Astma is een chronische ontsteking van de bronchiën. Deze pathologie is asymptomatisch, behalve tijdens aanvallen. Tijdens een astma-aanval worden de luchtwegen geblokkeerd en samengetrokken, waardoor ademhalen bemoeilijkt wordt. Een astma-aanval is niet triviaal en kan snel een levensbedreigende medische noodsituatie worden. Momenteel hebben ruim vier miljoen Fransen er last van. Deze cijfers zijn de afgelopen twintig jaar aanzienlijk gestegen. Het is niet duidelijk waarom de prevalentie van astma zo sterk toeneemt. Om verklaringen te vinden, worden verschillende behandelingsgebieden onderzocht, waaronder voeding. Dieet is een gebied van astmabeheer dat niet mag worden verwaarloosd. Wetenschappers merken op dat een dieet dat voor het merendeel uit bewerkte producten bestaat, de symptomen van een astma-aanval accentueert. Integendeel: een dieet rijk aan planten, vis en plantaardige oliën verbetert de symptomen. Ten slotte zouden borstvoeding en een goed uitgevoerde voedingsdiversificatie vanaf de vroege kinderjaren ook het optreden van astma beïnvloeden.

Dit artikel is bijgewerkt op 02/09/2022

Oorsprong en symptomen van astma

Astma is een chronisch ontstekingssyndroom van het bronchiale slijmvlies. Geschat wordt dat één op de twintig mensen wereldwijd last heeft van astma. De WHO maakt zich zorgen over de toename van kinderen met astma. In feite is de prevalentie van astma de afgelopen twintig jaar verdrievoudigd: 2% in de jaren negentig vergeleken met 6% nu (de verandering is echter minder uitgesproken bij volwassenen). Astma is momenteel de 28e belangrijkste oorzaak van een verminderde levensverwachting wereldwijd. Er worden verschillende hypothesen naar voren gebracht om deze scherpe toename te verklaren: veranderingen in het milieu, opsluiting van woonruimtes, vervuiling, allergisch terrein, verstedelijking, wijziging van eetgedrag, enz.

Astma wordt gekenmerkt door verschillende veranderingen in de werking van de luchtwegen: ontsteking van het epitheel van de bronchiën, samentrekking van gladde spieren (bronchoconstrictie) en hypersecretie van slijm. Het geheel verkleint de diameter van de bronchiën, waardoor ademhalen bemoeilijkt wordt. Permanente ontsteking van de bronchiën maakt ze extreem gevoelig voor externe interacties. Daar abnormale reactie van het immuunsysteem geconfronteerd worden met bepaalde stoffen veroorzaakt een astma-aanval. De symptomen van een astma-aanval zijn talrijk: piepende ademhaling, moeite met ademhalen, hoesten, kortademigheid, enz. Ze zijn af en toe aanwezig en lijken 's nachts erger te worden. De uitlokkende factoren voor een aanval zijn voor elke persoon specifiek: stof, virusinfectie, rook, sterke emoties, gras- en boompollen, haar, sterke geuren, kou, veren, bepaalde medicijnen, enz.

Voor nu, er is geen remedie voor astma. De bestaande behandelingen zijn palliatief van aard: ze zijn erop gericht het levenscomfort van een astmapatiënt te verbeteren. Daarom is het belangrijk om andere gebieden van niet-therapeutische interventie, zoals voeding, niet te verwaarlozen.

De rol van voeding

Verminder de ernst van de symptomen

Het primaire doel van voeding is omverbeteren symptomen van astma-aanvallen met nadruk op:

  • Antioxidanten: oxidatieve stress speelt een belangrijke rol bij ontstekingspathologieën, zoals astma. Oxidatieve stress is een onbalans tussen de oxidant/antioxidant-balans ten gunste van een teveel aan vrije radicalen in het lichaam. Deze overtollige vrije radicalen leidtnt disfunctie van cellen en versnelt hun dood. Antioxiderende voedingsstoffen neutraliseren vrije radicalen of dragen bij aan de werking van antioxiderende enzymen. We vinden vitamines (E, C en B2), sporenelementen (koper, ijzer, mangaan, selenium en zink), fytonutriënten (carotenoïden, polyfenolen, terpenen, isocyanaten, fytinezuur, enz.) en cysteïne. Een dieet rijk aan antioxidanten versterkt de antioxidantbescherming van de longen en verbetert de symptomen van astma-aanvallen.

  • Vitamine D : het lijkt erop dat vitamine D de verergering van astmasymptomen beperkt. Een meta-analyse constateert een positieve relatie tussen vitamine D-suppletie en astmasymptomen.

  • Probiotica: probiotica zijn levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen, positieve effecten op de gezondheid uitoefenen door de samenstelling van de darmflora te moduleren. Probiotica kunnen de astmasymptomen verbeteren. Dit voordeel lijkt effectiever te zijn bij kinderen.

Verminder ontstekingen

Chronische en verergerde ontsteking van de bronchiën veroorzaakt hun overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Daarom is het essentieel om ontstekingen te beperken door te focussen op:

  • Omega-3 : alfa-linoleenzuur (ALA), docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) zijn ontstekingsremmende meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze laatste vormen stoffen (resolvin, maresin, protectin, enz.) die de intensiteit en duur van het ontstekingsproces moduleren. Ze worden ook inflammatoire pro-resolvers genoemd. Preciezer gezegd: ze remmen de productie van moleculen en ontstekingsmediatoren en beperken de chemotaxis (migratie van immuuncellen naar de ontstekingsplaats). Onze voeding heeft een tekort aan omega-3. Om chronische ontstekingen van de bronchiën te verminderen, ligt het voor de hand om de inname van omega-3 via de voeding te verhogen. 

Omgekeerd is het noodzakelijk om voedingsstoffen te beperken die ontstekingen versterken en daarmee de symptomen van astma-aanvallen, zoals:

  • Omega-6 : linolzuur (LA) en arachidonzuur (AA) zijn ontstekingsbevorderende meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega-6 zijn voorlopers van de ontstekingsmediatoren: prostaglandine en leukotrieen. Deze laatste spelen verschillende rollen in het ontstekingsproces (chemotaxis, verhoging van de vasculaire permeabiliteit, pijn, enz.) Leukotriënen hebben ook de bijzonderheid dat ze de samentrekking van gladde spieren van bloedvaten (vasoconstrictie) en bronchiën (bronchoconstrictie) stimuleren. Bronchoconstrictie is een symptoom van een astma-aanval.

  • Verzadigde vetzuren : bij overmaat bevorderen verzadigde vetzuren (SFA) overmatige ontstekingsreacties. Chronische ontsteking van de bronchiën verhoogt de gevoeligheid voor stoffen die astma-aanvallen veroorzaken.

  • De alcohol : alcoholische dranken zijn ontstekingsbevorderend: ze verhogen de biologische markers van ontstekingen (interleukine-6, CRP, fibrinogeen).

  • Nitrieten: nitrieten zijn anionen die van nature in de natuur aanwezig zijn. Ze worden in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt in de vorm van nitrietzout. In overvloed interageren eiwitten en nitrieten en geven aanleiding tot N-nitrosoverbindingen. Een toename van reactieve nitroserende soorten verhoogt de nitroserende stress, wat de oxidatieve stress zou verergeren en de concentratie van biologische ontstekingsmarkers zou versterken. Dit alles zou de symptomen van astma-aanvallen verergeren.

Het voorkomen van de crisis

Prebiotica zouden ook een interessante eigenschap hebben bij de preventie van astma. Inuline, olifructose, fructo-oligosacchariden (FOS), xylo-oligosacchariden (XOS) en galacto-oligosacchariden (GOS) zijn prebiotische vezels. Ze voeden een selectieve groep micro-organismen die in de darm leven. Zo stimuleren ze de ontwikkeling van bacteriën die positief zijn voor de gezondheid, ten koste van schadelijke bacteriën. De darmflora is nauw verwant aan het immuunsysteem. De afbraakproducten van prebiotica door de darmflora: vetzuren met een korte keten (SCFA), zouden het risico op astma-aanvallen verminderen.

SPECIFIEKE ZAAK : soms is astma een symptoom van voedselallergie. In dit geval is het belangrijk om het allergeen uit uw dieet te verwijderen.

Eten om te vermijden

Fastfood restaurants

Een case-controlstudie analyseerde de impact van fastfood op de gezondheid van kinderen. Deze laatste merkt op dat een dieet rijk aan fastfood (meer dan drie keer per week) de prevalentie van astmasymptomen bij kinderen aanzienlijk verhoogt. Verschillende hypothesen kunnen de schadelijke effecten van fastfood op astma verklaren: een teveel aan verzadigde vetzuren, een onbalans in de omega-3/omega-6-verhouding, een tekort aan antioxidanten, verstoring van de ecologie van de darmmicrobiota, enz. 

Wij raden u aan de voorkeur geven aan zelfgemaakt.

Gekookt vlees

Twee argumenten rechtvaardigen het vermijden van vleeswaren bij astma. In de eerste plaats zijn het vectoren van ‘slechte vetten’: verzadigde vetzuren, gemiddeld 6 g SFA op 100 g, en omega-6, met ongeveer 2 g per 100 g. Ten slotte is nitrietzout een additief dat traditioneel in vleeswaren wordt gebruikt.

Wij raden u aan:

  • om maximaal 50 g vleeswaren per week te consumeren: worstjes, dumplings, paté, salami, spek, enz.

  • de voorkeur geven aan nitrietvrij vleeswaren.

Vetten van dierlijke oorsprong

Dierlijke vetten zijn rijk aan verzadigde vetzuren. Bij overmaat zijn verzadigde vetten ontstekingsbevorderend.

Wij raden u aan:

  • consumeer maximaal 20 g boter per dag. 20 g boter levert 11 g verzadigde vetzuren.

  • consumeer maximaal 60 g crème fraîche per dag. 60 g crème fraîche bevat 12 g verzadigde vetzuren.

  • vermijd dierlijke vetten: reuzel, talg, gevogeltevet, enz.

Plantaardige boters

Sommige plantaardige vetten bestaan ​​voornamelijk uit verzadigde vetzuren. Als ze te veel zijn, kunnen ze de ontsteking vergroten, inclusief die van de bronchiën. Er zijn echter verdere argumenten nodig om dit feit te bevestigen. Vermijd uit voorzorg overtollige hoeveelheden.

Tip: om plantaardige oliën die rijk zijn aan SFA te herkennen, hoeft u ze alleen maar bij kamertemperatuur te observeren. Als de olie vast is, bestaat deze voornamelijk uit AGS. Als de olie vloeibaar is, bevat deze geen of zeer weinig AGS.

Wij raden u aan: 

  • consumeer maximaal één eetlepel plantaardige oliën die rijk zijn aan verzadigde vetzuren per dag. Lplantaardige oliën rijk aan SFA zijn dekokosnootolie (of kopra), palmolie (of palmpit), shea boter, de cacaoboter, enz.

  • consumeer maximaal 20 g margarine per dag. Over het algemeen zijn margarines samengesteld uit plantaardige oliën die rijk zijn aan SFA (kokosnoot of palm) of omega-6 (zonnebloem).

Noten, zaden en plantaardige oliën rijk aan omega-6

Omega-6-metabolismeproducten dragen bij aan het ontstekingsproces en bevorderen de samentrekking van de gladde spieren van de bronchiën. Het standaarddieet in westerse landen is te rijk aan omega-6. Het herzien van uw consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-6 is van fundamenteel belang voor het verminderen van chronische ontstekingen van de bronchiën.

Wij raden u aan:

  • om plantaardige oliën die rijk zijn aan omega-6 te beperken: druivenpitolie, zonnebloemolie, maïsolie, katoenzaadolie, sesamolie, saffloer olie, pinda-olie.

  • om zaden die rijk zijn aan omega-6 te beperken: sesam zaden, pompoenpitten.

  • om noten die rijk zijn aan omega-6 te beperken: pijnboompitten, paranoot, pecannoten, pistache, pinda's (inclusief pindakaas).

  • de voorkeur te geven aan plantaardige oliën, zaden en noten die rijk zijn aan omega-3 (hieronder aangegeven), om de verhouding omega-3/omega-6 opnieuw in evenwicht te brengen.

De alcohol

Alcoholgebruik versterkt ontstekingsprocessen. Abnormale ontsteking van de bronchiën verhoogt de reactiviteit van de luchtwegen (astma-aanval).

Wij raden u aan om de consumptie van alcoholische dranken te beperken: maximaal één standaarddrankje per dag, en niet elke dag.

Voedingsmiddelen die de voorkeur genieten

Fruit, groenten en peulvruchten

Een dieet rijk aan fruit, groenten en peulvruchten verbetert de gezondheid van astmapatiënten, dankzij hun bestanddelen:

  • antioxidanten: in planten vinden we een breed scala aan antioxidanten, zoals vitamine C en fytonutriënten.

  • prebiotica: Dit zijn specifieke vezels die voorkomen in fruit, groenten en peulvruchten. Ze komen vooral voor in planten van de familie Asteraceae (cichoreiwortels, artisjok, schorseneren, paardenbloem), van de familie Liliaceae (asperges, ui, sjalot, knoflook), in artisjokken van Jeruzalem en in peulvruchten (linzen, kikkererwten, rode bonen, enz. .).

  • probiotica : gefermenteerd gegeten, groenten zijn bronnen van probiotica. Probiotica behouden de diversiteit van de darmmicrobiota.

Wij raden u aan:

  • om minstens drie groenten en fruit per dag te eten. De planten die het rijkst zijn aan antioxidanten zijn: rood fruit (zwarte bessen, bosbessen, bramen, veenbessen, physalis, enz.), kool, citrusvruchten, broccoli, paprika of zelfs sla (rucola, salade, batavia, enz.), enz. .

  • geef de voorkeur aan rauwe groenten en fruit om hittegevoelige antioxidanten te behouden.

  • regelmatig gefermenteerde groenten consumeren: minimaal één keer per twee weken.

  • om groenten te consumeren die rijk zijn aan prebiotica, om de werking van probiotica te versterken.

  • om minimaal twee verschillende gedroogde groenten per week te eten.

Vettige vis

Verschillende bestanddelen van vette vis helpen ontstekingen en de ernst van astma-aanvallen te beperken. Alle antioxiderende sporenelementen zijn aanwezig: koper, ijzer, mangaan, selenium en zink. Deze dragen bij aan de werking van het afweersysteem van het lichaam tegen oxidatieve stress. We vinden ook vitamine E, de krachtigste antioxidantvitamine.

Bovendien levert vette vis alle omega-3 vetzuren: ALA, EPA en DHA. Deze zullen helpen de omega-3/omega-6-verhouding weer in evenwicht te brengen en de op hol geslagen ontstekingen te beperken.

Zonder de bekende vitamine D te vergeten, ook verkrijgbaar in vette vis. Voor een portie (100 g) geconsumeerde vette vis is er gemiddeld 10 µg vitamine D aanwezig, oftewel ruim 65% van de RNP (voedingsaanbeveling voor de bevolking).

Wij raden u aan:

  • minstens één vette vis per week consumeren: zalm, sardines, makreel, haring, forel, paling, enz.

  • om de voorkeur te geven aan kleine vette vis, met minder verontreinigende stoffen: sardines en makreel.

Lijn- en chiazaad, noten en plantaardige oliën rijk aan omega-3

DE walnootpitten zijn vooral interessant vanwege hun bijdrage aan omega-3. Er zit ongeveer 1,1 g alfa-linoleenzuur (ALA) in 15 g walnootpitten. Daarnaast zitten er goede hoeveelheden antioxidanten in deze noot: mangaan, koper, selenium, zink en vitamine E.

Net als walnootpitten, lijnzaad en de chia zaden zitten vol met ALA. Er zit gemiddeld 1,6 g ALA in 15 g lijnzaad en 2,6 g ALA in 15 g chiazaad. Naast omega-3 bevatten zaden ook antioxidanten: zink, mangaan en koper. Het verdient de voorkeur om gemalen zaden (vooral lijnzaad) te consumeren om hun micronutriënten toegankelijk te maken.

Ten slotte zijn bepaalde plantaardige oliën concentraten van omega-3 die niet mogen worden verwaarloosd.

Wij raden u aan:

  • consumeer 15 g walnootpitten of gemalen zaden per dag.  

  • verrijk uw maaltijden met plantaardige oliën die rijk zijn aan omega-3, zoalslijnzaadolie, l’soja-olie, koolzaadolie,camelina-olie, l'perilla olie, l'chia-olie, enz.

  • om rauwe plantaardige oliën te consumeren, als smaakmaker, omdat omega-3 vetzuren gevoelig zijn voor hitte.

Kies voor het label Bleu-Blanc-Cœur

Het Bleu-Blanc-Cœur-label bevestigt dat het voer van de dieren vooral rijk is aan omega-3 en een goede omega 6/omega 3-verhouding respecteert (voer op basis van soja-, vlas- of raapzaadmeel). Gecertificeerde voedingsmiddelen leveren dus meer omega-3 dan de voedingsmiddelen die niet door het etiket worden erkend.

Wij raden u aan bij de aankoop de voorkeur te geven aan “Bleu-Blanc-Cœur”-gecertificeerde voedingsmiddelen. Het gaat om een ​​breed scala aan producten: vlees, zuivelproducten, eieren, vleeswaren, oliën, vis, brood, enz. 

Allergene voedingsmiddelen waar u op moet letten

Een voedselallergie komt overeen met a ongepaste reactie van het immuunsysteem geconfronteerd met een voedselsubstantie. Het identificeert het allergeen als de agressor. Na sensibilisatie ontstaat de ontstekingsreactie, die zich klinisch vertaalt in: niezen, een droge hoest, een zere keel, huiduitslag... of een astma-aanval.

De belangrijkste voedselallergenen zijn zuivelproducten, eieren, zeevruchten, noten, soja, enz.

Bovendien kunnen andere voedingsmiddelen ook valse allergieën veroorzaken. Deze zijn rijk aan histamine. Histamine is een pro-inflammatoire mediator: het is een krachtige vasodilatator, het verhoogt de vasculaire permeabiliteit en stimuleert de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor pijn. Merk op dat een tekort aan diamineoxidase (enzym verantwoordelijk voor de afbraak van histamine) de gevoeligheid voor histamine bevordert, we spreken dan van histamine-intolerantie.

De voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan histamine zijn: gefermenteerd voedsel (kaas, gefermenteerde groenten, enz.), vleeswaren, alcohol (vooral bier), chocolade, visvlees, gerookt vlees, gerookte vis, tomaten (en hun derivaten), spinazie, aubergine, avocado's, rijpe bananen, kiwi's, ananassen, enz.

Als uw astma-aanval wordt vastgesteld als gevolg van een voedselallergie, alstublieft raadpleeg een allergoloog en sluit de triggervoeding(en) uit uw dieet.

In de praktijk gebracht: een typisch menu bij astma

Door de aanbevelingen op te volgen, bieden wij u een standaardmenu aan dat speciaal is ontworpen om astma te voorkomen en te verbeteren. Dit menu bevat de voedselfamilies, waardoor u de mogelijkheid heeft om de geneugten te variëren.

Ontbijt :

  • Warme drank
  • Rauw fruit
  • Graanproduct

Lunch :

  • Rauwe groenten (gekruid met plantaardige olie rijk aan omega-3)
  • Vlees, vis of eieren
  • Graanproduct of peulvruchten
  • Gekookte groenten
  • Zuivel product

Snack :

  • Walnootpitten, lijnzaad of chiazaad
  • Fruit

Diner :

  • Rauwe groenten (gekruid met plantaardige olie rijk aan omega-3)
  • Vettige vis
  • Graanproduct
  • Gekookte groenten
  • Rauw fruit
  • Zuivel product

Aanvullend advies

  • Oefen passende fysieke activiteit: sport is essentieel in de strijd tegen astma. Fysieke activiteit ontwikkelt de longcapaciteit en versterkt ademhalingsspieren. Sport kan echter de oorzaak zijn van een astma-aanval (we spreken van inspanningsastma). Om een ​​astma-aanval tijdens het sporten te voorkomen, kun je het beste goed opwarmen, buitensporten vermijden bij koud weer en sporten vermijden op dagen waarop de vervuiling piekt. Zorg er ook voor dat u sporten met dieren (paardrijden, hondensport, enz.) vermijdt als astma-aanvallen door hun haar worden veroorzaakt.

  • Geniet van de zonnestralen: Ultraviolette stralen (type B) van de zon zijn essentieel voor de endogene synthese van vitamine D en vormen zelfs onze belangrijkste bijdrage. Het heeft ook geen zin om jezelf te lang bloot te stellen als de zon te sterk is. Breng zonbescherming aan met een SPF (zonbeschermingsfactor) groter dan of gelijk aan 50, draag lange kleding en schuil zo snel mogelijk tegen de zon.

  • Geef zo ​​lang mogelijk prioriteit aan borstvoeding: Kinderen die geen borstvoeding krijgen en minder dan twaalf weken borstvoeding krijgen, hebben een grotere kans om astma te ontwikkelen naarmate ze ouder worden. Wees voorzichtig, borstvoeding beschermt niet volledig tegen astma. Als borstvoeding onmogelijk of ongewenst is, zal het kind niet noodzakelijkerwijs astma ontwikkelen.

  • Goed beheerde voedingsdiversificatie: er lijkt een verband te bestaan ​​tussen de voedingsdiversificatie van kinderen en de prevalentie van astma. Onderzoekers merken op dat het voorkomen van astma bij kinderen omgekeerd evenredig is met het aantal voedingsmiddelen dat vóór de leeftijd van één jaar wordt geïntroduceerd. Dit geeft aan dat hoe meer nieuwe voedingsmiddelen een kind leert kennen, hoe kleiner de kans is dat het opgroeit om astma te ontwikkelen.

  • Gewichtsverlies : overgewicht en obesitas zijn factoren die de prevalentie en symptomen van astma-aanvallen verergeren. Een uitgebalanceerd dieet kan nodig zijn om de impact van astma op het dagelijks leven te verminderen.

  • Vergeet niet om te ontspannen: angst en stress zijn factoren die astma-aanvallen verergeren (wees voorzichtig, ze veroorzaken de aanval niet).

  • De gezondste levensstijl die mogelijk is : er zijn verschillende leefregels nodig als u last heeft van astma: ventileer regelmatig uw woning, verlaag de binnentemperatuur, verbeter de ventilatie van uw woning.

  • Kinderen beschermen tegen tabak : passief roken in de vroege kinderjaren verhoogt het risico op astma aanzienlijk. Als u een roker bent, vermijd dan roken in het bijzijn van een kind en rook het liefst buiten. Natuurlijk is stoppen met roken de beste oplossing.

  • Denk eens aan de essentiële oliën om astma te verlichten : bepaalde essentiële oliën zijn slijmoplossend of bronchodilatator. Ze zullen de symptomen van een astma-aanval helpen verlichten.

Zijn koffie en gember luchtwegverwijders?

Koffie en gember claimen voedingsmiddelen tegen astma-aanvallen te zijn vanwege hun potentiële bronchusverwijdende effect: ze stimuleren de ontspanning van de gladde spieren van de luchtwegen. Ze zouden dus een aanval direct verlichten door de diameter van de bronchiën te vergroten. Deze eigenschap komt van hun bestanddelen: cafeïne voor koffie, 6-gingerol, 8-gingerol en 6-shogaol voor gember. Laten we, om het duidelijker te zien, deze voedingsmiddelen afzonderlijk behandelen.

Daar cafeïne is een alkaloïde uit dezelfde familie als theofylline. Dit laatste wordt (in hoge doses) gebruikt voor de behandeling van astma en obstructieve bronchopathieën (ademhalingspathologieën) vanwege zijn bronchusverwijdende kracht. Cafeïne zou dit effect ook hebben: er is een bescheiden verbetering van de ademhalingsfunctie na consumptie van producten op cafeïnebasis.

Het consumeren van cafeïne voorkomt of stopt een astma-aanval niet. Het zou alleen maar helpen om de symptomen enigszins te verbeteren. De werking is tot vier uur na consumptie van cafeïne zichtbaar bij mensen met astma.

De wetenschappelijke gegevens zijn echter te mager om de dosis cafeïne te bepalen die nodig is om de zwakke luchtwegverwijdende kracht ervan waar te nemen. Koffie is niet het enige voedingsmiddel dat cafeïne bevat, we vinden ook: thee, pure chocolade, cacaobonen, cacaopoeder zonder toegevoegde suiker, guarana- of mate-poeders.

Betreft gember, slechts één onderzoek uitgevoerd in vitro Uit celkweek van muizen en menselijke donoren blijkt spierrelaxatie na toevoeging van 6-gingerol, 8-gingerol en 6-shogaol. Momenteel zijn de gegevens ook te mager om te beweren dat gember astma-aanvallen oplost: het protocol wordt uitgevoerd in vitro en het gaat maar om drie gembermoleculen.

Voor deze twee voedingsmiddelen de resultaten zijn dan ook bemoedigend. Ze kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van conventionele behandelingen.

Moeten we koemelk elimineren bij astma?

Koemelk wordt vaak genoemd. Dit geldt ook voor astma. Sommige populaire praktijken ondersteunen de uitsluiting van koemelk in geval van astma. Volgens hen verhoogt koemelk de productie van slijm in de luchtwegen, wat astma-aanvallen verergert. Er zijn echter geen wetenschappelijke gegevens die een verband aantonen of waarnemen tussen de consumptie van koemelk en de productie van slijm.

Dit gerucht is dus ongegrond. DE koemelk is toegestaan als u aan astma lijdt.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 135 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Mai XM, Becker AB, Liem JJ, Kozyrskyj AL. Fastfoodconsumptie gaat het beschermende effect van borstvoeding op astma bij kinderen tegen? Clin Exp-allergie. 2009 april;39(4):556-61. doi: 10.1111/j.1365-2222.2008.03169.x. Epub 22 januari 2009. PMID: 19159404.

Publicatie: Borstvoedingsdossiers (nr. 82). (2010). https://www.lllfrance.org/documents-a-destination-des-professionnels-de-sante/documents-pour-les-professionnels-de-sante/les-dossiers-de-l-alimentation-1/da- 82-januari-februari-maart-2010/795-zoom-da-82/bestand

Publicatie: Welsh EJ, Bara A, Gerst E, Cates CJ. Cafeïne voor astma. Cochrane Database Systeem Rev. 20 januari 2010; 2010(1):CD001112. doi:10.1002/14651858.CD001112.pub2. PMID: 20091514; PMCID: PMC7053252.

Publicatie: AFSSET. (2006). Astma, allergieën en luchtwegaandoeningen. https://solidarites-sante.gouv.fr/IMG/pdf/afsset.pdf

Publicatie: Belaid Bouazza. (2017). Dieet en astmaziekte: welk dieet voor astmapatiënten? https://www.researchgate.net/publication/345898230_Alimentation_et_Male_de_l%27Astma_quel_regime_alimentaire_pour_les_asthmatiques

Publicatie: L. Guilleminault. (2021). Dieet en astma: zorgt beter eten ervoor dat je beter ademt? https://doi.org/10.1016/j.rmr.2021.02.064

Publicatie: David A Jolliffe. (2017). Vitamine D-suppletie om astma-exacerbaties te voorkomen: een systematische review en meta-analyse van individuele deelnemersgegevens. https://doi.org/10.1016/S2213-2600(17)30306-5

Publicatie: Townsend EA, Zhang Y, Xu C, Wakita R, Emala CW. Actieve componenten van gember versterken de door β-agonist geïnduceerde relaxatie van de gladde spieren van de luchtwegen door het moduleren van regulerende eiwitten in het cytoskelet. Am J Respir Cell Mol Biol. jan. 2014;50(1):115-24. doi: 10.1165/rcmb.2013-0133OC. PMID: 23962082; PMCID: PMC3930933.

Publicatie: Thiara, G., & Goldman, RD (2012). Melkconsumptie en slijmproductie bij astmatische kinderen. Canadese huisarts, 58(2), e98–e100.

Publicatie: ANDRIANASOLO. (2019). Dieet en astma in het NutriNet-Santé-cohort. https://scbd-sto.univ-paris13.fr/secure/edgalilee_th_2019_andrianasolo

Website: Histamine-intolerantie: hoe detecteer je het? Wat moeten we doen ? (2021). Franstalige artsen van Canada. https://www.medecinsfrancophones.ca/tout-savoir-sur-lintolerance-a-lhistamine/

Website: Alles wat u moet weten over astma. (nd). Stichting Medisch Onderzoek. https://www.frm.org/recherches-autre-diseases/asthma/focus-thma#:%7E:text=Astma%20touches%20around%204,zou%20worden%20affected%20of%20this%20form.

Website: Astma - symptomen, oorzaken, behandelingen en preventie. (nd). VIDAL. https://www.vidal.fr/immobiliers/voies-respiratoires/asthma.html#:%7E:text=En%20France%2C%20les%20crises%20d,de%20lead%20a%20normal%20life.

Website: De rol van voeding op het risico op het ontwikkelen van astma en de beheersing van de symptomen ervan. (2021). Univadis. https://www.univadis.fr/viewarticle/le-role-de-l-alimentation-sur-le-risk-de-survenue-de-l-astronomie-et-le-controle-des-ses-symptomes- 741765#:~:text=In%20bijzonder%2C%20a%20%C3%A9transversaal%20onderzoek,evenals%20als%20onder%20de%20adolescenten

Website: Dieet en astma. (2021). Aprilel. https://www.aprifel.com/fr/revue-equation-nutrition/alimentation-et-astma/

Website: Diversificatie van het dieet: astma en allergieën bij kinderen | NutriPro. (nd). Nestlé NutriPro. https://www.nutripro.nestle.fr/article/diversification-thma-allergy

Website: Astma begrijpen. (nd). Ameli. https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/Astma/Astma-comprendre#:%7E:text=Astma%20is%20a%20disease,waarvan%20the%20oorzaken%20are%20multiple

Website: Astma ⋅ Inserm, Wetenschap voor de gezondheid. (nd). Inserm. https://www.inserm.fr/dossier/asthma/#:%7E:text=Astma%20is%20une%20inflammation,crises%20may%20n%C3%A9require%20une%20hospitalisatie

Website: Dieet en voedingsstatus van ontvangers van voedselhulp. Abena-studie 2011–2012 en ontwikkelingen sinds 2004–2005. (nd). Volksgezondheid Frankrijk. https://www.santepubliquefrance.fr/determinants-de-sante/nutrition-et-activite-physique/documents/rapport-synthese/alimentation-et-etat-nutritionnel-des-beneficiaires-de-l-aide-alimentaire. -abena-studie-2011-2012-en-evoluties-sinds-2004-20052

Website: Astma. (2022). Wereldgezondheidsorganisatie. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/astma

Website: Leukotriënen: potentiële therapeutische doelen bij de behandeling van hart- en vaatziekten – National Academy of Medicine | Een instituut van zijn tijd. (nd). Nationale Academie voor Geneeskunde. https://www.academie-medecine.fr/les-leucotrienes-des-cibles-therapeutiques-potentielles-dans-le-traitement-des-diseases-cardiovasculair/#:%7E:text=Les%20leucotri%C3%A8nes %20zijn%20van%20m%C3%A9-diatoren,de%20behandeling%20van%20astma

Website: Passief roken en gezondheidsrisico's –. (2022). Ministerie van Solidariteit en Volksgezondheid. https://solidarites-sante.gouv.fr/prevention-en-sante/addictions/article/tabagisme-passif-et-risks-pour-la-sante#:%7E:text=Le%20tabagisme%20passif%20est% 20de,r%C3%A9el%20risico%20voor%20de%20gezondheid%C3%A9