De Camu-Camu-boom behoort tot de Myrtaceae-familie. Oorspronkelijk afkomstig uit het Amazone-regenwoud, houdt hij van moerassige gebieden. Een groot deel van de Camu-Camu wordt in Peru geteeld vanwege de bessen, die dezelfde naam dragen: Camu-Camu-bessen. Camu-Camu (fruit) heeft een pittige smaak en een roodachtige kleur. De kleur duidt op de aanwezigheid van bepaalde antioxidantpigmenten. De smaak is synoniem met de aanwezigheid van zuur in het vruchtvlees: ascorbinezuur (vitamine C). Camu-Camu is een vitamine C-bom: 3 g per dag voldoet aan de vitamine C-behoefte van de dag. Deze voedingsschat is een bron van therapeutische deugd. Gewrichten, huid en botten profiteren van de werking van vitamine C op collageen: een essentieel en alomtegenwoordig eiwit in het lichaam. Bovendien is Camu-Camu het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek, waaruit de echte antioxiderende, ontstekingsremmende, prebiotische en potentieel afslankende kracht blijkt. Latijnse naam: Myrciara dubia. Botanische familie: Myrtaceae. Gebruikt deel: Fruit.

Aanbevolen verbruik

Camu-Camu poeder is een concentraat van energie en voedingsstoffen. Het is het beste om de doses geleidelijk te verhogen om geen vervelende bijwerkingen te krijgen. Als klassieke behandeling of voor plezier: 1 g, of 1/2 theelepel camu-Camu-poeder per dag.

In welke vorm?

Om optimaal van de voordelen te profiteren, kunt u ze gebruiken:

  • In poeder
Op welk tijdstip van de dag?

Wij raden u aan ze te gebruiken tijdens de volgende maaltijd(en) om optimaal van de voordelen ervan te profiteren:

  • Ontbijt
Welke gebruiksmethoden?

U kunt ze opnemen in de volgende preparaten om ze gemakkelijker in te nemen:

  • Yoghurt, zuivel
  • Smoothies, sappen
  • Drink water
  • Compote
Gebruikstips
  • Bij overmatig gebruik kan Camu-Camu-poeder spijsverteringsstoornissen veroorzaken.

Gezondheidsvoedingsvoordelen

3 g Camu-Camu-poeder bevat een aanzienlijk deel van Voedingsreferenties voor de bevolking (RNP) in Vitamine C.

Als zodanig, camu-Camu poeder kan een aanvulling zijn op uw gezonde en gevarieerde voeding.

Metabolisme

Camu-Camu-poeder is een van de meest antioxiderende superfoods, zo niet de meest antioxidant. Rijk aan fytonutriënten en vitamine C, bestrijdt het oxidatieve stress en voorkomt zo vasculaire pathologieën. Bovendien verlaagt het het cholesterolgehalte, wat verder bijdraagt ​​aan de cardiovasculaire gezondheid.

Oogsysteem

Camu-Camu-poeder bevat interessante hoeveelheden carotenoïdepigment: trans-luteïne en zeaxanthine. Deze twee verbindingen dragen, binnen een correcte levensstijl, bij aan het voorkomen van leeftijdsgebonden zichtproblemen.

Spijsverteringsstelsel

Camu-Camu-poeder bevordert het spijsverteringscomfort. Het stimuleert de spijsvertering via de vezels (zie onze gids constipatie en dieet), terwijl het bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van micro-organismen in de darmflora die gunstig zijn voor onze gezondheid.

Lichaams-, gezichts- en haarverzorging

De productie van collageen neemt af met de leeftijd, waardoor fijne lijntjes en rimpels verschijnen. Vitamine C draagt ​​bij aan de vorming van collageen. Dankzij het royale aandeel vitamine C in Camu-Camu-poeder helpt het de tekenen van veroudering te vertragen. Bovendien is Camu-Camu poeder een concentraat van antioxidanten die huidvlekken doen vervagen.

Immuunsysteem

Daar vitamine C uit Camu-Camu-poeder versterkt de immuunvoordelen van een gevarieerde en evenwichtige voeding.

Zenuwstelsel, welzijn

Camu-Camu-poeder zorgt voor koolhydraten. Het is een essentiële brandstof voor onze cellen. Het maakt het mogelijk om energie te produceren. Bovendien is Camu-Camu-poeder rijk aan vitamine C. Vitamine C bestrijdt op natuurlijke wijze vermoeidheid en verbetert de ijzeropname. IJzer vermindert ook vermoeidheid. Om nog maar te zwijgen, deze vitamine neemt deel aan de productie van catecholamines. Een groep actieve verbindingen waaronder adrenaline, een ‘stimulerend hormoon’.

Oraal systeem

Scheurbuik, een pathologie veroorzaakt door de ernstige afwezigheid van vitamine C. Deze afwezigheid veroorzaakt tandvleeslaesies en loslating van de tanden. Camu-Camu poeder voldoet gemakkelijk aan de dagelijkse behoefte aan vitamine C.

Botsysteem

Camu-Camu-poeder voorkomt botbreuken door bij te dragen aan de sterkte van het skelet. Collageen is inderdaad alomtegenwoordig in botten. Het is essentieel omdat het de botten sterk en resistent maakt.

Spieren en gewrichten

Collageen is een belangrijk eiwit voor de gewrichten: het geeft ze de weerstand en hydratatie die nodig zijn voor hun gezondheid. Vitamine C draagt ​​bij aan de vorming van collageen. Camu-Camu poeder, ontzettend rijk aan vitamine C. Het ontziet daardoor de gewrichten.

Bloedsomloop

Dankzij de werking van vitamine C op collageen draagt ​​het bij tot de goede werking van het vaatstelsel. Camu-Camu poeder is extreem rijk aan vitamine C. Als onderdeel van een gevarieerde en uitgebalanceerde voeding draagt ​​vitamine C bij aan de gezondheid van het vaatstelsel.

Cardiaal systeem

Een te zout dieet bevordert bloeddrukstoornissen. Camu-Camu-poeder is van nature natriumarm. Als onderdeel van een gezonde levensstijl helpt Camu-Camu bloeddrukstoornissen te voorkomen.

Nutritionele eigenschappen

Belangrijkste eigenschappen

  • Antioxidant (vitamine C, anthocyanine, flavanon, flavonol, fenolzuur): dankzij het ongelooflijke vitamine C-gehalte beschermt Camu-Camu-poeder de cellen tegen oxidatieve stress. In feite neutraliseert vitamine C vrije radicalen. Bovendien is Camu-Camu-poeder een vector van vele andere antioxiderende fytonutriënten: anthocyanen, flavononen, flavonolen en fenolzuren. Het bevat zelfs bètacaroteen, ook erkend als antioxidant.

  • Ontstekingswerend : een wetenschappelijk onderzoek observeert de effecten van Camu-Camu-poeder op muizen waaraan ze een dieet met veel vet en veel suiker kregen aangeboden. Wetenschappers hebben een vermindering van de ontsteking van vetweefsel en een vermindering van de concentratie van interleukine-1β (ontstekingsmediator) waargenomen bij de groep muizen die werden behandeld met Camu-Camu-poeder. Een ander onderzoek concludeert over de waarheidsgetrouwheid van de ontstekingsremmende kracht van Camu-Camu-poeder, omdat het de vorming van pro-inflammatoire chemokinen zou verminderen.

  • Afslanken : volgens een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd op vetgemeste muizen stabiliseert de toediening van Camu-Camu-poeder in hun dieet hun gewicht. Wetenschappers suggereren dat Camu-Camu-poeder de ophoping van vetten (visceraal, subcutaan en interscapulair) voorkomt. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat andere bestanddelen dan vitamine C verantwoordelijk zijn voor de waargenomen anti-obesitaseffecten.

  • Fotobeschermer (trans-luteïne, zeaxanthine): Camu-Camu-poeder bevat pigmenten uit de carotenoïdenfamilie: trans-luteïne en zeaxanthine. Deze pigmenten concentreren zich in de macula van het netvlies (gebied van het oog). Ze beschermen fotoreceptorcellen tegen ultraviolette straling en peroxidatie.

Secundaire eigenschappen

  • Prebiotisch : uit een wetenschappelijk onderzoek op muizen blijkt dat de groep muizen aangevuld met Camu-camu-poeder een “betere” microbiota heeft dan de controlegroep. Camu-Camu-poeder lijkt inderdaad de microbiële diversiteit te ondersteunen en de verhouding te vergroten Firmicutes/Bacteroidetes. Twee factoren van een gezonde microbiota.

  • Laxeermiddel (vezel): vezels vertegenwoordigen meer dan een kwart van de totale samenstelling van Camu-Camu-poeder. Camu-camu-poeder stimuleert dus de spijsvertering door het totale volume van de ontlasting aanzienlijk te vergroten.

  • Antihypertensivum (natrium): Camu-Camu-poeder heeft van nature een laag natriumgehalte. Het draagt ​​dus niet bij aan de natriuminname en voorkomt zo een stijging van de bloeddruk.

  • Beschermer van het osteoarticulaire systeem (vitamine C): Camu-Camu poeder is een uitstekende bron van vitamine C. De aanwezigheid ervan zorgt voor de sterkte en stijfheid van botten, maar ook voor de weerstand en hydratatie van kraakbeen. Vitamine C speelt inderdaad een rol bij de vorming van collageen, een essentieel eiwit van het osteoarticulaire systeem.

  • Vaatbeschermend (vitamine C): Camu-Camu-poeder draagt ​​bij aan het behoud van de integriteit en de normale werking van de bloedvaten. Deze eigenschap komt voort uit de bijdrage van vitamine C. Deze laatste neemt deel aan de vorming van collageen. Collageen is een eiwit dat de wanden van bloedvaten vormt. Om precies te zijn, het wordt gevonden in de media, de tussenlaag van de drie lagen van het vasculaire systeem.

  • Immunomodulerend (vitamine C): Camu-Camu-poeder is een vector van vitamine C. De vitamine is betrokken bij de werking van immuuncellen.

  • Tandbeschermer (vitamine C): dankzij vitamine C draagt ​​Camu-Camu poeder bij aan de vorming van collageen. Collageen is essentieel voor de mondholte: het vormt het tandvlees en de tanden.

  • Gladmaken (vitamine C): de dermis van de huid is rijkelijk samengesteld uit collageen. Dit structurerende eiwit geeft de huid de nodige stevigheid en stevigheid. Vitamine C bevordert de biosynthese van collageen. Door voldoende vitamine C te leveren, helpt Camu-Camu-poeder het algehele uiterlijk van de huid te verbeteren.

  • Zenuwachtige herbalancering (vitamine C): Camu-Camu poeder zit boordevol vitamine C. Deze inname stimuleert de aanmaak van catecholamines, stoffen uit de aminegroep die werken als neurotransmitters (ze zorgen voor de overdracht van zenuwimpulsen).

  • Draagt ​​bij aan de energiestofwisseling (koolhydraten, vitamine C): Camu-Camu-poeder levert koolhydraatenergie. Koolhydraten zijn essentiële brandstoffen voor de lichaamscellen, vooral de glucose-afhankelijke cellen. Deze koolhydraten zijn voornamelijk complexe koolhydraten: ze leveren de hele dag energie. Naast deze koolhydraten is Camu-Camu-poeder rijk aan vitamine C. Vitamine C draagt ​​bij aan een normaal energiemetabolisme.

  • Anti vermoeidheid (vitamine C): Het is bekend dat vitamine C vermoeidheid vermindert. Daarnaast gaat het ijzertekort tegen, omdat het de opname van non-heem-ijzer (uit planten) verbetert. IJzergebrek kan zich manifesteren als overmatige vermoeidheid.

  • Hypocholesterolemisch (vezels): via vezels vermindert Camu-Camu-poeder de opname van cholesterol uit de voeding. Dit aspect vermindert de hoeveelheid geabsorbeerd cholesterol, waardoor het cholesterolgehalte daalt.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 3 gr % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 3 g
Energie (Kcal) 377 11 19 1
Energie (Kj) 1583 47 19 1
Lipiden (g) 3.7 0.1 5 0
Verzadigde vetzuren (g) 1.3 0 7 0
Koolhydraten (g) 80.3 2.4 31 1
Inclusief suikers (g) 11.1 0.3 12 0
Voedingsvezels (g) 25.4
Eiwit (g) 5 0.2 10 2
Zout (g) 0.1 0 2 0
Vitamine C (mg) 3000 90 3750 113

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Meer informatie over de plant: Camu-Camu

De Camu-Camu is een boom uit het Amazonegebied van de Myrtacaceae-familie. De soort wordt momenteel verbouwd in Peru en Brazilië en gedijt goed in moerassige en overstromingsgevoelige gebieden van de Amazone. De boom kan vier meter hoog worden. De vrucht is een roze tot paarse bes. Hij meet ongeveer 2 cm en het vruchtvlees is gelig. De Camu-Camu-boom wordt gekweekt vanwege zijn pittige vrucht, een originele vrucht uit de Peruaanse keuken. Onlangs is het over de hele wereld geëxporteerd vanwege zijn rijkdom aan vitamine C.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 85 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Chang SK, Alasalvar C, Shahidi F. Superfruits: fytochemicaliën, antioxiderende werking en gezondheidseffecten - een uitgebreid overzicht. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(10):1580-1604. doi:10.1080/10408398.2017.1422111. Epub 23 januari 2018. PMID: 29360387.

Publicatie: Do NQ, Zheng S, Park B, Nguyen QTN, Choi BR, Fang M, Kim M, Jeong J, Choi J, Yang SJ, Yi TH. Camu-Camu-fruitextract remt oxidatieve stress en ontstekingsreacties door NFAT- en Nrf2-signaleringsroutes te reguleren in door hoge glucose geïnduceerde menselijke keratinocyten. Moleculen. 26 mei 2021;26(11):3174. doi:10.3390/moleculen26113174. PMID: 34073317; PMCID: PMC8198278.

Publicatie: Anhê FF, Nachbar RT, Varin TV, Trottier J, Dudonné S, Le Barz M, Feutry P, Pilon G, Barbier O, Desjardins Y, Roy D, Marette A. Behandeling met camu camu (Myrciaria dubia) voorkomt zwaarlijvigheid door de darmmicrobiota en het verhogen van het energieverbruik bij door voeding geïnduceerde zwaarlijvige muizen. Darm. 2019 maart;68(3):453-464. doi: 10.1136/gutjnl-2017-315565. Epub 31 juli 2018. PMID: 30064988.