De bosbessenboom is een kleine struik van 50 cm behorend tot de heidefamilie: Ericaceae. Deze grote familie telt ruim 3500 soorten. Elk van deze soorten evolueert op verschillende breedtegraden en regio's. We vinden bijvoorbeeld Cranberry, Wintergreen, Lingonberries en zelfs Berendruif. De wilde bosbessenboom heeft zeer specifieke klimatologische omstandigheden nodig om te groeien, met name een goed zure en goed doorlatende grond. Het wordt voornamelijk geteeld om zijn bessen, bosbessen. Deze kleine bessen hebben een koningsblauwe kleur, wat duidt op de aanwezigheid van een pigment: anthocyanen. Het is vooral deze verbinding die betrokken is bij de therapeutische effecten van bosbessen: antioxidant, ontstekingsremmend, antimicrobieel, enz. Een reeks wetenschappelijke onderzoeken hebben ook hun voordelen voor de hersenen en de ogen aangetoond. Bosbessen kunnen dus beweren dat ze depressies bestrijden, bepaalde vormen van kanker voorkomen, het geheugen en het nachtzicht verbeteren... Veel gezondheidsvoordelen die het toevoegen van gedroogde bosbessen aan een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet rechtvaardigen. eetpatroon. Vooral omdat hun lichtzoete en zure smaak uitstekend past bij veel gerechten. Latijnse naam: Vaccinum myrtillus L. Botanische familie: Ericaceae. Gebruikt deel: Fruit.

Dit artikel is bijgewerkt op 26/11/2023

Voor gezondheid van het oog

DE Bosbessen dragen bij aan het gezichtsvermogen. Ze zouden helpenvertragen de progressie van bepaalde pathologieën de ogen aanraken:

  • Amd: Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie veroorzaakt gedeeltelijk verlies van gezichtsvermogen. Ongepaste blootstelling aan licht verhoogt het risico op het ontwikkelen van AMD. Bosbessen beperken de schade veroorzaakt door licht, hetzij door oxidatieve stress te verminderen, hetzij door de regeneratie van rodopsine (pigment aanwezig in de ogen) te vergemakkelijken.

  • Diabetische retinopathie: Deze complicatie van diabetes wordt veroorzaakt door een onbalans in de bloedsuikerspiegel. Bosbessen verminderen oxidatieve stress die de kleine bloedvaten van de ogen beschadigt. Door de bloedvaten in het netvlies te beschermen tegen oxidatieve stress, vertragen bosbessen de progressie van de ziekte.

Choes consumeren?

  • Volgens de verschillende waargenomen onderzoeken lijkt het erop dat gemiddeld 200 gram verse bosbessen per dag voldoende zou zijn om te profiteren van de voordelen van blauwe bessen. Wetenschappelijk is er geen indicatie gegeven voor gedroogde blauwe bessen. Gezondheidsaanbevelingen bevelen 30 g gedroogde bosbessen per dag aan.

  • Geef de voorkeur aan bosbessen uit de biologische landbouw, wild, seizoensgebonden en lokaal. Dankzij deze criteria zorgen we ervoor dat we profiteren van de micronutriënten van blauwe bessen.

Voor verbetering van de darmtransit

DE Bosbessen dragen bij aan het evenwicht van de darmtransit. Inderdaad, ze komen zowel de langzame als de te snelle doorvoer ten goede. 100 g verse bosbessen leveren ongeveer 2 tot 3 g vezels. Vezels moduleren de textuur van de ontlasting en dragen bij aan de gezondheid van de darmmicrobiota. Dit is handig bij diarree: de ontlasting is minder zacht en de darmflora wordt hersteld. Ook zouden de fytonutriënten van bosbessen nuttig zijn bij constipatie. We weten nog steeds niet hoe fytonutriënten de doorvoer daadwerkelijk beïnvloeden. Het lijkt er echter op dat deze inwerken op de symptomen van obstipatie (buikpijn en consistentie van de ontlasting).

Ten slotte suggereert een meta-analyse dat bosbessen nuttig zouden kunnen zijn bij gevallen van het prikkelbaredarmsyndroom. 

Advies van de diëtist voedingsdeskundige:

  • In geval van diarree: consumeer 100 tot 150 g verse bosbessen per dag, totdat de symptomen verbeteren.

  • In geval van constipatie: consumeer 30 g bosbessenpoeder, 200 g verse bosbessen of 25 g gedroogde bosbessen per dag, totdat de symptomen verbeteren.

  • In geval van prikkelbaredarmsyndroom: in overeenstemming met een gezondheidsprofessional zou consumptie van 25 g bosbessenpoeder per dag, gedurende zes weken, effectief zijn in het verminderen van de symptomen van het syndroom.

Voor strijd tegen oxidatieve stress

DE Bosbessen helpen oxidatieve stress te verminderen door deel te nemen aan de bijdragen van vitamine C. In feite levert 100 g verse bosbessen iets minder dan 10 mg vitamine C, oftewel ongeveer 12% van de dagelijkse behoefte. Dat zouden de Blueberries ook hebben gedaan veel fytonutriënten ook in staat om oxidatieve stress te verminderen, zoals flavonoïden en anthocyanen. Het is bekend dat er een verband bestaat tussen de concentratie van fenolverbindingen in fruit en hun antioxiderende eigenschappen.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Consumeer 100 tot 150 g verse bosbessen per dag.

  • Om het vitamine- en antioxidantgehalte in bosbessen te maximaliseren, geeft u de voorkeur aan lokale bosbessen, afkomstig uit de biologische en seizoensgebonden landbouw.

In het geval van type 2 diabetes

Bosbessen hebben verschillende voordelen in het geval van suikerziekte. Verschillende onderzoeken wijzen dat inderdaad uit Bosbessen hebben een hypoglycemisch effect. Wetenschappers weten niet hoe bosbessen de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, maar ze suggereren dat het de polyfenolen in bosbessen zijn die daarvoor zorgen.t dit pand. Bosbessen zouden dus interessant zijn voor het beperken van postprandiale hyperglykemie, wat helpt de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen.

Dankzij het antioxiderende potentieel van bosbessen zijn ze ook vertragen de progressie van diabetescomplicatieszoals diabetische retinopathie of cardiovasculaire aandoeningen.

Het ligt echter voor de hand dat je niet te veel Blueberry moet eten. De aanwezigheid van suiker in bosbessen, zoals in alle soorten fruit, vereist dat er voldoende aanwezig is redelijk op basis van de geconsumeerde hoeveelheden.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Een dagelijkse portie Blauwe Bessen komt overeen met 150 g verse Blauwe Bessen.

  • Gedroogde bosbessen moeten als zoete producten worden beschouwd. In dit geval moeten de hoeveelheden bij diabetes naar beneden worden herzien. Het wordt aanbevolen om maximaal 15 g gedroogde bosbessen per dag te consumeren.

Ongegronde reputaties

“Bosbessen verbeteren het uiterlijk van de huid”

Op basis van hun antioxidantsamenstelling wordt dit gesuggereerd Bosbessen kunnen het uiterlijk van de huid verbeteren. Antioxidanten kunnen huidveroudering beperken, de glans en een gezonde glans van de huid herstellen. Goud geen solide wetenschappelijk bewijs een correlatie waarnemen tussen consumptie van bosbessen en verbetering van het uiterlijk van de huid. 

“Bosbessen verbeteren de haargroei”

Sommige wetenschappelijke studies suggereren dat het extract van Bosbessen stimuleren de haargroeien dat anthocyanen haaruitval beperken. Deze laatste zijn echter gemaakt in vitro (in reageerbuizen). Daarnaast gebruiken ze niet direct Blueberries, maar fragmenten of concentraten van Blueberries. Met deze onderzoeken is het onmogelijk om conclusies te trekken over het effect van bosbessen op het haar. DE de resultaten zijn te kwetsbaar en zeldzaam om Blueberries een dergelijke eigenschap te geven.  

“Bosbessen verbeteren het nachtzicht”

Ten onrechte worden bosbessen vaak toegeschreven aan een impact op de gezichtsprestaties. Aangenomen wordt dat dit idee tijdens de Tweede Wereldoorlog is ontstaan. Dankzij hun consumptie van Blueberry zouden Britse soldaten een ongeëvenaard vermogen hebben gehad om vormen in het donker te onderscheiden.

Sindsdien is er talrijk wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp gedaan en slechts weinigen hebben overtuigende resultaten opgeleverd. Tot nu toe suggereert wetenschappelijk bewijs dat Bosbessen verbeteren het nachtzicht niet.

Gebruikstips

  • Als ze te veel worden gebruikt, kunnen bosbessen spijsverteringsproblemen veroorzaken.

  • Bij diabetes wordt aanbevolen om maximaal 15 gram gedroogde bosbessen per dag te consumeren.

  • Bosbessen worden mogelijk niet aanbevolen als u een voorgeschiedenis heeft van diverticulitis of nierstenen.

Voedingswaarden van gedroogde bosbessen

Voedingselementen

per 100g

voor 30 gr

% van de ADH* per 100 g

% van de ADH* voor 30 g

Energie (Kcal)

325

98

16

5

Energie (Kj)

1360

408

16

5

Lipiden (g)

1,8

1

3

1

Verzadigde vetzuren (g)

0,2

0

1

0

Koolhydraten (g)

72,6

22

28

8

Inclusief suikers (g)

68,2

20

76

23

Voedingsvezels (g)

2,9

1

0

Eiwit (g)

1,12

0

2

1

Zout (g)

0,005

0

1

0




*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Meer informatie over de plant: Mytillier

In de Ericaceae-familie is er een kleine struik genaamd bosbes. Het ontstond in Europa en verspreidde zich naar Azië. De wilde bosbessenboom kan tot 30 jaar oud worden en op volwassen leeftijd 50 cm bereiken. Net als zijn wortels zijn zijn takken talrijk en hoekig. De bladverliezende, ovale, afwisselende bladeren zijn alleen te vinden op de bovenste takken. De bloemen zien eruit als bellen, hun kleuren variëren van groen tot roze, inclusief wit. Ze bloeien van april tot juni, voordat ze een vlezige, blauwachtige, bolvormige vrucht produceren van 1 tot 2 cm: de wilde bosbes. Bosbessen bevatten verschillende bruine zaden, hun paarsblauwe sap heeft een sterke kleurkracht en ten slotte zijn ze bedekt met een licht zoet wit stofje. De wilde bosbes gedijt, net als de meeste Ericaceae, op zure grond. Het vereist ook een bodem die rijk is aan humus en zand, waar kalksteen niet voorkomt. Zeer veeleisend, het is moeilijk om wilde bosbessen te kweken buiten hun favoriete leefgebied.

De bosbessenstruik wordt vooral gekweekt vanwege de vruchten: blauwe bessen. Deze worden met de hand of met een kam geplukt. Vervolgens bereiken ze de kraampjes, waar ze vers, bevroren, gedroogd, ingeblikt, in sap of jam worden verkocht. Daarnaast worden ze aangetroffen in voedingssupplementen, in poeder of vloeibaar concentraat. De bessen van de bosbessenboom hebben inderdaad therapeutische eigenschappen. Zoals de bladeren, die urineweginfecties en diabetes helpen bestrijden. Het is ook bekend dat de wortels diarree verlichten.

Zorg ervoor dat u bosbessen en bosbessen niet verwart. De bosbessen (Vaccinum angustifolium) komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, de struik is ongeveer 30 cm groot en biedt grotere vruchten dan de wilde bosbes (Vaccinum myrtillus).

Leuk weetje: het geslacht Vaccinum, van het Latijnse vaccinus betekent “koe”, omdat vee deze bessen zou waarderen.

Wilde bosbessen of bosbessen uit de winkel?

Wilde bosbes (Vaccinium myrtillus L.) is moeilijk te cultiveren buiten zijn oorspronkelijke omgeving, omdat het specifieke en veeleisende agroklimatologische omstandigheden vereist. Commerciële bosbessen zijn bosbessen die het resultaat zijn van kruisingen tussen verschillende soorten bosbessen. Ze zijn minder veeleisend, wat de teelt en marketing ervan vergemakkelijkt.

De markt voor blauwe bessen groeit sterk. Als gevolg hiervan evolueert de teelt van blauwe bessen: Blauwe bessen uit de intensieve landbouw zijn in de meerderheid. Intensief geteelde bosbessen hebben een wit tot geel vruchtvlees. Wilde bosbessen hebben een blauw tot rood vruchtvlees. Dit kleurverlies duidt op een daling van de anthocyanineconcentratie. Anthocyanen zijn de bron van de blauwachtige kleur. Bovendien zijn ze verantwoordelijk voor vele gezondheidsvoordelen van bosbessen: antimicrobieel, antioxidant, antiparasitair, ontstekingsremmend, enz.
Daarom, Wilde blauwe bessen hebben meer gezondheidsvoordelen dan die van intensieve teelt.

Wees voorzichtig, de Wilde bosbessen zijn niet veilig ! Deze kunnen besmet zijn door een parasiet: E. multilocularis. ANSES raadt daarom aan bepaalde aanbevelingen te volgen voordat je je oogst consumeert:

  • Goede handhygiëne na het hanteren van dieren (inclusief huisdieren) en na elke tuinieractiviteit.

  • Pluk wilde bosbessen niet dicht bij de grond (20 cm).

  • Eet indien mogelijk bosbessen gekookt als ze dicht bij de grond worden geoogst (minimaal 70°C gedurende vijf minuten).

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 63 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Jean Espitalier. Bosbes (Vaccinium Myrtillus): Botanie, chemie en therapeutische interesses. Farmaceutische Wetenschappen. 2010. ffhal-01738851f

Publicatie: Chu W, Cheung SCM, Lau RAW, et al. Blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus L.) In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, redactie. Kruidengeneeskunde: biomoleculaire en klinische aspecten. 2e editie. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Hoofdstuk 4. Beschikbaar op: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92770/

Publicatie: Miller K, Feucht W, Schmid M. Bioactieve verbindingen van aardbei en bosbes en hun potentiële gezondheidseffecten op basis van menselijke interventiestudies: een kort overzicht. Voedingsstoffen. 2 juli 2019;11(7):1510. doi:10.3390/nu11071510. PMID: 31269727; PMCID: PMC6683271.

Publicatie: Bell L, Williams CM. Blueberry heeft voordelen voor de cognitieve functie gedurende de hele levensduur. Int J Food Sci Nutr. 2021 aug;72(5):650-652. doi:10.1080/09637486.2020.1852192. Epub 30 november 2020. PMID: 33249925.

Publicatie: Khalid S, Barfoot KL, May G, Lamport DJ, Reynolds SA, Williams CM. Effecten van acute bosbessenflavonoïden op de stemming bij kinderen en jonge volwassenen. Voedingsstoffen. 20 februari 2017;9(2):158. doi:10.3390/nu9020158. PMID: 28230732; PMCID: PMC5331589.

Publicatie: Silva S, Costa EM, Veiga M, Morais RM, Calhau C, Pintado M. Gezondheidsbevorderende eigenschappen van bosbessen: een recensie. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(2):181-200. doi:10.1080/10408398.2018.1518895. Epub 29 oktober 2018. PMID: 30373383.

Publicatie: Davidson KT, Zhu Z, Balabanov D, Zhao L, Wakefield MR, Bai Q, Fang Y. Beyond Conventional Medicine - een blik op Blueberry, een kankerbestrijdende superfruit. Pathol Oncol Res. 2018 okt;24(4):733-738. doi:10.1007/s12253-017-0376-2. Epub 28 december 2017. PMID: 29285736.

Publicatie: Comité voor kruidengeneesmiddelen (HMPC). (2015). Kruidenmonografie van de Europese Unie over Vaccinium myrtillus L., fructus siccus. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-european-union-herbal-monograph-vaccinium-myrtillus-l-fructus-siccus_en.pdf

Publicatie: Du C, Smith A, Avalos M, South S, Crabtree K, Wang W, Kwon YH, Vijayagopal P, Juma S. Bosbessen verbeteren pijn, loopprestaties en ontstekingen bij personen met symptomatische knieartrose. Voedingsstoffen. 29 januari 2019;11(2):290. doi:10.3390/nu11020290. PMID: 30699971; PMCID: PMC6413191.

Boek : Bouarfa, M., & Pensé-Lheritor, A. (2016). Ontwerp van voedingssupplementen - markt, ontwikkeling, regulering en effectiviteit. TECHNISCH & DOC.

Boek : Karleskind, B., Mercier, B., en Veroli, P. (2014). Praktische gids voor voedingssupplementen (Praktische gidsen) (Franse editie). THIERRY SOUCCAR.

Website: De vele voordelen van blauwe bessen. (2009). Planten en gezondheid. https://www.plantes-et-sante.fr/articles/plantes-medicinales/1710-les-nombreux-bienfaits-de-la-myrtille

Website: Bosbes. (2021). Interfel. https://www.lesfruitsetlegumesfrais.com/fruits-legumes/petits-fruits-et-fruits-rouges/myrtille

Website: Bosbes. (nd). WikiPhyto. http://www.wikiphyto.org/wiki/Myrtille