Lycium is een struik uit de grote Solanaceae-familie. Het staat bekend om zijn fruit, het embleem van superfruit: Goji-bessen. Gojibessen zijn helderrood en hun smaak is zoet en scherp. Voor een Europees of Amerikaans oog lijken ze nieuw. In de traditionele Chinese geneeskunde worden ze echter al eeuwenlang gebruikt om de lever en het immuunsysteem te beschermen. De bessen kunnen vers, in sap of zelfs gedroogd worden gegeten, wat de belangrijkste manier is om ze in westerse landen te eten. Studies hebben een hoge aanwezigheid van vitamine C, ijzer en eiwit in gedroogde Goji-bessen gemeld. Als we echter maar één ding over Goji-bessen zouden moeten onthouden, zou het hun polysaccharidegehalte zijn, dat uitgebreid is onderzocht vanwege hun therapeutische voordelen. Dit heeft er zelfs toe geleid dat ze zijn geïsoleerd om behandelingen voor verschillende symptomen of pathologieën te ontwikkelen. Dit artikel behandelt daarom alle huidige kennis met betrekking tot de echte voordelen van Goji-bessen. Latijnse naam: Lycium Barbarum L. Botanische familie: Solanaceae. Gebruikt deel: Fruit.

Dit artikel is bijgewerkt op 21/09/2023

Voor strijd tegen oxidatieve stress

Goji-bessen helpen bij de strijd tegen oxidatieve stress. Dit laatste is een onbalans tussen pro-oxidant- en antioxidantmoleculen. Het veroorzaakt oxidatieve schade aan cellen en is een van de belangrijkste oorzaken van ziekten die verband houden met celveroudering (neurodegeneratieve, cardiovasculaire, kankers). Het moderne dieet bevat te weinig antioxidanten, dus het is essentieel om uw inname te verhogen.

In deze context, de ORAC-index van Goji-bessen (Zuurstofradicale absorptiecapaciteit = absorptiecapaciteit voor radicalen afgeleid van zuurstof), die de antioxidantcapaciteiten van een levensmiddel evalueert, is 3290. Dit betekent dat Goji-bessen een hoge antioxidantcapaciteit hebben (3.000 – 10.000). Deze antioxiderende voordelen worden bevorderd door de polysachariden die Goji-bessen bevatten. Deze laatste worden inderdaad als zeer interessante antioxidantmoleculen beschouwd, tot het punt dat deze polysachariden zijn geïsoleerd om bepaalde behandelingen te produceren.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Bevorder de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals kruiden (kurkuma, komijn, curry, gember, oregano) en aromaten (tijm, kruidnagel, basilicum). Net als elk ander voedsel zijn Goji-bessen alleen niet voldoende om oxidatieve stress effectief te bestrijden.

  • Verhoog de consumptie van “gekleurde” groenten en fruit. De pigmenten die kleur geven aan fruit en groenten zijn inderdaad antioxidanten, dus het is verstandig om deze bij elke maaltijd te gebruiken.

  • Consumeer een handvol Goji-bessen per dag, wat overeenkomt met ongeveer 30 g. Het is niettemin verstandig om te onthouden dat voedsel dat alleen wordt geconsumeerd, niet effectief kan vechten tegen oxidatieve stress. Het is daarom belangrijk om uw bronnen van antioxidanten te variëren om de inname ervan te optimaliseren.

Voor vegetariërs en veganisten

Gojibessen kunnen nuttig zijn als onderdeel van een vegetarisch en veganistisch dieet. Inderdaad, deze laatste zijn samengesteld uit een vrij interessante hoeveelheid eiwitten en ijzer, twee voedingsstoffen die over het algemeen in lagere kwantiteit en kwaliteit worden aangetroffen in voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong.

Plantaardige eiwitten bevatten regelmatig beperkende factoren bij de eiwitsynthese, dat wil zeggen dat ze één of meer aminozuren in onvoldoende hoeveelheid of zelfs afwezig bevatten. Dit brengt de synthese van het eiwit in gevaar, waardoor het gebruik ervan in het lichaam wordt beperkt. Als onderdeel van Goji-bessen bevatten ze 18 van de 20 aminozuren die essentieel zijn voor de eiwitsynthese. In deze betekenis, gojibesseneiwitten lijken twee beperkende factoren te hebben (asparagine en glutamine), maar ze bevatten eiwitten in goede hoeveelheden, wat de consumptie ervan zou kunnen rechtvaardigen. In feite bevat 30 g bessen (een handvol) 3 g eiwit.

Bovendien bevatten ze een tamelijk interessant ijzergehalte, en de opname ervan wordt bevorderd door de aanwezigheid van vitamine C die ze bezitten. Over het algemeen wordt niet-heem-ijzer (van plantaardige oorsprong) zeer slecht opgenomen, in tegenstelling tot heem-ijzer (van dierlijke oorsprong). Vitamine C kan echter helpen bij de ijzerassimilatie. In deze betekenis, ijzer uit Goji-bessen kan beter worden opgenomen dan zijn plantaardige tegenhangers, omdat deze laatste ook rijk zijn aan vitamine C, wat de opname van non-heem-ijzer bevordert.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Het principe van complementariteit tussen eiwitten begrijpen, dat bestaat uit het combineren van bepaalde voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten maar beperkende factoren bevatten. Een voedingsmiddel met lysine als beperkende factor moet bijvoorbeeld in dezelfde maaltijd of op dezelfde dag worden gecombineerd met een voedingsmiddel dat rijk is aan lysine. De bekendste complementariteit is het graan-peulvruchtpaar.

  • Bevorder de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, zoals peulvruchten en bladgroenten (vooral spinazie) in geval van een vegetarisch of veganistisch dieet. Een tekort of tekort aan ijzer kan inderdaad intense vermoeidheid of zelfs bloedarmoede door ijzertekort veroorzaken.

  • Consumeer een handvol Goji-bessen per dag, wat overeenkomt met ongeveer 30 g, om de eiwitinname te bevorderen.

  • Supplementeer met vitamine B12 als je veganist bent of als je consumptie van dierlijke producten laag is. Eigenlijk komt deze vitamine alleen bij dieren voor (behalve bepaalde algen, ook al bevatten deze vaak te weinig). Een vitamine B12-tekort kan daarom neurologische aandoeningen veroorzaken, evenals Biermer-anemie (bloedarmoede, diarree, anorexia, neurologische verschijnselen).

Voor helpen hart- en vaatziekten te voorkomen

Gojibessen zijn onderzocht vanwege hun potentiële rol bij de preventie van hart- en vaatziekten. Ze zouden inderdaad het bloedlipidenprofiel verbeteren, waaronder de niveaus van ‘slecht’ LDL-cholesterol (Low Density Lipoproteïne = Low Density Lipoproteïne), ‘goed’ HDL-cholesterol (High Density Lipoproteïne = High Density Lipoproteïne), triglyceriden en totaal cholesterol. A langdurig verstoord lipidenprofiel is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Deze laatste worden regelmatig aangetroffen in diabetici type II, omdat de meerderheid een verstoord lipidenprofiel heeft, overgewicht of obesitas heeft.

In deze context bleek uit een onderzoek dat een gojibessenextract het lipidenprofiel hielp verbeteren (daling van de serumspiegels van triglyceriden en LDL-cholesterol) bij sommige diabetici. Het lijkt erop dat dit mogelijk was dankzij de polysachariden die aanwezig zijn in Goji-bessen. Het werkingsmechanisme is momenteel echter onbekend. Zo kunnen Goji-bessen worden opgenomen in een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet om een ​​verstoord lipidenprofiel te verbeteren en zo hart- en vaatziekten gedeeltelijk te voorkomen.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

Geef de voorkeur aan oliën die rijk zijn aan omega-3 om de verhouding omega-6/omega-3 in evenwicht te brengen : vlas plantaardige olie, plantaardige walnootolie, camelina plantaardige olie, perilla plantaardige olie, koolzaadolie, enz. De inname van omega-6 is inderdaad zeer hoog in moderne diëten, ondanks de inname van omega-3. Een evenwichtige omega-6/omega-3-verhouding bevordert een bloedlipidenprofiel van goede kwaliteit.

Beperk de consumptie van maaltijden die te groot en te vet zijn, omdat deze een verstoring van het bloedlipidenprofiel bevorderen.. Het blijft vanzelfsprekend en belangrijk om jezelf af en toe te willen verwennen, maar het is aan te raden deze excessen te beperken.

Bevorder de consumptie van vette vis (tonijn, makreel, sardines, haring) en oliehoudende zaden vanwege hun rijkdom aan omega-3, vergeleken met die van rood vlees die eerder verzadigde vetzuren opleveren.

Voor helpen kanker te voorkomen

Gojibessen kunnen dit helpen voorkomen kankers. Ze bevatten inderdaad polysachariden die bekend staan ​​om hun interessante antioxiderende rol. Antioxidanten helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress, een van de belangrijkste oorzaken van kanker. In één onderzoek werd de impact van een gojibessenextract op de levensvatbaarheid en proliferatie van NK-92-cellen in menselijke darmkankercellen geëvalueerd. Deze NK-cellen worden beschouwd als onze natuurlijke killercellen en vormen de eerste verdedigingslinie van het lichaam tegen kanker.

Er werd gerapporteerd dat dit extract de proliferatie van NK-cellen aanzienlijk verhoogde, maar geen invloed had op de levensvatbaarheid van NK. Dit betekent dat 25 g gojibessenextract verhoogde de vermenigvuldiging van NK-cellen in 48 uur en verbeterde hun vermogen om darmkankercellen te herkennen en te elimineren aanzienlijk.

Dus de Gojibessen zouden een interessante ondersteuning kunnen vormen voor een evenwichtige, gevarieerde voeding rijk aan antioxidanten, om kanker te voorkomen. Ze kunnen kanker alleen niet voorkomen, aangezien deze laatste zeer variabele factoren hebben.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Een dieet om kanker te voorkomen richt zich op een evenwichtige en gevarieerde voeding, samengesteld uit voldoende eiwitten, goede vetten, vezels, mineralen, vitamines en antioxidanten. Gojibessen kunnen daarom worden geconsumeerd ter ondersteuning van dit dieet dankzij hun voedingsbijdragen.

  • Promoot elke dag een dieet dat rijk is aan antioxidanten. Antioxidanten zijn inderdaad de belangrijkste moleculen die antioxiderende enzymen kunnen helpen vechten tegen oxidatieve stress, die de vorming van kanker kan veroorzaken.

  • Aarzel niet om kruiden toe te voegen (kurkuma, komijn, knoflook, enz.) en aromaten (tijm, laurier, enz.) bij elke maaltijd omdat deze laatste de belangrijkste bronnen van antioxidanten zijn.

  • Geef de voorkeur aan de consumptie van ‘gekleurde’ seizoensfruit en -groenten. De pigmenten die kleur geven aan fruit en groenten zijn inderdaad antioxidanten. Hiervoor wordt aanbevolen om 2 stuks fruit per dag te consumeren (ontbijt, aan het einde van de maaltijd, als tussendoortje, enz.) en groenten bij elke maaltijd. Bovendien wordt over het algemeen aanbevolen om 5 porties (80-100 g per portie) fruit en groenten per dag te eten.

Ongegronde reputaties

''Gojibessen kunnen effectief zijn bij de behandeling van kanker''

Gojibessen zijn het onderwerp geweest van onderzoeken naar de preventie van kanker, zoals eerder gezien. Studies die een effectieve impact van Goji-bessen als potentiële kankerbehandeling aantonen, zijn echter zeer twijfelachtig. Inderdaad, de gebruikte verbindingen zijn doorgaans niet de gojibessen als zodanig, maar extracten of gezuiverde en/of geïsoleerde actieve moleculen.

Bovendien toonde een onderzoek aan dat de toevoeging van polysachariden uit gojibessen aan een immunotherapiebehandeling veelbelovende resultaten had. Hoe dan ook, Uit deze resultaten kan niet worden geconcludeerd dat gojibessen of gojibessensap effectief zijn bij de behandeling van kanker, aangezien het voedsel voor het onderzoek is aangepast.. Hiervoor zou het inderdaad de consumptie van Goji-bessen of Goji-bessensap moeten zijn die deze resultaten oplevert.

''Gojibessen hebben voordelen voor de huid''

Geen enkele studie bewijst de voordelen van goji bessen op de huid. In feite is de De potentiële voordelen van Goji-bessen op de huid zijn geschat vanwege hun antioxidantsamenstelling. Deze laatste komen vooral voor in de vorm van polysachariden en maken dit mogelijk strijd tegen oxidatieve stress en de gevolgen ervan voor het lichaam (versnelling van celveroudering, ontstekingen, enz.). Hoe dan ook, deze antioxidanten zijn afhankelijk van andere antioxidanten om deze rol te vervullen, vooral omdat geen enkel onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten die in Goji-bessen aanwezig zijn een rol spelen op de huid. Bovendien wordt door fabrikanten of verkopers vaak gezegd dat het enige tijd kan duren voordat Goji-bessen voordelen vertonen. Dit benadrukt dan ook het feit dat Gojibessen niet effectief lijken te zijn bij huidproblemen.

Dus, Gojibessen bevatten interessante antioxidantmoleculen, maar geen enkel onderzoek bewijst de voordelen ervan voor de huid. Dit is ook de reden waarom ze zelden in cosmetica worden gebruikt. In feite zijn ze gemakkelijk te vervangen door andere cosmetische behandelingen om elk probleem (huid, haar, enz.) te behandelen.

''Gojibessen helpen onvruchtbaarheid bij mannen tegen te gaan''

Goji-bessen zijn het onderwerp geweest van onderzoeken naar hun potentiële voordelen in de strijd tegen onvruchtbaarheid bij mannen. Zeker, deze onderzoeken hebben interessante resultaten opgeleverd op het gebied van onvruchtbaarheid dankzij de interessante antioxiderende eigenschappen van polysachariden. De polysachariden bevonden zich echter in gezuiverde vorm. Dit laat ons dus niet toe te concluderen dat hele Goji-bessen in hun natuurlijke staat onvruchtbaarheid kunnen helpen bestrijden. Bovendien werden deze voordelen alleen bij ratten opgemerkt. Dit staat ons daarom niet toe te bevestigen dat deze voordelen kunnen worden toegepast op de mens.

Om deze reden, Gojibessen hebben geen enkele bewezen effectiviteit tegen onvruchtbaarheid aangetoond, omdat ze tijdens onderzoeken nooit in hun geheel en in hun natuurlijke staat zijn gebruikt..

''Gojibessen helpen afvallen''

Goji-bessen zijn geen ‘wondervoedsel’ gewicht verliezen. Sterker nog, alleen een uitgebalanceerd, gevarieerd en caloriearm dieet, vergezeld van fysieke activiteit en een goede geestelijke gezondheid, maakt het mogelijk om optimaal af te vallen. Bovendien bevatten gedroogde Goji-bessen een vrij hoog suikergehalte, wat niet per se gewild is bij het afvallen. Anderszins, geen enkel onderbouwd onderzoek heeft aangetoond dat Gojibessen je helpen om direct of indirect af te vallen..

Goji-bessen leveren echter voedingsstoffen in goede hoeveelheden, waardoor ze kunnen worden opgenomen in een uitgebalanceerd, gevarieerd en caloriearm dieet, ook al zijn ze niet essentieel voor gewichtsverlies. Ze bieden inderdaad interessante inhoud van eiwitten, Ijzer, in vitamine C en in antioxidanten.

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik

  • Hij is het wordt niet aanbevolen om gojibessen te consumeren voor mensen die allergisch zijn voor Solanaceae (tomaten, aardappelen, aubergines, enz.).

  • Regelmatige consumptie van Goji-bessen wordt niet aanbevolen voor mensen die een antistollingsbehandeling gebruiken.

  • DE zwangere vrouw Je kunt Goji-bessen consumeren, maar het is het beste om een ​​teveel te vermijden, dat wil zeggen niet meer dan een handvol per dag, en niet elke dag. Geen enkele studie bewijst de veiligheid of het potentiële gevaar van Goji-bessen tijdens de zwangerschap.

  • Kies biologische Goji-bessen om te voorkomen dat ze synthetische pesticiden bevatten of geïoniseerd zijn. In feite vereist het label ‘Organische Landbouw’ dat fabrikanten geen synthetische pesticiden of ionisatieprocessen gebruiken om het voedsel te conserveren.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 30 gr % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 30 g
Energie (Kcal) 347 104,1 17 5.1
Energie (Kj) 1451 435,3 17 5.1
Lipiden (g) 2.9 0.87 4 1.2
Verzadigde vetzuren (g) 0.5 0.15 3 0,9
Koolhydraten (g) 57.82 17.346 22 6.6
Inclusief suikers (g) 46.3 13.89 51 15.3
Voedingsvezels (g) 4.9 1.47
Eiwit (g) 11.9 3.57 24 7.2
Zout (g) 0.93 0.279 16 4.8
Vitamine C (mg) 48 14.4 60 18
Calcium (mg) 189 56.7 24 7.2
IJzer (mg) 5.7 1.71 41 12.3

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Meer informatie over de plant: Lyciet

Lyciet is een struik uit de Solanaceae-familie, een grote familie waaronder tomaten, aubergines en aardappelen. Het meet tussen 1 en 2 meter. De kleine bloemen hebben kelken en zijn paars van kleur. Deze struik wordt wijd verspreid in Zuid-Europa en Azië. Er werd lang gedacht dat de soort zijn oorsprong vond in China, maar recent onderzoek geeft aan dat hij inheems zou kunnen zijn in het Middellandse-Zeebekken. De lyciet is zeer resistent: hij is niet bang voor strenge winters en droge zomers. Hij groeit snel, we raden zelfs aan om hem apart te planten om te voorkomen dat hij andere planten binnendringt. Er zijn meer dan veertig varianten van Lyciet, maar drie zijn de bekendste: gewone Lyciet, Barbarijse Lyciet en Chinese Lyciet. Ze bieden allemaal identieke Goji-bessen aan. Nog een laatste variant: het Europese Lyciet. De Goji-bessen van laatstgenoemde zijn flauw en potentieel giftig.

De vrucht van geluk

"Goji" klinkt niet Frans. De naam komt van de term ‘Gou Qi Zi’, wat ‘vrucht van geluk’ betekent in het Chinees. De eerste sporen van deze vermelding komen uit een monografie in de Farmacopee of Traditional Chinese Medicine.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.9 ( 181 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: S.NIRO, A.FRATIANNI, G.PANFILI, L.FALASCA, L. CINQUANTA en MD RIZVI ALAM. (2017). NUTRITIONELE EVALUATIE VAN VERSE GEDROOGDE GOJI-BESSEN, GETEELD IN ITALIË (nr. 29). https://itjfs.com/index.php/ijfs/article/view/649/329

Publicatie: Zheng Feei Ma (2018). Goji-bessen als een potentieel natuurlijk antioxidantgeneesmiddel: een inzicht in hun moleculaire werkingsmechanismen. https://doi.org/10.1155/2019/2437397

Publicatie: Alexandros Patsilinakos. (2018). Carotenoïdengehalte van Goji-bessen: CIELAB, HPLC-DAD-analyses en kwantitatieve correlatie (nr. 268). https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.06.013

Publicatie: Magdalena Jeszka-Skowron. (2017). Potentiële gezondheidsvoordelen en kwaliteit van gedroogd fruit: Goji-fruit, veenbessen en druiven. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.10.049

Publicatie: Manon Leroux. Plaats van Goji-bes (Lycium barbarum L. Solanaceae) onder de huidige superfruits: de antioxiderende voordelen. Menselijke geneeskunde en pathologie. 2014. ffdumas-01113884

Publicatie: Bucheli, Peter*; Vidal, Karine*; Shen, Lisong†; Gu, Zhencheng*; Zhang, Charlie ‡; Miller, Larry E.*; Wang, Junkuan* Goji-besseneffecten op maculaire kenmerken en plasma-antioxidantniveaus, optometrie en gezichtswetenschap: februari 2011 - deel 88 - nummer 2 - p 257-262 doi: 10.1097/OPX.0b013e318205a18f

Publicatie: Larramendi CH, García-Abujeta JL, Vicario S, García-Endrino A, López-Matas MA, García-Sedeño MD, Carnés J. Goji-bessen (Lycium barbarum): risico op allergische reacties bij personen met voedselallergie. J Onderzoek Allergol Clin Immunol. 2012;22(5):345-50. PMID: 23101309.

Publicatie: Skenderidis P, Lampakis D, Giavasis I, Leontopoulos S, Petrotos K, Hadjichristodoulou C, Tsakalof A. Chemische eigenschappen, vetzuursamenstelling en antioxiderende activiteit van Goji-bessen (Lycium barbarum L. en Lycium chinense Mill.) Fruit. Antioxidanten (Bazel). 10 maart 2019;8(3):60. doi:10.3390/antiox8030060. PMID: 30857360; PMCID: PMC6466590.

Boek : Dufour, A., en Garnier, C. (2019). Mijn Bijbel met gezonde superfoods. Leduc.S Praktisch.

Boek : Pouyat-Leclère, J. (2013). Gids voor antioxidantvoedsel. Thierry Souccar Editions & La Nutrition.fr

Boek : C. (2021). Voedsel, voeding en diëten. STUDYRAMA.

Boek : Ferreira, A., Petretti, C., en Vasina, B. (2015). Biologie van de menselijke voeding: deel 1 (deel 1). Studierama.

Website: Lycium barbarum Goji, Box Thorn, Huwelijkswijnstok PFAF Plant Database. (nd). PFAF. https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Lycium+barbarum

Website: Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) ⋅ Inserm, Wetenschap voor gezondheid. (nd). Inserm. https://www.inserm.fr/dossier/degeneratie-maculaire-liee-age-dmla/

Website: Goji, vrucht van de lyciet (Lycium chinense en barbarum). (2019). Rustica. https://www.rustica.fr/arbres-et-arbres/goji-fruit-lyciet-lycium-chinense-barbarum,5116.html

Verwante artikelen