Nierfalen is een verslechtering van de nierfunctie. Volgens Inserm lijdt naar schatting 5 tot 10% van de Fransen aan een nierziekte die tot nierfalen kan leiden. De nieren zijn organen die meerdere functies in het lichaam vervullen. Ze maken met name de eliminatie van afvalstoffen in de urine mogelijk via bloedfiltratie en constant hydro-elektrolytisch onderhoud dankzij een goed zuur-base-evenwicht. Deze functies kunnen echter omkeerbaar worden gewijzigd. In dit geval spreken we van acuut nierfalen, terwijl onomkeerbare schade overeenkomt met chronisch nierfalen. Kennis van het type nierfalen (acuut of chronisch) en het stadium (1 tot 5) van de chronische ziekte maakt betere medische en voedingszorg mogelijk. Gezondheidswerkers raden inderdaad een geschikt dieet aan om de overbelasting van de nieren in fase 3 en 4, en vervolgens in fase 5 van chronisch nierfalen te beperken. Dit artikel behandelt alle voedingskennis die specifiek is voor chronisch nierfalen.

Dit artikel is bijgewerkt op 01/12/2023

De verschillende soorten nierfalen

Nierfalen is een verslechtering van de nierfunctie. Deze pathologie kan acuut of chronisch zijn. Allereerst de'acuut nierfalen wordt gekenmerkt door een brutale verandering nierfunctie die een spoedbehandeling vereist. In de meeste gevallen is het omkeerbaar, waardoor de nieren hun functies kunnen herwinnen, in tegenstelling tot andere gevallenchronisch nierfalen. Dit laatste is inderdaad een pathologie die wordt gekenmerkt door een progressieve en onomkeerbare vermindering van de nierfunctie. Chronisch nierfalen wordt in 50% van de gevallen veroorzaakt door suikerziekte of lhoge bloeddruk. Deze pathologie wordt als progressief en stil beschouwd omdat de symptomen over het algemeen verschijnen naarmate de ziekte voortschrijdt. Bovendien wordt chronisch nierfalen verdeeld in 5 fasen, afhankelijk van de filtratiesnelheid van de nieren (De verschillende stadia van nierfalen). 

In de vroege stadia van de ziekte (fase 1 en 2), worden de glomerulaire filtratiesnelheid en de nierfunctie minimaal beïnvloed. Bepaalde preventieve maatregelen worden aan patiënten aangeboden om de nierfunctie te behouden. Het is van fase 3 dat de stroom van de filtratie neemt af en er verschijnen symptomen zoals asthenie, misselijkheid en braken, abnormale urine en zwelling van de ledematen. In sommige gevallen is progressie van de ziekte onvermijdelijk en kan deze de ziekte bereiken fase 5, het terminale stadium van de ziekte. Als gevolg hiervan wordt de nierfunctie ernstig aangetast en staat het leven van de patiënt op het spel.Aan patiënten kan een vervangende behandeling door dialyse of transplantatie worden aangeboden.

Er moet een specifiek dieet worden gevolgd in de fasen 3 en 4 van nierfalen, en vervolgens in fase 5, om de overbelasting van de nierfiltratie te beperken en overtollige micronutriënten te vermijden. In elk van de fasen moet de patiënt worden verzorgd door een diëtist-voedingsdeskundige om ervoor te zorgen dat aan zijn dagelijkse behoeften wordt voldaan en dat de nierfunctie zoveel mogelijk behouden blijft.

Belang van voeding (fase 3 tot 5)

De rol van voeding daarin fase 3 en 4 is van cruciaal belang om de overbelasten van filtratie nieren. Daarom is het passend om voedingsstoffen te verminderen die de klachten verergeren, zoals:

  • dE eiwitten ; om de aanwezigheid van ureum in het bloed te voorkomen. In feite worden eiwitten voor 90% geëlimineerd ureum, in urine. Bij een slechte nierfunctie worden eiwitten minder goed geëlimineerd en komt ureum terecht in het bloedsysteem. Uremie (ureum in het bloed) is vaak een teken van nierfalen. Bovendien tonen onderzoeken aan dat het verminderen van de eiwitinname bij mensen met chronisch nierfalen de progressie van de ziekte helpt vertragen.

  • de natrium ; om de accumulatie ervan te voorkomen. Bij nierfalen kan natrium niet meer goed via de urine worden uitgescheiden, waardoor het zich ophoopt in het lichaam. Daarom bevordert een teveel aan natrium het vasthouden van water in de weefsels en een verhoogde bloeddruk. DE zout, afgeleid van de wetenschappelijke naam “natriumchloride”, bestaat uit 40% natrium en 60% chloride. Uit een meta-analyse blijkt dat een zoutarm dieet de bloeddruk, proteïnurie en albuminurie verlaagt. Deze kunnen een disfunctie in het lichaam weerspiegelen, zoals nierfalen, wanneer ze in grote hoeveelheden in de urine aanwezig zijn. In feite is de proteïnurie komt overeen met een abnormaal eiwitgehalte in de urine. Terwijl dealbuminurie is gekoppeld aan de aanwezigheid van albumine, een eiwit in de urine. We waken er echter voor dat we geen al te drastische zoutbeperking toepassen, wat kan leiden tot reversibele nefropathie.

De fase 5 of nierfalen terminal is het laatste stadium van de ziekte. De nierfunctie wordt ernstig aangetast en als gevolg daarvan is het leven van de patiënt in gevaar. In dit stadium van de ziekte kunnen de nieren niet langer elimineren het teveel van micronutriënten en water. Daarom is de rol van voeding het verminderen van overmatige inname:

  • in fosfor (hyperfosfatemie); aan het begin van spieraandoeningen en benig. Fosfor bevordert in feite de fixatie van calcium aan kalium, waardoor het calciumgehalte in het bloed lager wordt. Deze hypocalciëmie veroorzaakt spier- (waaronder krampen en spiervermoeidheid) en botaandoeningen. Bovendien kan de fixatie van deze mineralen ook de vorming van kristallen (verkalking) in de slagaders veroorzaken. Daarom hebben mensen die dialyse ondergaan een groter risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

  • in potassium (hyperkaliëmie); wat kan veroorzaken hartaanval, zelfs de dood van de persoon die dialyse krijgt als de patiënt niet snel wordt behandeld. Klinische symptomen kunnen hyperkaliëmie identificeren, zoals: het gevoel van vermoeidheid, spierpijn of krampen, tintelingen of zelfs moeite met ademhalen. In sommige gevallen nemen chelatoren kalium kan worden voorgeschreven ter ondersteuning van de dialyse en een geschikt dieet.

  • in natrium ; wat bijdraagt ​​aan de hoogte van bloeddruk, de water afstotend en training oedeem. Ter herinnering: hoge bloeddruk is de belangrijkste oorzaak van chronisch nierfalen bij diabetes. Bovendien moet de consumptie van zout en dus natrium beperkt worden, omdat dit een dorstgevoel veroorzaakt. Tijdens de dialyse moet het water echter aanzienlijk worden verminderd.

  • water ; wat aanleiding geeft tot een gewichtstoename tussen twee dialysebehandelingen. In het eindstadium van chronisch nierfalen heeft de patiënt meer moeite met plassen en wordt water in het lichaam opgeslagen, wat leidt tot gewichtstoename. Deze gewichtstoename leidt tot hartspiervermoeidheid, oedeem en hypotensie. Van de technieken van berekeningen laat patiënten weten hoeveel water ze moeten consumeren op basis van de urine in de blaas (resturine): de hoeveelheid drank = 500 ml + diuresevolume of 750 ml in het geval van anurie.

Vanaf stadium 3 van de ziekte moet de patiënt worden verzorgd door een diëtist-voedingsdeskundige om ervoor te zorgen dat aan zijn dagelijkse behoeften wordt voldaan en dat de nierfunctie zoveel mogelijk behouden blijft.

Te vermijden voedingsmiddelen (fase 3 en 4)

Vlees, kabeljauw en bepaalde kazen

In fase 3 en 4 van nierfalen eiwitten worden niet langer goed door de nieren geëlimineerd. Als gevolg hiervan hoopt ureum zich op in het bloedsysteem.

Wij raden u aan:

  • om uw verbruik te beperken vlees in het algemeen (rundvlees, Graubünden, kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees, enz.). Vervang ze door peulvruchten met een lager eiwitgehalte (spliterwten, linzen, bruine bonen).

  • om gerechten te verminderen op basis van vissen. Onder hen zijn er gedroogde kabeljauw, tonijn, inktvis, zalmkuit, enz.

  • om uw verbruik te verminderen kazen. Grana Padano, Mimolette, Asiago, Parmezaanse kaas of Emmentaler zijn kazen die zeer rijk zijn aan eiwitten. Vervang ze door kwark, yoghurt of melk en gefermenteerde yoghurt, die minder eiwitten bevatten.

  • vermijd het kruiden van uw gerechten zaden met name sojabonen, lupinezaden, komkommerzaden en zelfs luzernezaden. Kruid deze gerechten het liefst met specerijen (witte peper, nootmuskaat of chili) of met verse aromatische kruiden (de tijm, dragon, peterselie, dille, enz.).

  • om de introductie ervan te beperkenalgen gedroogd of gedehydrateerd (zoals spirulina en nori) in uw gerechten, omdat deze zeer rijk zijn aan eiwitten.

Zout, vleeswaren en gerookte vis

Zout en zoute producten bevatten natrium. Bij overmaat bevordert het het vasthouden van water in de weefsels en een verhoging van de bloeddruk.

Wij raden u aan:

  • vermijd het kruiden van uw gerechten zout algemeen en vervang het door kruiden zoals witte peper, nootmuskaat of chilipeper.

  • vermijd het gebruik van bouillon, vleesbouillon of industriële sauzen (bijvoorbeeld sojasaus), omdat deze erg rijk zijn aan zout.

  • om uw verbruik te verminderen vissen en van vlees dampen. Geef de voorkeur aan verse vis en vlees.

  • om uw verbruik te beperken vleeswaren : ham, worst, rozet, coppa, enz.

  • om de te beperken zoute kazen zoals pecorino, mimolette, blauwe kaas, roquefort en feta.

  • vermijd waar mogelijk de aankoop van producten ultra-verwerkt. Hieronder verstaan ​​we aperitiefkoekjes, sandwiches, instantsoepen en kant-en-klaarmaaltijden.

  • om de te controleren voedsellabels en let op vermeldt "zout", "natriumchloride" en "natrium" om het zoutgehalte van deze voedingsmiddelen te beoordelen.

Te vermijden voedingsmiddelen (fase 5)

Zemelen, zaden en oliehoudende zaden

Hyperfosfatemie (teveel fosfor) kan de oorzaak zijn van spier- en botaandoeningen maar ook van hart- en vaatziekten.

Wij raden u aan:

  • om de smaak van uw gerechten te beperken geluiden of sommige bacterieën inclusief rijstzemelen, tarwezemelen, haverzemelen en tarwekiemen.

  • vermijd het eten van grote hoeveelheden zaden zoals chiazaad, maanzaad, zonnebloempitten, etc.

  • om uw verbruik te verminderenoliezaad (paranoten, cashewnoten, amandelen, pistachenoten, pinda's) die rijk zijn aan fosfor.

  • om uw verbruik te beperkenslachtafval en van spel, in het algemeen.

  • om het consumeren te vermijden kazen rijk aan fosfor zoals Comté, Pecorino, Mimolette, Emmentaler en smeltkazen. Geef de voorkeur aan kazen met een lager fosforgehalte, zoals: St. Marcelin, Coulommiers of zelfs crottins of houtblokken.

  • om de te controleren voedsellabels. Fosfor kan onder verschillende namen in levensmiddelenadditieven verborgen zitten: fosforzuur (E338) en natriumfosfaat (E339). Vermijd indien mogelijk de aankoop van voedselproducten die dit bevatten.

Zeewier, gedroogd fruit en dieetzouten

Overmaat in het lichaam, potassium kan een hartaanval of de dood van de patiënt veroorzaken als de patiënt niet met spoed wordt behandeld. Daarom moet de kaliuminname beperkt worden.

Wij raden u aan:

  • het gebruik ervan te vermijdenalgen gedroogd of gedehydrateerd in uw gerechten. Wakamé, dulse, kombu en zeebonen moeten vermeden worden. 100 g kombu dekt 3 keer de dagelijkse kaliumbehoefte.

  • om uw verbruik te beperken gedroogd fruit (abrikozen, dadels, pruimen en druiven) en geven de voorkeur aan vers fruit dat minder rijk is aan kalium, zoals bosbessen, peren, appels, grapefruit en ananas.

  • om uw verbruik te verminderenoliezaad : pistachenoten, hazelnoten, amandelen, enz.

  • om maaltijden te beperken op basis van peulvruchten (gedroogde bonen, tuinbonen, linzen, kikkererwten).

  • alles uit te sluiten zouten van dieet van uw dieet, zoals Herbamare® Dieet en Bouillet®. Deze zouten bevatten voornamelijk kaliumchloride.

  • om uw gerechten niet mee op smaak te brengen specerijen rijk aan kalium zoals zwarte peper, paprika, kurkuma en saffraan. Vervang ze door witte peper, nootmuskaat en chilipeper. 

  • om producten over het algemeen te vermijden uitgedroogd of gevriesdroogd die zeer rijk zijn aan kalium.

  • om uw consumptie van oploskoffie, oplosbare cichorei en thee te beperken en de voorkeur te geven aan geïnfuseerde kruidenthee.

  • d’pel uw groenten en fruit voordat u ze consumeert. De schil van voedsel bevat een grote hoeveelheid kalium.

  • voorkeur geven aan koken uw eten in kokend water en vergeet niet het kookwater weg te gooien. Kalium is een in water oplosbaar mineraal.

  • d’balanceren uw maaltijden met kalium. Als uw laatste maaltijd erg rijk aan kalium was, zorg er dan voor dat de volgende maaltijd minder kalium bevat.

Het water

Een aanzienlijke vochtinname draagt ​​bij aan de gewichtstoename tussen twee dialysebehandelingen. Patiënten die dialyse ondergaan, hebben meer moeite met urineren, waardoor water uiteindelijk in het lichaam wordt opgeslagen.

Wij raden u aan: 

  • om uw consumptie van zoute, gekruide en zoete voedingsmiddelen (inclusief dranken en frisdranken) te beperken. Deze wekken het verlangen op om water te drinken.

  • af te trekken van uw vloeistofbeperking, uw consumptie van water, melk en soep. Water in andere voedingsmiddelen (rijst, pasta, vlees, enz.) valt niet onder de vloeistofbeperking.

  • om de voorkeur te geven aan gegradueerde containers waarmee u uw waterverbruik beter kunt beheersen.

  • om gedurende de dag kleine hoeveelheden water te drinken en bij voorkeur koel.

  • vermijd drinkwater dat rijk is aan mineralen.
  • toevoegen sap van citroen toe aan uw water om het dorstgevoel gemakkelijker te verminderen.

  • zuigen ijsblokjes en D'bevochtigen je lippen.

Ontbijt :

  • Gebrouwen kruidenthee, ongezoet
  • Brood, boter en honing
  • Bosbes

Lunch :

  • Heek
  • Pastasalade met bonen en mozzarella
  • Appelmoes

Snack :

  • Tapioca

Diner :

  • Een ei
  • Basmati witte rijst
  • Groene boon
  • Brood en droge geitenkaas

Aanvullend advies

  • Voer de opvolgen van uw ziekte en examens medewerkers. De doelstellingen zijn om uw ziekte beter te leren begrijpen, ervoor te zorgen dat de behandelingen adequaat zijn en uiteindelijk dat er geen complicaties optreden.

  • Breng geen wijzigingen aan in uw behandeling medicatie of stop er niet mee zonder advies van een arts.

  • Oefen een fysieke activiteit ongeacht uw ziektestadium. Dagelijkse fysieke activiteit helpt de progressie van de ziekte te verminderen. Bovendien moedigt het in Frankrijk gevestigde Nationale Voedings- en Gezondheidsprogramma (PNNS) mensen aan om minimaal 30 minuten aan lichaamsbeweging per dag te doen.

  • Hou op tabak. De nicotine in tabak is betrokken bij het verlagen van de filtratiesnelheid. Bovendien tonen onderzoekers aan dat het volledig stoppen met roken onder rokers de progressie van de ziekte vermindert.

  • Controleer regelmatig uw bloeddruk en zorg ervoor dat u geen tekenen van hoge bloeddruk vertoont (hoofdpijn, vermoeidheid, nervositeit, duizeligheid, enz.). Informeer anders onmiddellijk uw arts.

  • Controleer of uw gewicht constant is en informeer uw arts over eventuele gewichtsveranderingen. Chronisch nierfalen kan ondervoeding veroorzaken. Daarom is het raadzaam om te controleren of uw Body Mass Index (BMI) ertussen ligt 18,5 en 24,9 kg/m².

  • Ontmoet de verenigingen zoals “Frankrijk Rein”. Verenigingen helpen u dagelijks beter met uw ziekte om te gaan.

  • Verwijder uit uw dieet, carambole. Deze vrucht bevat inderdaad een molecuul, caramboxine, dat nierfalen en de dood kan veroorzaken bij mensen die dialyse ondergaan. Bovendien raadt de ARS (Regional Health Agency) de consumptie van deze vrucht af, ongeacht de vorm van consumptie (in salade, sap, jam, enz.).

  • Vermijd bepaalde essentiële oliën die de nierfunctie aantasten, zoals essentiële olie van wit sandelhout, essentiële olie van jeneverbessen en essentiële olie van terpentijn.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 1303 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Silva, L., Moço, SA, & Antunes, ML (2021). Voedingszuurbelasting en relatie met albuminurie en glomerulaire filtratiesnelheid bij personen met chronische nierziekte in predialysetoestand. Voedingsstoffen, 14(1), 170. https://doi.org/10.3390/nu14010170

Publicatie: Phan, O., Housseini, YE, en Burnier, M. (2013). Nier en tabak: literatuuroverzicht en update. Nefrologie & ; Therapeutica, 9(2), 67-72. https://doi.org/10.1016/j.nephro.2012.09.010

Publicatie: Acuut nierfalen. (nd). http://cuen.fr/manuel/IMG/pdf/14-nephrologie_8e-edition_chap14.pdf

Publicatie: Garofalo, C., Borrelli, S., en Provenzano, M. (2018). Zoutbeperking in de voeding bij chronische nierziekten: een meta-analyse van gerandomiseerde klinische onderzoeken. Voedingsstoffen, 10(6), 732. https://doi.org/10.3390/nu10060732

Publicatie: el Housseini, Y., Phan, O., en Vogt, B. (2009). Roken en nieren. Zwitsers medisch tijdschrift.

Publicatie: Drouin, S. (zd). Acuut nierfalen – Anurie. https://www.urofrance.org/sites/default/files/chapitre_21_item_343_-_ue_11_-_ insufficiëntie_renale_aigue.pdf

Boek : C. (2021). Voedsel, voeding en diëten. STUDYRAMA.

Website: Gombert, B. (2014, 24 oktober). Zout- en nierfalen. NEPHROUG. https://www.nephrohug.ch/2014/10/24/sel-et-insufficiëntie-renale/

Website: ARS. (2019, 31 juli). De consumptie van starfruit wordt sterk afgeraden voor mensen met nierfalen en mensen die dialyse ondergaan. Regionaal gezondheidsagentschap van Martinique. https://www.martinique.ars.sante.fr/la-consommation-de-carambole-fortement-deconseillee-aux-insuffisants-renaux-et-aux-personnel-sous

Website: Ontvangst. (2022, 25 mei). Frankrijk Rein. https://www.francerein.org/

Website: Ameli. (2022, 24 januari). Chronische nierziekte: diagnose en progressie. ameli.fr | Verzekerd. https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/immobilier-renale-chronique/symptomes-diagnostic-evolution