Hiatale hernia is een stijging van een deel van de maag (cardia) door de thorax, door de hiatale opening. Zelden symptomatisch kan een hernia spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals gastro-oesofageale reflux. Het dieet kan vervolgens worden aangepast om het spijsverteringscomfort te verbeteren. In feite wordt aanbevolen om voedingsmiddelen te vermijden die de maagarbeid kunnen vergroten, voedingsmiddelen die de wanden van het spijsverteringskanaal irriteren en tenslotte om spierontspannende voedingsmiddelen te beperken. Naast deze uitzettingen kunnen er ook enkele goede gewoonten worden ingevoerd.

Dit artikel is bijgewerkt op 04/12/2023

Soorten hernia en hun gevolgen

Hiatale hernia is een gedeelte van de maag (bovenbuikgebied) buiten de buik, ter hoogte van de thorax. De maag stijgt door de hiatale opening die normaal gesproken doorgang naar de slokdarm mogelijk maakt. Deze pathologie is een veel voorkomende spijsverteringslaesie. De oorzaken van een hernia zijn drieledig: te veel laksheid van de ligamenten van het middenrif, trauma of een aangeboren afwijking. Het loskomen van het middenrif is de belangrijkste oorzaak van hernia. Het wordt begunstigd door leeftijd, overgewicht en obesitas.

Er zijn vier soorten hernia:

  • Glijdende hernia (de meest voorkomende): het bestaat uit een slip van de cardia (gebied gelegen tussen de slokdarm en de maag). Dit type hernia wordt vaak geassocieerd met gastro-oesofageale refluxziekte (GERD).

  • Rollende hernia (zeldzaam): een deel van de maag komt de slokdarmopening van het middenrif binnen. Er is geen GORZ geassocieerd met dit type hernia, maar wurging van de maag is wel mogelijk.

  • Gemengde hernia (zeer zelden): een combinatie van glijdende en rollende hernia's.

  • De gigantische hernia (uiterst zeldzaam): verschillende organen bewegen zich omhoog in de thorax (meestal maag, dikke darm, milt en dunne darm), het is een echte eventratie van het middenrif.

Wat het type hernia ook is, de behandeling blijft hetzelfde: een chirurgische ingreep die bestaat uit het re-integreren van de maag in de buikholte. Een chirurgische ingreep is zeldzaam, omdat de hernia over het algemeen asymptomatisch is. Alleen gecompliceerde en chronische gastro-oesofageale reflux of een medisch noodgeval zoals herniale volvulus (wurging van de maag) kunnen een interventie rechtvaardigen. Zie de verschillende hiatale hernia's op foto's.

Als de hernia de inname van voedsel verhindert, kunt u het beste contact opnemen met een zorgverlener.

De alcohol

Alcohol irriteert de darmwanden en verstoort de maaglediging. Het geheel veroorzaakt spijsverteringsproblemen. Bovendien zou het een vermindering van de samentrekking van de slokdarmsfincter veroorzaken, vooral als het buiten de maaltijd wordt geconsumeerd. Deze ontspanning is een gunstige factor bij de opkomst van de maag.

Wij raden u aan:

  • om uw consumptie van alcoholische dranken te beperken: maximaal 1 standaardglas per dag, en niet elke dag.

  • vermijd alcoholgebruik buiten de maaltijden.

Voedsel dat te vet is

Vet verhoogt de maagarbeid. De doorgang van chyme (maaginhoud) naar de twaalfvingerige darm wordt bepaald door verschillende factoren. Deze factoren zijn afhankelijk van de permeabiliteit van de pylorus (opening tussen de maag en de twaalfvingerige darm), waaronder de lipideconcentratie in de chyme. Hoe vetter een maaltijd, hoe langer de maaglediging zal duren. Voedsel dat te vet is, vertraagt ​​dus de maaglediging door de maagarbeid te vergroten. Bovendien bevorderen ze de aanmaak van zoutzuur in de maag: een gunstige factor bij maagreflux.

Wij raden u aan:

  • om de vetrijkste kazen te beperken: Beaufort, Comté, Parmezaanse kaas, Ossau Iraty, Gruyere, Cheddar, enz.

  • beperk sauzen en gefrituurd voedsel.

  • consumeer maximaal 50 g vleeswaren per week: rillettes, droge worsten, patés, worstjes, enz.

Sterke kruiden en specerijen

Specerijen en sterke specerijen zijn samengesteld uit moleculen die verantwoordelijk zijn voor een gevoel van warmte, zoals capsaïcine, homodihydrocapsaïcine, piperine, shogaol, allylisothiocyanaat, enz. Bij overmaat veroorzaken ze irritatie van de spijsverteringsslijmvliezen.

Wij raden u aan:

  • om de voorkeur te geven aan zoete kruiden: vanille, steranijs, kurkuma, nootmuskaat, saffraan, kardemom, enz.

  • verminder de consumptie van sterke kruiden: paprika, peper, chili, gember, mierikswortel, enz.

  • om sterke specerijen te beperken: mosterd, hete, gerookte, zure of zure sauzen, enz.

Voedingsmiddelen met een zure of azijnachtige smaak

In overmaat en op een lege maag kan zuur voedsel, waarvan de pH lager is dan 7, lichte maagbrandwonden veroorzaken, maar vooral slokdarmbrandwonden. Hoewel de maag is aangepast aan de zuurgraad door de afscheiding van alkalisch slijm. De hernia zorgt ervoor dat zure reflux vaker voorkomt en kan de juiste verdeling van slijm over de maagwand verstoren.

Wij raden u aan:

  • om zure voedingsmiddelen te beperken: citrusvruchten, tomaten (en hun derivaten), zwarte bessen, zuring, kiwi, enz.

  • om azijnvoedsel te beperken: azijn, augurken en alle ingemaakte groenten, enz.

Koffie, thee, chocolaatjes en munt

Koffie, thee en chocolade bevatten respectievelijk methylxanthines, cafeïne, theofylline en theobromine. Deze stoffen hebben een spierontspannend vermogen en verminderen de druk van de slokdarmsfincter. Deze drukdaling zou het risico op maagreflux vergroten. Wat munt betreft, lijkt het erop dat overmatige consumptie ook de druk van de slokdarmsfincter verlaagt. 

Houd er rekening mee dat witte chocolade niet onder deze opmerkingen valt, aangezien deze geen cacao bevat. Het gaat dus om pure chocolade, melkchocolade en de daarvan afgeleide producten (ganaches, zoetwaren, ijs, taarten, gebak, gebak, etc.)

Wij raden u aan:

  • limit drankjes op basis van thee, koffie of chocolade: maximaal 2 kopjes per dag.

  • om voedsel dat chocolade bevat te beperken: 10 vierkantjes chocolade puur of melk maximaal per week (ongeveer 50 g).

  • de voorkeur geven aan de consumptie van kruidenthee. Daar paarse, de heemst of de drop worden aanbevolen bij maagklachten.

Koolzuurhoudende dranken

Koolzuurhoudende dranken bevorderen gastro-oesofageale reflux door het volume van de maag te vergroten. Koolzuurhoudende bikoolzuurhoudende dranken zijn echter essentieel in gevallen van gastro-oesofageale reflux. We hebben het over bufferdranken: ze verminderen de zuurgraad door bicarbonaat (HCO) aan te bieden3-). Een eigenschap die veel patiënten met een zure maag en zure reflux helpt.

Wij raden u aan:

  • om bicarbonaathoudende koolzuurhoudende dranken te ontgassen. De dranken die het rijkst zijn aan bicarbonaten zijn: Saint-Yorre®, Vichy Célestins® en Arvie®.

  • vermijd bubbelalcohol en frisdrank.

Aanvullend advies

  • Vermijd te grote maaltijden: maaltijden die te groot zijn promoten gastro-oesofageale reflux. Het is het beste om uw dieet gedurende de dag in meerdere kleine maaltijden te verdelen.

  • Verplaats maaltijden weg van het naar bed gaan: wij raden u aan om 2 tot 3 uur voor het slapengaan te eten om spijsverteringsreflux te voorkomen. Til uw hoofd voor het slapengaan 30° omhoog om te voorkomen dat de maaginhoud omhoog gaat en het ongemak dat daarop volgt.

  • Vermijd drinken tijdens het eten en geef de voorkeur aan kleine, regelmatige slokjes.

  • Vermijd kleding die te strak zit in de taille.

  • Verbeter het stressmanagement : stress leidt tot verhoogde afscheiding van zuur in de maag (Hcl). Vanwege de hernia kan overtollig zuur in de slokdarm terechtkomen, waardoor verbranding ontstaat. Bovendien vertraagt ​​stress de maaglediging door de activiteit van de splanchnische zenuwen te stimuleren. De activiteit van laatstgenoemde vermindert de darmmotiliteit. Het is daarom belangrijk om verschillende technieken te gebruiken om uw angst te beheersen: meditatie, sofrologie, yoga, fysieke activiteit, lezen, enz.

  • Verminder de consumptie van tabak en kauwgom : ze veroorzaken de inname van lucht, waardoor het maagvolume toeneemt.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 1266 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Allemann, P., Guarnero, V., Schoepfer, A., Demartines, N., Schäfer, M. (2017), Hiatale hernia: diagnostisch en therapeutisch management in 2017, Rev Med Suisse, 3, nr. 567, 1248-1252. https://doi.org/10.53738/REVMED.2017.13.567.1248

Boek : Auvinet, EA, Hirschauer, CH, & Meunier, ALM (nd). Voedsel, voeding en diëten (Franse editie). STUDYRAMA.

Website: Kahrilas, PJ (2006). Hiatus hernia: GI-motiliteit online. Natuur. https://www.nature.com/gimo/contents/pt1/full/gimo48.html

Website: Dieet voor mensen die lijden aan GORZ. (2020). Gastro-intestinale samenleving. https://badgut.org/centre-information/sante-et-nutrition/diete-pour-personnel-souffrant-de-rgo/?lang=fr

Website: Hiatale hernia: presentatie. (2019). Lyon Centrum voor Spijsverteringschirurgie. https://www.chirurgien-digestif.com/hernie-hiatale-presentation

Website: Hiatale hernia | SNFGE.org - Franse geleerde medische vereniging van hepato-gastro-enterologie en spijsverteringsoncologie. (nd). SNFGE. https://www.snfge.org/content/hernie-hiatale-0