Pistachebomen behoren tot de Anacardia-familie. Deze boom komt uit het Midden-Oosten, de Middellandse Zee en Californië en wordt gekweekt vanwege zijn zaad: de pistache. Heldergroen van kleur, de pistache is voor veel mensen de Proust-madeleine. De fijne en geruststellende smaak is een essentieel voedingsmiddel van de Iraanse culinaire cultuur. Naast deze organoleptische eigenschappen zijn pistachenoten voedingsrijke noten met een gezond voedingsprofiel. Er zijn vezels en goede vetten die de risico's op cardiovasculaire pathologieën of vasculaire complicaties van diabetes helpen verminderen. Ze zijn gezond voor het hart en de geest en zijn ook vectoren van carotenoïden: luteïne en zeaxanthine. Naast zink helpen ze oogpathologieën veroorzaakt door veroudering te verminderen. Aan de verouderingskant profiteren de huid en het haar van een jeugdige boost dankzij het koper dat pistachenoten met zich meedragen. Bovendien suggereert wetenschappelijk bewijs dat pistachenoten helpen bij het verminderen van oxidatieve stress, ontstekingen, controle over het gewicht en de bloedsuikerspiegel. Latijnse naam: Pistachio vera L. Botanische familie: Anacardiaceae. Gebruikt deel: amandel.

Dit artikel is bijgewerkt op 22/09/2023

Aanbevolen verbruik

Vanwege de energiedichtheid van pistachenoten en hun hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren zijn er aanbevelingen voor de dagelijkse consumptie gedefinieerd. Als klassieke behandeling of voor het plezier wordt een portie Pistachenoten geschat op 15 gram per dag, wat neerkomt op ongeveer veertig pistachenoten per dag.

In welke vorm?

Om optimaal van de voordelen te profiteren, kunt u ze gebruiken:

  • Geheel
  • In stukken
Op welk tijdstip van de dag?

Wij raden u aan ze te gebruiken tijdens de volgende maaltijd(en) om optimaal van de voordelen ervan te profiteren:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • In geval dat
  • Diner
Welke gebruiksmethoden?

U kunt ze opnemen in de volgende preparaten om ze gemakkelijker in te nemen:

  • Salade
  • Dessert
  • Yoghurt, zuivel
  • Aperitief
  • Vlak
  • Alleen
  • Gemengd met ander gedroogd fruit
Gebruikstips
  • Allergeen: Noten en Sesam

Gezondheidsvoedingsvoordelen

15 g pistachenoten bevatten een aanzienlijk deel van Voedingsreferenties voor de bevolking (RNP) van de volgende voedingsstoffen: KoperFosfor, Vitamine B1 en Vitamine B6. Ze bevatten ook, in mindere mate, eiwitten, vezels, Potassium, van Ijzer, van Zink, van Magnesium, van Mangaan, van de Vitamine E en van vitamine B9.

Als zodanig, pistachenoten kunnen uw gezonde en gevarieerde voeding aanvullen.

Metabolisme

De matrix van pistachenoten is rijk aan antioxidanten (fenolen, vitamine E, zink, koper, mangaan). Dit effect is bewezen door wetenschappelijke analyses: een groep individuen die 20% van hun dagelijkse energie-inname in de vorm van pistache kregen, zag hun bloedantioxidantpotentieel aanzienlijk toenemen.

Het beheersen van oxidatieve stress is een belangrijk punt bij het verminderen van de gevolgen van chronische pathologieën (dyslipidemie en diabetes). Bovendien beperken deze pistachenoten ook de opname van cholesterol vanwege hun lipidenverdeling, de vezels en de fytosterolen die ze bevatten. Dit is wat 4 onderzoeken hebben aangetoond: een significante verlaging van het totale cholesterol na de toevoeging van pistachenoten aan het dieet. Bovendien verminderen pistachenoten de glycemische belasting, wat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Als gevolg hiervan kunnen ze bijdragen aan de behandeling van diabetes.

Oogsysteem

Pistachenoten hebben een oogbeschermend complex: luteïne, zeaxanthine en zink. Deze verbindingen groeperen zich in de ogen en dragen bij aan hun bescherming (luteïne en zeaxanthine) en hun werking (zink). Het lijkt erop dat deze voedingsstoffen de incidentie van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie verminderen.

Cardiaal systeem

Een wetenschappelijk onderzoek constateert een daling van de systolische bloeddruk, waarbij de dosis afhankelijk is van de consumptie van pistache. Dit effect zou afkomstig zijn van het kalium- en lage natriumgehalte. Bovendien vechten pistachenoten tegen vitamine B1-tekort, wat hartproblemen veroorzaakt (pathologie genaamd beriberi).

Spijsverteringsstelsel

Een dieet met weinig vezels bevordert constipatie. Pistachenoten zijn rijk aan vezels, ze herstellen de darmtransit (zie onze gids constipatie en dieet).

Immuunsysteem

Pistachenoten voorkomen zink- en ijzertekorten. Deze tekortkomingen verstoren het immuunsysteem. Bovendien nemen pistachenoten deel aan de vorming en werking van immuuncellen dankzij de vitamines B6, B9 en zink.

Binnen een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet bieden deze voedingsstoffen pistachenoten voordelen voor de immuniteit.

Zenuwstelsel, welzijn

Vertrouw bij vermoeidheid op Pistachenoten. Deze dragen bij aan cognitieve functies en zenuwstelsels en leveren tegelijkertijd energie aan het lichaam. Al deze eigenschappen komen van hun micronutriënten. Om te beginnen voorkomen ze ijzer- en zinktekorten, die een achteruitgang van de cognitieve vaardigheden bevorderen. Bovendien nemen ze deel aan de voortplanting van zenuwimpulsen en de synthese van neurotransmitters dankzij hun vitamines B1, B6 en B9 geassocieerd met kalium. Ten slotte zijn ze, net als alle noten, rijk aan micronutriënten op het gebied van energie en energiemetabolisme. Bovendien leveren ze micronutriënten waarvan bekend is dat ze vermoeidheid verminderen: magnesium, ijzer, vitamine B9 en vitamine B6.

Lichaams-, gezichts- en haarverzorging

Grijs wordend, dunner wordend haar, dunne nagels, een kwetsbare en dunne huid... zijn natuurlijke ontwikkelingen van veroudering. Met het ouder worden neemt de melanineproductie af. Deze achteruitgang is de oorzaak van witte haren, maar ook van een vermindering van de weerstand van de huid tegen de aanvallen van de zon. Pistachenoten leveren de micronutriënten die nodig zijn om de tand des tijds te voorkomen en te verzachten. De koperinname neemt deel aan de synthese van melanine. Zink versterkt keratine, een eiwit dat haar en nagels vormt. Met antioxiderende kracht voorkomen pistachenoten ook ouderdomsvlekken.

Botsysteem

Een verlies aan botmineralisatie verhoogt hun kwetsbaarheid en het risico op fracturen. Pistachenoten zitten vol mineralen en sporenelementen die in de botten worden opgeslagen. Deze mineralisatie versterkt de sterkte van de botten. Door deze mineralen aan te bieden, dragen pistachenoten bij aan de botsterkte en kunnen ze worden opgenomen als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Bloedsomloop

Een tekort aan bloedarmoede kan het gevolg zijn van een tekort aan ijzer of vitamine B9 (zie onze handleidingen: bloedarmoede door ijzertekort en dieet, macrocytische anemie en dieet). Pistachenoten leveren deze twee voedingsstoffen. Ook draagt ​​vitamine B6 bij aan de synthese van rode bloedcellen. Tenslotte bevatten pistachenoten koper. Dit laatste verbetert het transport van ijzer, en daarmee de beschikbaarheid ervan voor de synthese van rode bloedcellen.

Als onderdeel van een gezonde levensstijl helpen de voedingsstoffen in pistachenoten bloedarmoede te voorkomen.

Spieren en gewrichten

Pistachenoten versterken de spieropbouw. Vitamine B9 en magnesium dragen bij aan de synthese van aminozuren en eiwitten. Wetende dat pistachenoten eiwitten leveren, stimuleert het geheel het spieranabolisme. Bovendien zijn pistachenoten vectoren van kalium en magnesium. Deze voorkomen spiersamentrekkingsstoornissen (zie onze gids spierkrampen en dieet). Bovendien dragen koper en mangaan, ook vertegenwoordigd in pistachenoten, bij aan de vorming van bindweefsel en dus aan de gezondheid van de gewrichten.

Nutritionele eigenschappen

Belangrijkste eigenschappen

  • Fotobeschermer (luteïne, zeaxanthine): luteïne en zeaxanthine zijn twee xantofylcarotenoïden die verantwoordelijk zijn voor de kleur van pistachenoten. Onderzoekers tonen aan dat pistachenoten 1405 mg luteïne en zeaxanthine per 100 g pistache bevatten. Pistachenoten dragen bij aan de bescherming van de ogen, omdat deze twee carotenoïden geconcentreerd zijn in het netvlies. Ze werken als antioxidant en/of filteren tegen blauw licht.

  • Ontstekingswerend (vitamine B9, vitamine B6): Pistachenoten nemen deel aan de homocysteïnecyclus. Dit aminozuur wordt op natuurlijke wijze door het lichaam aangemaakt: het is een transitverbinding die de vorming van andere moleculen mogelijk maakt. Dit laatste is echter pro-inflammatoir. Vitaminen B6 en B9 nemen deel aan de transformatie van homocysteïne in cysteïne of methionine. Deze laatste twee aminozuren zijn essentieel voor het functioneren van het lichaam.

  • Cardiovasculaire beschermer (linolzuur, oliezuur, vezels, kalium, vitamine B1, fytosterol): Pistachenoten werken op de gezondheid van bloedvaten en hart. Ten eerste verlagen ze het cholesterolgehalte dankzij vezels, fytosterolen en omega-6 (linolzuur). Ook vinden we een groot aandeel omega 9 (oliezuur) dat beschermt tegen hart- en vaatziekten. Wat het hart betreft, hebben pistachenoten van nature een laag natriumgehalte. Ze beperken het optreden van bloeddrukstoornissen, die op de lange termijn verantwoordelijk zijn voor hartvermoeidheid. Bovendien nemen kalium en vitamine B1 deel aan de samentrekking van het hart.

  • Controle van de bloedsuikerspiegel (vezels, lipiden, eiwitten): Pistachenoten hebben een lage glycemische index, veroorzaakt door de bijdrage van vezels, lipiden en koolhydraten. De lage glycemische index geeft aan dat ze na consumptie geen grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Als ze worden gecombineerd met voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zullen ze bovendien hun negatieve invloed op de bloedsuikerspiegel verminderen. Met andere woorden: ze helpen het lichaam de bloedsuikerspiegel na een maaltijd te reguleren.

  • Eetlustregulator (vezels, lipiden, eiwitten): met hun lage glycemische index dragen pistachenoten bij aan het behoud van een normale bloedsuikerspiegel. Deze balans draagt ​​bij aan het gevoel van verzadiging.

  • Antioxidant (vitamine E, zink, mangaan, koper, fenol): Pistachenoten zijn goede bronnen van antioxiderende micronutriënten. De sporenelementen waaruit ze bestaan, namelijk koper, zink en mangaan, nemen deel aan de werking van antioxiderende enzymen. Daarnaast vinden we vitamine E: een belangrijke antioxidant die celmembranen beschermt tegen vrije radicalen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben gekeken naar de fenolen in pistachenoten. Het lijkt erop dat ze rijk zijn aan antioxiderende fenolverbindingen. Deze onderzoeken hebben inderdaad interessante gehalten aan anthocyanine, flavonoïde, proanthocyanidine, flavonol, isoflavon, flavanon, stilbeen, fenolzuur en hydrolyseerbare tannine gevonden.

  • Bijdragen aan het energiemetabolisme (koper, magnesium, mangaan, ijzer, fosfor, zink, vitamine B6, vitamine B1, lipiden): Pistachenoten hebben lipidenenergie. Lipiden zijn de meest energierijke macronutriënten. Ook de micronutriënten die deelnemen aan de productie van energie verzadigen pistachenoten, we hebben het over vitamine B1, vitamine B6, zink, magnesium, koper, ijzer, mangaan en fosfor.

Secundaire eigenschappen

  • Anti vermoeidheid (ijzer, vitamine B9, vitamine B6, magnesium): magnesium, ijzer en vitamine B9 en B6 helpen vermoeidheid te verminderen.

  • Haarversterker (koper, zink): Pistachenoten zijn rijk aan koper en een bron van zink. Het is bekend dat deze twee sporenelementen het uiterlijk van het haar verbeteren: zink helpt het haar te behouden, koper draagt ​​bij aan de haarpigmentatie door deel te nemen aan de synthese van een pigment: melanine.

  • Regulator van het hormonale systeem (vitamine B6): Pistachenoten dragen bij aan de modulatie van het endocriene systeem, omdat ze vitamine B6 bevatten. Vitamine B6 reguleert de hormonale activiteit.

  • Huidbeschermer (koper): Pistachenoten ondersteunen de bescherming van de huid tegen zonnestralen. Koper draagt ​​bij aan de vorming van melanine. Melanine is een donker pigment dat als natuurlijk scherm fungeert: het absorbeert UV-stralen.

  • Emotioneel balanceren (kalium, koper, magnesium, vitamine B1, vitamine B6): Pistachenoten zijn gunstig voor de overdracht van zenuwimpulsen door hun deelname aan de productie van neurotransmitters. Dit vermogen wordt verleend door de vitamines B1 en B6, koper en magnesium. Bovendien zijn ze rijk aan kalium, een mineraal dat verantwoordelijk is voor de verspreiding van zenuwboodschappen.

  • Anti-bloedarmoede (koper, ijzer, vitamine B9, vitamine B6): met vitamine B9, B6 en ijzer nemen pistachenoten deel aan de synthese van rode bloedcellen. Bovendien draagt ​​koper bij aan het transport van ijzer, waardoor de beschikbaarheid ervan voor het lichaam toeneemt.

  • Laxeermiddel (vezel): Pistachenoten zijn rijk aan vezels. De vezels gedragen zich als sponzen: ze zwellen op bij contact met water. In het spijsverteringskanaal verhoogt deze eigenschap het volume van de ontlasting. Dit alles versnelt de darmtransit.

  • Immunomodulerend (vitamine B9, vitamine B6, koper, ijzer, zink): Pistachenoten dragen bij aan de ijzer- en zinkbehoefte. Deze tekortkomingen verminderen de werking van het immuunsysteem. Daarnaast leveren ze vitamine B6 en B9: ze helpen bij de opbouw van immuniteitscellen. Koper is ook goed vertegenwoordigd in pistachenoten, het is immuunmodulerend.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 15g % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 15 g
Energie (Kcal) 560 84 28 4
Energie (Kj) 2340 351 28 4
Lipiden (g) 45.3 6.79 65 10
Verzadigde vetzuren (g) 5.9 0.88 30 4
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (g) 23.3 3.49
Meervoudig onverzadigde vetzuren (g) 14.4 2.16
Koolhydraten (g) 27.2 27.3 10 2
Inclusief suikers (g) 7.66 1.14 9 1
Inclusief zetmeel (g) 1.67 0.25
Voedingsvezels (g) 10.6 1.59
Eiwit (g) 20.2 3.03 40 6
Zout (g) 0 0 0 0
Vitamine A (µg) 26 3.9 3 0
Vitamine B1 (mg) 0.87 0.13 79 12
Vitamine B2 (mg) 0.16 0.02 11 2
Vitamine B3 (mg) 1.3 0.19 8 1
Vitamine B5 (mg) 0.52 0.07 9 1
Vitamine B6 (mg) 1.7 0.25 121 18
Vitamine B9 (µg) 51 7.65 26 4
Vitamine B12 (µg) 0 0 0 0
Vitamine C (mg) 5.6 0.84 7 1
Vitamine E (mg) 2.86 0.42 24 4
Calcium (mg) 105 15.75 13 2
Koper (mg) 1.3 0.19 130 20
IJzer (mg) 3.92 0.58 28 4
Magnesium (mg) 121 18.15 32 5
Mangaan (mg) 1.2 0.18 60 9
Fosfor (mg) 490 73.5 70 11
Kalium (mg) 1020 153 51 8
Seleen (µg) 7 1.05 13 2
Zink (mg) 2.2 0.33 22 3

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leer meer over de plant: De pistacheboom

De pistacheboom is een fruitboom uit de familie Anacaridaceae. De pistacheboom komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en is een van de oudste notenbomen. Archeologische gegevens dateren de eerste consumptie van pistache uit 7000 voor Christus. JC, in Turkiye. De pistacheboom wordt tot 10 m hoog en houdt van warme klimaten en zandige en droge bodems. Met de groei van de consumptie heeft het zich gemakkelijk over de Middellandse Zee verspreid.

De pistacheboom kan een mannelijke plant of een vrouwelijke plant zijn. De vruchten zijn eivormige steenvruchten, samengesteld uit verschillende lagen: een roodachtig vruchtvlees dat een vlezig mesocarp bevat, in het midden bevindt zich een endocarpium van twee kleppen die de schillen van de pit van de vrucht vormen. De pistache, die wij consumeren, is dus een zaadje. Pistachenoten groeien in trossen. Ze worden al lang gebruikt in volksremedies voor verschillende aandoeningen. Ze maken ook deel uit van de kunst van de Iraanse keuken.

De geschiedenis van de pistache

Pistache maakt al lange tijd deel uit van het menselijke dieet. Deze kleine groene noot heeft een lange weg afgelegd voordat hij werd wat hij vandaag de dag vertegenwoordigt. Afkomstig uit het Midden-Oosten, zou de consumptie ervan geleidelijk steeds meer ruimte hebben ingenomen en een delicatesse zijn geworden die werd gewaardeerd door royalty's, reizigers en gewone mensen.

Het lijkt erop dat koningin Sheba heeft besloten dat pistachenoten gereserveerd moeten worden voor royalty's. Tijdens de eerste eeuwen na Christus was pistache een populair gerecht in Rome. Tijdens de 17e eeuw bereikten pistachenoten Amerikaanse bodem. Ze zijn gewend geraakt aan Californië, dat na veel experimenteren een pistachevariëteit heeft ontwikkeld die anders smaakt dan Iraanse pistachenoten.

Tegenwoordig laten pistacheverslaafden de Californische pistache in de steek vanwege de slechte smaak en textuur.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.9 ( 145 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Seddon, Johanna M. MD, ScM; Chen, Clara A. MHS De epidemiologie van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, International Ophthalmology Clinics: herfst 2004 - deel 44 - nummer 4 - p 17-39

Publicatie: Dreher ML. Pistachenoten: samenstelling en potentiële gezondheidsvoordelen. Nutr ds. 2012 april; 70(4):234-40. doi: 10.1111/j.1753-4887.2011.00467.x. PMID: 22458696.

Publicatie: Esmaeili Nadimi A, Ahmadi Z, Falahati-Pour SK, Mohamadi M, Nazari A, Hassanshahi G, Ekramzadeh M. Fysisch-chemische eigenschappen en gezondheidsvoordelen van pistachenoten. Int J Vitam Nutr Res. 2020 okt;90(5-6):564-574. doi:10.1024/0300-9831/a000529. Epub 2019 12 februari. PMID: 30747609.

Publicatie: Bulló M, Juanola-Falgarona M, Hernández-Alonso P, Salas-Salvadó J. Voedingskenmerken en gezondheidseffecten van pistachenoten. Broeder J Nutr. 2015 april; 113 aanvulling 2: S79-93. doi: 10.1017/S0007114514003250. PMID: 26148925.

Verwante artikelen