Een aften is een kleine, onschuldige, pijnlijke zweer die verschijnt als een rode vlek met een geelachtige of grijsachtige achtergrond in de mond. Aften zijn kleine zweren die het grootste deel van de Franse bevolking kunnen treffen. Uit epidemiologische gegevens blijkt dat iedereen tijdens zijn leven vatbaar is voor aften. Dieet speelt een cruciale rol bij de preventie en verlichting van terugkerende aften. Er kunnen dus drie assen in ons dieet worden bestudeerd. Beperk eerst uw consumptie van aftogene voedingsmiddelen, zoals zure voedingsmiddelen, kruiden, gedroogd fruit en bepaalde kazen, die de vorming van aften veroorzaken. Ten tweede, zorg voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 en die de ontstekingen verminderen die worden veroorzaakt door aften en dus de pijn. Ten slotte is het belangrijk om voedingstekorten te voorkomen die chronische, terugkerende aften in de mond kunnen bevorderen.

Dit artikel is bijgewerkt op 04/12/2023

De rol van voeding bij het ontstaan ​​van aften

Aften zijn laesies in de mond die ontstekingen kunnen veroorzaken. Dus, om aften te voorkomen en te verlichten, het is essentieel :

  • om de te vermijden aftogene voedingsmiddelen die deelnemen aan de vorming van aften. Onder hen zijn de scherp voedsel of knapperig en de pittig voedsel kan de binnenkant van de mond irriteren. Bovendien kunnen gedroogd fruit, kaas of zelfs chocolade een pro-inflammatoire reactie en dus aften veroorzaken. Studies blijven echter voorlopig onzeker over dit onderwerp. Ondanks een algemeen enthousiasme om definitief te stoppen met deze voedingsmiddelen tijdens terugkerende aften, blijft het optreden van aften zeer specifiek voor het geconsumeerde voedsel.

  • beperk voedingsmiddelen die rijk zijn aan citroenzuur die de bijzonderheid hebben dat ze leiden tintelingen en brandt op het niveau van het mondslijmvlies. Citroenzuur is een natuurlijk voorkomend zuur dat voorkomt in voedingsmiddelen. Het wordt ook door de voedingsindustrie als toevoeging aan voedingsmiddelen gebruikt als voedingsadditief onder haar code E330. Citroenzuur is onschadelijk voor ons lichaam. In hoge doses veroorzaakt het echter erosie van het tandglazuur en agressie van het slijmvlies van de mond. Dit wordt bevestigd door een klinisch feit gepubliceerd in de Frans tijdschrift voor allergologie en klinische immunologie. Twee mannelijke proefpersonen vertoonden inderdaad een overgevoeligheid voor citroenzuur, wat een paar uur later leidde tot de vorming van orale aftose.

  • om de voorkeur te geven aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 voor ontstekingen verlichten. Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die de ontsteking van aften helpen verminderen. Van de recente onderzoeken tonen aan dat ze een rol spelen in de algehele verbetering van de mondgezondheid, en vooral in het geval van terugkerende aften. Twee onderzoeken gepubliceerd in het tijdschrift Internationaal tijdschrift voor tandheelkunde en het medisch tijdschrift Kaakchirurgie, orale geneeskunde, orale pathologie en orale radiologie tonen aan dat dagelijkse omega-3-suppletie gedurende 6 maanden het aantal en de duur van aften, evenals de pijn, aanzienlijk verminderde. Een voldoende inname van omega-3 helpt de vorming van aften te verminderen.

  • voorkomen voedingstekorten. Tekorten aan micronutriënten zoals de Ijzer, daar vitamine B9, de vitamine b12 en de zink kan mondzweren veroorzaken. Sommige van deze micronutriënten zijn inderdaad betrokken bij de immuniteit, celproductie en genezing. Al deze rollen maken het mogelijk strijd tegen het verschijnen van aften

Vermijd aftogene voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen rijk aan citroenzuur

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan citroenzuur hebben de bijzonderheid dat ze leiden tot tintelingen en een brandend gevoel in het mondslijmvlies, of zelfs tot overgevoeligheid voor citroenzuur.

Wij raden u aan:

  • om uw verbruik te beperken citrus inclusief citroen, grapefruit, sinaasappel en clementine en hun sappen. Mandarijn is de nummer 1 citrusvrucht die het rijkst is aan citroenzuur, dus deze moet vermeden worden, vooral als je ervan houdt. Als je een citrusvrucht wilt eten, kies dan voor zeer rijpe citrusvruchten, omdat deze minder citroenzuur bevatten.

  • om eten te vermijden bessen (aardbeien, frambozen en krenten) en vervang ze door bosbessen die geen citroenzuur bevatten.

  • om uw verbruik te beperken tomaten, ananas en van kersen, fruit ook rijk aan citroenzuur. Daar banaan, van zijn kant, is een vrucht die geen citroenzuur bevat.

  • om het verbruik ervan te verminderen of zelfs te elimineren alcoholische dranken. Gefermenteerde alcoholische dranken, waaronder wijn, bier en cider, produceren citroenzuur door de oxidatie van suikers door schimmels. Daarnaast raadt Manger Bouger de Franse bevolking aan om niet meer dan twee glazen alcohol per dag te drinken en niet elke dag.

  • afnemen inname van frisdrank en van frisdrank. Ze bevatten zuur waardoor ze meer smaak en zuurgraad hebben.

  • de beperk het gebruik van azijn en van azijn producten zoals azijn-augurken.  

  • vermijd waar mogelijk de aankoop van alle voedingsproducten die dit bevatten het levensmiddelenadditief: citroenzuur of E330. Daarom is het raadzaam om de lijst met ingrediënten van de producten te controleren.

Gedroogd fruit, kaas en chocolade

Gedroogd fruit, kaas of zelfs chocolade kunnen een rol spelen bij het ontstaan ​​van terugkerende aften. Het lijkt erop dat dit soort voedsel een pro-inflammatoire reactie in het lichaam. 

Wij raden u aan:

  • om te observeren of er mondzweren optreden na het nuttigen van een van dit soort voedsel. Het is zonde om jezelf gedroogd fruit, gekookte kazen of chocolade te onthouden als er geen aften optreden!

  • om het consumeren te vermijden kazen à gekookt deeg zoals Gruyère, Gouda, Parmezaanse kaas en zachte kazen zoals Camembert.

  • in het algemeen, om uw verbruik te beperken chocolade en van gedroogd fruit (inclusief noten) om het risico op aften te verminderen.

Scherp of knapperig voedsel

In onze voeding kunnen bepaalde voedingsmiddelen voorkomen irriterende stoffen voor de mondslijmvliezen door hun textuur of hun vorm. Wij denken dan vooral aan broodkruimels die aan het gehemelte blijven plakken, of aan chips die de slijmvliezen van de mond beschadigen. Kleine tips moeten dagelijks worden toegepast om dit ongemak te voorkomen.

Wij raden u aan:

  • om je beschuiten in je soep te dopen in plaats van ze op te eten zoals ze zijn.

  • doop je droge koekjes het liefst in je drankje: melk of thee.

  • vermijd het eten van chips die het mondslijmvlies irriteren.  

Chili, curry en peper

In een aantal wetenschappelijke artikelen wordt het gebruik van specerijen afgeraden bij terugkerende aften. Sterke kruiden staan ​​bekend om hun irriterende werking op het spijsverteringsstelsel irriteert de binnenkant van de mond.

Wij raden u aan:

  • om te voorkomen dat u uw gerechten ermee verfraait sterke kruiden zoals chili, curry of peper.

  • om voor te kiezen aromatische kruiden zoals peterselie, basilicum en koriander, die ook nog eens smaak aan uw gerechten geven.

Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 bij chronische aften in de mond

Omega-3 helpt terugkerende aften in de mond te verlichten dankzij hun ontstekingsremmende werking. Ze hebben ook invloed op het aantal en de duur van aften. Een voldoende inname van omega-3 wordt daarom aanbevolen.

Wij raden u aan:

  • om uw gerechten op smaak te brengen plantaardige olien, in het bijzonder delijnzaad plantaardige olie en deperilla plantaardige olie, vanwege hun rijkdom aan omega-3.

  • om te oefenen kuren met visolie (inclusief levertraan). Deze soorten oliën hebben de bijzonderheid dat ze een goede omega-3/omega-6-verhouding en beschikbare vetzuren hebben.

  • om er minstens één in uw maaltijden te introduceren vettige vis per week. Makreel, haring, sardines en zalm zijn vissen die van nature rijk zijn aan omega-3.

  • om, voor zover mogelijk, de aankoop van producten bij de blauw-wit-hart-label die een aanzienlijk gehalte aan omega-3 concentreert. Het gaat om een ​​grote lijst producten, waaronder eieren, melk en zelfs vlees. Simpel gezegd: het dieet van landbouwhuisdieren weerspiegelt ons dagelijks dieet. Om dit te doen, helpt Blanc-Blanc-Cœur boeren bij deze kwaliteitsaanpak door luzerne-, raapzaad- of vlasplanten in hun veevoer te introduceren vanwege hun rijkdom aan omega-3. Ter indicatie: een Blauw-Wit-Hart-ei bevat gemiddeld 2,5 maal meer omega-3 dan een “normaal” ei.

Pas op voor tekortkomingen!

Bepaalde micronutriënten zoals Ijzer, daar vitamine B9, daar vitamine b12 en de zink zijn betrokken bij immuniteit, de cel productie en de genezing. Een tekort aan deze micronutriënten kan chronische en terugkerende mondzweren veroorzaken. Onder deze tekortkomingen vinden we: 

Het is belangrijk om samen met een zorgverlener te controleren of het dieet de dagelijkse inname van deze micronutriënten dekt.

Aanvullend advies

  • Lijst in een notitieboekje het voedsel dat je hebt gegeten de dag ervoor, na het verschijnen van aften. Door regelmatig uw voedingsmiddelen op te sommen, kunt u aftogene voedingsmiddelen identificeren. 

  • Vermijd het eten van jouw zeer warme maaltijd ! Te warm eten leidt tot het verschijnen van aften in de mond.

  • Bevorder de consumptie voedsel op koude temperatuur. Koude staat bekend om zijn verdovende werking en vermindert daardoor de pijn.

  • Drankje infusies van officiële salie of sommige afkooksels van heemstwortel die bijdragen aan de verlichting van aften. U dient vóór gebruik de voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van elk van deze planten te raadplegen.

  • Vraag uw huisarts om een ​​voorschrift bloed analyseren. Het doel van deze analyse is om na te gaan of u geen voedingstekorten heeft die het optreden van aften kunnen bevorderen.

  • Kies voor het gebruik van een tandenborstel met zachte haren in plaats van draadhaar. Tandenborstels met harde haren zijn niet de beste, denk nog eens goed na! Een onjuiste omgang met een tandenborstel met harde haren kan de neiging hebben uw tanden en tandvlees te beschadigen.

  • Koop geen tandpasta die dit bevat Natriumlaurylsulfaat (SLS). Deze verbinding is aanwezig in de meeste tandpasta's die in onze winkels te koop zijn en heeft een krachtige reinigende werking. Tegenwoordig is deze verbinding het onderwerp van veel controverse, omdat wordt aangenomen dat deze irritatie in de mond veroorzaakt.

  • Denk na over het maken regelmatige bezoeken bij een tandarts om uw mondgezondheid onder controle te houden. De HAS (Haute Autorité de Santé) adviseert om minimaal één keer per jaar naar uw tandarts te gaan. Vergeet niet dat het niet genoeg is om een ​​mondprobleem te hebben om naar uw tandarts te gaan!

  • Gebruikmaken van mondspoelingen gemaakt van natriumcarbonaat naast uw dagelijkse tandenpoetsen. Zuiveringszout bevat actieve ingrediënten die ontstekingsremmend, ontstekingsremmend werken en de pH-waarde in de mond reguleren.

  • Profiteer van de kracht van essentiële oliën om snel van een vervelende aften af ​​te komen. Bekend om effectief te zijn tegen orale infecties,edele Laurier essentiële olie kan u helpen een aften binnen een paar dagen te laten verdwijnen; naast het onmiddellijk verlichten van de gevoelde pijn.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 391 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: el Khouli, AM, en El-Gendy, EA (2014). Werkzaamheid van omega-3 bij de behandeling van recidiverende afteuze stomatitis en verbetering van de kwaliteit van leven: een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie. Kaakchirurgie, orale geneeskunde, orale pathologie en orale radiologie, 117(2), 191-196. https://doi.org/10.1016/j.oooo.2013.09.003

Publicatie: Hadian, Z., Moghadamnia, AA, & Kazemi, S. (2021). Effect van Omega-3 op terugkerende afteuze stomatitis en verbetering van de kwaliteit van leven. International Journal of Dentistry, 2021, 1-9. https://doi.org/10.1155/2021/6617575

Publicatie: Pradalier, A., di Palma, M., en Dry, J. (1984). Orale zweren veroorzaakt door citroenzuur. Frans overzicht van allergologie en klinische immunologie, 24(1), 47-49. https://doi.org/10.1016/s0335-7457(84)80038-6

Publicatie: Saikaly, SK, Saikaly, TS, & Saikaly, LE (2018). Recidiverende afteuze ulceratie: een overzicht van mogelijke oorzaken en nieuwe behandelingen. Journal of Dermatologische Behandeling, 29(6), 542-552. https://doi.org/10.1080/09546634.2017.1422079

Publicatie: ŚLebioda, Z., Szponar, E., & Kowalska, A. (2013). Etiopathogenese van terugkerende afteuze stomatitis en de rol van immunologische aspecten: literatuuroverzicht. Archivum Immunologiae et Therapiae Experimentalis, 62(3), 205-215. https://doi.org/10.1007/s00005-013-0261-y

Publicatie: Vaillant, L., en Samimi, M. (2016). Mondzweren en zweren. La Presse Médicale, 45(2), 215-226. https://doi.org/10.1016/j.lpm.2016.01.005

Publicatie: Wuyts, D. (2011). Juglans regia, fructus, de noot. Fytotherapie, 9(6), 359-361. https://doi.org/10.1007/s10298-011-0672-z

Website: Mondzweer: symptomen en oorzaken. (2020, 18 december). ameli.fr | Verzekerd. https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/aphte/definition-symptomes-facteurs-favorisants-causes

Website: Cerimes-campus. Pathologie blad. http://campus.cerimes.fr/media/campus/uvp5/dermatologie/pathologies-de-la-muqueuse-buccale/erosionsetulcerations/Cours/3200faq.htm.

Website: Vitamine B12 en ijzertekorten: van diagnose tot follow-up. (2012, 20 juni). Zwitserse medische recensie. https://www.revmed.ch/revue-medicale-suisse/2012/revue-medicale-suisse-346/carences-en-vitamine-b12-et-fer-du-diagnostic-au-suivi#tab=tab- klop