Hier is een fan waar we steeds meer over horen: baking soda. Dit product, dat op het eerste gezicht niets anders lijkt dan een wit poeder, maakt in werkelijkheid een zeer gevarieerd gebruik mogelijk. Je buurman heeft het je aanbevolen voor het laten rijzen van je taarten, je neef voor het schoonmaken van de oven en je vader voor je maagzuur. En dat allemaal met één en hetzelfde product? Nou ja, ze hielden je niet voor een ezel. Zuiveringszout kan namelijk worden gebruikt voor het maken van uw huishoudelijke producten, uw cosmetische producten en zelfs om voor uzelf te zorgen. Hoe werkt het, maar vooral: hoe gebruik je het? Een kort overzicht van dit volledig natuurlijke en vooral ecologische wonderproduct!

Dit artikel is bijgewerkt op 04/08/2023

Zuiveringszout: wat is het?

Zuiveringszout komt in de vorm van een zeer fijn wit poeder, geurloos en oplosbaar in water. Het uiterlijk doet denken aan zout, in tegenstelling tot de smaak. Als jij ook de fout hebt gemaakt om je gerecht te ‘zouten’ met zuiveringszout, dan weet je wat ik bedoel!

Om dit te verkrijgen zijn er twee scholen, maar je zult zien dat je niet echt een keuze hebt als je milieuvriendelijk bent. Aan de ene kant, bicarbonaat bestaat van nature. Het komt uit de winning van nahcoliet, wat eenvoudigweg overeenkomt met de minerale soort. Deze vorm van bicarbonaat is echter vrij zeldzaam en komt vooral niet voor in Europa! Het wordt vooral gevonden in de Verenigde Staten. Het is mogelijk om er een paar te importeren, maar de ecologische voetafdruk die dat met zich meebrengt is het niet waard. In plaats daarvan vonden fabrikanten een andere vorm van synthese van zuiveringszout, ook volkomen natuurlijk, het is het Solvay-proces. Kortom, het Solvay-proces is een chemisch proces waarbij uit zout (natriumchloride), krijt (calciumcarbonaat) en ammoniak natriumcarbonaat wordt geproduceerd. Hoe zit het dan met natriumbicarbonaat?! Ik geef toe dat het niet hetzelfde is, en dat zullen we later zien. Het Solvay-proces verloopt feitelijk in verschillende fasen. Zuiveringszout is eenvoudigweg het reactieproduct van een van de stappen, dat vervolgens zelf wordt gebruikt om natriumcarbonaat te maken!

De eigenschappen van bicarbonaat

Er zijn veel toepassingen voor bicarbonaat, kijk maar naar het aantal aangeboden recepten. Als ze zo talrijk zijn, komt dat doordat bicarbonaat bepaalde zeer veelzijdige eigenschappen heeft:

  • Het is in staat de pH opnieuw in evenwicht te brengen. Om precies te zijn, het zal de rol spelen van een “buffer”-substantie, dat wil zeggen dat het de pH in evenwicht zal brengen en rond de 8 zal houden.

  • Het zal reageren met de calcium- en magnesiumionen in het water, twee componenten die door verdamping witte sporen zullen vormen op oppervlakken, deze beroemde kalksteen. Bicarbonaat gaat dus de strijd aan tegen kalkaanslag!

  • Wanneer zuiveringszout wordt gemengd met een zuur, vormt het een gas, CO2 of beter bekend als koolstofdioxide. Het is een alomtegenwoordig gas waarvan het te lang duurt om het te presenteren, maar u moet weten dat het vooral wordt geproduceerd door gisten, die het brood laten rijzen! Zuiveringszout is dus een rijsmiddel.

Na deze korte presentatie raden we al snel de vele voordelen die baking soda met zich meebrengt: het is vooral veelzijdig, maar vooral ecologisch en zeer zuinig!

Welke baking soda moet je kiezen?

Wanneer u een beginneling bent en besluit bicarbonaat te gaan gebruiken, staat u vaak voor een dilemma: er zijn meerdere. Voedsel, technisch of farmaceutisch, het is tijd om het mysterie op te helderen en vooral om u tijd te besparen bij het winkelen.
Farmaceutisch bicarbonaat

Laten we de spanning tot het einde behouden en beginnen met de minst bekende van de 3: farmaceutische baking soda. Als je het nog nooit hebt gezien tijdens het winkelen, is het volkomen normaal, dat komt omdathet is alleen verkrijgbaar in apotheken. Het lijkt een beetje op de crème de la crème van bicarbonaten! Bedoeld voor medisch gebruik, het is het puurste omdat het veel meer analyses en controles heeft ondergaan dan de andere. Je raadt het vast al, hij is dan ook het duurst: tussen de 5 en € 11,50 per kilo. Het kan echter voor alles worden gebruikt!

Technisch bicarbonaat

Dus hier gaan we van haan naar ezel in het licht van farmaceutisch bicarbonaat. Technisch bicarbonaat is degene die de minste analyse heeft ondergaan, en waarvanhet gebruik is voorbehouden voor strikt huishoudelijk gebruik of... technisch! Het mag daarom niet worden gebruikt voor cosmetisch gebruik omdat het te schurend is voor de huid, en ook niet voor voedselgebruik omdat het niet geschikt is voor consumptie. De prijs is iets lager dan die van farmaceutische producten, de prijs ligt tussen de 4 en € 7,00 per kilo.

Bicarbonaat van voedsel

Dit is meestal wat er in uw winkelmandje zit als u afrekent. In feite is zuiveringszout van voedingskwaliteit dat wel de meest voorkomende, degene die het vaakst in winkels wordt aangetroffen. Het bevindt zich precies tussen de andere twee bicarbonaten. Het is niet van de grootste zuiverheid, dus de prijs is zeer betaalbaar, maar het heeft nog steeds enkele controles ondergaan waardoor het in voedsel en cosmetica kan worden gebruikt. Over het algemeen wordt het gevonden voor dezelfde prijs als de technische prijs, tussen 4 en € 7,00 per kilo. Voor al uw hygiëneproductrecepten en recepten waarbij voedselcontact betrokken is, is dit de juiste keuze! En uiteraard kan het als schoonmaakmiddel worden gebruikt. Kortom, qua prijs en veelzijdigheid kunnen we dat wel zeggen voedselbicarbonaat wint de prijs.

De vele toepassingen van zuiveringszout

Nu je weet welke baking soda je moet kiezen, kun je het zonder zorgen gebruiken. Je kent ons, zo zijn wij niet, we gaan je niet zonder gereedschap in het wild vrijlaten. Omdat de toepassingen van bicarbonaat zeer talrijk zijn, om niet te zeggen oneindig, zijn hier enkele eenvoudige ideeën die u af en toe kunt gebruiken!

Beeldgezelschap Van De Zintuigen Houd er rekening mee dat de onderstaande toepassingen een medische behandeling niet kunnen vervangen. Als de symptomen aanhouden, aarzel dan niet om een ​​arts te raadplegen.

Bij huishoudelijke producten


Slechte geuren
: Slechte geuren worden vaak veroorzaakt door zure of basische stoffen. Dankzij zijn bufferende kracht helpt bicarbonaat alles weer in evenwicht te brengen en slechte geuren te bestrijden:

  • uit de koelkast: plaats een schaaltje,

  • afval, schoenen: giet een kleine hoeveelheid in de bodem,

  • de bank, het matras: over het hele oppervlak strooien, 30 minuten tot een nacht laten inwerken en vervolgens stofzuigen. Dit helpt ook bij het bestrijden van allergenen.

  • leidingen: giet een beetje bicarbonaat in de gootsteen, douche of toilet, laat het inwerken en laat het water lopen,

  • en zelfs de hond! Strooi het over uw huisdier, masseer het goed om in het haar te dringen en borstel het vervolgens. Voor beiden een heel gezellig moment!

Pijpleidingen : om de douche-, gootsteen- of toiletleidingen te ontstoppen en te ontstoppen, giet u zuiveringszout en vervolgens witte azijn. Wanneer het bruisen voorbij is, laat u het water lopen.

Kalksteen : zuiveringszout helpt bij het verwijderen van sporen van kalkaanslag, op een werkblad, in de waterkoker, het koffiezetapparaat, enz. Giet een kleine hoeveelheid op de spons of rechtstreeks op het te reinigen oppervlak.

Sporen van verbrand : kookongelukken overkomen iedereen! Maar het meest vervelende is wanneer het tijd is om de afwas te doen. Bespaar tijd en energie, doe geen moeite om verbrande resten weg te schrapen. Week gewoon wat zuiveringszout en heet water in de pan. Vorm voor de oven een pasta met zuiveringszout en water, laat het rusten en maak het schoon.

In de keuken


Voor de groenten
: Op groenten heeft zuiveringszout een dubbele werking. Vóór het koken maakt het een grondige reiniging mogelijk om alle onzuiverheden te verwijderen. Tijdens het koken helpt het de kleur van de groenten te behouden!

Rijsmiddel : bicarbonaat reageert niet alleen met zuur, maar ook met warmte. Boven de 70°C is er dus sprake van productie van gas, CO2. Om superzachte en luchtige taarten te maken, voeg je een kleine hoeveelheid bicarbonaat aan het deeg toe.

Voor gezondheid


Maagpijn
: voeg een theelepel toe aan een glas drinkwater, om af en toe te gebruiken. Het is niet goed, maar het is radicaal. Dit mengsel mag echter niet overal worden gebruikt: door te reageren met een zure oplossing komt bij baking soda CO2 vrij, wat min of meer ernstige oprispingen kan veroorzaken. Je zou niet willen dat iedereen je hoort boeren!

Jeuk (insectenbeet, waterpokkenpuistje) : maak een pasta door een beetje water aan het bicarbonaat toe te voegen en op het puistje aan te brengen om pijn en jeuk te verlichten.

natriumcarbonaat
In cosmetica


Tandpasta
: zuiveringszout helpt het tandglazuur te beschermen en polijst het heel licht, waardoor het witter wordt. Giet ongeveer elke 2 weken een beetje zuiveringszout op de tandenborstel en poets zoals gewoonlijk.

Mondwater : om een ​​slechte adem te bestrijden en kleine mondproblemen te verlichten, voeg ½ theelepel toe aan een glas water, al dan niet in combinatie met essentiële oliën (kruidnagel, pepermunt of citroen).

Schrobben : Meng een beetje water of plantaardige olie met een kleine hoeveelheid bicarbonaat tot een homogene pasta ontstaat en masseer vervolgens het eerder gereinigde gezicht om dode cellen te verwijderen.

Deodorant : breng een kleine hoeveelheid bicarbonaat aan onder de oksels om vocht te absorberen en transpiratie tegen te gaan.

In het bad : als uw badwater te hard is, voeg dan het equivalent van een half glas bicarbonaat toe om het zachter te maken en er met een zachte huid uit te komen!

Bicarbonaat-, percarbonaat- en sodakristallen: wat zijn de verschillen?

Het draait allemaal om chemie. Ik zie je al huiveren bij het zien van dit woord, dat veel slechte schoolherinneringen naar boven brengt, maar wees gerust: alles komt goed. Bicarbonaat-, percarbonaat- en sodakristallen zijn niet hetzelfde, simpelweg omdat ze verschillende chemische formules hebben! Om het gemakkelijker te maken ze te onderscheiden, zijn hier hun identiteitskaarten.

Natriumcarbonaat

Chemische formuleNaHCO3

Uiterlijk : wit poeder

Herkomst/wijze van verkrijgen : gewonnen uit nahcoliet in zijn natuurlijke staat, of gesynthetiseerd door het Solvay-proces uit calciumcarbonaat en natriumchloride

Belangrijkste eigenschappen : waterontharder, deodorant, licht schurend, antikalk

Synoniemen : bicarbonaat, natriumbicarbonaat, natriumwaterstofcarbonaat

Natriumcarbonaat

Chemische formule : Nvt2CO3

Uiterlijk : witte kristallen

Herkomst/wijze van verkrijgen : Uit natuurlijke natron- of trona-afzettingen, of gesynthetiseerd door het Solvay-proces uit calciumcarbonaat en natriumchloride

Belangrijkste eigenschappen : wasmiddel

Synoniemen : natriumcarbonaat, natriumcarbonaat, Solvay-soda

De pH is basischer dan die van zuiveringszout. Het is daarom meer strippend en vooral irriterender, het vereist het dragen van beschermende kleding (handschoenen) voor het gebruik ervan.

Natriumpercarbonaat

Chemische formule2Na2CO3·3 H2O2

Uiterlijk : wit gekristalliseerd poeder

Herkomst/wijze van verkrijgen : Combinatie van natriumcarbonaat (dat sodakristallen vormt) en waterstofperoxide.

Belangrijkste eigenschappen : bleekmiddel, ontsmettingsmiddel, deodorant, reiniger, ontvetter. Kortom: een uitstekende ontkalker! Het wordt voornamelijk gebruikt voor de was, de afwas en het reinigen van vuile oppervlakken en vloeren.

Synoniemen : vast waterstofperoxide, natriumcarbonaatperoxyhydraat, natriumcarbonaatperoxhydraat

Het is de meest corrosieve van de drie, dus het is vereist maximale voorzorgsmaatregelen bij gebruik : draag handschoenen en masker!

Update over zuiveringszout en witte azijn

Tussen zuiveringszout en witte azijn is het een geweldige liefdesrelatie. Als we in bijna alle recepten voor zelfgemaakte huishoudelijke producten deze twee producten tegenkomen, blijft er twijfel bestaan: heeft het zin om ze te mixen? vooraf ? Om deze vraag te verduidelijken, gaat er niets boven een beetje chemie, te beginnen met de liefde op het eerste gezicht die tussen de twee ontstaat, ik wil het natuurlijk hebben over de chemische reactie:

NaHCO3 +CH3COOH -> CO2 + H2O + CH3COONa


Deze reactie is een zuur-base reactie dat, zoals de naam al doet vermoeden, een base (bicarbonaat) laat reageren met een zuur (witte azijn). Hierbij komt gas vrij (CO2), water en een zout, natriumacetaat (CH3COONa). Als deze reactie plaatsvindt onder perfecte omstandigheden, in de beste van alle werelden, als alles in evenwicht is, zullen we een resultaat verkrijgen... neutraal, zonder veel belangstelling. Laten we eerlijk zijn: als je het door elkaar haalt, zal het moeilijk zijn om evenwicht te bereiken. In werkelijkheid, het is allemaal een kwestie van dosering. Een beetje bicarbonaat in witte azijn helpt de zure pH te verlagen, waardoor het kan worden gebruikt op gevoelige oppervlakken die de zuurgraad van pure azijn niet zouden hebben verdragen. Als we daarentegen veel bicarbonaat toevoegen, krijgen we deze keer natriumacetaat, dat een lichte antibacteriële eigenschap heeft, en een overschot aan bicarbonaat. Wij behouden de eigenschappen ervan in het mengsel! Kortom, we herhalen onszelf: het is allemaal een kwestie van dosering.
Tenslotte, als wat ons het meest interesseert in deze reactie niet de producten zijn die we verkrijgen, maar de producten die we verkrijgen 
de reactie zelf (je weet wel wanneer het pssst gaat met veel schuim en je de indruk hebt een gekke wetenschapper te zijn!), in dit geval is er geen sprake van om de twee vooraf te mengen, in een product dat je later gaat gebruiken. Deze reactie zorgt er onder andere voor dat vet, tandsteen of aangekoekte kalksteen worden verwijderd: ook genieten!

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.6 ( 206 stemmen )