Kurkuma is een Aziatische plant die behoort tot de familie Zingiberaceae. Het is te herkennen aan de wortelstok, die een geeloranje kleur heeft. Dit komt door de aanwezigheid van curcumine, het actieve molecuul van kurkuma, dat alle voordelen biedt. Gebruikt voor culinaire doeleinden, wordt de wortelstok van kurkuma vermalen tot poeder om deze beroemde specerij te worden met een karakteristieke geur en scherpe, hete, kruidige, peperige en aardse smaken. Kurkumapoeder is veel meer dan een eenvoudig kruid, het is een echte medicinale plant voor alle doeleinden. Het is een schat aan actieve ingrediënten waaruit curcuminoïden, fenolverbindingen met sterke antioxiderende en ontstekingsremmende kracht, worden gewonnen. Deze ontstekingsremmende kracht is zo krachtig dat het gewrichtspijn, problemen of zelfs huidlaesies verlicht, om er maar een paar te noemen. Kurkuma heeft ook meerdere voordelen voor de hele spijsvertering: het helpt de spijsvertering, bestrijdt darmkrampen, stimuleert de galafscheiding en vermindert misselijkheid. Kortom, het is een echte “must-have” om in huis te hebben. Latijnse naam: Curcuma Longa L. Botanische familie: Zingiberaceae. Gebruikt deel: wortelstok.

Dit artikel is bijgewerkt op 01/02/2024

Voor gewrichtspijn verlichten

Risicofactoren voor gewrichtspijn kan variëren afhankelijk van elk individu. Deze kunnen te wijten zijn aan de leeftijd, het beoefenen van intensieve fysieke activiteit, wanneer het kraakbeen erg belast is, ernstige gewichtstoename, ontsteking van de pezen of ligamenten, artrose of daaraan gerelateerde artritis, tijdens de menopauze. Op deze manier wordt de suppletie met kurkuma of curcumine wordt aanbevolen omdat het ontstekingen als gevolg van artritis zou verminderen dankzij zijn deugden ontstekingsremmers. Bovendien verlicht kurkuma de gewrichtspijn aanzienlijk, gezien de pijnstillende eigenschappen. 

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Consumeer 2 tot 6 g kurkumapoeder, of ongeveer 1 theelepel poeder, wat overeenkomt met 180 mg curcumine. Het wordt aanbevolen om de dosis kurkuma geleidelijk te verhogen en te combineren met gember, een vettige substantie zoals honing, of te zwarte peper om de assimilatie ervan te vergroten.

  • Als voedingssupplement wordt aanbevolen om 180 mg curcumine niet te overschrijden.

Hoe gebruik je het in cosmetische zorg?

Het is mogelijk om direct op het ontstoken gebied een kompres te maken met behulp van:

  • 1 theelepel kurkumapoeder

  • 1 theelepel honing

Meng de 2 ingrediënten tot je een min of meer dikke pasta verkrijgt die je over het aangetaste gebied kunt verspreiden. Plaats vervolgens gaas of een strookje katoen op het kompres en laat het ongeveer 15 minuten inwerken voordat u het schoonmaakt. De actieve ingrediënten dringen door in de huid en gaan ontstekingen tegen.

Voor maag-darmklachten beperken

Kurkuma lijkt het ideale kruid om bepaalde maag-darmklachten te beperken. Volgens de WHO is het inderdaad zo dat het gebruik van kurkuma wordt erkend als “klinisch gerechtvaardigd” in het geval van hyperaciditeit. Wat commissie E van het Duitse ministerie van Volksgezondheid betreft, dit laatste erkent het gebruik ervan bij de behandeling van spijsverteringsstoornissen. Wat je moet weten is dat curcumine, het actieve molecuul van kurkuma, de productie van gal helpt stimuleren. Op deze manier zal gal de rol spelen bij het verteren van vetten en daardoor bepaalde gastro-intestinale stoornissen beperken.

In het geval van prikkelbaredarmsyndroom (SII), de kurkuma zou worden aanbevolen om laaggradige ontstekingen te verlichten bij patiënten met PDS. Bovendien zou kurkuma ook als pijnstiller werken om buikpijn en ongemak te verlichten, veel voorkomende symptomen van PDS. 

Eindelijk, de kurkuma kan worden gebruikt om een ​​opgeblazen gevoel te verminderen vanwege een zeer overvloedige of zeer vette maaltijd, maar ook om misselijkheid of hyperaciditeit te beperken.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Consumeer 2 tot 6 g kurkumapoeder, of ongeveer 1 theelepel poeder, wat overeenkomt met 180 mg curcumine. Het wordt aanbevolen om de dosis kurkuma geleidelijk te verhogen en te combineren met gember, een vettige substantie of peper om de opname ervan te vergroten.

  • Als voedingssupplement wordt aanbevolen om 180 mg curcumine niet te overschrijden.

  • Vermijd het consumeren van zuur voedsel als u symptomen heeft van GORZ (gastro-oesofageale refluxziekte), zoals: tomaten, sinaasappels, frisdrank, alcohol... Kies in plaats daarvan voor alkalisch voedsel, zoals wortels, sperziebonen, aubergines, verse appels en bananen, enz.

Voor gingivitis verminderen

De ophoping van tandplak op de tanden en onder het tandvlees leidt tot de ontwikkeling van bacteriën die vervolgens een ontsteking veroorzaken, wat dan gingivitis wordt genoemd. Om de ontstekingen van deze laatste te verminderen is het mogelijk om kurkuma toe te voegen aan je dieet of als kuur. Dit laatste bevat curcumine waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het de ontstekingsremmende eigenschappen tandplak voorkomt of gingivitis vermindert.

Hoe gebruik je het als mondwater? Bereid uw zelfgemaakte mondwater voor om tandplak te beperken en uw tanden te verzorgen. Hiervoor gebruiken wij:

  • 1 kopje water

  • 1 theelepel kurkumapoeder

  • 2 druppels etherische olie van pepermunt

Kook eerst 1 kopje water in een pan en voeg er 1 theelepel kurkumapoeder aan toe. Laat uw infuus 5 tot 10 minuten staan. Haal je infuus vervolgens door een filter, want kurkuma lost niet op in water. Voeg vervolgens twee druppels etherische olie van pepermunt toe en uw oplossing is klaar voor gebruik. Goed schudden en gebruik dan slechts 10 ml van uw preparaat. Gorgel om de etherische olie van pepermunt te emulgeren, aangezien deze niet oplosbaar is in water, en spuug deze vervolgens uit. Het mengsel moet 1 week per maand worden gebruikt.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Consumeer 2 tot 6 g kurkumapoeder, of ongeveer 1 theelepel poeder, wat overeenkomt met 180 mg curcumine. Het wordt aanbevolen om de dosis kurkuma geleidelijk te verhogen en te combineren met gember, een vettige substantie of peper om de opname ervan te vergroten.

  • Als voedingssupplement wordt aanbevolen om 180 mg curcumine niet te overschrijden.

Voor zwangerschap en borstvoeding

Kurkuma, in combinatie met fenegriek en gember, lijkt voordelen te bieden vrouwen die melk produceren. Deze inderdaad drie planten hebben een galactogeen effect en hebben de melkproductie aanzienlijk verhoogd van vrouwen die borstvoeding geven en hebben deelgenomen aan klinisch onderzoek. De mechanismen zijn echter nog niet gedefinieerd, maar het goede nieuws is dat de samenstelling van melk geen enkele verandering ondergaat. 

Verder is de kurkuma kan door zwangere vrouwen worden gebruikt bij gastro-oesofageale reflux (GERD), maar ook, om ochtendmisselijkheid te verlichten of zelfs te beperken van 1eh trimester van de zwangerschap. Inderdaad, volgens de WHO wordt het gebruik van kurkuma erkend als “klinisch gerechtvaardigd” in het geval van hyperaciditeit.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Het gebruik van kurkuma mag alleen voedsel zijn. Het is sterk gecontra-indiceerd om een ​​behandeling met kurkuma te starten tijdens zwangerschap of borstvoeding.

  • Consumeer 2 tot 5 g kurkumapoeder, of ongeveer 1 theelepel poeder, wat overeenkomt met 180 mg curcumine. Het wordt aanbevolen om de dosis kurkuma geleidelijk te verhogen en te combineren met gember, een vettige substantie of peper om de opname ervan te vergroten.

  • Het is mogelijk om venkelzaad in uw bereidingen op te nemen om de melkstroom te bevorderen.

  • Er wordt gezegd dat gemberinfusies net zo effectief zijn bij de behandeling van zwangerschapsgerelateerde misselijkheid. De WHO beveelt aan om 250 mg gedroogde gemberwortelstok vier keer per dag toe te dienen.

Voor zorg voor je huid

Kurkuma is een echte bondgenoot voor huid. Dit gele goud is inderdaad geschikt voor alle huidtypes, namelijk: mensen met eczeem, psoriasis, maar vooral mensen met acne. DE kurkuma heeft de bijzonderheid dat het de activiteit remt van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan ​​van acne, weten :  Propionibacterium acnes. Bovendien zou curcumine, het actieve molecuul van kurkuma, vooral op parasieten en schimmels kunnen inwerken Candida albicans die verantwoordelijk is voor bepaalde orale of vaginale infecties. Door het te combineren met honing, wordt de kurkuma en deze laatste kunnen het genezingsproces versnellen en de regeneratie van de huid bevorderen door te handelen, plaatselijk of door inname, op brandwonden, acnelittekens, schaafwonden of snijwonden. Bovendien zullen honing, dankzij het fenolgehalte, en curcumine, een sterke antioxidant, samen de vrije radicalen kunnen neutraliseren die verantwoordelijk zijn voor oxidatieve stress. Dit laatste is betrokken bij de voortijdige veroudering van cellen en bepaalde leeftijdsgebonden ziekten.

Gebruikstips:

  • Als voedingssupplement is hetconsumeer 2 tot 6 g kurkumapoeder, of ongeveer 1 theelepel poeder, wat overeenkomt met 180 mg curcumine. Het wordt aanbevolen om de dosis kurkuma geleidelijk te verhogen en te combineren met gember, een vettige substantie of peper om de opname ervan te vergroten.
  • Bereid uw gouden melk voor om te profiteren van de voordelen van kurkuma en honing: 1 theelepel kurkuma ; 1 c.à.c honing ; 1 snufje gember, 1 snufje peper ; 1 snufje kaneel ; 1 kopje melk of groentedrank ; 1 theelepel kokosolie. Meng alle ingrediënten in een pan en verwarm tot het kookt. De bereiding dient afhankelijk van uw voorkeur warm of lauw gedronken te worden.

  • Het is ook mogelijk om een ​​kompres te maken om ontstekingen van de huid te verminderen, waaronder: 1 theelepel kurkumapoeder en 1 theelepel honing; Mmengen de 2 ingrediënten tot je een min of meer dikke pasta verkrijgt verspreid over het getroffen gebied; Pdurven breng vervolgens gaas of een strookje katoen aan op het kompres en laat het ongeveer 15 minuten inwerken voordat u het schoonmaakt. De actieve ingrediënten dringen door in de huid en gaan ontstekingen tegen.

Voor strijd tegen kanker?

Het gebruik van kurkuma om kanker te bestrijden begint zichzelf te bewijzen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Het is inderdaad bewezen dat kurkuma bepaalde reacties kan remmen die verantwoordelijk zijn voor het verschijnen van kankercellen, met name het proteasoom. In deze context, en dankzij de sterke antioxiderende eigenschappen, is de curcumine kan de dood van bepaalde tumorcellen veroorzaken. Verder onderzoek is nog steeds nodig om het kankerbestrijdende potentieel van kurkuma te kennen, evenals de aanbevolen dosis om het gewenste effect te verkrijgen. Het wordt aanbevolen om advies in te winnen bij uw arts voordat u met een behandeling met kurkuma begint.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Consumeer 2 tot 6 g kurkumapoeder, of ongeveer 1 theelepel poeder, wat overeenkomt met 180 mg curcumine. Het wordt aanbevolen om de dosis kurkuma geleidelijk te verhogen en te combineren met gember, een vettige substantie of peper om de opname ervan te vergroten.

  • Aarzel niet om seizoenskruiden, fruit en groenten te consumeren die de antioxidanten kunnen leveren die u nodig heeft, met als doel de overtollige vrije radicalen, die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker, te helpen neutraliseren.

Voor insecten, ongedierte en parasieten

Kurkuma is gebruikt als een natuurlijk alternatief voor DEET als muggenafweermiddel. DEET is een door het Amerikaanse leger ontwikkelde afstotende werkzame stof die potentieel giftig is voor mens en milieu. Kurkuma zou dus een minder gevaarlijk alternatief kunnen bieden voor synthetische insectenwerende middelen.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 5g % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 5 g
Energie (Kcal) 291 15 14 1
Energie (Kj) 1217 61 14 1
Lipiden (g) 3.25 0.16 5 0
Verzadigde vetzuren (g) 1.84 0.09 9 0
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (g) 0.45 0.02
Meervoudig onverzadigde vetzuren (g) 0.76 0.038
Koolhydraten (g) 44.4 2.22 17 1
Inclusief suikers (g) 3.21 0.16 4 0
Voedingsvezels (g) 22.7 1.13
Eiwit (g) 9.68 0.48 19 1
Zout (g) 0.07 0.003 1 0
Vitamine A (µg) 0 0 0 0
Vitamine B1 (mg) 0.058 0.003 5 0
Vitamine B2 (mg) 0.15 0.007 11 1
Vitamine B3 (mg) 1.35 0.067 8 0
Vitamine B5 (mg) 0.54 0.027 9 0
Vitamine B6 (mg) 0.11 0.005 8 0
Vitamine B9 (µg) 20 1 10 1
Vitamine B12 (µg) 0 0 0 0
Vitamine C (mg) 0.7 0.035 1 0
Vitamine D (µg) 0 0 0 0
Vitamine E (mg) 4.43 0.22 37 2
Vitamine K (µg) 13.4 0.67 18 1
Calcium (mg) 168 8.4 21 1
Chloride (mg) 0 0 0 0
Koper (mg) 1.3 0.065 130 7
IJzer (mg) 55 2.75 393 20
Jodium (µg) 0 0 0 0
Magnesium (mg) 208 10.4 55 3
Mangaan (mg) 19.8 0.99 990 50
Fosfor (mg) 299 14.95 43 2
Kalium (mg) 2080 104 104 5
Seleen (µg) 0 0 0 0
Zink (mg) 4.5 0.22 45 2

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Gebruikstips

Kurkuma kan dat mogelijk wel zijn gevaarlijk als bepaalde voorzorgsmaatregelen bij gebruik niet worden gevolgd. Allereerst wordt kurkuma sterk afgeraden bij allergieën voor de actieve ingrediënten van deze specerij. Het is ook gecontra-indiceerd bij kinderen jonger dan 18 jaar., exclusief voedselgebruik.

In het geval van galpathologieën

Kurkuma is sterk gecontra-indiceerd bij mensen met galstenen, omdat deze specerij oxalaten bevat. Er is dus een verhoogd risico op het ontwikkelen van oxalaatstenen.

In geval van hartpathologieën

De curcumine in kurkuma heeft de kracht om het bloed te verdunnen, wat in theorie mensen ten goede zou kunnen komen hart problemen. In dit soort gevallen wordt het gebruik van kurkuma echter sterk afgeraden, en wel om verschillende redenen. Ten eerste zijn de aanbevolen doseringen om een ​​antistollingseffect van kurkuma waar te nemen, door het voorkomen van de vorming van bloedstolsels, niet duidelijk. Op deze manier zou het lastig zijn om de hoeveelheid curcumine te doseren die het gewenste effect zou kunnen bewerkstelligen. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat een superfood of een specerij op geen enkele manier een medicinale behandeling kan vervangen.

In geval van zweren

Het gebruik van kurkuma of curcumine is gecontra-indiceerd bij mensen met maag- of darmzweren, omdat er een verhoogd risico bestaat op het vergroten of zelfs verergeren van de irritatie.

Tijdens zwangerschap en borstvoeding

Kurkuma is een schat aan voordelen. Er is echter geen uitgebreid wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd onder zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, aangezien het onethisch is om onderzoek te doen naar deze populaties.

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven kunnen echter kurkuma blijven consumeren in de gebruikelijke doses, zowel vers als in poedervorm. Volgens het Europees Geneesmiddelenbureau is het inderdaad zo dat bij klassiek voedselgebruik is kurkuma toegestaan ​​tijdens zwangerschap of borstvoeding. Echter, het is gecontra-indiceerd om een ​​kurkumabehandeling te starten, of neem voedingssupplementen op basis van curcumine geoptimaliseerd tijdens de zwangerschap of de periode van borstvoeding, maar ook bij zwangerschapsdiabetes. Er zijn feitelijk zeer weinig gegevens over de bijwerkingen of risico's voor de foetus of baby.

Interacties met bepaalde medicijnen of planten

Mgeneesmiddelen antistollingsmiddelen / antibloedplaatjes van curcumine is beschreven dat het een bloedplaatjesaggregatieremmend effect heeft met een sterke interactie met anticoagulantia. Het kan het stollingsniveau destabiliseren, waardoor mogelijk bloedingen kunnen ontstaan ​​bij personen die deze geneesmiddelen gebruiken.

Mgeneesmiddelen ontstekingsremmers : Gezien de ontstekingsremmende eigenschappen op het lichaam, wordt het niet aanbevolen om curcumine samen met ontstekingsremmende medicijnen te gebruiken. Dit laatste zou tot gevolg hebben dat het effect van de actieve ingrediënten wordt vergroot en ongewenste effecten, zelfs een overdosis, worden veroorzaakt.

Mmedicijnen tegen diabetes : Het is gecontra-indiceerd om kurkuma te consumeren wanneer iemand een antidiabetische behandeling ondergaat, omdat curcumine de werking ervan zou kunnen versterken en zo een risico op hypoglykemie zou kunnen veroorzaken.

Geneesmiddelen choleretica en hepatotropen : Curcumine heeft choleretische eigenschappen, dat wil zeggen dat het de galafscheiding door de gal stimuleert leveren kan daarom een ​​sterke interactie hebben met choleretische en hepatotrope geneesmiddelen.

Medicijnen tegen kanker: De combinatie van curcumine met bepaalde chemotherapieën is sterk gecontra-indiceerd. Kurkuma is een sterke antioxidant en zou de effectiviteit van bepaalde kankerbehandelingen kunnen vertragen.

Planten met anticoagulerende eigenschappen: Kurkuma kan interageren met bepaalde planten met anticoagulerende eigenschappen. Het is belangrijk om waakzaam te zijn, vooral in het geval van cardiovasculaire pathologieën, zoals: ginseng, ginkgo, gember, knoflook, tonkabonen, kava, enz.

Aarzel niet om advies in te winnen bij uw arts.

Waarschuwing over de oorsprong van kurkuma

Het directoraat-generaal Concurrentie, Consumptie en Fraudebestrijding (DGCCRF) heeft melding gemaakt van vervalsing met bepaalde soorten kurkuma. Vervangers hebben de kracht om curcumine te verdunnen. Op deze manier is het erg moeilijk om de verwachte effecten van dit laatste te verkrijgen. In gevaarlijkere gevallen is waargenomen dat kurkumapoeder waarschijnlijk wordt gemengd met goedkopere producten, zoals talk en de cassavemeel.

Het is belangrijk om kurkuma te verkrijgen uit de biologische landbouw, zonder bewaarmiddelen of smaakversterkers, die geen enkele genetische modificatie heeft ondergaan, maar ook om de herkomst ervan te garanderen.

Leer meer over de plant: Kurkuma

Kurkuma behoort net als gember tot de familie van de Zingiberaceae. Het is een eenjarige, kruidachtige, meerjarige en robuuste plant. Deze één meter hoge plant gedijt in gebieden die onderhevig zijn aan de moesson, vruchtbare grond en zonnige gebieden. Het groeit van nature in tropische en subtropische gebieden. Het wordt voornamelijk gedistribueerd in Zuidoost-Azië, China, India en Noord-Australië. India is de grootste producent en exporteur van kurkuma.

Kurkuma is gemakkelijk te herkennen, hij is 1,5 m hoog. De bladeren zijn groenblijvend, groen, lancetvormig, met parallelle nerven en kunnen tot 50 cm lang worden. De bloeiwijze is een aar met prominente groene schutbladeren die op kleine trechters lijken. Elke bloeiwijze heeft 2 tot 10 gele of witte bloemen. De vruchten zitten in bolvormige capsules, met 3 compartimenten die arillaatzaden bevatten. Kurkuma is het best te herkennen aan zijn wortelstok met een dikke, schilferige schil, grijsbruin aan de buitenkant en fel oranje aan de binnenkant. Het is ook deze wortelstok die aan de oorsprong ligt van de populariteit van kurkuma. Verder zijn er voor elke plant verschillende wortelstokken: de centrale wortelstok genaamd Moederkurkuma en de perifere wortelstokken, genaamd "vingers". De moederkurkuma wordt eerder gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen, de vingers hebben de voorkeur voor voedselgebruik. Ook voor de textielindustrie wordt kurkuma gewaardeerd vanwege zijn kleurkracht.

Kurkuma wordt al lang “kurkuma” genoemd, afkomstig van het Latijnse “terra merita” wat “interessante aarde” betekent. De term “Kurkuma” is afgeleid van het Arabische woord “kourkoum” wat “saffraan” betekent vanwege de bijnaam “Indiase saffraan”. Kurkuma wordt in de Ayurvedische geneeskunde voor verschillende medicinale doeleinden gebruikt. Het zou effectief zijn bij het genezen van wonden, het oplossen van ademhalings-, lever-, dermatologische problemen en hoofdpijn.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.9 ( 116 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Opleiding Aromatheek Myrtéa. PLANTENMONOGRAFIE Curcuma longa L. https://www.myrtea-formations.com/modules/aromatheque/Fichiers_pdf/Monographies_longues/P-Curcuma_longa_L.-200515.pdf

Publicatie: Kotha RR, Luthria DL. Curcumine: biologische, farmaceutische, nutraceutische en analytische aspecten. Moleculen. 2019 13 augustus;24(16):2930. doi:10.3390/moleculen24162930. PMID: 31412624; PMCID: PMC6720683.

Publicatie: Ayati Z, Ramezani M, Amiri MS, Moghadam AT, Rahimi H, Abdollahzade A, Sahebkar A, Emami SA. Etnobotanie, fytochemie en traditioneel gebruik van kurkuma spp. en farmacologisch profiel van twee belangrijke soorten (C. longa en C. zedoaria): een overzicht. Curr Pharm Des. 2019;25(8):871-935. doi:10.2174/1381612825666190402163940. PMID: 30947655.

Publicatie: Kocaadam B, Şanlier N. Curcumine, een actief bestanddeel van kurkuma (Curcuma longa), en de effecten ervan op de gezondheid. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 2 september;57(13):2889-2895. doi:10.1080/10408398.2015.1077195. PMID: 26528921.

Publicatie: Fusar-Poli L, Vozza L, Gabbiadini A, Vanella A, Concas I, Tinacci S, Petralia A, Signorelli MS, Aguglia E. Curcumine voor depressie: een meta-analyse. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(15):2643-2653. doi:10.1080/10408398.2019.1653260. Epub 19 augustus 2019. PMID: 31423805.

Boek : Karleskind, B., Mercier, B., en Veroli, P. (2014). Praktische gids voor voedingssupplementen (Praktische gidsen) (Franse editie). THIERRY SOUCCAR.

Boek : Bouarfa, M., & Pensé-Lheritor, A. (2016). Ontwerp van voedingssupplementen - markt, ontwikkeling, regulering en effectiviteit. TECHNISCH & DOC.

Boek : Dufour, A., en Garnier, C. (2019). Mijn Bijbel met gezonde superfoods. Leduc.S Praktisch.

Boek : Farrimond, S., & Nègre-Bouvet, D. (2021). Specerijen - Deskundig advies. DORLING KINDERS.

Boek : Gayet, M. (2010). Grote verhandeling over specerijen (Franse editie). Vlierbessen.

Boek : Pouyat-Leclère, J. (2013). Gids voor antioxidantvoedsel. Thierry Souccar Editions & La Nutrition.fr

Website: Kurkuma. (nd). WikiPhyto. http://www.wikiphyto.org/wiki/Turmeric

Website: Kurkuma - Fytotherapie. (nd). VIDAL. https://www.vidal.fr/parapharmacie/phytotherapie-plantes/curcuma-longa.html

Verwante artikelen