Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) is een ziekte van het netvlies die wordt veroorzaakt door veroudering. Momenteel kan AMD niet worden behandeld: er bestaat geen curatieve behandeling. De voorgeschreven therapeutische opties voorkomen, vertragen of stoppen de progressie van de pathologie. Eén van deze mogelijkheden is voeding, wat een van de meest veelbelovende zou zijn. Een dieet dat rijk is aan antioxidanten en omega-3 voorkomt en vertraagt ​​de progressie van AMD. Deze dragen bij aan de oogbescherming. Uiteindelijk zou een mediterraan dieet (rijk aan planten, plantaardige oliën en vette vis) de progressie van AMD vertragen.

Dit artikel is bijgewerkt op 26/09/2022

Oorsprong van AMD

Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie is het gevolg van progressieve verslechtering van het midden van het netvlies : de macula. Vaak leidt het niet tot totale blindheid, omdat de periferie van het netvlies intact blijft. Deze pathologie treft meer dan een miljoen mensen in Frankrijk, van wie de helft mensen ouder dan 80 jaar zijn. Het is hier belangrijkste oorzaak van slechtziendheid onder vijftigplussers in geïndustrialiseerde landen. De progressie ervan is min of meer snel, maar wordt al snel invaliderend voor dagelijkse taken.

Er zijn twee soorten AMD:

  • Droge AMD resulteert in een ophoping van gekleurde eiwitten in het midden van het netvlies en een krimp van dit laatste.
  • Natte AMD, wat overeenkomt met een littekenlaesie van het netvlies als reactie op een proliferatie van nieuwe choroïdale bloedvaten. De overgang van de ene vorm naar de andere is mogelijk.

De symptomen tussen deze twee soorten AMD kunnen enigszins verschillen. Over het algemeen veroorzaakt AMD problemen bij het waarnemen van details, een vervorming van rechte lijnen (metamorfopsie), een donkere vlek in het midden van het gezichtsveld (scotoom), een vermindering van de waarneming van contrasten, een wijziging van het kleurzicht, visuele onscherpte, enz. .

Vóór de leeftijd van 50 jaar kunnen bepaalde symptomen voorlopers zijn van AMD, zoals de behoefte aan intensievere verlichting of verlies van gezichtsscherpte. Deze symptomen beschrijven leeftijdsgebonden maculopathie (AML).

AMD is een multifactoriële aandoening waarvan de oorzaken en mechanismen niet volledig worden begrepen. Het is bekend dat verschillende risicofactoren een rol spelen bij de progressie en het optreden van AMD: leeftijd, geslacht (vrouwen zijn meer blootgesteld), genetische aanleg, blootstelling aan licht, roken (roken verhoogt het risico met 4 tot 6), bepaalde pathologieën (obesitas, suikerziekte of hoge bloeddruk, enz.).

De rol van voeding

Het doel van voeding is omverbetering van de bescherming van het netvlies. Inderdaad, een passend dieet waarschuwt en vertraagt ​​de progressie van AMD. Dit dieet richt zich op de volgende voedingsstoffen:

  • Luteïne, Zeaxanthine en Mesozeaxanthine : deze verbindingen zijn xanthofylcarotenoïden (niet-provitamine A). Ze worden uitsluitend geleverd door voedsel. Ons lichaam is inderdaad niet in staat deze te synthetiseren. Hun concentratie is extreem hoog in het netvlies en vooral in de macula. Uit talrijke onderzoeken blijkt dat een hoge concentratie luteïne en zeaxanthine in plasma het risico op het ontwikkelen van een geavanceerde vorm van AMD verkleint. Hun rol op het gebied van visie is inderdaad veelvoudig. Van deze rollen is een groot percentage gereserveerd voor bescherming. Ze filteren blauw licht door absorptie van dit licht, waardoor de productie van singletzuurstof, die sterk oxideert, wordt verminderd (singletzuurstof wordt gevormd uit UV in het netvlies en de lens). Bovendien zijn het, net als veel carotenoïden, antioxidanten. Zo vangen ze singlet-zuurstofatomen op en ontgiften ze door herschikking van hun componenten (de geconjugeerde dubbele bindingen van hun isopreeneenheden). Sommige bronnen geven ze zelfs een ontstekingsremmend effect. Al deze factoren dragen bij aan de bescherming van het gezichtsvermogen.

  • Omega-3 : deze behoren tot de familie van meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze staan ​​bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Het lijkt erop dat een tekort aan omega-3, vooral DHA, leidt tot een daling van de concentratie ervan in het netvlies. Deze afname lijkt het normale functioneren dat nodig is voor het gezichtsvermogen (visuele transductie) te verstoren. Het lijkt daarom noodzakelijk om hun bijdragen te garanderen om de effectiviteit van de visie te behouden. Bovendien zijn omega-3 vetzuren bestanddelen van retinale fotoreceptoren. DHA neemt ook deel aan de neuroprotectie van de oogzenuw: het is de voorloper van neuroprotectine D1. Ten slotte is EPA vasoregulerend. Er worden aanwijzingen voorgesteld op basis van het anti-vasoproliferatieve potentieel ervan (oorzaak van natte AMD). Omega-3 vetzuren van dierlijke oorsprong kunnen namelijk claimen dragen bij aan het behoud van normale hersenfuncties en een normaal gezichtsvermogen als en slechts als ze minimaal 40 mg DHA per 100 g en 100 kcal product bevatten, en als de persoon minimaal 250 mg per dag binnenkrijgts, volgens de EFSA. 

  • De Zink : zink is een sporenelement. Het draagt ​​bij aan het behoud van het gezichtsvermogen doordat het betrokken is bij het metabolisme van vitamine A. Het is inderdaad noodzakelijk voor de synthese van het vitamine A-transporteiwit. Vitamine A is essentieel voor het gezichtsvermogen. Bovendien draagt ​​zink via verschillende mechanismen bij aan de bescherming door antioxidanten: het introduceert de synthese van metallothioneïne (antioxidant-enzym), het draagt ​​bij aan de activiteit van superoxide-dismutase (antioxidant-enzym), en ten slotte concurreert het met koper en ijzer (sporenelementen die in staat zijn om overtollige vrije radicalen). Het lijkt er ook op dat de aanwezigheid ervan het risico op gevorderde AMD vermindert, omdat uit onderzoeken blijkt dat een lage zinkinname het risico op het ontwikkelen van AMD vergroot.

  • Antioxidanten : Veel onderzoeken suggereren dat antioxidanten gunstige effecten hebben op AMD. Oxidatieve stress is inderdaad schadelijk voor fotoreceptorcellen, wat hun dood versnelt. Antioxidant-voedingsstoffen werken door bij te dragen aan de werking van antioxiderende enzymen of door vrije radicalen te neutraliseren. Er zijn veel antioxiderende voedingsstoffen: vitamines (E, B2 en C), sporenelementen (koper, ijzer, zink, mangaan en selenium), fytonutriënten (carotenoïden, polyfenolen, terpenen, isocyanaten, fytinezuur, enz.), cysteïne, enz. Het lijkt erop dat voldoende inname van antioxidanten geassocieerd met zink gunstig is. Antioxidanten alleen vertragen de progressie van AMD echter niet.

  • Daar Vitamine D : sommige onderzoeken suggereren dat vitamine D AMD helpt voorkomen. De werkingsmechanismen zijn echter niet opgehelderd; verder onderzoek is nodig om het voordeel ervan te bevestigen.

  • Daar Vitamine A en de Beta-caroteen : Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine die essentieel is voor het gezichtsvermogen. Het is inderdaad essentieel voor het functioneren van staafjes en kegeltjes (gespecialiseerde oogcellen) en voor de vernieuwing van het oogepitheel. Bovendien dragen ze bij aan de bescherming tegen ultraviolette straling. Bètacaroteen is een carotenoïde die retinol kan vormen (we spreken van provitamine A). Door zijn antioxiderende werking en zijn provitaminevermogen is bètacaroteen ook een essentiële bondgenoot tegen AMD.

  • Een lage glycemische lading: het lijkt erop dat een dieet met een lage glycemische lading oxidatieve stress helpt beperken. Oxidatieve stress verhoogt het risico op het ontwikkelen van AMD.

Voedingsmiddelen die de voorkeur genieten

Bessen

Bessen (of rode vruchten) zijn bijzonder interessant voor AMD. Ze zijn rijk aan antioxidanten, met name luteïne, zeaxanthine en mesozeaxanthine. Voor de rijkste planten wordt hun luteïne- en zeaxanthinegehalte geschat op ongeveer 200 µg per 100 g. Deze carotenoïden zijn tot nu toe de enige waarvoor voldoende onderbouwd onderzoek is gedaan om hun voordelen te ondersteunen. Hun antioxiderende en fotoprotectieve capaciteit vertraagt ​​inderdaad de progressie van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.

Bessen dragen ook bij aan de inname van antioxidanten: vitamine C (gemiddeld 15 mg per 100 g), de vitamine B2 (gemiddeld 0,04 mg per 100 g) en fytonutriënten (waaronder resveratrol, polyfenolen, carotenoïden, enz.).

Wij raden u aan:

Eieren

Eigeel is extreem rijk aan luteïne en zeaxanthine: de twee fotoprotectieve carotenoïden. Er is een gemiddelde van 504 μg voor 2 eieren (een aanbevolen portie voor een maaltijd). Dit is meer dan het dubbele van de rijkste planten. Bovendien zijn eieren vectoren van vitamine A (2 eieren leveren ongeveer 25% van de dagelijkse behoefte aan vitamine A), antioxiderende sporenelementen (zink, selenium, koper, mangaan, enz.), vitamine B2 en vitamine E.

Wij raden u aan:

  • om minimaal 4 tot 5 eieren per week te consumeren.

  • eieren uit de Bleu-Blanc coeur-sector te kiezen. Het Bleu-Blanc-Cœur-label garandeert dat het kippenvoer verrijkt is met omega-3. Als gevolg hiervan hebben eieren een betere verhouding omega-6/omega-3.

Voedselbronnen van luteïne of zeaxanthine

Luteïne en zeaxanthine verminderen de schadelijke effecten van zonlicht op het oog, vooral op de foveale fotoreceptoren. Ze zijn te vinden in verschillende voedingsmiddelen, vooral in kleurrijke planten: geel, rood, oranje fruit, groene, rode, gele groenten, enz.

Wij raden u aan:

  • consumeer dagelijks 1 portie (ongeveer 150 g) groenten die rijk zijn aan luteïne en zeaxanthine: spinazie, kool, snijbiet, avocado, boerenkool, paprika, paardenbloemen, enz.

  • om 1 portie (ongeveer 150 g) fruit rijk aan luteïne en zeaxanthine per dag te consumeren: abrikozen (of 25 gGedroogde abrikozen), sinaasappelen, mango's, dadelpruimen, enz.

  • een geneesmiddel te nemen Camu-camu-poeder. Camu-camu-poeder zou een vector zijn van transluteïne en zeaxanthine. 

  • kleurrijke borden maken.

  • om uw bereidingen te bestrooien met specerijen en aromatische kruiden: cayennepeper, basilicum, peterselie, rode peper, oregano, komijn en zwarte peper zijn vectoren van luteïne en zeaxanthine.

Vettige vis

Vette vis staat bekend om zijn voedingsrijkdom. Bij de preventie van AMD is bijna hun hele samenstelling interessant:

  • Omega-3: ze zijn rijk aan alfa-linoleenzuur (gemiddeld 0,2 g per 100 g vette vis). Bovendien zijn dit onze enige bronnen van EPA en DHA: 2,5 g per 100 g.

  • Vitamine D: in 100 gram vette vis zit gemiddeld 10 µg vitamine D. Het is een van de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan vitamine D.

  • Zink: 100 g vette vis voorziet in ongeveer 10% van de zinkbehoefte.

  • Antioxidanten: het vitamine E-gehalte van vette vis is aanzienlijk: 1 mg per 100 g. Daarnaast zijn ijzer, koper, mangaan en zelfs selenium aanwezig. Al deze sporenelementen dragen bij aan de oxidatieve bescherming.

Wij raden u aan:

  • om 2 vette vis per week te consumeren: makreel, sardines, blauwvintonijn, zalm, forel, haring, enz.

  • om aan kuren met visolie te denken: 5 g gifolie per dag, gedurende 2 weken. Deze behandeling kan meerdere malen per jaar herhaald worden. Visleveroliën zijn extreem rijk aan vitamine A (1 theelepel voldoet aan de dagelijkse vitamine A-behoefte). VoorzichtigheidOmdat vitamine A teratogeen is, mogen zwangere vrouwen niet regelmatig visleverolie consumeren.

Voedselbronnen van vitamine A en bètacaroteen

Een tekort aan vitamine A verstoort het gezichtsvermogen en vermindert de bescherming van het oog tegen UV-straling. Onze vitamine A-inname is afhankelijk van dieren en planten via bètacaroteen. Bètacaroteen is de belangrijkste carotenoïde met vitamine A-activiteit. Bij mensen heeft 6 mg bètacaroteen dezelfde activiteit als 1 mg retinol. Bovendien beschermt het tegen vrije radicalen: deze versnellen de vernietiging van oogcellen. Daarom draagt ​​een regelmatige inname van vitamine A en bèta-caroteen bij aan de werking en bescherming van de ogen.

Wij raden u aan:

  • consumeer regelmatig voedingsmiddelen die rijk zijn aan retinol: levertraan, lever (maximaal twee porties per maand), boter (maximaal 20 g per dag), eieren, vette vis, enz.

  • om kazen rijk aan retinol te bevoordelen: droge geitenkaas, mascarpone, parmezaanse kaas, Munster, gorgonzola, Tome de Savoie, Comté.

  • geef de voorkeur aan groenten die rijk zijn aan bèta-caroteen: zoete aardappel, wortel, pompoen, kool, spinazie, salade, pompoen, enz.

  • om de voorkeur te geven aan vruchten die rijk zijn aan bèta-caroteen: meloen, abrikoos, mango, paprika, tomaat, morellen kers, enz.

  • een kuur van Urucum : urucum (of achiote) bevat rode zaden die extreem rijk zijn aan bètacaroteen: ongeveer 1305 mg per 100 g. Minder dan één gram Urucum-poeder dekt de dagelijkse behoefte aan bèta-caroteen.

Noten en zaden

Noten zijn gunstig tegen AMD vanwege verschillende componenten: omega-3 (alfa-linoleenzuur, de voorloper van EPA en DHA), antioxidanten (vitamine E, zink, enz.).

Wij raden u aan om 15 g noten of zaden per dag te consumeren. DE Walnotenpitten, de lijnzaad en de chia zaden zijn het rijkst aan omega-3. DE Pistachenoten zijn vectoren van luteïne en zeaxanthine.

Plantaardige oliën rijk aan omega-3

Plantaardige oliën mogen niet worden verwaarloosd in het licht van AMD. Deze dragen bij aan de inname van vitamine E: een antioxiderende vitamine. Bovendien zitten sommige oliën vol met omega-3 (alfa-linoleenzuur). Ten slotte verbeteren ze dankzij hun lipidensamenstelling de opname van carotenoïden (waaronder luteïne, zeaxanthine en mesozeaxanthine).

Wij raden u aan:

Voedingsmiddelen rijk aan zink

Zink is aanwezig in veel voedingsmiddelen, vooral dierlijke producten en peulvruchten.

Bovendien hebben gedroogde groenten een lage glycemische index: geschat op 20. Voor een normale portie (ongeveer 60 g per maaltijd) hebben ze ook een lage glycemische belasting: geschat op 2. Ze bestrijden dus hypervariaties in de bloedsuikerspiegel schadelijke gevolgen voor het lichaam, inclusief het oogsysteem.

Wij raden u aan:

  • om drie tot vijf porties vlees of zeevruchten (schelpdieren, vis, weekdieren) per week te consumeren.

  • om gedroogde groenten ten minste twee maaltijden per week te consumeren: linzen, spliterwten, kikkererwten, rode bonen, mogettes, enz.

Aanvullend advies

  • Bescherm uw ogen tegen de zon: natuurlijk, Voldoende bescherming tegen de zon is essentieel. UV-stralen van de zon zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van AMD.

  • Stop met roken  : roken verhoogt de risico's op het ontwikkelen van AMD aanzienlijk.

  • Houd toezicht op de evolutie van gerelateerde pathologieën: zwaarlijvigheid, cholesterol en hoge bloeddruk kunnen het risico op het ontwikkelen van AMD vergroten. Het zou daarom noodzakelijk zijn om deze pathologieën te stabiliseren om de progressie van AMD te verbeteren. Neem dan contact op met uw arts en een diëtist-voedingsdeskundige.

  • Consumeer lokaal en seizoensgebonden : lokale en seizoensproducten hebben een interessantere voedingsdichtheid. Export leidt onvermijdelijk tot een verlies aan microvoedingsstoffen. De seizoensinvloeden van planten beïnvloeden de samenstelling van hun micronutriënten: we nemen een vitamine- en mineralenpiek waar wanneer de planten in het seizoen worden geplukt.

  • Voer een kuur uit Maceraat van bosbessenknoppen : Bosbessenknopmaceraat is het referentiemaceraat voor oogaandoeningen. Als preventieve maatregel kan de aanwezigheid ervan interessant zijn: 5 tot 15 druppels per dag in een glas water, 15 minuten vóór de maaltijd, gedurende drie weken. Begin met vijf druppels en verhoog geleidelijk.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.9 ( 93 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Alienor studie: LEEFTIJDSGERELATEERDE OOGZIEKTEN. (nd). http://www.alienor-study.com/m-233-presentation-de-l-etude.html

Publicatie: Correspondentie in metabolismehormonen Diabetes en voeding - Vol. XXI - nr. 1-2 - januari-februari 2017

Publicatie: Merle, BMJ; Cougnard-Grégoire, A.; Korobelnik, J.-F.; Schalch, W.; Etheve, S.; Rougier, M.-B.; Vrees, C.; Samieri, C.; Delyfer, M.-N.; Delcourt, C. Plasma Luteïne, een voedingsbiomarker voor de ontwikkeling van geavanceerde leeftijdsgebonden maculaire degeneratie: de Alienor Study. Voedingsstoffen 2021, 13, 2047. https://doi.org/10.3390/nu13062047

Boek : Karleskind, B., Mercier, B., en Veroli, P. (2014). Praktische gids voor voedingssupplementen (Praktische gidsen) (Franse editie). THIERRY SOUCCAR.

Boek : Vasson, parlementslid. (2015). Voedingssupplementen: de sleutels tot het aanbevelen ervan bij de apotheek. Paperback-edities.

Website: https://www.aprifel.com/fr/article-revue-equation-nutrition/apport-alimentaire-en-caroteines-et-degeneration-maculaire-le-role-des-fl/#:~:text=L' avocado%20en%20sinaasappel,en%20129%20%CE%BCg%2F100%20g.

Website: Dr. Christelle SCHNEIDERROUHAUD, Carole Farrugia, & Montpellier Universitair Ziekenhuis. (2021). Voorkom AMD via uw dieet. https://www.chu-montpellier.fr/fileadmin/medias/Publications/Prevenir-DMLA-par-alimentation-21.pdf

Website: Maculadegeneratie (AMD) - symptomen, oorzaken, behandelingen en preventie. (nd). VIDAL. https://www.vidal.fr/entreprises/yeux/degeneration-maculaire-dmla.html

Website: AMD begrijpen. (2021). Macula-dagen. https://www.journees-macula.fr/entreprises-de-la-macula/la-dmla/comprendre-la-dmla

Website: Weber, M. (nd). leeftijdsgebonden maculaire degeneratie of AMD. Universitair ziekenhuis van Nantes. https://www.chu-nantes.fr/degeneration-maculaire-liee-al-age-ou-dmla

Website: Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) ⋅ Inserm, Wetenschap voor gezondheid. (nd-b). Inserm. https://www.inserm.fr/dossier/degeneratie-maculaire-liee-age-dmla/

Website: Vitamine A en provitamine carotenoïden. (nd). ANSES - Nationaal Agentschap voor Voedsel-, Milieu- en Arbeidsgezondheidsveiligheid. https://www.anses.fr/fr/content/vitamine-carot%C3%A9no%C3%AFdes-provitaminiques