Diarree is een plotselinge en recente transitstoornis en wordt gekenmerkt door de uitstoot van ontlasting die te vaak en overvloedig is en een abnormale consistentie heeft. Ze zijn onderverdeeld in twee categorieën: acuut (minder dan 14 dagen) en chronisch (meer dan 3 weken). Acute diarree is voornamelijk te wijten aan bacteriële voedselinfecties. Chronische diarree is het gevolg van een of meer pathologieën. Voeding speelt daarom een ​​belangrijke rol bij diarree. In dit artikel zullen we ons concentreren op acute diarree. De behandeling moet gericht zijn op een optimale hydratatie om het verlies aan water en minerale zouten te beperken, en op een ‘antidiarreedieet’ zonder lactose of laxerende voedingsmiddelen, met een laag gehalte aan irriterende vezels en rijk aan oplosbare vezels. Het doel van dit dieet is om de hermodellering van de ontlasting mogelijk te maken, de doorvoer te vertragen, maar ook om de reabsorptie te bevorderen en de doorvoer tot rust te brengen. Deze gids bevat alle voedingsaanbevelingen die specifiek zijn voor acute diarree.

Dit artikel is bijgewerkt op 01/12/2023

Oorsprong en mechanisme van diarree

Oorsprong van diarree

Diarree is vaak pasta-achtig (85% water) of zelfs vloeibaar (90% water) met een verhoogd watergehalte (normaal gesproken 80% water) en elektrolyten. DE acute diarree evolueren over een paar dagen en overschrijden zelden meer dan 10 dagen. Volgens de WHO spreken we van acute diarree als er meer dan 3 zeer zachte tot vloeibare ontlastingen per dag zijn. minder dan 14 dagen. Als diarree langer dan 3 weken aanhoudt, wordt dit genoemd kronieken en worden gekenmerkt door malabsorptie en slechte verteringsdiarree als gevolg van verschillende pathologieën.

Acute diarree treft vooral kinderen in gemeenschappen, vooral in de winter tijdens virale epidemieën. De oorzaken zijn vrijwel altijd besmettelijk: spijsverteringsinfecties (gastro-enteritis) of extra-digestief (KNO- en urinewegpathologieën). Ze kunnen ook in verband worden gebracht met voedselallergieën, tandjes krijgen en voedingsfouten, zoals te snel eten van maaltijden en niet kauwen. Infantiele diarree is een speciaal geval en moet afhankelijk van het geval door een arts worden behandeld, omdat het risico op uitdroging vitale gevolgen kan hebben voor het jonge kind.

Bij volwassenen bestaat er een neiging tot acute reizigersdiarree (toerist) en voedselinfecties. Afleveringen van spanning en angst kan ook leiden tot acute diarree, net als inname antibiotica. Bij ouderen kan diarree, afhankelijk van het geval, een medische behandeling vereisen. Artsen schrijven regelmatig orale rehydratatieoplossingen voor om vochtverlies te beperken.

Mechanisme van diarree

Er zijn twee belangrijke mechanismen bij acute diarree. Ten eerste wordt dysenteriesyndroom veroorzaakt door invasieve bacteriën zoals salmonella. Het wordt gekenmerkt door invasie van het rectocolische slijmvlies, wat leidt tot inflammatoire laesies en resulteert in bloederige ontlasting frequent maar niet erg overvloedig. We voelen koorts en tenesmus (gewelddadige anorectale pijn met een dringende drang tot stoelgang). Choleriform syndroom, het wordt veroorzaakt door enterotoxinebacteriën zoals cholera. Het wordt gekenmerkt door oppervlaktekolonisatie van het slijmvlies van de proximale dunne darm, wat leidt tot de uitscheiding van een enterotoxine dat de uitscheiding van natrium en water stimuleert. Dit leidt tot overvloedige waterige fecale ontlasting met afwezigheid van buikpijn.

Het belang van voeding bij diarree

Dieet speelt een sleutelrol bij acute diarree en richt zich op de volgende gebieden:

  • Compenseer het waterverlies door de hydratatie geleidelijk te optimaliseren via water rijk aan minerale zouten. Acute diarree is vaak waterig en het grootste risico is uitdroging. Ontlasting heeft inderdaad een hoger watergehalte tijdens fasen van diarree.

  • Beperk de versnelling van de doorvoer veroorzaakt door diarree via voedsel op basis van oplosbare vezels. Hierdoor kan zich een gel vormen, waardoor de opname van voedingsstoffen wordt verminderd. Dit is de reden waarom deze vezels het cholesterol-, triglyceriden- en glucosegehalte verlagen. Het wordt ook aanbevolen om laxerende voedingsmiddelen zoals lactose, die de versnelling van de doorvoer bevorderen.

  • Laat de doorvoer rusten dankzij voedingsmiddelen met weinig irriterende vezels. Voedingsmiddelen rijk aan koolhydraten en magere eiwitten zal worden bevorderd om de darmen te laten rusten en gewichtsverlies te voorkomen dat kan worden veroorzaakt door een verminderde voedselinname als gevolg van buikpijn. Ze helpen ook bacteriën en virussen aan te vallen die diarree veroorzaken. Het wordt ook aanbevolen om voedingsmiddelen te beperken die te vet, te zoet, te pittig en te rijk aan calorieën zijn, om het spijsverteringsstelsel te laten rusten en eventuele ontstekingen te beperken.

  • Herstel de balans in de darmflora door ... te brengen probiotica die bevatten micro-organismen, waarvan de meeste op bacteriën lijken nuttige bacteriën van nature aanwezig in de menselijke darm. Ze worden gebruikt om te verminderen winderigheid dankzij Lactobacillus acidophilus die de darmen verzuurt en helpt het natuurlijke evenwicht van de fermentatieprocessen te behouden. Verder blijkt dat de bromelaïne (mengsel van enzymen gewonnen uit ananas) gaat bepaalde effecten van darmpathogenen tegen, zoals Vibrio cholera en Escherichia coli, waarvan de enterotoxine diarree bij dieren veroorzaakt.

  • Beperk darmontstekingen door te kiezen voor een residuvrij dieet en dus arm aan onoplosbare vezels. Deze laatste versnellen de doorvoer door zichzelf met water te vullen en het volume van de ontlasting 20 tot 30 keer te vergroten. Het verdient dan de voorkeur om deze te beperken, zodat de 20 gram vezels per dag, aanbevolen door het residuvrije dieet, niet wordt overschreden. Overtollige vezels hebben de neiging de darmwanden te irriteren.

Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die de doorvoer vertragen en rehydrateren

Water, het essentiële

Bij diarree zijn de verliezen aan water en minerale zouten aanzienlijk. Het is essentieel om hydrateren op een progressieve en overvloedige manier om deze verliezen tegen te gaan. Uitdroging heeft inderdaad veel schadelijke gevolgen voor het lichaam, zoals hoofdpijn, duizeligheid, bewustzijnsstoornissen zoals malaise, of zelfs een gedragsverandering zoals opwinding, apathie of ernstige fysieke en intellectuele zwakheden.

Wij raden u aan:

  • consumeren ten minste tussen 1,5 L en 2 L water rijk aan minerale zouten zoals Hépar®, Courmayeur®, Contrex of Salvetat®.

  • van gesplitst vochtinname gedurende de dag met 1 glas water (250 ml) om de 2 uur (2 liter gedurende 16 uur).

  • om over na te denken zoute drankjes zoals bouillons, vanwege hun rijkdom aan minerale zouten en vooral natrium, wat het vasthouden van water bevordert.

  • om voorkeur te geven aan infusies, en om koffie en thee rijk aan te beperken cafeïne wat de doorvoer stimuleert.

  • Als u frisdrank consumeert, roer het dan met een vork of lepel om eventueel aanwezig gas te verwijderen. pro-inflammatoir voor je darmen.

  • van alcohol elimineren omdat het niet hydrateert, maar eerder een risico op uitdroging met zich meebrengt en ontstekingsbevorderend is voor de darmen.

Compotes van appel, banaan, citrus en gekookte wortel

Deze voedingsmiddelen bevatten oplosbare vezels. De vezels zijn dat niet niet afbreekbaar door spijsverteringsenzymen, maar eerder door darmbacteriën. De belangrijkste soorten oplosbare vezels zijn pectines, tandvlees, slijmstoffen en bepaalde hemicellulosen.

Wij raden u aan:

  • consumeren minder 5 porties fruit en groenten rijk aan oplosbare vezels per dag, zoals appels, citrusvruchten (sinaasappels, citroenen, grapefruit), bananen, guave, pruimen of zelfs asperges, spruitjes, wortelen en uien.

  • om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan oplosbare vezels in de vorm van pureecompotes, Of goed gekookt, om overtollige vezels te verwijderen. Dit is de reden waarom rijpe bananen en appelmoes bekend staan ​​als voedsel dat gegeten kan worden tijdens fases van diarree.

  • peulvruchten te consumeren 1 tot 2 keer per week door ze te pureren (rode bonen, erwten) en ze in water te laten weken om de spijsvertering te bevorderen.

  • binnen te consumeren snack van de psylliumpoeder. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan oplosbare vezels. Psyllium heeft inderdaad veel voordelen voor je darmen, dit vezelconcentraat moduleert de darmperistaltiek, wat invloed heeft op constipatie maar ook op acute tot matige diarree. Het werkt ook als een prebioticum, dat de darmsymbiose helpt optimaliseren.

  • Zorg ervoor dat u niet overschrijdt 20 g vezels per dag, verwijzend naar het vezelgehalte van de voedingsmiddelen hierboven in Ciqual (ANSES-voedingstabel).

Rijst en niet-volkoren zetmeelrijke voedingsmiddelen

Zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn rijk aan koolhydraten die gewichtsverlies helpen beperken door als brandstof voor het lichaam te fungeren. Het verdient de voorkeur om naar toe te gaan geraffineerde granen zoals rijst en pasta, die een zeer laag vezelgehalte hebben in tegenstelling tot volkorenproducten. Wij kunnen ook richting gaan zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen, griesmeel of zelfs bulgur. We voegen ze geleidelijk toe, afhankelijk van uw persoonlijke tolerantie.

Voorzichtigheid : rijst en geraffineerd zetmeel zijn geen wondermiddelen. De afwezigheid van residu tijdens de vertering laat de dikke darm in rust. Je gaat dus niet genezen via rijst, maar beperkt eerder de breuk en eet zoveel als je honger hebt, zonder bang te hoeven zijn voor extra pijn.

Wij raden u aan:

  • om te zorgen voor een meerderheid van zetmeelrijke voedingsmiddelen vergeleken met groenten om de aanwezigheid van vezels te beperken en het verlies ervan te beperken vitamines en mineralen vernietigd door pureren of lang koken: 1/2 van het zetmeelrijke bord, 1/4 van de groenteplaat.

  • van zoveel mogelijk beperken volle granen vanwege hun rijkdom aan irriterende vezels tijdens perioden van diarree.

  • om tenminste tussendoor te consumeren 300g en 400g zetmeelrijk voedsel per dag (100-130 g rauw omdat het volume ervan verdrievoudigt als het wordt gekookt).

Mager vlees, magere vis en eieren

Dieeteiwitten helpen beperken gewichtsverlies verzwakking van het immuunsysteem. Omdat deze laatste in wisselwerking staan ​​met de spieren, leidt gewichtsverlies tot verlies van spiermassa en bijgevolg tot een verlies van spiermassa verzwakking van immuniteit.

Wij raden u aan:

  • consumeren een bron magere eiwitten bij elke maaltijd : 100 g mager vlees (kalkoen, kip, parelhoen, schnitzel en kalfsfilet), of 100 g magere vis (heek, kabeljauw, wijting, koolvis), of 2 eieren. Ondanks hun zwavelgehalte, dat kan bijdragen aan darmgassen, worden eieren beter verdragen dan peulvruchten en oliehoudende zaden.

  • de voorkeur geven aan magere eiwitten boven vlees rood, vleeswaren, vlees patat en vis vet rijk aan vetten die de versnelling van de darmtransit bevorderen, maar ook peulvruchten, zeker rijk aan eiwitten, maar ook rijk aan vezels.

  • om uw dieet in te verdelen 4 tot 6 maaltijden gewichtsverlies te beperken.

Gefermenteerde voedingsmiddelen rijk aan probiotica en ananas

Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn rijk aan probiotica. Hoogwaardige onderzoeken bewijzen de effectiviteit van probiotica bij acute infectieuze diarree, antibiotica-geassocieerde diarree en Clostridium difficile-geassocieerde diarree. Ook in de context van een Escherichia coli-infectie veroorzaakt actieve bromelaïne-suppletie bepaalde non-stick effecten, waardoor wordt voorkomen dat bacteriën zich hechten aan specifieke glycoproteïnereceptoren. Omdat deze receptoren zich op het darmslijmvlies bevinden, zou bromelaïne de eiwitten afbreken die aanwezig zijn op de receptoraanhechtingsplaatsen, en zo voorkomen dat de bacteriën zich eraan hechten en deze beschadigen.

Wij raden u aan:

  • ananas eten als dessert of tussendoortje. Wees gerust, deze vrucht is niet rijk aan vezels (1,2 g per 100 g).

  • introduceer probiotica in uw dieet: yoghurt (zeer rijk aan melkbacteriën), lactosevrije kazen (zie hieronder), gefermenteerde dranken (kombucha, kefir), biergist. Wees echter voorzichtig met gefermenteerde groenten, deze zijn rijk aan vezels.

Natuurlijke yoghurt

Het wordt aanbevolen om lactose te beperken tijdens fasen van acute diarree. Uit een onderzoek onder 80 kinderen tussen 6 en 24 maanden is echter gebleken dat er zeer gunstige effecten zijn op de consumptie van natuurlijke yoghurt tijdens periodes van diarree. Deze studie beveelt de universele consumptie van yoghurt aan in de context van acute, niet-bloederige diarree. Er werd nog een onderzoek uitgevoerd naar de impact van yoghurt op 112 kinderen die leden aan acute waterige diarree. De resultaten toonden aan dat het voeren van yoghurt geassocieerd was met een klinisch relevante afname van de ontlastingsfrequentie en de duur van de diarree bij kinderen die reducerende suikers in de ontlasting hadden.

Wij raden u aan:

  • om over te stappen op lactosevrije of lactosearme zuivelproducten zoals “lactosevrije” kazen of bijna (een paar sporen per 100 g kaas) zoals cheddar, parmezaanse kaas, gruyere, emmental, county, cantal, reblochon of zelfs Beaufort, maar ook halfharde kazen (minder dan 1 g lactose per 100 g) zoals schapen- en geitenkazen in houtblokken, bakstenen, crottin of vers.

  • introduceren elke dag een natuurlijke yoghurt, want deze yoghurts zijn ook rijk aan melkbacteriën om de darmflora weer in balans te brengen.

Beperk voedingsmiddelen die de doorvoer versnellen

Tarwezemelen, pruimen, frambozen, appels met schil

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan onoplosbare vezels. De bekendste onoplosbare vezels zijn resistente zetmelen, lignine, cellulose en hemicellulose. Ze zijn vooral te vinden in de envelop planten, en dus in de schil van fruit, bepaalde groenten, volle granen, of zelfs peulvruchten en oliehoudende zaden.

Wij raden u aan:

  • beperken of zelfs verwijderen voedingsmiddelen die onoplosbare vezels bevatten, zoals tarwezemelen, volkoren granen, amandelen en pinda's. Het wordt aanbevolen om de volgende soorten fruit te beperken: pruimen, frambozen, appels met schil en rauw, peren, harde bananen, bosbessen en aardbeien. Tenslotte moet je de volgende groenten verminderen: spinazie, sperziebonen, doperwten, bloemkool, boerenkool, rode kool, asperges.

  • om fruit en groenten te eten goed gekookt of binnen aardappelpurree om zoveel mogelijk vezels te vernietigen.

  • om vezels te beperken tot 20 g maximaal per dag.

Overtollig zoetwaren, kruiden en sauzen

Deze voedingsmiddelen overbelasten de ontstoken darmen en bevorderen ontstekingen. Bovendien genereren voedingsmiddelen die te zoet zijn een extra behoefte aan water om te worden verteerd en kunnen daardoor leiden tot vertering uitdroging. Dit is de reden waarom de meeste frisdranken het dorstgevoel niet lessen.

Wij raden u aan:

  • om de te vermijden geïsoleerde stopcontacten voedingsmiddelen die te zoet zijn en veel calorieën bevatten, zoals snoep.

  • om excessen te voorkomen specerijen in uw gerechten en in het bijzonder de chilipepers. omdat ze bij overmatig gebruik een ontsteking van de darmwanden veroorzaken.

  • om de te beperken sauzen industrieel in uw gerechten en voedingsmiddelen die te vetrijk zijn, om het verteringsproces te beperken en laten rusten de darmen.

  • limiteren tot het maximum snoep, zoetwaren, gebak en fastfood.

Verse melk en kaas

Lactose is een laxerend koolhydraat en versnelt de darmtransit. Daarom verdient het de voorkeur om voedingsmiddelen die het bevatten tijdens diarree te beperken. In feite bevelen vrijwel alle gezondheidsvoedingsprofessionals een lactosevrij dieet in fasen van diarree.

Wij raden u aan:

  • beperken of zelfs verwijderen lactose en vooral melk tijdens fases van diarree, en om dit daarna geleidelijk weer in te voeren.

  • om verse kazen zoals Saint-Môret en Philadelphia, en bereidingen op melkbasis zoals sauzen, melkchocolade en industriële gerechten die lactose bevatten, te beperken.

  • om u naar de plantaardige drankjes soja, amandel of hennep, als u een drankje wilt blijven drinken met een textuur die dicht bij melk lijkt.

Voedsel te warm en te koud

Je hebt in de zomer, met de hoge hitte en de aanwezige airconditioning in de winkels, ongetwijfeld gemerkt dat deze mix niet erg gewaardeerd werd door je spijsverteringsstelsel. Dit komt simpelweg omdat het een thermische schok wat de darmen verstoort en de doorvoer versnelt. Dit is hetzelfde fenomeen dat optreedt wanneer we voedsel eten dat te warm of te koud is. De thermische schok die volgt op deze inname veroorzaakt uitzetting/krimp (afhankelijk van warme of koude) bloedvaten die de versnelling van de darmtransit bevorderen.

Wij raden u aan:

  • om uw maaltijden op temperatuur te consumeren omgeving.

  • om de geconsumeerde dranken te beperken heel heet zoals koffie, thee en kruidenthee.

  • om de te beperken ijsje als u zich in een warme omgeving bevindt.

Zijn bananen, rijstwater en cola echt effectief tegen diarree?

  • Banaan is een voedingsmiddel dat net als veel andere voedingsmiddelen bestaat uit oplosbare vezels. Het wordt aanbevolen in gevallen van diarree vanwege de interessante samenstelling in oplosbare vezels en kalium. Kalium is inderdaad een mineraal zout dat we in overvloed verliezen in geval van diarree. Het bevorderen van je kaliuminname via bananen kan interessant zijn. Je kunt het consumeren op voorwaarde dat ze volledig rijp zijn voor vezelassimilatie. Maar wees voorzichtig, ondanks zijn nuttige bijdragen, het is geen wondervoedsel! In feite zal water dat rijk is aan mineralen en de combinatie van verschillende voedingsmiddelen die bronnen zijn van oplosbare vezels veel effectiever zijn dan de inname van oplosbare vezels en kalium die bananen kunnen bieden.

  • Rijstwater zou effectief zijn tegen diarree. Dit komt omdat rijst zijn micronutriënten in het kookwater uitloogt. Deze laatste wordt dus via tafelzout rijk aan kalium, natrium en natriumchloride. Hierdoor kun je hydrateren met wat mineralen. Echter, geen wetenschappelijke consensus lijkt te zeggen dat rijstwater echt effectief is tegen diarree. In feite is de natuurlijk mineraalwater die we commercieel vinden, zijn meer dan genoeg om de micronutriënten te leveren die verloren gaan tijdens perioden van diarree, en bovendien leveren ze deze in grotere hoeveelheden.

  • Cola is een drankje waarmee je kunt rehydrateren en veel suiker kunt leveren tijdens diarree. Daarom moet het op kamertemperatuur worden geconsumeerd om thermische schokken te voorkomen, en zonder luchtbellen om ontsteking van de darmwanden te beperken. Deze elementen zijn waar, vooral omdat cola antiseptische elementen bevat. Echter, nogmaals, het is niet het wondervoedsel. Optimale hydratatie, vergezeld van zetmeelrijk voedsel en mager vlees, zal dat wel doen veel efficiënter dan veel cola drinken. Bovendien blijft Cola een frisdrank, en dus een drank rijk aan additieven en heel zoet, om af en toe te consumeren.

Ontbijt :

  • Appelmoes
  • Broodtoost met boter
  • Kom of kopje amandelgroentedrank

Lunch :

  • Kalkoen schnitzel
  • Basmati rijst
  • Wortelpuree
  • Provincie stuk

Snack :

  • Lijnzaad
  • Bananencompote
  • Psylliumpoeder met compote

Diner :

  • Uienomelet
  • Beboterde aardappelen
  • Wortelsoep met psylliumpoeder
  • Emmentaler in stukjes of geraspt voor soep

Aanvullend advies

  • Beperk fysieke activiteit omdat het de neiging heeft om de versnelling van de doorvoer te bevorderen door in te werken op de samentrekkingen van het darmslijmvlies waardoor de spijsvertering mogelijk wordt (peristaltiek).

  • Was je handen regelmatig met water en zeep of met een gel op alcoholbasis is de veiligste manier om besmetting te voorkomen, vooral vóór het eten, tijdens de maaltijdbereiding en in de badkamer.

  • Overige hygiëneregels: drink geen water uit een bron waarvan de zuiverheid onbekend is; bewaar bederfelijke levensmiddelen altijd in de koelkast om bacteriële besmetting na opening te beperken; vermijd buffetten waar voedsel te lang op kamertemperatuur blijft; de houdbaarheidsdatum van voedsel bewaken en respecteren; drink tijdens het reizen uw thee of koffie met gekookt water om bacteriën te elimineren; en vermijd ijsblokjes.

  • Zelf-isoleren tijdens de ziekte omdat het virus zeer besmettelijk is.

  • Probeer oefeningen cardiale coherentie, van ontspanning zoals yoga, of essentiële oliën zoals lavendel, bittere sinaasappel of ylang-ylang, om uw dagelijkse stress te verminderen.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.9 ( 936 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Acute infectieuze diarree. (2007, april). PubMed.

Publicatie: Diarree. (2002, oktober). PubMed.

Publicatie: Probiotica voor gastro-intestinale aandoeningen: een samenvatting van het bewijsmateriaal. (2017, 1 augustus). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28762696/

Publicatie: Moleculaire mechanismen van probiotische preventie van antibiotica-geassocieerde diarree. (2020, 6 februari). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32087535/

Boek : C. (2021). Voedsel, voeding en diëten. STUDYRAMA.

Boek : N. Masseboeuf, M. (2020). dieet 2020: AANBEVELINGEN & VOORSCHRIFTEN. MALOINE.

Boek : Ferreira, A. (2013). Biologie van de menselijke voeding (deel 1) (Diëtetiek en voeding: biologie - biochemie - Microbiologie - gecorrigeerde MCQ-oefeningen) (Franse editie). STUDYRAMA.

Website: Uitdroging. (2022, 4 januari). Ameli. https://www.ameli.fr/assure/sante/urgence/pathologies/dehydration

Website: Pavan, R. (2012, 10 december). Eigenschappen en therapeutische toepassing van bromelaïne: een overzicht. Hindoeïstisch. https://www.hindawi.com/journals/btri/2012/976203/

Website: Ciqual Tabel met voedingssamenstelling van voedingsmiddelen. (nd). Ciqual - ANSES. https://ciqual.anses.fr/