Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine. Het komt in verschillende vormen voor in het lichaam, maar ze worden allemaal aangeduid met de term cobalamine. Deze vitamine is bijzonder omdat deze uitsluitend voorkomt in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (slachtafval, vlees, vis, eieren, koninginnengelei en zuivelproducten). Wanneer de consumptie van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong wordt verminderd, wordt dus de inname van vitamine B12 via de voeding verminderd, waardoor een eventuele aanvulling via voedingssupplementen nodig is. Dit is de reden waarom elke veganist-veganist supplementen moet nemen om gezond te blijven. Dit kan ook het geval zijn voor iemand die een vegetarisch dieet volgt, omdat de vitamine B12-waarden in eieren en zuivelproducten laag zijn. Vooral omdat deze laatste in het licht wordt vernietigd, waardoor de aanvankelijk lage tarieven worden verlaagd. Naast de voedselinname levert een kleine endogene bron uit de darmflora vitamine B12. Bovendien is het lichaam in staat een kleine hoeveelheid vitamine B12 op te slaan, maar de opslagduur is uiterst variabel. Het is daarom essentieel om te zorgen voor een regelmatige inname van vitamine B12, aangezien het tekort ernstig is en niet lichtvaardig moet worden opgevat. Het is noodzakelijk voor onze fysieke en nerveuze gezondheid en is betrokken bij veel vitale processen. Het aannemen van een dieet dat zo divers en evenwichtig mogelijk is, is essentieel om aan de dagelijkse vitamine B12-behoefte te voldoen.

  • Familie: vitamines
  • Andere naam/namen: cobalamine

Bereken mijn dagelijkse behoefte aan vitamine B12

Ik ben :

In welke voedingsmiddelen kan ik mijn dagelijkse inname van vitamine B12 vinden?

Voedingsmiddelen die vitamine B12 bevatten Vitamine B12-concentratie (in mg/100 g) Hoeveelheid voedsel om mijn dagelijkse behoeften te dekken (in g)
Koninklijke gelei 0.15 ?
Lamsnier, gekookt 0.0789 ?
Maagdenpalm, gekookt 0.0607 ?
Lamslever, gekookt 0.06 ?
Kalfslever, gekookt 0.0526 ?
Kippenlever, gekookt 0.0505 ?
Zeeschelp, gekookt 0.0395 ?
Nori, gedroogd 0.0388 ?
Octopussen, gekookt 0.036 ?
Ao-nori, gedroogd 0.0306 ?

Eigenschappen van vitamine B12

Vitamine B12 wordt bestudeerd en erkend vanwege de volgende hoofdeigenschappen:

  • Regulator van genexpressie : Vitamine B12 activeert vitamine B9 (foliumzuur) zodat het kan inwerken op de DNA-synthese. Vitamine B12 is daarom een ​​essentieel co-enzym bij de DNA-expressie.

  • Deelnemen aan de ontwikkeling van het zenuwstelsel : Vitamine B12 is betrokken bij de synthese en het herstel van myelineschedes. Myeline-omhulsels zijn membranen die zenuwvezels omringen (axonen, preciezer).

  • Antianemisch : Vitamine B12 is een essentiële vitamine voor de vorming van rode bloedcellen. Het is inderdaad betrokken bij de rijping van rode bloedcellen, de laatste fase van de hematopoëse (alle stadia die leiden tot de synthese van rode bloedcellen).

  • Bijdragen aan het energiemetabolisme : Vitamine B12 is betrokken bij de omzetting van succinyl-CoA. Deze laatste is een metabolische speler die betrokken is bij de synthese van glucose, vetzuren en het katabolisme van bepaalde aminozuren (isoleucine, valine, threonine en methionine).

  • Ontstekingswerend : Vitamine B12 is betrokken bij de homocysteïnecyclus. Het bevordert de omzetting van laatstgenoemde in methionine. Homocysteïne is een aminozuur met een ontstekingsbevorderend vermogen, dat methionine, een ander aminozuur, niet bezit. Uiteindelijk helpt vitamine B12 homocysteïne te neutraliseren.



De “vitamine B12” die in bepaalde planten zit (smeerwortel, algen, enz.) is in feite een analoge en inactieve stof van vitamine B12. Geen vitamineactiviteit hebben bij mensen. Voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong kunnen niet beweren dat ze aan de vitamine B12-behoeften voldoen.

Vitamine B12, waarom is het belangrijk?

Bij een matig tekort

Vitamine B12-tekort kan zich uiten in de volgende problemen. In dit geval is een voldoende inname of zelfs suppletie noodzakelijk.

  • Ernstige vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
Bij bewezen tekort

In de volgende situaties is er sprake van een bewezen tekort aan vitamine B12. Het advies van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg is vereist.

  • Misselijkheid
  • Spasmen
  • Depressie
  • Stemmingsstoornissen
  • Spijsverteringsstoornissen
  • Geheugenproblemen
  • Glossitis
  • Stoornissen van de bloedsomloop
  • Megaloblastaire anemie
  • Intramedullaire hemolyse
  • Leukopenie
  • Pancytopenie
  • Paresthesie
  • Groeivertraging
  • Myelodysplastisch syndroom
  • Trombocytopenie
  • Gynaecologische aandoeningen
  • Neurologische aandoeningen
  • Psychische problemen
  • Foetale misvorming
In geval van overmaat

Een optimale inname van vitamine B12 helpt de volgende situaties te voorkomen:

Gunstig bij preventie

Vitamine B12 is niet giftig, zelfs niet in grote doses. In geval van overmaat verwijdert het lichaam het eenvoudigweg door het via urine en ontlasting te elimineren.

  • Cardiovasculaire pathologie
  • Ziekte van Alzheimer
  • Trombo-embolische pathologie

Kies uw voedsel verstandig

  • Ondoorzichtige verpakking: vitamine B12 is gevoelig voor licht. De voorkeur geven aan voedsel met ondoorzichtige verpakking bij aankoop, om de vitamine te behouden.

Bewaren en bewaren van voedsel

  • À uit de buurt van direct licht: vitamine B12 is een lichtgevoelige vitamine. Door het voedsel uit de buurt van licht te bewaren, blijft de vitamine behouden.

Vitamine B12 en interacties

Negatieve effecten

  • PPI-medicijnen: het mechanisme van absorptie van vitamine B12 is complex. In feite wordt het uitsluitend in eiwitgebonden vorm in voedingsmiddelen aangetroffen. Het heeft daarom maagzuur (en pepsine, een eiwit-enzym) nodig om uit dit eiwit vrij te komen en zich te binden aan de intrinsieke factor, een "middel" dat vitamine B12 beschermt totdat het in het lichaam wordt opgenomen. ileum (darmgebied). Uiteindelijk bevordert maagzuur de opname ervan. Antacidemedicijnen (IPP) zullen de opname van vitamine B12 beïnvloeden.

  • Metformine: metformine, een hypoglycemische behandeling, verlaagt de plasmaspiegels van vitamine B12.

  • De alcohol : chronisch alcoholgebruik vermindert de opname van vitamine B12.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.4 ( 44 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Biovorm. (2007). Opleidingsboek medische biologie - VITAMINEN (nr. 38). https://sjbm.fr/images/cahiers/2007-Bioforma-38-Les%20Vitamines.pdf

Publicatie: ANSEN. (2016, december). Updaten van PNNS-benchmarks: ontwikkeling van voedingsreferenties. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT2012SA0103Ra-1.pdf

Publicatie: Le Guenno, G., en Quilliot, D. (2014). Wat te doen bij een vitamine B12-tekort. SFNEP. https://www.sfncm.org/images/stories/Unequestion/1Q1F-Fiche_VitB12_08_09.pdf

Publicatie: Loup-Leuciuc, A., Loup, P.-J., Lombardi, T., en Samson, J. (2011). Vitamine B12-tekort (deel 1): update. https://doi.org/10.1051/mbcb/2011127

Publicatie: Voeding, CDE (2011). Cursus. UMVF. http://campus.cerimes.fr/nutrition/enseignement/nutrition_10/site/html/6.html

Publicatie: Rev Med Zwitserland. (2012). Vitamine B12 en ijzertekorten: van diagnose tot follow-up (nr. 8). https://www.revmed.ch/RMS/2012/RMS-346/Carences-en-vitamine-B12-et-fer-du-diagnostic-au-suivi

Publicatie: Preynat, A. (2009). FOLICZUUR-VITAMINE B12- METHIONINE-INTERACTIES: EFFECTEN OP HET HEPATISCH METABOLISME EN DE PRODUCTIVITEIT VAN MELKOEIEN. https://corpus.ulaval.ca/jspui/bitstream/20.500.11794/20717/1/26047.pdf

Publicatie: Samaras, D., Genton-Graf, L., Pichard, C., Samaras, N., & Lang, P.-O. (2012). Status van vitamines en sporenelementen: impact van medicijnen (nr. 8). https://www.revmed.ch/RMS/2012/RMS-344/Statut-en-vitamines-et-en-oligo-elements-impact-des-medicaments

Boek : Auvinet, EA, Hirschauer, CH, & Meunier, ALM (nd). Voedsel, voeding en diëten (Franse editie). STUDYRAMA.

Boek : Oullion-Simon, M. (2019). De essentiële gids voor voeding. Parresia.

Boek : Ferreira, A. (2013). Biologie van de menselijke voeding (deel 1) (Diëtetiek en voeding: biologie - biochemie - Microbiologie - gecorrigeerde MCQ-oefeningen) (Franse editie). STUDYRAMA.

Website: ANSEN. https://www.anses.fr/fr/content/les-références-nutritionnelles-en-vitamines-et-minéraux

Website: ANSEN. (nd). Ciqual. Ciqual Tabel met voedingssamenstelling van voedingsmiddelen. https://ciqual.anses.fr/

Website: Universitair Ziekenhuis Luik. (nd). Vitamine b12. Website van het Universitair Ziekenhuis. https://www.chu.ulg.ac.be/jcms/c_351680/fr/vitamine-b12

Website: Praktisch veganistisch. (2021, 18 februari). Vitamine B12, voedingsblad. https://vegan-pratique.fr/conseils-nutrition-vegetalienne/la-vitamine-b12/

Website: MSD-handleidingen. (nd-b). Vitamine B12-tekort. MSD-handleiding Professionele editie. https://www.msdmanuals.com/fr/professional/troubles-nutritionnels/carence-d%C3%A9pendance-et-toxicit%C3%A9-des-vitamines/deficiency-en-vitamine-b12?query=Deficiency% 20in%20vitamine%C2%A0B12