfor, mangaan en zink die het minerale deel van het bot verbinden en de sterkte ervan garanderen.

Nutritionele eigenschappen

Belangrijkste eigenschappen

  • Antioxidant (koper, mangaan, selenium, zink): Noten neutraliseren vrije radicalen dankzij de talrijke anti-oxidanten die ze bevatten. Hun ORAC-score wordt geschat op 13541 µmol TE per 100 g. Met een extreem hoge score staan ​​ze in de top 3 van de meest antioxidante voedingsmiddelen.

  • Ontstekingswerend (omega-3, vitamine B9): Walnoten zijn de noten die het rijkst zijn aan omega-3. Omega-3 vetzuren zijn ontstekingsremmend. Bovendien nemen ze deel aan de omzetting van homocysteïne, een pro-inflammatoir aminozuur.

  • Cardiovasculaire beschermer (omega-3, omega-6): Walnoten hebben een uitstekende verhouding omega-6/omega-3. In feite wordt deze verhouding geschat op minder dan 5. Walnoten brengen de verhouding weer in evenwicht en voorkomen zo de prevalentie van hart- en vaatziekten.

  • Lipidenverlagend (fytosterol, omega-3, vezels, omega-6): vanwege het uitstekende lipidenprofiel zijn walnootpitten hypocholesterolemisch en hypotriglyceridemisch. Bovendien zullen ze, dankzij de fytosterolen en vezels waaruit ze bestaan, de opname van cholesterol uit voedsel beperken.

  • Controleer de bloedsuikerspiegel (vezels, lipiden): walnootpitten hebben een lage glycemische index, omdat ze heel weinig enkelvoudige suiker bevatten. Bovendien verlagen ze de glycemische lading van de maaltijd, waardoor de impact van de bloedsuikerspiegel na de maaltijd wordt verminderd.

  • Antibloedplaatjes (omega-3): Walnoten zijn rijk aan alfa-linoleenzuur (omega-3). Dit laatste verhoogt het niveau van HDL-cholesterol (goede cholesterol genoemd) en bevordert de vloeibaarheid van het bloed en de vasodilatatie. Bovendien zijn walnoten rijk aan antioxidanten, wat het risico op cholesteroloxidatie vermindert. Het geheel draagt ​​bij aan een goede bloedcirculatie.

Secundaire eigenschappen

  • Immunomodulerend (koper, ijzer, selenium, vitamine B9, zink): walnotenpitten beïnvloeden de immuunrespons in verschillende opzichten. Ten eerste leveren ze vitamine B9, die deelneemt aan de synthese van immuuncellen. Vervolgens vinden we ijzer en selenium die vechten tegen ziekteverwekkers. Ten slotte voorkomen ze een tekort aan koper en zink, omdat we bij afwezigheid ervan een daling van de concentratie van immuuncellen waarnemen, wat leidt tot minder weerstand.

  • Stimulerend (koper, magnesium, mangaan, ijzer, fosfor, vitamine B9, zink, vitamine B1, lipide): walnootpitten zijn bollen van energie en vitaliteit. Ze nemen deel aan het energiemetabolisme door lipiden en micronutriënten te leveren die betrokken zijn bij de energiesynthese. Bovendien nemen ze dankzij ijzer en vitamine B9 deel aan de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen transporteren zuurstof naar de cellen, een essentieel element om aan de celbehoeften te voldoen.

  • Zenuwachtige herbalancering (koper, magnesium, kalium, vitamine B1): dankzij hun voedingsprofiel nemen walnootpitten deel aan de werking van het zenuwstelsel door betrokken te zijn bij de synthese van neurotransmitters of de overdracht van zenuwimpulsen.

  • Huidbeschermer (koper, mangaan, fosfor, zink): walnootpitten zijn zeer rijk aan koper. Koper is een fotoprotector voor de huid. Bovendien zijn walnoten vectoren van mangaan, zink en fosfor, die de regeneratie en genezing van de huid bevorderen.

  • Haarversterker (koper, selenium, zink): walnootpitten zijn uitstekend voor het versterken van het haar. Bovendien beïnvloeden ze de haarpigmentatie, vanwege hun extreme rijkdom aan koper: een enkele handvol walnootpitten dekt 1/3 van onze dagelijkse koperbehoefte.

  • Verstevigend (koper): koper geeft walnoten een huidverstevigende eigenschap. Dit laatste draagt ​​bij aan de synthese van collageen.

  • Remineraliserend (magnesium, mangaan, fosfor, zink): walnootpitten zijn vectoren van mineralen die de minerale fase van het skelet en de tanden vormen.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 15g % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 15 g
Energie (Kcal) 709 106 35 5
Energie (Kj) 2930 440 35 5
Lipiden (g) 67.3 10 96 14
Verzadigde vetzuren (g) 6.45 32 5
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (g) 14.1 0.9
Meervoudig onverzadigde vetzuren (g) 43.6 2.1
Koolhydraten (g) 6.88 6.5 3 0
Inclusief suikers (g) 3 0.45 3 1
Inclusief polyolen (g)
Inclusief zetmeel (g) 0.35 0.05
Voedingsvezels (g) 6.7 1
Eiwit (g) 15.7 2.35 31 5
Zout (g) 0.13 0.01 2 0
Vitamine A (µg) 20.7 3.1 3 0
Vitamine B1 (mg) 0.3 0.04 27 4
Vitamine B2 (mg) 0.05 0.007 4 1
Vitamine B3 (mg) 0.4 0.06 3 0
Vitamine B5 (mg) 0.67 0.1 11 2
Vitamine B6 (mg) 0.19 0.02 14 2
Vitamine B9 (µg) 120 18 60 9
Vitamine B12 (µg) 0 0.012 3 0
Vitamine C (mg) 0.77 0.11 1 0
Vitamine D (µg) 0.25 0.03 5 1
Vitamine E (mg) 1.67 0.25 14 2
Vitamine K (µg) 2.4 0.36 3 0
Calcium (mg) 75 11.25 9 1
Chloride (mg) 35.1 5.2 44 1
Koper (mg) 1.1 0.16 110 17
IJzer (mg) 2.2 0.33 16 2
Jodium (µg) 20 3 13 2
Magnesium (mg) 140 21 37 6
Mangaan (mg) 2.9 0.43 145 22
Fosfor (mg) 360 54 51 8
Kalium (mg) 430 64.5 22 3
Seleen (µg) 20 3 36 5
Zink (mg) 2.7 0.4 27 4

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Meer informatie over de plant: Walnoot

De walnoot is een grote boom uit de familie Juglandaceae. Het werd verbouwd vanaf de 4e eeuw, nadat het door de Romeinen in Europa werd geïntroduceerd. De naam komt van het Latijnse ‘bruiloft" wat 'pijn doen' betekent. De oorsprong van deze nadelige naam komt voort uit zijn slechte reputatie: zijn schaduw werd bekritiseerd omdat hij schadelijk was voor mensen, dieren en plantages. Nu wordt aangenomen dat dit bijgeloof voortkomt uit een stof die het produceert: juglone. Tegenwoordig wordt hij gewaardeerd om zijn fruit dat wordt gegeten zoals het is of wordt geperst om olie te verkrijgen, en om zijn hout, dat zeer gewaardeerd wordt bij de meubelmakerij. Walnoot is erg populair, zozeer zelfs dat de term ‘Noten’ de algemene term voor boom is geworden. noten.

De man en de walnoot: eeuwen van wantrouwen

Door de eeuwen heen heeft de mens een bijzondere relatie gehad met walnoot. In de oudheid merkten samenlevingen op dat de walnotenboom schadelijk was voor mensen en aangrenzende plantages: de walnotenboom zou het land ernaast onvruchtbaar maken. Dit bijgeloof is in de loop van de tijd blijven bestaan, aangezien in de Middeleeuwen de schaduw van de walnotenboom de belangrijkste boosdoener was. De schadelijkheid ervan was het eerste kenmerk dat er in deze periode aan werd toegeschreven. Het werd in staat geacht “ongezonde lucht te genereren en gevaarlijk voor de gezondheid”.

Geleidelijk aan kwam de kwaadaardigheid van de walnoot op de achtergrond en werd het sterk aanbevolen om deze te planten voor walnootolie, maar altijd ver van enig ander vruchtbaar land. Uiteindelijk matigen we het toxische potentieel ervan. Nu hebben wetenschappers de chemische stof gevonden die verantwoordelijk is voor zijn eeuwenlange veroordeling: juglone. Deze verbinding is aanwezig in de bladeren, wortels en schors van de plant. Het vertraagt ​​de groei van andere planten en kan bepaalde insecten schaden.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.9 ( 91 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Pauline Leplongeon. Cultuurgeschiedenis van walnoten en walnoten in het Westen van de Romeinse oudheid tot de 18e eeuw. Geschiedenis. Wetenschappen en letteren van de Universiteit van Parijs, 2017. Frans. ffNNT: 2017PSLEP038ff. fftel-02106739

Publicatie: Martinez ML, Labuckas DO, Lamarque AL, Maestri DM. Walnoot (Juglans regia L.): genetische hulpbronnen, chemie, bijproducten. J Sci Voedsellandbouw. 2010 september;90(12):1959-67. doi:10.1002/jsfa.4059. PMID: 20586084.

Publicatie: Jahanban-Esfahlan A, Ostadrahimi A, Tabibiazar M, Amarowicz R. Een uitgebreid overzicht van de chemische bestanddelen en het functionele gebruik van walnoot (Juglans spp.) Husk. Int J Mol Sci. 2019 12 augustus;20(16):3920. doi:10.3390/ijms20163920. PMID: 31409014; PMCID: PMC6719079.

Boek : Pouyat-Leclère, J. (2013). Gids voor antioxidantvoedsel. Thierry Souccar Editions & La Nutrition.fr

Boek : Auvinet, EA, Hirschauer, CH, & Meunier, ALM (nd). Voedsel, voeding en diëten (Franse editie). STUDYRAMA.

Website: Kies de noot. (nd). Interfel. https://www.lesfruitsetlegumesfrais.com/fruits-legumes/fruits-a-coque/Noix/choisir-la-Noix

Website: En). eFlore. Tela Botanica. https://www.tela-botanica.org/eflore/?referential=bdtfx&module=fiche&action=fiche&num_nom=36333&onglet=synthese

Verwante artikelen