Psyllium is een eenjarige kruidachtige plant uit de Plantaginaceae-familie. Psylliumvezels zijn wijdverspreid over de hele wereld en worden al eeuwenlang voor therapeutische doeleinden gebruikt. De zaadvliezen zijn de dunne omhulsels die de zaden omringen. Psylliumvezels zijn rijk aan vezels en hebben tal van voordelen voor het spijsverteringsstelsel. Diarree en constipatie zijn niets meer dan verre herinneringen. Psylliumpoeder is eigenlijk een gecondenseerde vorm van psylliumvezels. Het is daarom zeer rijk aan vezels, waardoor het een gel kan vormen die de consistentie van de ontlasting moduleert. De ontlasting is daarom consistenter bij diarree en flexibeler bij constipatie. Psyllium wordt ook gebruikt om gewichtsverlies te ondersteunen. Het bevat vrijwel geen calorieën, het verzadigende effect ervan beperkt de voedselinname en vermindert ook de opname van voedingsstoffen. Psylliumvezels helpen ook de bloedsuikerspiegel en het cholesterol in balans te houden. Latijnse naam: Plantago ovata Forssk. Botanische familie: Plantaginaceae. Gebruikt deel: omhulsel.

Dit artikel is bijgewerkt op 18/09/2023

Voor diarree verlichten

Diarree wordt gekenmerkt door frequente, overvloedige ontlasting die te rijk is aan water. Ook merken we een versnelling van de darmtransit. In deze context helpt psyllium de ontlasting volumineuzer en consistenter te maken dankzij de rijkdom aan oplosbare vezels. In feite lossen oplosbare vezels op in water en vormen een gel, genaamd slijm. Deze laatste maken de voedselbolus stroperig en consistent, wat de opname van voedingsstoffen door de dikte ervan vertraagt ​​en de maaglediging reguleert.

Bovendien, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft “het occasionele gebruik van psyllium voor de symptomatische behandeling van diarree van verschillende herkomst ». Psyllium kan daarom een ​​echte ondersteuning zijn bij diarree.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Consumeer maximaal 20 g psyllium per dag, verdeeld over drie doses, wetende dat één theelepel psyllium overeenkomt met 7 g. Deze consumptie moet gebeuren met een vloeistof. Voeg 1 theelepel psyllium toe aan 100 ml vloeistof (water, soep, vruchtensap) en drink snel op voordat de gel ontstaat. Drink vervolgens na deze inname nog eens 200 ml water. Verhoog geleidelijk de doses om een ​​te plotselinge verstoring van de darmflora te voorkomen.

  • Geef de voorkeur aan niet-volwaardige zetmeelrijke voedingsmiddelen in geval van diarree (geraffineerde pasta en rijst, enz.), omdat hele zetmeelrijke voedingsmiddelen rijker zijn aan onoplosbare vezels. Deze laatste hebben de neiging de darmtransit te versnellen en als gevolg daarvan diarree te accentueren.

  • Kook je groenten en fruit goed in geval van diarree, omdat ze vaak rijk zijn aan onoplosbare vezels. Koken heeft namelijk de neiging de vezels te denatureren (modificatie waardoor een molecuul inactief wordt).

  • Stimuleer de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten (bij voorkeur mager vlees en vis) om de werking van het immuunsysteem tijdens diarree te optimaliseren, aangezien deze laatste het gevolg kan zijn van een infectie.

  • Als de smaak onaangenaam is, kan het worden toegevoegd aan de volgende bereidingen: vruchtensap, pap, soep, compote, yoghurt.

  • Bij diarree wordt aanbevolen om maximaal 20 gram vezels per dag te consumeren. Dit helpt de darmontsteking te beperken en biedt tegelijkertijd voldoende oplosbare vezels om de versnelling van de doorvoer te matigen.

  • Als de psyllium na 3 dagen behandeling geen effect heeft gehad, kunt u het beste een arts raadplegen om de oorzaak van de diarree te achterhalen.

Voor strijd tegen constipatie

Psyllium is een van de weinige voedingsmiddelen waarvan bekend is dat het voordelen biedt bij diarree constipatie. In feite spelen psylliumvezels een rol als ballastlaxeermiddel, dat wil zeggen dat ze de consistentie van de ontlasting kunnen wijzigen. Ze doen dit door water vast te houden en in de darm te zwellen, waardoor de ontlasting zachter en omvangrijker wordt. Dit heeft tot gevolg dat de darmperistaltiek wordt gestimuleerd, wat de reeks spiersamentrekkingen is die voedsel door het spijsverteringskanaal verplaatsen. Zo helpt psyllium de voortgang van de voedselbolus in het spijsverteringskanaal te optimaliseren en bevordert het de uitdrijving van ontlasting.

Anderszins, wHO (Wereldgezondheidsorganisatie) beschouwt psyllium als een “laxeermiddel dat in staat is om de regelmatige transit tijdens chronische obstipatie te herstellen en in stand te houden, en de behandeling van constipatie tijdens zwangerschap ».

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Consumeer maximaal 20 g psyllium per dag, verdeeld over drie doses, wetende dat één theelepel psyllium overeenkomt met 7 g. Deze consumptie moet gebeuren met een vloeistof. Voeg 1 theelepel psyllium toe aan 100 ml vloeistof (water, soep, vruchtensap) en drink snel op voordat de gel ontstaat. Drink vervolgens na deze inname nog eens 200 ml water. Verhoog geleidelijk de doses om een ​​te plotselinge verstoring van de darmflora te voorkomen.

  • Over het algemeen wordt aanbevolen om bij constipatie veel water te drinken en te kiezen voor een vezelrijk dieet: verse groenten en fruit, volkoren granen en oliehoudende zaden (amandelen, noten, enz.).

  • Als de smaak onaangenaam is, kan het worden toegevoegd aan de volgende bereidingen: vruchtensap, pap, soep, compote, yoghurt.

  • Als de psyllium na 3 dagen behandeling geen effect heeft gehad, kunt u het beste een arts raadplegen om de oorzaak van de obstipatie te achterhalen.

Voor sommige symptomen van prikkelbare darm verlichten

Psyllium is geen wondermiddel om het prikkelbare darm syndroom (PDS) te genezen, maar het helpt wel sommige symptomen te verlichten. PDS wordt gekenmerkt door spijsverteringsstoornissen die dagelijks zeer hinderlijk zijn: buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree, constipatie, afwisselend diarree en constipatie. In deze context heeft de psyllium is precies een van de weinige voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze diarree en constipatie verlichten, en daarom is de afwisseling van deze twee symptomen. De vezels die het bevat, kunnen de ontlasting consistenter maken in geval van diarree, en ze flexibeler en volumineuzer maken in geval van constipatie.

Bovendien heeft psyllium, in tegenstelling tot andere vezelrijke voedingsmiddelen, de bijzonderheid dat het de darmen niet irriteert, wat erg verstandig is in de context van PDS. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) geeft aan dat psyllium dat wel is een “laxeermiddel dat in staat is om een ​​regelmatige doorvoer te herstellen en te behouden tijdens omstandigheden zoals prikkelbaredarmsyndroom ».

Samenvattend is het bekend dat psyllium bepaalde symptomen van prikkelbare darm verlicht (diarree, obstipatie, afwisseling van de twee) en zo de kwaliteit van leven van patiënten helpt verbeteren. Psyllium lijkt de spijsverteringspijn echter niet op een concrete en onmiskenbare manier te verbeteren..

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Consumeer maximaal 20 g psyllium per dag, verdeeld over drie doses, wetende dat één theelepel psyllium overeenkomt met 7 g. Deze consumptie moet gebeuren met een vloeistof. Voeg 1 theelepel psyllium toe aan 100 ml vloeistof (water, soep, vruchtensap) en drink snel op voordat de gel ontstaat. Drink vervolgens na deze inname nog eens 200 ml water. Verhoog geleidelijk de doses om een ​​te plotselinge verstoring van de darmflora te voorkomen.

  • In het begin van de behandeling kan psyllium een ​​opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken. Bovendien, als de buikpijn hevig is en de psyllium de pijn lijkt te accentueren, verdient het de voorkeur om de behandeling te stoppen om te proberen de oorsprong van de buikpijn te begrijpen.

  • Het wordt aanbevolen om bij het prikkelbaredarmsyndroom een ​​diëtist-voedingsdeskundige of voedingsdeskundige te raadplegen. Deze pathologie is inderdaad zeer restrictief en kan een specifieke behandeling vereisen.

  • Als de smaak onaangenaam is, kan het worden toegevoegd aan de volgende bereidingen: vruchtensap, pap, soep, compote, yoghurt.

Voor helpen bij het reguleren van cholesterol

Psyllium kan het bloedlipidenprofiel helpen verbeteren dankzij de rijkdom aan vezels. Het lipidenprofiel bestaat uit verschillende niveaus van bloedlipiden, waaronder ‘goed’ HDL-cholesterol (High Density Lipoproteïne = High Density Lipoproteïne), ‘slecht’ LDL-cholesterol (Low Density Lipoproteïne = Low Density Lipoproteïne), triglyceriden en totaal cholesterol. Een verstoord bloedlipidenprofiel wordt beschouwd als een verergerende factor bij hart- en leverziekten (lever).

In deze context analyseerde een onderzoek de effecten van psyllium op het LDL-cholesterol, en op het mogelijke gebruik van dit laatste bij de preventie van hart- en vaatziekten. DE De resultaten van dit onderzoek toonden aan dat psyllium effectief lipidemarkers zoals LDL-cholesterol verbeterde. Er wordt dus van uitgegaan dat psyllium het risico op een hart- en vaatziekten geassocieerd met atherosclerose, bij patiënten met of zonder hypercholesterolemie (hoog cholesterolgehalte in het bloed).

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Consumeer maximaal 20 g psyllium per dag, verdeeld over drie doses, wetende dat één theelepel psyllium overeenkomt met 7 g. Deze consumptie moet gebeuren met een vloeistof. Voeg 1 theelepel psyllium toe aan 100 ml vloeistof (water, soep, vruchtensap) en drink snel op voordat de gel ontstaat. Drink vervolgens na deze inname nog eens 200 ml water. Verhoog geleidelijk de doses om een ​​te plotselinge verstoring van de darmflora te voorkomen.

  • Over het algemeen wordt een verstoring van het lipidenprofiel geassocieerd met een stofwisselingsstoornis (obesitas, overgewicht, diabetes type II, enz.). Gewichtsverlies is vaak de meest effectieve manier om uw lipidenprofiel in evenwicht te brengen.

  • Kleine veranderingen in de eetgewoonten helpen het lipidenprofiel opnieuw in evenwicht te brengen: betere vetinname, vermindering van het maaltijdvolume, vezelrijk dieet, toename van voedingsmiddelen met een lage glycemische index (GI).

  • Het wordt aanbevolen om dagelijks lichamelijke activiteit te ondernemen, zelfs van korte duur en intensiteit, om het bloedlipidenprofiel weer in evenwicht te brengen (lopen of fietsen naar het werk of winkelen, hardlopen, sporten, een korte wandeling door de buurt thuis, enz.). ).

  • Als de smaak onaangenaam is, kan het worden toegevoegd aan de volgende bereidingen: vruchtensap, pap, soep, compote, yoghurt.

Voor helpen afvallen

Psyllium is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels. Uit onderzoek blijkt dat na het nuttigen van een vezelrijke maaltijd de verzadiging groter is dan na een vezelarme maaltijd. De vezels zwellen inderdaad op in de maag, wat een opgezette maag en een gevoel van volheid veroorzaakt. Bovendien verlagen vezels de glycemische index van de maaltijd, waardoor een te hoge stijging van de bloedsuikerspiegel (bloedsuikerspiegel) wordt voorkomen, wat vervolgens zou leiden tot een hoge insulinesecretie. Dit zou snel leiden tot een daling van de bloedsuikerspiegel en het hongergevoel. DE psyllium helpt daarom de verzadiging te bevorderen en indirect de voedselinname te verminderen dankzij de rijkdom aan vezels..

Gecombineerd met het feit dat vezels de opname en vertering van energetische voedingsstoffen (eiwitten, lipiden, koolhydraten) verminderen en het verzadigingsgevoel bevorderen, zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels daarom geïndiceerd om de eetlust te bevorderen. gewichtsverlies. In feite vormen oplosbare vezels een stroperige gel die het contactoppervlak tussen de villi, die verantwoordelijk zijn voor de opname van voedingsstoffen, en de voedselbol verkleint. Wees echter voorzichtig, want dit aspect helpt alleen bij het afvallen, maar het lost niet het hele “probleem” op. Een specifieke behandeling door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg blijft geschikter voor blijvend gewichtsverlies.

Verder is de psyllium kan bij behandeling voedingstekorten bevorderen, omdat het de opname van voedingsstoffen vermindert. Het is daarom verstandig om de consumptie van psyllium te begeleiden met fruit en groenten om de inname van vitamines en mineralen te bevorderen.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Geen enkel voedingsmiddel kan beweren dat het je kan helpen om op zichzelf af te vallen, en psyllium is daarop geen uitzondering. Het helpt inderdaad bepaalde factoren te verbeteren die nuttig kunnen zijn bij gewichtsverlies (verzadiging, verminderde opname van energievoedingsstoffen, enz.), maar het is geen wondervoedsel. Een uitgebalanceerd, gevarieerd en caloriearm dieet, vergezeld van fysieke activiteit en een goede geestelijke gezondheid, blijft de meest optimale optie om af te vallen.

  • Om blijvend gewichtsverlies te bereiken, wordt aanbevolen om zich te laten begeleiden door een diëtist-voedingsdeskundige of een arts-voedingsdeskundige. Hierdoor kunt u namelijk naar u luisteren, u adviseren en ondersteuning krijgen die is afgestemd op uw behoeften.

  • Consumeer maximaal 20 g psyllium per dag, verdeeld over drie doses, wetende dat één theelepel psyllium overeenkomt met 7 g. Deze consumptie moet gebeuren met een vloeistof. Voeg 1 theelepel psyllium toe aan 100 ml vloeistof (water, soep, vruchtensap) en drink snel op voordat de gel ontstaat. Drink vervolgens na deze inname nog eens 200 ml water. Verhoog geleidelijk de doses om een ​​te plotselinge verstoring van de darmflora te voorkomen.

  • Als de smaak onaangenaam is, kan het worden toegevoegd aan de volgende bereidingen: vruchtensap, pap, soep, compote, yoghurt.

Voor preventie van darmkanker

Psyllium, dat zeer rijk is aan vezels, zou kunnen dienen ter ondersteuning van een vezelrijk dieet met als doel darmkanker te voorkomen.. Een vezelrijk dieet wordt namelijk in verband gebracht met een verminderd risico op colorectale kanker. Om dit te doen, verminderen vezels de contacttijd van voedingsstoffen en andere stoffen in het spijsverteringskanaal, waardoor de opname ervan wordt beperkt. Dit verhoogt de eliminatie van giftige producten (xenobiotica) via de ontlasting. Bovendien verminderen vezels de opname van eiwitten, en tegelijkertijd de opname van de stikstof die ze bevatten. Studies hebben aangetoond dat dit een positief effect zou hebben op het verminderen van het risico op colorectale kanker.

Bovendien, vetzuren met een korte keten geproduceerd door fermentatie van vezels in de dikke darm (vooral boterzuur) gunstige effecten hebben op de preventie van colorectale kankers. Op deze manier zou psyllium dankzij het hoge vezelgehalte darmkanker helpen voorkomen.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Om darmkanker te voorkomen, wordt aanbevolen om elke dag een vezelrijk dieet te volgen. Psyllium lijkt inderdaad niet in staat te zijn om in deze behoefte alleen te voorzien, ondanks zijn rijkdom aan vezels. Een uitgebalanceerd, gevarieerd dieet rijk aan fruit, groenten, peulvruchten en oliehoudende zaden is de veiligste oplossing om de vezelinname te bevorderen en darmkanker te voorkomen.

  • Consumeer maximaal 20 g psyllium per dag, verdeeld over drie doses, wetende dat één theelepel psyllium overeenkomt met 7 g. Deze consumptie moet gebeuren met een vloeistof. Voeg 1 theelepel psyllium toe aan 100 ml vloeistof (water, soep, vruchtensap) en drink snel op voordat de gel ontstaat. Drink vervolgens na deze inname nog eens 200 ml water. Verhoog geleidelijk de doses om een ​​te plotselinge verstoring van de darmflora te voorkomen.

  • Als de smaak onaangenaam is, kan het worden toegevoegd aan de volgende bereidingen: vruchtensap, pap, soep, compote, yoghurt.

Voor het evenwicht van de darmflora

Psyllium speelt een prebiotische rol dankzij de rijkdom aan vezels. Prebiotica worden beschouwd als het “voedsel” van de bacteriën van de darmflora die essentieel zijn voor de verdediging van ons lichaam. Er zijn twee soorten flora: fermentatie en verrotting. Deze zijn erg belangrijk voor het lichaam. Daarom is een evenwicht tussen deze twee flora essentieel. De fermentatieflora zorgt namelijk voor de fermentatie van complexe koolhydraten en voedingsvezels, en gaat de rottende flora tegen die eiwitten metaboliseert.

Moderne diëten (arm aan vezels, rijk aan vlees) bevorderen de verspreiding van ‘slechte’ bacteriën van de verrottingsflora. Overmatige verrotting kan stinkende moleculen veroorzaken (waterstofsulfide, indool) en giftige aminen (ptomaines, methaan, enz.). Aan hun kant, de vezels in psyllium helpen een goed floraprofiel te behouden, omdat ze de fermentatieflora bevorderen ten koste van de rottende flora.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Psyllium alleen kan niet beweren de darmflora in evenwicht te brengen. Om aan deze behoefte te voldoen, wordt echter een uitgebalanceerd, gevarieerd dieet rijk aan prebiotische vezels aanbevolen.

  • Consumeer maximaal 20 g psyllium per dag, verdeeld over drie doses, wetende dat één theelepel psyllium overeenkomt met 7 g. Deze consumptie moet gebeuren met een vloeistof. Voeg 1 theelepel psyllium toe aan 100 ml vloeistof (water, soep, vruchtensap) en drink snel op voordat de gel ontstaat. Drink vervolgens na deze inname nog eens 200 ml water. Verhoog geleidelijk de doses om een ​​te plotselinge verstoring van de darmflora te voorkomen.

  • Als de smaak onaangenaam is, kan het worden toegevoegd aan de volgende bereidingen: vruchtensap, pap, soep, compote, yoghurt.

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik

  • Gebruik geen psyllium bij occlusief of subocclusief syndroom, of bij buikpijn met onbekende oorzaak, slikproblemen of dysfagie. Bij suikerziekte is het verstandig medisch advies in te winnen.

  • Mensen met bloed in de ontlasting of mensen met een verandering in de darmmotiliteit of -diameter (megacolon, ileus, stenose, enz.) wordt afgeraden om psyllium te consumeren.

  • Het wordt niet aanbevolen om psyllium te consumeren bij kinderen jonger dan 6 jaar.

  • Psyllium kan de opname van voedingsstoffen (ijzer, vitamine B12, magnesium, enz.) en medicijnen die het bevatten, verminderen. Het kan ook een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen door de opname ervan te beperken: medicijnen op lithiumbasis, bloedverdunners, diabetesmedicijnen, hartmedicijnen, carbamazepine. Het wordt daarom aanbevolen om bij gebruik van een van deze medicijnen een arts te raadplegen en minimaal 2 uur te wachten met het innemen van psyllium.

  • Het wordt aanbevolen om advies in te winnen bij een zorgverlener voordat u psyllium gebruikt in geval van een bipolaire stoornis of epilepsie. In feite beperkt psyllium de opname van carbamazepine, een medicijn dat wordt gebruikt om dit laatste te behandelen.

  • Psyllium kan op de dag worden geconsumeerd langetermijn. Als de diarree of obstipatie echter langer dan drie dagen aanhoudt, is het raadzaam een ​​arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen.

  • Van de bijwerkingen type winderigheid of opgeblazen gevoel kan optreden aan het begin van de behandeling, maar verdwijnt snel zodra de darmflora zich heeft aangepast aan deze hoge vezelinname.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 30 gr % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 30 g
Energie (Kcal) 191 57,3 10 3
Energie (Kj) 799 239,7 10 3
Lipiden (g) 0.8 0,24 1 0
Verzadigde vetzuren (g) 0.14 0,042 1 0
Koolhydraten (g) 0.7 0,21 0 0
Inclusief suikers (g) 0.2 0.09 0 0
Voedingsvezels (g) 84 25,2
Eiwit (g) 2.1 0,63 4 1
Zout (g) 0.02 0,006 0 0

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leer meer over de plant: Blond Psyllium

Blonde Psyllium behoort tot de Plantaginaceae-familie. Het is een kruidachtige plant afkomstig uit het Middellandse Zeegebied dat zich uitstrekt tot India. Psyllium is eenjarig en klein. De bladeren zijn rozet en lineair. Ze hebben drie aderen die door hun messen lopen. De bloeiwijze is een cilindrische aar. De vrucht is een capsule met twee zaden, eivormig en afgeplat. Elk zaadje is ingesloten in een envelop, het omhulsel genoemd. Psyllium is een van de geneeskrachtige planten die de Egyptenaren 10 eeuwen voor Christus gebruikten. Ze gebruikten de omhulsels voor darmcomfort.

In het geval van constipatie: Pruimen VS Psyllium

Psyllium en pruimen zijn twee voedingsmiddelen die bekend staan ​​om hun rijkdom aan vezels. Deze erkenning ondersteunt het gebruik van Psyllium en Pruimen bij constipatie. Een onderzoek vergelijkt de effectiviteit van pruimen en psylliumpoeder bij chronische obstipatie. De 40 proefpersonen zijn tussen de 18 en 75 jaar oud, hebben langer dan 3 dagen klachten en hebben ruim 25% van de tijd last van chronische obstipatie. Beoordelingscriteria zijn onder meer het aantal volledige spontane stoelgangen, symptomen van constipatie, consistentie van de ontlasting en de inspanning die nodig is tijdens de ontlasting. De studie omvatte ook scores voor een opgeblazen gevoel, volheid en smaak. De resultaten geven aan dat deze twee voedingsmiddelen de spijsvertering verbeteren.

Pruimen laten betere resultaten zien over de frequentie van ontlasting en symptomen van obstipatie. Pruimen kunnen worden beschouwd als de eerstelijnsvoeding bij constipatie. In feite is dee Prune wordt gekenmerkt door zijn aanzienlijke hoeveelheid vezels, gelijk verdeeld over oplosbare en onoplosbare vezels; integendeel, Psylliumpoeder is rijker aan oplosbare vezels. Echter, sAls je de smaak van pruimen niet lekker vindt, kies dan voor Psyllium, dat een neutralere smaak heeft, in combinatie met een dieet aangepast aan constipatie.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.9 ( 250 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Jalanka J, Major G, Murray K, Singh G, Nowak A, Kurtz C, Silos-Santiago I, Johnston JM, de Vos WM, Spiller R. Het effect van psylliumschil op de darmmicrobiota bij verstopte patiënten en gezonde controles. Int J Mol Sci. 20 januari 2019;20(2):433. doi:10.3390/ijms20020433. PMID: 30669509; PMCID: PMC6358997.

Publicatie: Belorio M, Gómez M. Psyllium: een nuttig functioneel ingrediënt in voedselsystemen. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022;62(2):527-538. doi:10.1080/10408398.2020.1822276. Epub 21 september 2020. PMID: 32951436.

Publicatie: Brum JM, Gibb RD, Peters JC, Mattes RD. Verzadigingseffecten van psyllium bij gezonde vrijwilligers. Trek. 1 oktober 2016; 105: 27-36. doi: 10.1016/j.appet.2016.04.041. Epub 7 mei 2016. PMID: 27166077.

Publicatie: Attaluri A, Donahoe R, Valestin J, Brown K, Rao SS. Gerandomiseerde klinische studie: gedroogde pruimen (pruimen) vs. psyllium tegen constipatie. Voedsel Pharmacol Ther. 2011 april;33(7):822-8. doi: 10.1111/j.1365-2036.2011.04594.x. Epub 15 februari 2011. PMID: 21323688.

Publicatie: Jovanovski E, Yashpal S, Komishon A, Zurbau A, Blanco Mejia S, Ho HVT, Li D, Sievenpiper J, Duvnjak L, Vuksan V. Effect van psyllium (Plantago ovata) vezels op LDL-cholesterol en alternatieve lipidendoelen, niet-HDL cholesterol en apolipoproteïne B: een systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde studies. Ben J Clin Nutr. 1 november 2018; 108(5):922-932. doi:10.1093/ajcn/nqy115. PMID: 30239559.

Boek : Grosdidier, R. (2011). De gids voor voedingssupplementen.

Boek : Vasson, parlementslid. (2015). Voedingssupplementen: de sleutels tot het aanbevelen ervan bij de apotheek. Paperback-edities.

Boek : C. (2021). Voedsel, voeding en diëten. STUDYRAMA.

Boek : Ferreira, A., Petretti, C., en Vasina, B. (2015). Biologie van de menselijke voeding: deel 1 (deel 1). Studierama.

Website: Psyllium: werkzame stof met therapeutische werking. (nd). VIDAL. https://www.vidal.fr/medicaments/substances/psyllium-2963.html

Website: Psyllium - WikiPhyto. (nd). WikiPhyto. http://www.wikiphyto.org/wiki/Psyllium

Website: Wikipedia-bijdragers. (2022, 14 oktober). Laxeermiddel. https://fr.wikipedia.org/wiki/Laxatif