Chia is een eenjarige plant die behoort tot de Lamiaceae-familie. Oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Amerika, was het dankzij de vrucht, het chiazaad, een van de zeer belangrijke planten in de precolumbiaanse culturen. Chiazaden kregen de bijnaam het zaad van de goden vanwege hun vele toepassingen: voedsel, medisch, cosmetisch en zelfs spiritueel. Het chiazaad wordt tegenwoordig over de hele wereld (vooral in Zuid- en Midden-Amerika) verbouwd en heeft zijn belangstelling zien toenemen. Dit ultra-trendy superfood heeft solide argumenten: rijk aan omega-3, vezels, polyfenolen, vitamines, eiwitten, micronutriënten, enz. De hoge voedingswaarde geeft het talrijke therapeutische voordelen: cardiovasculaire bescherming, laxerend, ontstekingsremmend, anti-acne, eetlustremmer, enz. Chiazaden lijken het ideale supplement tegen beschavingspathologieën: diabetes, cholesterol, overgewicht, divertikels en vele andere. Naast hun voedingswaarde hebben Chia-zaden een echte culinaire waarde: ze hebben een neutrale smaak en een sterk zwelvermogen bij contact met water. Zo worden ze dikker en geven ze romigheid aan alle culinaire bereidingen. Latijnse naam: Salvia hispanica L.. Botanische familie: Lamiaceae. Gebruikt deel: zaden.

Dit artikel is bijgewerkt op 21/02/2024

Voor gewichtsverlies bevorderen

Chiazaden hebben verschillende voordelen die gewichtsverlies bevorderen. Allereerst hebben ze een actie eetlustremmer, door hun rijkdom aan oplosbare vezels: 35 g vezels in 100 gcholesterol en het verhogen van het ‘beschermende’ cholesterol. Let ook op het effect antioxidant en ontstekingsremmend chiazaden, dat de degeneratie van atherosclerotische plaques (voorloper van cardiovasculaire pathologieën) helpt beperken.

Wees voorzichtig, nogmaals: chiazaden zijn niet wonderbaarlijk. De levensstijl moet zo gezond mogelijk zijn om veranderingen te kunnen waarnemen, vooral in het geval van lipidemiestoornissenmeerdere oorsprongen.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Consumeer 10 tot 30 g gemalen Chia-zaden per dag. Begin met 5 g en verhoog vervolgens geleidelijk elke twee dagen.

  • Geef de voorkeur aan Chia-puddingen (vloeibaar + Chia-zaden) vóór de maaltijd, om het cholesterolverlagende effect van Chia-zaden te optimaliseren.

In het geval van vermoeidheid

Zoals alle oliehoudende zaden zijn chiazaden rijk aan lipiden. Lipiden zijn de meest energieke macronutriënten, aangezien één geconsumeerde gram negen kilocalorieën oplevert. Dit zijn de voedingsstoffen met de hoogste energiedichtheid.

Naast lipiden vinden we er veel voedingsstoffen uit energiemetabolisme, zoals mangaan, vitamine B9, vitamine B3 of zelfs koper… We hebben het over co-enzymen : ze zijn essentieel voor het functioneren van enzymen om energie voor het lichaam te produceren.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Strooi 20 g gemalen chiazaad door uw dagelijkse bereidingen.

  • Geef de voorkeur aan Chia-zaden bij het ontbijt, of vóór fysieke of intellectuele inspanning, door ze te integreren in een vloeistof of een energiereep.

Voor zorg voor je haar

Bij voedingsbehandeling, de chiazaden zijn gunstig voor de gezondheid van het haar. Ze zijn rijk aan zink en vitamine B3 en dragen bij aan de haargroei. Bovendien lijkt het er volgens een wetenschappelijk onderzoek op dat meervoudig onverzadigde vetzuren en antioxidanten de haardichtheid verhogen. Chiazaden zijn rijk aan PUFA en antioxidanten (polyfenolen, koper, mangaan, zink).

Bovendien kunnen chiazaden worden gebruikt om de verschijning van wit haar te beperken. Ze zijn inderdaad rijk aan koper (0,92 mg per 100 g). Deze laatste neemt deel aan de productie van melanine (haarpigment). Ten slotte kunnen chiazaden, vanwege hun rijkdom aan zink, beweren alopecia bij mannen te helpen voorkomen. Een onderzoek in vitro merkt op dat zink de miniaturisatie vertraagt haar follikels. De miniaturisatie van haarzakjes is het stadium vóór haaruitval. Het wordt gekenmerkt door zeer fijn en minder dicht haar.  

Bij cosmetische toepassingchia-gel is nuttig voor het disciplineren van het haar: het herstelt de veerkracht van krullen zonder kartoneffect en kroezen. De specifieke textuur van Chia-gel wordt geleverd door de oplosbare vezels: bij contact met water lossen ze op en vormen ze een gelatineus gaas.

Hoe te gebruiken ?

  • Voedingskuur: consumeer 20 g gemalen chiazaden per dag.

  • Cosmetisch gebruik: breng na het maken van uw Chia-gel (25 g Chia-zaden toegediend in 300 ml vers water) de gel aan op vochtig haar en spoel vervolgens uit.

Voor zijn ontstekingsremmende werking

DE chiazaden hebben ontstekingsremmende eigenschappen door zuurinname α-linoleenzuur. In feite levert een portie chiazaad (20 g) 3,56 g zuur op α-linoleenzuur, d.w.z. meer dan 140% van de dagelijkse zuurbehoefte α-linoleenzuur (geschat op 2 tot 3 g, voor de dagelijkse behoeften van een referentieman). Zuur α-linoleenzuur is een omega-3 (PUFA), wat aanleiding geeft tot metabolieten die in staat zijn ontstekingsmediatoren te resorberen, zoals resolvins, defensinen of protectinen.

Chiazaden zijn ook een interessante bron van vitamine B9. Dit laatste is betrokken bij de omzetting van homocysteïne (een ontstekingsbevorderend aminozuur) in methionine. De werking van vitamine B9 is veel discreter dan die van omega-3, maar toch opmerkelijk.

Advies van de diëtist voedingsdeskundige:

  • Strooi 20 g gemalen en rauwe chiazaden over uw culinaire bereidingen.

  • Chiazaden bevatten geen EPA en DHA (andere omega-3, ook ontstekingsremmend), het is noodzakelijk om de inname ervan via voedsel (vette vis, zeevruchten, enz.)

Voor verbetering van de darmtransit

Chiazaden zijn een van de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan onoplosbare vezels. In contact met water zwellen chiazaden. Deze zwelling in het spijsverteringskanaal verhoogt de massa van de ontlasting vergemakkelijkt de darmtransit.

Advies van de diëtist voedingsdeskundige:

  • Consumeer 20 g chiazaad per dag, in een glas koud water, bij voorkeur op een lege maag.

Voor strijd tegen oxidatieve stress

Lchiazaden remmen vrije radicalen door antioxiderende fenolverbindingen aan te bieden, zoals cafeïnezuur, rozemarijnzuur, myricetine, quercetine, kaempferol, daïdzeïne, kaneelzuur en chlorogeenzuur. Ook vinden we een goede cocktail van antioxiderende sporenelementen: koper, mangaan en zink; zonder de significante aanwezigheid van vitamine E te vergeten. Een studie schat de ORAC-score (score die het antioxidantpotentieel van voedingsmiddelen aangeeft) iets lager dan 1000 µmol TE/100 g, wat overeenkomt met een hoge antioxidantcapaciteit.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Consumeer 20 g gemalen chiazaden per dag, te beginnen met 5 g.

  • Geef de voorkeur aan licht gemalen chiazaden, zodat de voedingsstoffen gemakkelijker toegankelijk zijn. Door te malen kun je de onverteerbare schil van Chia-zaden verwijderen.

De ongegronde reputatie

“Chiazaden zijn rijk aan eiwitten”

Chiazaden worden regelmatig aanbevolen vanwege hun eiwitrijkdom. Op het eerste gezicht ja, voor zaden hebben ze een interessant eiwitgehalte. Er zit ongeveer 20 g eiwit per 100 g, wat overeenkomt met ham. Het wordt echter aanbevolen om dagelijks slechts 20 g chiazaad te consumeren, of 4 g eiwit (wetende dat dit voor een volwassene ongeveer 60 g per dag zou kosten).

Bovendien is de kwaliteit van deze eiwitten niet optimaal:

  • De chemische index, een score die overeenkomt met het gehalte aan essentiële aminozuren (EAA) in eiwitten, duidt op een lysinetekort.

  • De biologische waarde, die de opname van eiwitten weerspiegelt, zou lager zijn dan die van eiwitten van dierlijke oorsprong.

DE chiazaden leveren eiwitten, maar vanwege hun onvoldoende kwaliteiten en dagelijkse aanbevelingen, deze moeten worden aangevuld door ander eiwitrijk voedsel (bijvoorbeeld eieren). Bovendien maakt dit het mogelijk om de eiwitoorsprong en de aminozuurinname te variëren. 

Gebruikstips

  • Bij overmatig gebruik kunnen chiazaden diarree veroorzaken.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 15g % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 15 g
Energie (Kcal) 366 54.9 18 3
Energie (Kj) 1532 230 18 7
Lipiden (g) 30.7 4.6 44 2
Verzadigde vetzuren (g) 3.33 0.5 17
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (g) 2.31 0.3
Meervoudig onverzadigde vetzuren (g) 23.7 3.6
Inclusief omega-3 (g) 2.31 0.3
Inclusief omega-6 (g) 5.84 0.9
Koolhydraten (g) 7.72 1.2 3 0
Inclusief suikers (g) 1.1 0.2 1 0
Voedingsvezels (g) 34.4 5.2
Eiwit (g) 19.5 2.9 39
Zout (g) 0.04 0 1 2
Vitamine B1 (mg) 0.62 0.1 56 8
Vitamine B2 (mg) 0.17 0.03 12 0
Vitamine B3 (mg) 8.83 1.3 55 8
Vitamine B9 (µg) 49 7.4 25 4
Vitamine C (mg) 1.6 0.2 2 0
Vitamine E (mg) 0.5 0.1 4 1
Calcium (mg) 631 94.7 79 12
Koper (mg) 0.92 0.1 92 14
IJzer (mg) 7.72 1.2 55 8
Magnesium (mg) 335 50.3 89 13
Mangaan (mg) 2.72 0.4 136 20
Fosfor (mg) 860 129 123 18
Kalium (mg) 407 61.1 20 3
Zink (mg) 4.58 0.7 46 7

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leer meer over de plant: Chia

Chia is een eenjarige kruidachtige plant uit de familie Lamiaceae.. Deze soort van het geslacht Salvia wordt gewoonlijk Spaanse salie of Mexicaanse Chia genoemd. De plant wordt ongeveer een meter hoog en draagt ​​kleine hermafrodiete paarse bloemen (die lijken op zijn neef lavendel, die ook deel uitmaakt van dezelfde botanische familie).

Chia is zeer gemakkelijk te kweken en gedijt op een breed scala aan bodems: kleiachtig, zanderig, goede tolerantie voor zout en zuurgraad... Momenteel is er geen schimmelziekte of plaag geïdentificeerd. Alle lichten staan ​​op groen om de cultuur over de hele wereld uit te breiden. Bovendien is het de afgelopen decennia een zeer trendy plant geworden: de vrucht, het chiazaad, is een superfood. Er is ook een sector in Frankrijk die al enkele jaren bestaat.

Het is echter niet nieuw voor de mensheid. Chia komt oorspronkelijk uit Mexico en Guatemala en de teelt ervan begon in 3500 voor Christus. JC. Het was erg belangrijk voor precolumbiaanse beschavingen: het was na bonen het tweede hoofdgewas. Chiazaden, geheel, gemalen of in olie, werden verwerkt in bepaalde voedingsmiddelen, cosmetica, therapeutische recepten of gebruikt voor religieuze rituelen. In het koloniale Mexico daalde de consumptie van chiazaden aanzienlijk en bleef lange tijd beperkt tot de traditionele drank genaamd "Agua de Chia". De consumptie ervan verdween bijna voordat het opnieuw het trendy oliezaad van de 21e eeuw werd.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.9 ( 2908 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Silva LA, Verneque BJF, Mota APL, Duarte CK. Chiazaad (Salvia hispanica L.) consumptie en lipidenprofiel: een systematische review en meta-analyse. Voedselfunctie. 4 okt 2021;12(19):8835-8849. doi:10.1039/d1fo01287h. PMID: 34378609.

Publicatie: Parker J, Schellenberger AN, Roe AL, Oketch-Rabah H, Calderón AI. Therapeutische perspectieven op chiazaad en zijn olie: een overzicht. Planta Med. 2018 juli; 84(9-10):606-612. doi:10.1055/a-0586-4711. Epub 13 maart 2018. PMID: 29534257.

Publicatie: Kulczyński B, Kobus-Cisowska J, Taczanowski M, Kmiecik D, Gramza-Michałowska A. De chemische samenstelling en voedingswaarde van Chia Seeds-huidige stand van kennis. Voedingsstoffen. 31 mei 2019;11(6):1242. doi:10.3390/nu11061242. PMID: 31159190; PMCID: PMC6627181.

Publicatie: Melo D, Machado TB, Oliveira MBPP. Chiazaden: een oud graan dat populair is in de moderne menselijke voeding. Voedselfunctie. 2019 19 juni;10(6):3068-3089. doi:10.1039/c9fo00239a. PMID: 31086922.

Publicatie: Knez Hrnčič M, Ivanovski M, Cör D, Knez Ž. Chia-zaden (Salvia hispanica L.): een overzicht-fytochemisch profiel, isolatiemethoden en toepassing. Moleculen. 2019 18 december;25(1):11. doi:10.3390/moleculen25010011. PMID: 31861466; PMCID: PMC6994964.

Publicatie: Ullah R, Nadeem M, Khalique A, Imran M, Mehmood S, Javid A, Hussain J. Voedings- en therapeutische perspectieven van Chia (Salvia hispanica L.): een overzicht. J Voedselwetenschap Technol. 2016 april; 53 (4): 1750-8. doi:10.1007/s13197-015-1967-0. Epub 1 oktober 2015. PMID: 27413203; PMCID: PMC4926888.

Publicatie: Enes BN, Moreira LPD, Silva BP, Grancieri M, Lúcio HG, Venâncio VP, Mertens-Talcott SU, Rosa COB, Martino HSD. Effecten van chiazaad (Salvia hispanica L.) en hun moleculaire mechanismen op experimentele onderzoeken naar onevenwichtige voeding: een systematische review. J Voedselwetenschap. 2020 februari;85(2):226-239. doi:10.1111/1750-3841.15003. Epub 23 januari 2020. PMID: 31972052.

Publicatie: LAS, BJFV, APLM en CKD (2021). Chiazaad (Salvia hispanica L.) consumptie en lipidenprofiel: een systematische review en meta-analyse. https://doi.org/10.1039/d1fo01287h

Publicatie: AFSSA. (2008). ADVIES van het Franse Agentschap voor Voedselveiligheid met betrekking tot de evaluatie van generieke claims in het kader van de ontwikkeling van een register zoals voorzien in de Europese regelgeving met betrekking tot voedings- en gezondheidsclaims. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT2005sa0169.pdf

Publicatie: Valdivia-López MÁ, Tecante A. Chia (Salvia hispanica): een overzicht van inheems Mexicaans zaad en zijn voedings- en functionele eigenschappen. Adv Voedsel Nutr Res. 2015;75:53-75. doi: 10.1016/bs.afnr.2015.06.002. Epub 5 augustus 2015. PMID: 26319904.

Boek : Bouarfa, M., & Pensé-Lheritor, A. (2016). Ontwerp van voedingssupplementen - markt, ontwikkeling, regulering en effectiviteit. TECHNISCH & DOC.

Website: Chiazaad | Agrofün. (nd). Agrofün. https://agrofun.fr/chia/

Website: ANSEN. https://www.anses.fr/fr/content/les-références-nutritionnelles-en-vitamines-et-minéraux

Website: ANSEN. (nd). Ciqual. Ciqual Tabel met voedingssamenstelling van voedingsmiddelen. https://ciqual.anses.fr/

Verwante artikelen