Atopisch eczeem (of atopische dermatitis) is een chronische inflammatoire huidziekte. Het ontwikkelt zich bij uitbraken en resulteert in rode vlekken, jeuk en soms zelfs fijne blaren met sijpelen. Een uitgebalanceerd dieet is essentieel om gezond te blijven en de symptomen van eczeem te verminderen. In dit geval worden twee benaderingen bestudeerd. Beperk in de eerste plaats voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-6, snelle suikers, zuurteregelaars, koemelk of zelfs alle voedingsmiddelen die een wisselwerking kunnen hebben met onze hormonen (pesticiden en hormoonontregelaars). Ten tweede: neem voedingsmiddelen met natuurlijke ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen op in uw dieet: voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3, probiotica, prebiotica, rood fruit en groene groenten, noten en gedroogd fruit, kruiden en zelfs thee. Hoe werken deze voedingsmiddelen? De antwoorden worden gedetailleerd beschreven in deze gids.

Dit artikel is bijgewerkt op 31/08/2022

Het belang van voeding bij atopisch eczeem

Oorzaken, symptomen en risicofactoren

Atopisch eczeem of atopische dermatitis is een chronische inflammatoire huidziekte die zich tijdens uitbraken ontwikkelt. Atopische dermatitis ontstaat door wijziging van de huidbarrière (water, kou, chemische stoffen, metalen, enz.). Deze verandering veroorzaakt een uitdroging van de huid en verhoogt het risico dat allergenen in de opperhuid binnendringen. Als reactie op deze allergenen (omgevingsantigenen zoals pollen, mijten, stof, dierenhaar, enz.) immuunsysteem produceert antilichamen type IgE en specifieke T-lymfocyten. Deze laatste geven ontstekingsstoffen af ​​aan de oorsprong van symptomen van de ziekte :

  • Droogte van de huid

  • Huidletsels : roodheid, sijpelende blaren (ruw uiterlijk), korstjes

  • Jeuk (jeuk)

Atopisch eczeem treft vooral zuigelingen en kinderen maar kan aanhouden tot in de adolescentie en volwassenheid, vooral bij vrouwen. Het is meestal het gevolg van de opeenstapeling van verschillende risicofactoren; factoren genetica en milieu (overmatige hygiëne, slecht geventileerde woningen, rookgewoonten, vervuiling, etc.). Bovendien zijn onderzoekers, net als bij andere ontstekingspathologieën, van mening dat psychoaffectieve conflicten en stress de uiting van eczeem bevorderen. Complicaties van eczeem worden gezien omdat het meestal een chronisch probleem is. Chronische laesies als gevolg van krabben veroorzaken verdikking van de huid, lichenificatie genoemd, en prurigo (verkorste papels), of zelfs zweren. Wonden worden daardoor vatbaar voor bacteriële en virale infecties.

Rol van voeding: ontstekingen verminderen

In het geval van atopisch eczeem kunnen we drie gebieden van voedseloverweging bestuderen:

  • dE voedingsmiddelen die niet worden aanbevolen : een uitgebalanceerd dieet is vaak voldoende, beperk voedingsmiddelen zuurteregelaars, omega-6 en verzadigde vetzuren zijn een pluspunt voor het behoud van de huidbarrière en het beperken van ontstekingen.

  • dE aanbevolen voedingsmiddelen : dit zijn ontstekingsremmende, antioxiderende voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die onze darmmicrobiota behouden.

  • dE verboden voedsel : in dit geval hebben we te maken met atopisch eczeem als gevolg van een voedselallergie, het is een zeer specifiek geval dat meestal jonge mensen betreft.

Deze eetgewoonten moeten dagelijks worden aangenomen om op de lange termijn een gunstig evenwicht te bevorderen, aangezien het een chronische ziekte is. Het kan ook optreden bij opflakkeringen, in welk geval het advies des te noodzakelijker is, vooral voor de niet aanbevolen voedingsmiddelen die deze opflakkeringen het vaakst veroorzaken.

Merk op dat we onderscheid maken tussen atopisch eczeem en contacteczeem. Contacteczeem wordt veroorzaakt door een externe allergische reactie: cosmetica, stoffen, huishoudelijke producten, enz. In dit geval bestaat de behandeling uit het behandelen van de bron van de allergie. Deze handleiding heeft alleen betrekking op atopisch eczeem.

Voedingsmiddelen die u moet vermijden als u eczeem heeft

Voedingsmiddelen rijk aan omega-6

Wetenschappelijke artikelen tonen aan dat het totale lipidenprofiel van onze voeding de ernst van eczeem moduleert. Onder deze lipiden vinden we verzadigde, enkelvoudig onverzadigde (omega-9) en meervoudig onverzadigde (omega-3 en 6) vetzuren die verschillen vanwege hun biochemische structuur en dus hun eigenschappen.

Omega-6 (LA = linolzuur, voorloper van AA = arachidonzuur) wel pro-inflammatoirlijken ze de symptomen van eczeem, een ontstekingsziekte, te verergeren. Omega-6 geeft, na opeenvolgende enzymatische oxidatie, aanleiding tot prostaglandinen en leukotriënen, tussenliggende metabolieten die betrokken zijn bij het ontstekingsproces. Ze dragen bij aan ontstekingsverschijnselen, vasodilatatie, roodheid, pijn, enz. 

Tegenwoordig is ons dieet onevenwichtig: we consumeren te veel omega-6 in vergelijking met omega-3. In het algemeen en vooral in het geval van eczeem is het essentieel om omega-3 in de voeding te bevorderen en omega-6 te beperken. 

Wij raden u aan van meng de bijdragen van omega-3 ten opzichte van die van omega-6:

  • Zaden en noten: zonnebloempitten, pijnboompitten, sesamzaadjes moeten beperkt worden en gemengd met zaden die rijk zijn aan omega-3, walnoten, pompoenpitten, lijnzaad, hennepzaad, chia zaden.

  • Plantaardige oliën: saffloer-, druivenpit- en zonnebloemolie moeten beperkt zijn en gemengd worden met een chia-olie, lijnolie, camelina-olieeen walnootolie, een koolzaadolie, die rijker is aan omega-3 of beter in balans is in de verhouding omega-3/omega-6.

Zoete producten met een hoge GI

Snelle suikers, met een hoge glycemische index (GI) beperkt moeten zijn. Ze worden snel door het lichaam opgenomen en produceren pieken in de bloedsuikerspiegel die verantwoordelijk zijn voor de afscheiding van insuline, het pancreashormoon dat de bloedsuikerspiegel verlaagt. Het lijkt erop dat deinsuline kan gevolgen hebben voor andere hormonen in het lichaam, zoals steroïde hormonen, androgenen. Onder hen testosteron, maar ook indirect oestrogeen dat uit laatstgenoemde wordt geproduceerd. Deze hormonen stimuleren de activiteit van de talgklieren en veroorzaken veranderingen in de huidcellen, met name ontstekingen zoals eczeem of zelfs puistjes. Bovendien lijken snelle suikers de ontwikkeling van ziekteverwekkende bacteriën zoals stafylokokken te bevorderen. Dit laatste kan complicaties veroorzaken, zoals bijvoorbeeld een huidinfectie.

Wij raden u aan:

  • Beperk snelle suikers met een gemiddelde tot hoge GI. Ze zijn aanwezig in veel alledaagse voedingsmiddelen, met name bereide, ultrabewerkte en zelfs hartige gerechten... maar ook industrieel gebak, snoep, zoete dranken, witbrood, enz.

  • Om langzame suikers met een lage tot gemiddelde GI te bevorderen volkorenbrood, volkorenzetmeel, ontbijtgranen, enz.

Industrieel, bewerkt voedsel

Jarenlang hebben verschillende onderzoeken de impact van hormoonontregelaars op onze gezondheid aangetoond en in ons specifieke geval lijken ze schadelijk te zijn in gevallen van atopisch eczeem.

Stoffen als bisfenol A, ftalaten, triclosan en parabenen staan ​​in het middelpunt van de aandacht van iedereen, vooral bij mensen met eczeem. Het gebruik ervan via de huid zou de ontwikkeling van allergieën bevorderen.

In ons geval zijn dit de pesticiden, additieven en conserveermiddelen die in voedsel worden aangetroffen en die, in combinatie met deze stoffen, een hormonale disbalans en een onbalans van de huid.

Wij raden u aan:

  • Om te begunstigen seizoensgebonden, lokale producten, waarvan je de herkomst kent en/of afkomstig bent uit a organische landbouw, redeneerde.

  • Om de industriële voedingsmiddelen die te veel additieven bevatten (conserveermiddelen, kleurstoffen, enz.) die bronnen zijn van hormoonontregelaars. Om u een concreet idee te geven: als het etiket van uw product meer dan 4 ingrediënten inclusief additieven vermeldt, kunt u dit beter vermijden.

  • Om de plastic verpakking.

Verzurende voedingsmiddelen

Zuurvormende voedingsmiddelen moeten worden beperkt. Moderne diëten zijn vaak te rijk aan zuurvormende voedingsmiddelen. Het lijkt er echter op dat de zuurgraad van voedsel wordt aangetroffen in lichaamsvloeistoffen, met name zweet. Zuur zweet kan de barrière en de microbiota van de huid aantasten en daardoor een onbalans in de huid en eczeem bevorderen. 

Wij raden u aan:

  • Aanmoedigen fruit, groenten, kruiden, noten en zaden die alkaliserend zijn.

  • Om de verwerkte producten, vlees, melk, koffie, alcohol die verzuren.

Koeienmelk

Koemelk en zuivelproducten moeten met mate worden geconsumeerd vanwege hun rijkdom aan:

  • Melkeiwitten (caseïne, lactoglobuline): ze hebben waarschijnlijk een verband met de darmpermeabiliteit. Dit laatste zou doorgang mogelijk maken van de caseïne-achtige eiwitten die dat zouden kunnen zijn aan de oorsprong van reacties ontstekingsziekten gunstig atopisch eczeem. Dit moet niet worden verward met een melkeiwitallergie. Eczeem en melkeiwitallergie hebben vaak geen verband met elkaar, maar de allergie kan het eczeem verergeren.

  • Verzadigde vetzuren (SFA) en omega-6: ze kunnen schadelijk zijn bij eczeem, omdat ze ontstekingsbevorderend zijn.  

Let op, we hebben het hier niet over lactose omdat ‘lactose-intolerantie’ niet verward moet worden met een allergie voor melkeiwitten. Lactose-intolerantie manifesteert zich meestal door spijsverteringsklachten.

Wij raden u aan, afgezien van een diagnose van allergie die de verwijdering van melkeiwitten vereist:

  • Om uw verbruik te beperken twee zuivelproducten per dag, bijvoorbeeld natuurlijke yoghurt en kaas om de geneugten en voedingsinname te variëren. Vooral melk en zuivelproducten blijven belangrijk voor onze botgezondheid.

  • Verander de melk van uw baby niet zonder medisch advies. Plantaardige melk kan bijvoorbeeld dramatische tekortkomingen bij uw kind veroorzaken.

Voedingsmiddelen die de voorkeur genieten bij eczeem

Voedingsmiddelen rijk aan omega-3

Onder de hierboven genoemde vetzuren bevinden zich gelukkig de omega-3 zijn ontstekingsremmers, ze lijken de symptomen van eczeem te verbeteren. Tegenwoordig is ons dieet te rijk aan verzadigde vetzuren en onevenwichtig: we consumeren te veel omega-6 vergeleken met omega-3. Omdat eczeem een ​​ontstekingsziekte is, lijkt het voor de hand liggend om te focussen op ontstekingsremmende voedingsstoffen. Omega-3 (ALA, alfa-linoleenzuur) zijn de voorlopers van EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), zelf voorlopers van ontstekingsremmende moleculen: resolvins, protectins, maresins. Deze remmen ontstekingsmediatoren, vervangen beschadigde cellen en herstellen de normale werking van het lichaam.

Waar vind je het merendeel van de omega-3?

  • Visolie : gemiddeld vinden we in deze oliën 24% omega-3 en 6% omega-6. Deze inhoud zorgt voor een perfect uitgebalanceerde omega-6/omega-3-verhouding. Bovendien vinden we binnen de meervoudig onverzadigde vetzuren van visolie EPA en DHA direct beschikbaar. Zorg ervoor dat u visolie niet verwart met visleverolie. Hun lipidenprofiel is zeer vergelijkbaar, visleverolie bevat nog steeds veel meer micronutriënten (vitamine A, D, E en jodium). Gezien de complicaties veroorzaakt door een teveel aan vitamine A adviseren wij zonder medisch advies en uit voorzorg te kiezen voor visolie.
  • Plantaardige olien: l'lijnolieHennepolie, Camelina-olieChia-olie bevatten bijna 60% ALA terwijl ze weinig omega-6 bevatten. Andere oliën zoals koolzaad en olijfolie zijn rijk aan omega-9, wat de stofwisseling van omega-6 verstoort en daarom ook gunstig kan zijn. Noteren dat koolzaadolie naast deze rijkdom aan omega 9 ook een optimale omega-3/omega-6 verhouding heeft.
  • Oliehoudende zaden en vruchten: noten, pompoenpitten, vlas, hennep, chia zaden zijn net als hun oliën rijk aan omega-3.
  • Vettige vis: we denken hierbij aan sardientjes, makreel, haring, ansjovis, zalm.
  • Producten Blauw-Wit-Hart: het is een label dat je op veel massaproducten kunt vinden. Vaak gaat het dan om eieren, melk of vlees. Dit bevestigt dat planten die rijk zijn aan omega-3, zoals koolzaad, luzerne en lijnzaad, opnieuw zijn geïntroduceerd in het dieet van bepaald vee. Kippen waarvan het dieet is verrijkt met bronnen van omega-3 produceren namelijk eieren die gemiddeld vijftien keer meer omega-3 bevatten dan een standaard ei.

Wij raden u aan:

  • In het algemeen, variëren alle bronnen van omega-3.

  • Een kuur van één eetlepel visolie per dag gedurende 3 maanden.

  • Eén theelepel per dag plantaardige oliën rijk aan omega-3. Ze kunnen ook als smaakmaker in de dagelijkse voeding worden opgenomen.

  • Voeg een handvol zaden en noten per dag, of ongeveer 15 gram, toe aan uw dieet.

  • Eet minstens één vette vis per week.

  • Waar mogelijk de aankoop van Bleu-Blanc-Cœur-producten aanmoedigen.

Gefermenteerde voedingsmiddelen en probiotica

Wetenschappelijke studies tonen het voordeel aan van probiotica op de ontsteking van eczeem. Dit lijkt zelfs effectiever bij jonge proefpersonen. De werkingsmechanismen zijn echter nog niet goed begrepen. Het lijkt erop dat deze voordelen voortkomen uit de relaties tussen de darmmicrobiota en het immuunsysteem.

Probiotica zijn levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen, positieve effecten op de gezondheid hebben, die verder gaan dan de traditionele voedingseffecten (WHO). Simpel gezegd: ze worden aangetroffen in alle gefermenteerde voedingsmiddelen.

Bovendien lijkt het erop dat de darmmicrobiota bij zwangere vrouwen van invloed is op de kans dat het kind tijdens het opgroeien eczeem krijgt. Het lijkt daarom essentieel om een ​​evenwichtige microbiota te hebben.

Wij raden u aan:

  • Regelmatige consumptie van verschillende gefermenteerde voedingsmiddelen : zuivelproducten (gefermenteerde melk, kazen, zuivelproducten), melkzuurgefermenteerde groenten, gefermenteerde thee (kombucha), gefermenteerd vruchtensap (fruitkefir), miso, tempeh, kimchi, gist, enz.

  • Om deze gefermenteerde voedingsmiddelen te consumeren combinatie met prebiotica om hun effecten te versterken.

Houd er rekening mee dat gekookte kazen (Comté, Beaufort, Emmentaler) en zuurdesembrood worden gekookt. Warmte doodt probiotica. Hoewel dit uitstekende producten voor de gezondheid zijn, zijn deze voedingsmiddelen vanuit het oogpunt van strikt “probiotische inname” minder interessant.

Prebiotica: groenten, peulvruchten, fruit en granen

Prebiotica zijn voedingsingrediënten die de gastheer gunstig beïnvloeden door de groei en/of activiteit van één of een beperkt aantal bacteriegroepen in de dikke darm te stimuleren en daardoor de gezondheid van de gastheer te verbeteren. Met andere woorden: dit zijn specifieke voedingsvezels die een bepaalde stam van de darmmicrobiota (bifidobacteriën) zullen voeden. Deze ondersteuning zal de effecten van de microbiota op onze gezondheid positief beïnvloeden, inclusief het moduleren van het immuunsysteem.

Hun plaats in de preventie en bestrijding van atopisch eczeem is nauw verbonden met probiotica: prebiotica versterken de werking van probiotica. Ter illustratie kunnen we zeggen dat prebiotica het voedsel zijn dat nodig is om probiotica goed te laten functioneren. Indirect zal het daarom belangrijk zijn om prebiotica in uw dieet op te nemen.

Prebiotica zijn specifieke voedingsstoffen van het fructaantype: inuline, olifructose, fructo-oligosacchariden (FOS), xylo-oligosacchariden (XOS) en galacto-oligosacchariden (GOS). Ze worden vooral aangetroffen in planten van de familie Asteraceae (cichoreiwortel, artisjok, schorseneren, paardenbloem), van de familie Liliaceae (asperges, ui, sjalot, knoflook), in artisjokken van Jeruzalem, moedermelk, droge groenten en bepaalde fracties van tarwe .

Wij raden u aan:

  • Regelmatige consumptie van verschillende prebiotica hierboven aangehaald.

  • Om deze voedingsmiddelen in te consumeren combinatie met probiotica om hun effecten te versterken.

Antioxidanten: fruit, groenten, oliehoudende zaden, kruiden

De ontsteking die optreedt tijdens eczeem kan worden geaccentueerd door verschillende verschijnselen, stress, vervuiling, tabak, gebrek aan slaap Bijvoorbeeld. Deze risicofactoren zijn vectoren van vrije radicalen die oxidatieve stress veroorzaken. Om dit laatste tegen te gaan, kunnen antioxidante voedingsmiddelen nuttig zijn. Bovendien zorgen ze voor een betere regeneratie en reparatie van de beschadigde huid.

De bekendste antioxidanten zijn vitamine E, vitamine C, polyfenolen, carotenoïden, selenium en vooral zink.

Wij raden u aan:

  • Eet minimaal 5 groenten en fruit per dag.

  • Verwerk specerijen en aromatische kruiden in uw gerechten: kruidnagel, kaneel, kurkuma, enz.

  • Geef de voorkeur aan dranken en kruidenthee die rijk zijn aan antioxidanten: thee, hibiscus, rozemarijn, gember, enz. 

  • Een klein vierkantje van 70% of meer pure chocolade, als tussendoortje.

Voedselallergieën: een factor die eczeem verergert

In het geval van atopisch eczeem zijn bepaalde voedingsmiddelen direct betrokken bij het ontstaan ​​van de pathologie waar we dan over sprekenvoedselallergie. Dit is vooral het geval bij jonge kinderen; het treft 1 op de 5 kinderen. Dit vermindert of verdwijnt zelfs tijdens de adolescentie. In dit geval moet een allergologische beoordeling worden uitgevoerd door een zorgverlener om het voedingsmiddel of de voedingsmiddelen in kwestie te bepalen. Meestal, atopisch eczeem bij kinderen wordt verergerd door een allergie:

  • met koemelk
  • met kippeneieren
  • met pinda
  • aux vis
  • met tarwe
  • met soja

In dit geval wordt uiteraard aanbevolen om de inname van het belaste voedsel tijdens de eerste levensjaren van het kind te vermijden. Follow-up met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg wordt aanbevolen.

Hoe kunnen we de toenemende frequentie van deze voedselallergieën bij jonge kinderen verklaren? Momenteel worden verschillende hypothesen beschreven:

  • a voedingsdiversificatie te vroeg en/of te ‘gediversifieerd’ : de mondialisering leidt door de jaren heen tot een veel gevarieerdere blootstelling.

  • van de overdreven bewerkte voedingsmiddelen : industrialisatieprocessen leiden tot complexe voedselbereidingen die soms uit meer dan 5-6 ingrediënten bestaan. We worden dus zonder het te weten geconfronteerd met verborgen ingrediënten. Tarweproteïnen worden bijvoorbeeld gebruikt in bepaalde voedingsmiddelen, sauzen, ijsjes, als stabilisator of in vlees, als vervangingsmiddel.

  • a selectie van planten : fruit, groenten, granen ondergaan selecties, modificaties, kruisingen. Dit wijzigt hun composities.

  • een impact van de luchtvervuiling over gewassen en landbouw.

Merk op dat voedselallergie zich manifesteert in de aanwezigheid van een zogenaamd allergeen voedsel. Het vindt plaats in 2 fasen:

  • stap 1 : sensibilisatie voor het betreffende voedsel in de darm, aanmaak van antilichamen (IgE) tegen dit voedsel en fixatie van dit laatste op immuuncellen, mestcellen.

  • 2e stap: bij een tweede inname van het allergeen zijn de antilichamen in het lichaam aanwezig en reageren. Mestcellen worden gestimuleerd en geven ontstekingsmediatoren vrij (histamine, leukotriënen, prostaglandinen, cytokines). Klinisch uit zich dit in de vorm van eczeem (roodheid, jeuk), maar het kan ook gaan om zwellingen, ademhalingsmoeilijkheden, misselijkheid, spijsverteringsstoornissen, etc.

Aanvullend advies bij eczeem

  • Denk eens na over de voordelen van borstvoeding: Het lijkt erop dat kinderen die gedurende de eerste maanden uitsluitend borstvoeding kregen, minder kans hebben op het ontwikkelen van atopische dermatitis dan kinderen die gedurende een kortere periode borstvoeding kregen. Dit belooft niet om atopie te voorkomen. Geen schuldgevoel als borstvoeding ongewenst of ingewikkeld is.

  • Controleer uw cosmetische routine en huishoudelijke producten: bepaalde huishoudelijke producten en cosmetica bevorderen het optreden van eczeem. We bekijken het van geval tot geval: het is aan iedereen om de juiste producten te vinden die het eczeem niet veroorzaken of verergeren en die de huid beschermen.

  • Verbeter stressmanagement: Bij stressmanagement kunnen verschillende technieken worden gebruikt, zoals meditatie, sofrologie of zelfs yoga. Het beoefenen van regelmatige fysieke activiteit kan stress aanzienlijk verminderen.

  • Ventileer besloten ruimtes: maak er een gewoonte van om elke dag te ventileren om de lucht in huis te verversen: dit beperkt de aanwezigheid van bepaalde allergenen zoals huisstofmijt en voorkomt dat de lucht te droog wordt.

  • Een beroep doen op essentiële oliën om eczeem te voorkomen : Bepaalde essentiële oliën zijn ontstekingsremmend en regenererend voor de huid, ze helpen de jeuk te kalmeren, roodheid te verzachten en de huid te herstellen. Rosat Geranium, Roomse Kamille of Lavendel Aspic kunnen gebruikt worden in combinatie met Nigella, Borage en/of Calophyll Inophyle plantaardige olie.

  • Voer een maceraatbehandeling van cederknoppen uit: Dit laatste draineert en revitaliseert de huid. Als kuur van 3 weken kan het worden gecombineerd met walnoot en zwarte bes om ontstekingen te reguleren en het lichaam leeg te laten lopen.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 242 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Bagga, D., Wang, L., Farias-Eisner, R., Glaspy, JA, en Reddy, ST (2003). Differentiële effecten van prostaglandine afgeleid van -6 en -3 meervoudig onverzadigde vetzuren op COX-2-expressie en IL-6-secretie. Proceedings van de National Academy of Sciences, 100(4), 1751-1756. https://doi.org/10.1073/pnas.0334211100

Publicatie: Factoren die aanvallen van atopische dermatitis veroorzaken. (2018). Bourrel-Boutaz.

Publicatie: Launay, F., Stalder, JF, en Derbre, S. (2014). Atopische dermatitis: enkele algemeenheden. Farmaceutisch nieuws, 53(534), 1-3. https://doi.org/10.1016/j.actpha.2013.12.020

Publicatie: Giordano-Labadie, F. (2010). Eczeem bij kinderen: welke voedingsoorzaken, welke beoordelingen? Revue Française d’Allergologie, 50(3), 106-108. https://doi.org/10.1016/j.reval.2010.01.037

Boek : Manetta, J. (2014). Micronutritie en nutritherapie: algemene samenvatting voor gezondheidswerkers. Sparta-edities.

Boek : de la Charie, T. (2019). Jezelf behandelen met essentiële oliën. Waarom en hoe werkt het? Editions du Rocher.

Boek : Pineau, L. (2019). Het grote boek over gemmotherapie. Leduc.s Editions.

Website: Symptomen van lactose-intolerantie. (2021). ameli.fr | Verzekerd. https://www.ameli.fr/puy-de-dome/assure/sante/themes/intolerance-lactose/definition-symptomes

Website: Voeding. (2022). Stichting eczeem. https://www.fondationeczema.org/etre-acte/conseils-pratiques/alimentation