Pindaolie, ook bekend als pindaolie, is een olie die vooral als voedingsolie wordt gebruikt. De zeer karakteristieke en heerlijke smaak wordt vooral gewaardeerd in Aziatische kookgerechten, het is een olie die bestand is tegen hoge temperaturen, maar ook in salades als smaakmaker. Ook in cosmetica heeft Pindaolie voordelen om de droge en verouderende huid tegen te gaan. Wees voorzichtig, of het nu gaat om voeding of cosmetica, het is belangrijk om olijfolie van eerste persing te gebruiken, eerst koudgeperst en biologisch; Er zijn veel geraffineerde oliën op de markt. Deze laatste hebben een lagere kwaliteit vanwege hun chemische behandeling (verlies van actieve bestanddelen en eigenschappen). Latijnse naam: Arachis hypogaea L. Gebruikt deel: vruchten

Dit artikel is bijgewerkt op 25/07/2023

Belangrijkste eigenschappen

  • anti-oxidant, huidregenererend, anti-aging :

    het rijke gehalte aan vitamine E, een natuurlijke antioxidant, maakt deze olie tot een uitstekend middel tegen veroudering. Deze eigenschap, gecombineerd met die van huidherstel, zorgt ervoor dat deze olie effectief de tekenen van huidveroudering kan bestrijden.

  • verzachtend, verzachtend, hydraterend :

    de omega 6, waaruit voornamelijk pindaolie bestaat, helpt een droge huid te voorkomen. Een droge huid maar ook jeukende en geïrriteerde huid kan op deze plantaardige olie rekenen. Houd er rekening mee dat de olie ook wordt gebruikt in de haarverzorging om droog haar diep te voeden en haaruitval te beperken.

  • hypocholesterolemisch, cardiovasculair beschermer :

    pindaolie is dankzij de zeer aangename smaak heel gemakkelijk oraal te gebruiken. Naast de smaak is het ook het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren, omega 9 en 6, dat het risico op hart- en vaatziekten helpt voorkomen.

  • spijsverteringsversterker :

    verschillende onderzoeken tonen het voordeel aan van het toevoegen van pindaolie aan uw dieet om darmaandoeningen te bestrijden. De rijkdom van deze olie aan oliezuur en actieve moleculen maakt het mogelijk om de samenstelling van de darmmicrobiota positief te moduleren.

Kenmerken en compositie

Cosmetische kenmerken
  • Huidtype: droog, alle huidtypes, volwassen.
  • Haartype: haaruitval, droog, broos, gekleurd.
Organoleptische kenmerken
  • Uiterlijk: heldere vloeibare vloeistof
  • Kleur: lichtgeel
  • Geur: karakteristiek, pinda.
  • Aanraking: droog.
  • Smaak: karakteristiek, pinda.
Kenmerken voor formulering
  • Onverzeepbare en actieve ingrediënten: vitamine E, squaleen, fytosterolen, tocoferolen, magnesium, resveratrol.
  • Comedogeniciteitsindex: 0 (=niet-comedogeen)
  • Gemiddelde verzepingsindex: 192
  • Oxidatiestabiliteit: goed
  • Stabiliteit bij hoge temperaturen: uitstekend
  • Inci-naam: arachis hypogaea-olie
Vetzuursamenstelling
  • oliezuur (omega 9 MUFA): 35 tot 80%
  • linolzuur (omega 6 PUFA): 4 tot 43%
  • palmitinezuur (AGS): 5 tot 14%
  • stearinezuur (SFA): 1 tot 4%
  • arachidezuur (AGS): ≤ 2%
  • beheenzuur (AGS): 1 tot 4%
  • lignocerinezuur (SFA): ≤ 2%
Fysieke eigenschappen
  • Dichtheid bij 20°C: 0,917 tot 0,921
  • Peroxidewaarde: 10
  • Zuurgetal: 4.000
  • Jodiumindex: 84 tot 102
Botanische kenmerken
  • Botanische familie: Fabaceae
  • Land van herkomst: China, India, Indonesië, Vietnam.
  • Gedistilleerd deel: fruit
  • Verkrijgingsproces: eerste koude persing
  • Latijnse naam: Arachis hypogaea L.

Gebruikstips

Uit voorzorg moeten mensen die allergisch zijn voor pinda's en noten afzien van het gebruik van deze olie, zowel oraal als op de huid. 

Geautoriseerde manieren van gebruik

Dermaal Dermaal
Mondelinge route Mondelinge route

Geautoriseerde gebruikers

Volwassenen en tieners Volwassenen en tieners
Kinderen jonger dan 6 jaar Kinderen jonger dan 6 jaar
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
Baby's jonger dan 3 jaar Baby's jonger dan 3 jaar

Opslag

Bij voorkeur op een koele plaats bewaren, uit de buurt van licht en warmte.

Voedingswaarde

Afkomstig uit de vrucht, rijk aan plantaardige eiwitten en essentiële vetzuren, wordt plantaardige pindaolie erkend vanwege zijn voedingsvoordelen. Omega-9 draagt ​​bij aan het goed functioneren van het lichaam en staat er vooral om bekend preventieve rol bij het ontstaan ​​van hart- en vaatziekten, cholesterol, diabetes, zwaarlijvigheid of een ander metabool syndroom.

Naast de rijkdom aan essentiële vetzuren bevat pindaolie vitamine E en fytosterolen, natuurlijke antioxidanten. Hun interesses? Vecht tegen vrije radicalen uit geperoxideerde lipiden door ze te neutraliseren. Deze antioxiderende eigenschap verleent een beschermende rol aan celmembranen en bloedvatwanden. Er bestaat dus belangstelling voor de strijd tegen een aantal cardiovasculaire pathologieën (atherosclerose, cholesterol, enz.).

Bovendien is geraffineerde arachideolie bij het koken een van de beste oliën om te gebruiken bij het frituren. Het heeft een hoog rookpunt (230°C), waardoor het bestand is tegen zeer hoge temperaturen zonder bederf. Let op: dit is geraffineerde olie en geen koudgeperste olie van eerste persing, die niet goed tegen hitte kan (laag rookpunt: 160°C).

  • Gebruikstips:

    1 tot 2 eetlepels arachideolie om regelmatig te consumeren.

    Bij het koken is het een olie die niet erg gevoelig is voor koken. Wees echter voorzichtig: virgin oliën zijn gevoeliger dan geraffineerde oliën. Voeg de olie bij voorkeur koud toe aan uw bereidingen om te voorkomen dat u interessante moleculen verliest.

  • Andere complementaire plantaardige oliën:

    de oliën van Linnen of Perilla zijn zeer interessant qua voeding omdat ze bijzonder rijk zijn aan omega-3. Ze helpen de verhouding omega-6/omega-3 in evenwicht te brengen. ANSES raadt aan om vier keer meer omega-3 dan omega-6 te verstrekken; Momenteel lijkt het er echter op dat we te veel omega-6 consumeren in vergelijking met omega-3 (20 op 1, in plaats van 4 op 1).

In het geval van Cholesterol, Diabetes, Cardiovasculaire pathologie

Efficiëntie: ++

Als aanvulling op een uitgebalanceerd dieet is arachideolie uiteraard interessant om in het dieet op te nemen. Het is rijk aan onverzadigde vetzuren, met name omega-6 en 9, die een goede lipidenbalans behouden. Verschillende onderzoeken tonen de positieve impact van de consumptie van pindaolie op hart- en vaatziekten aan, het lijkt de risico's te verminderen en dit omvat ook geassocieerde chronische pathologieën zoals cholesterol of diabetes. 

  • Toepassingsadvies :

    consumeer oraal twee eetlepels arachideolie per dag, bij voorkeur als smaakmaker.

  • Aanvullende essentiële olie(ën) :

    essentiële oliën van Rozemarijn in Verbenone, van Geranium Rosat ofHelichrysum Italiaans kan nuttig zijn in gevallen van cholesterol of diabetes.

  • Andere geschikte plantaardige oliën :

    plantaardige olien Perilla, van Noot of Hennep kunnen ook voor dit probleem worden gebruikt, ze hebben alle drie een uitstekend lipidenprofiel.

In het geval van Opgeblazen gevoel, spijsverteringsproblemen, maagzweer

Efficiëntie: ++

/zoete-venkel-essentiële-olie/Afkomstig van een olieachtige vrucht, wordt arachideolie regelmatig geconsumeerd en heeft het, in gematigde doses, gunstige eigenschappen voor het spijsverteringsstelsel. Studies hebben aangetoond dat het maagzweren en spijsverteringsproblemen helpt kalmeren, maar ook winderigheid en een opgeblazen gevoel verlicht.

  • Toepassingsadvies :

    oraal, één tot twee theelepels arachideolie voor een maaltijd of als smaakmaker aan een gerecht toegevoegd.

  • Aanvullende essentiële olie(ën) :

    veel essentiële oliën kunnen het spijsverteringsstelsel ondersteunen, zoals Basilicum, de Kardemom of de Korianderzaden. Bij spijsverteringszweren blijft Zoete Venkel het meest geschikt.

  • Andere geschikte plantaardige oliën :

    bij spijsverteringsproblemen olie van Castor of zelfs die van Nigella kan ook interessant zijn. Ricinusolie is vooral nuttig bij constipatie.

Tegen deEczeem, Droge huid, Geïrriteerde hoofdhuid

Efficiëntie: ++

/geranium-rosat-essentiële-olie/Pinda-olie is rijk aan omega-6. Dit vetzuur helpt de geïrriteerde, droge en gevoelige huid te kalmeren. Dankzij de verzachtende, voedende en verzachtende eigenschappen is het een meer dan gastronomisch gebruik in cosmetica! 

  • Toepassingsadvies :

    masseer 's ochtends en 's avonds een paar druppels Pindaolie op uw huid.

  • Aanvullende essentiële olie(ën) :

    bij eczeem of huidirritatie is het mogelijk de behandeling aan te vullen met een etherische olie van Fijne lavendel, Romeinse kamille of Geranium Rosat.

  • Andere geschikte plantaardige oliën :

    een droge huid waardeert olieAdvocaat, de boter Shea en overweeg bij eczeem of huidirritatie de Bernagie of deTeunisbloem.

Om te vechten tegen Haaruitval, broos haar

Efficiëntie: ++

Het lijkt erop dat pindaolie een uitstekende behandeling is voor droog, broos haar. Het lijkt ook hun val te voorkomen. De aanwezigheid van vitamine E in deze HV, een natuurlijke antioxidant, beschermt het haar tegen externe agressies. 

  • Toepassingsadvies :

    maak een haarmasker op droog, ontward haar en breng de benodigde hoeveelheid aan. Dring aan op de uiteinden en masseer zachtjes de hoofdhuid. Laat het minimaal een uur of een hele nacht inwerken en was daarna met shampoo.

  • Aanvullende essentiële olie(ën) :

    bij droog, beschadigd of kroeshaar de essentiële oliën van Echte lavendel of Ylang-ylang compleet kan aan plantaardige olie worden toegevoegd. Tegen haaruitval, Himalaya-Snardus, de Gember waar de Pompelmoes zal effectiever zijn.

  • Andere geschikte plantaardige oliën :

    de Castor is de referentieolie voor haarverzorging. De viscositeit dwingt ons om het verdund met een tweede olie te gebruiken, waarom niet Peanut?

In het geval van Rimpels, Rijpe huid

Efficiëntie: ++

Naast een rijke samenstelling van met name onverzadigde vetzuren vertoont pindaolie een gevarieerde samenstelling aan fytosterolen, squaleen, vitamine E, resveratrol, etc. Deze nieuwste actieve ingrediënten bieden zeer interessante antioxiderende eigenschappen om rimpels te bestrijden. Door vrije radicalen te bestrijden, een van de belangrijkste oorzaken van weefselveroudering, zal pindaolie de werking ervan tegen rimpels versterken. 

  • Toepassingsadvies :

    masseer 's ochtends en 's avonds een paar druppels Pindaolie op uw huid.

  • Aanvullende essentiële olie(ën) :

    tegen rimpels is het mogelijk om een ​​paar druppels etherische olie toe te voegen Geranium Rosat, van Cistus of anders Fijne lavendel aan uw plantaardige olie om de effectiviteit ervan te vergroten.

  • Andere geschikte plantaardige oliën :

    de olie van Rozenbottel is zeer nuttig voor het behouden van een goede huidelasticiteit en celregeneratie. In dit geval kunnen ook andere plantaardige oliën worden gebruikt, zoals Hennep, de Abrikozenpitten of zelfs de Stekelige perenzaden.

Ter ondersteuning van deArtritis, gewrichtspijn

Efficiëntie: +

/etherische olie-geurende-wintergroen/Pindaolie is vooral geïndiceerd bij de behandeling van gewrichtspijn die verband houdt met artritis. Het heeft gunstige pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen om reuma te verlichten. Het is de samenstelling van onverzadigde vetzuren, maar vooral van resveratrol, die pindaolie zijn ontstekingsremmende werking geeft. 

  • Toepassingsadvies :

    een paar druppels op pijnlijke plekken, 2 tot 3 keer per dag.

  • Aanvullende essentiële olie(ën) :

    voeg voor een grotere effectiviteit een paar druppels etherische olie toe Geurend wintergroen ofCitroen-eucalyptus met inachtneming van een verdunning van 20%.

  • Andere geschikte plantaardige oliën :

    olieachtige maceraten zijn vaak het meest geschikt voor het verlichten van ontstekingspijn, met name het olieachtige maceraat vanArnicaSint-janskruid of zelfs die van Moerasspirea.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.6 ( 122 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Maguire, LS, O'Sullivan, SM, Galvin, K., O'Connor, TP, en O'Brien, NM (2004). Vetzuurprofiel, tocoferol-, squaleen- en fytosterolgehalte van walnoten, amandelen, pinda's, hazelnoten en de macadamianoot. International Journal of Food Sciences en Voeding, 55(3), 171–178. https://doi.org/10.1080/09637480410001725175

Publicatie: Akhtar, S., Khalid, N., Ahmed, I., Shahzad, A., en Suleria, HAR (2014). Fysisch-chemische kenmerken, functionele eigenschappen en voedingsvoordelen van pindaolie: een overzicht. Kritische recensies in voedingswetenschappen en voeding, 54(12), 1562-1575. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.644353

Boek : Pobeda, M. (2014). De voordelen van plantaardige oliën: leer ze kennen en gebruik ze voor uw gezondheid en schoonheid. Poessneck, Duitsland: Marabout.

Verwante artikelen