Hypothyreoïdie is een disfunctie van de schildklier die leidt tot onvoldoende productie van schildklierhormonen. Het tekort aan dit laatste veroorzaakt een algemene vertraging van de lichaamsfuncties. Hypothyreoïdie is een ziekte die vooral vrouwen treft. Geschat wordt dat vrouwen er driemaal vaker last van hebben dan mannen, met een hogere prevalentie na de leeftijd van 65 jaar. Een geschikt dieet helpt de normale schildklierfuncties te behouden. De toevoeging van zeewier, paranoten die rijk zijn aan selenium en de opname van zeevruchten in onze voeding helpen de productie van schildklierhormonen te verbeteren. De introductie van goitrogene voedingsmiddelen verhindert echter het normale gebruik van jodium door de schildklier. Met dit artikel kunt u een adequaat dieet volgen in geval van hypothyreoïdie.

Dit artikel is bijgewerkt op 01/12/2023

Hypothyreoïdie, oorzaken en symptomen

Hypothyreoïdie komt overeen met a disfunctie van de schildklier om schildklierhormonen te produceren. De schildklier is een endocriene klier die zich in de nek bevindt, tussen het strottenhoofd en de keelholte. De belangrijkste rol ervan is het afscheiden van schildklierhormonen en in het bijzonder de hormonen T3 (trijoodthyronine) en T4 (thyroxine) om de functies van het lichaam te garanderen (Wat doen de schildklier en schildklierhormonen?). In het geval van hypothyreoïdie kan de de T3- en T4-hormoonspiegels zijn abnormaal laag terwijl het TSH-niveau hoog is.

Hypothyreoïdie wordt gekenmerkt door een algemene vertraging van de stofwisseling. Meestal manifesteert het zich als morele en fysieke vermoeidheid. Dit is een van de eerste suggestieve tekenen van de ziekte. Het kan ook een vertraagde hartslag, kilte en obstipatie veroorzaken. Bovendien kan bij deze mensen ook gewichtstoename worden waargenomen. Zelfs als soorten hypothyreoïdie en hun oorzaken er zijn meerdere risicofactoren die de ziekte kunnen veroorzaken, zoals: jodiumtekort, zwangerschap, genetica en het gebruik van op jodium gebaseerde behandelingen.

Het belang van voeding bij hypothyreoïdie

Voedsel helpt handhaven normale functies van de schildklier en zijn hormonen. Als gevolg hiervan maakt het dieet het volgende mogelijk:

  • van vergemakkelijken het gebruik van jodium door de schildklier door de inname ervan te beperken thiocyanaat en in thio-oxazolidon (of struma). Thiocyanaat is inderdaad een verbinding die de doorgang van jodium door het natrium/jodide-symport in de cellen van de schildklier blokkeert. Daarom kan jodium niet worden ondersteund. Wat goitrine betreft, dit molecuul is voornamelijk aanwezig in kruisbloemige groenten bekend als goitrogene voedingsmiddelen. Het heeft een schildklierremmende werking door het gebruik van jodium en de synthese van schildklierhormonen te voorkomen. Het draagt ​​ook bij aan de toename van het volume van de schildklier (struma).

  • d’vermijd thyroxineremming door de inname ervan te verminderen isoflavon. Dit laatste remt thyroxine, een hormoon geproduceerd door de schildklier dat jodium bevat. Daarom moeten mensen die een behandeling voor hypothyreoïdie ondergaan, hun medicatiedoses verhogen om de effecten tegen te gaan. Bovendien kunnen isoflavonen door behandeling de absorptie van schildklierhormonen verminderen. Onlangs blijkt uit een onderzoek dat isoflavonen geen effect hebben op de behandeling van hypothyreoïdie, Levothyrox®. Vanwege een gebrek aan onderzoek over dit onderwerp is het raadzaam om de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan isoflavonen, zoals soja, te beperken.

  • van bevorderen de biosynthese van schildklierhormonen door de inname ervan te verhogen selenium. Dit sporenelement bindt zich aan en activeert 5-deiodase, het enzym dat het hormoon T4 omzet in T3. Ter herinnering: alleen T3 is de actieve vorm van schildklierhormonen. In voedsel is selenium aanwezig in zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Afhankelijk van de herkomst is de biologische beschikbaarheid echter verschillend. Er wordt geschat dat voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong beter worden geassimileerd (80%), in tegenstelling tot voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong die minder worden geassimileerd (20 tot 50%).

  • d’zorgen voor de stofwisseling schildklierhormonen door te verstrekken zink aan zijn dieet. Het is een essentieel sporenelement dat betrokken is bij het metabolisme van schildklierhormonen zoals selenium. Zink grijpt specifiek in bij de regulatie van 5-deiodase en TRH (Thyrotropin-Relasing Hormone). TRH is een peptidehormoon dat wordt uitgescheiden door de hypothalamus en dat een essentiële plaats speelt bij de controle van de productie van schildklierhormonen. Een studie gepubliceerd in de Tijdschrift van het American College of Nutrition toont het voordeel aan van zink en selenium bij vrouwen met hypothyreoïdie. In feite verhoogt de gewone suppletie met deze twee sporenelementen de hoeveelheid vrij T3 en vrij T4 aanzienlijk.

  • van garanderen de synthese van schildklierhormonen ervoor te zorgen dat in de dagelijkse behoeften wordt voorzien jodium. Het zorgt voor de aanmaak van schildklierhormonen en de goede werking van het lichaam. Bijgevolg kan een jodiumtekort of -overschot in de voeding een slechte werking van de schildklier en hypothyreoïdie veroorzaken. Deze twee gevallen zijn echter zeer ongebruikelijk in Frankrijk.

Dieet helpt de normale functies van de schildklier te behouden. Een dieet kan echter onder geen enkele omstandigheid de medicamenteuze behandeling van hypothyreoïdie vervangen.

Vermijd goitrogene voedingsmiddelen

Kool, broccoli, radijsjes en kruisbloemige groenten

Kruisbloemige groenten bevatten thiocyanaat, een molecuul dat de normale opname van jodium door de schildklier verhindert.

Wij raden u aan:

  • om uw verbruik te beperken kruisbloemige groenten bij één portie per week. Kruisbloemige groenten omvatten alle soorten kool, radijs, rapen en koolraap.

  • geven er de voorkeur aan om deze goitrogene voedingsmiddelen te koken om de effecten ervan te verminderen. Koken breekt in feite de myrosinase (een enzym) af die in bepaalde voedingsmiddelen zit. Dit laatste verhindert de opname van jodium door de schildklier.

Zoete aardappel, cassave, bamboescheuten

Deze voedingsmiddelen bevatten thio-oxazolidonen die het gebruik van jodium door de schildklier blokkeren.

Wij raden u aan: 

  • om uw consumptie van zoete aardappel, cassave en bamboescheuten te beperken tot één portie per week.

  • om deze voedingsmiddelen liever te koken om de goitrogene effecten te verminderen.

Soja en sojaproducten

Soja en sojaproducten bevatten isoflavonen. Deze remmen de synthese van thyroxine, een jodiumhoudend hormoon.

Wij raden u aan:

  • vermijd soja en sojabonen in het algemeen.

  • beperk uw consumptie van sojaproducten zoals tofu, miso, tempeh, sojadranken, enz.

Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die de goede werking van de schildklier bevorderen

Zeewier, paranoten en voedingsmiddelen die rijk zijn aan selenium

De selenium is een sporenmineraal dat de schildklierfunctie en de biosynthese van schildklierhormonen ondersteunt.

Wij raden u aan: 

  • om de in te voeren gedroogd zeewier in uw eetgewoonten. Gedroogde koninklijke kombu is het voedsel dat het rijkst is aan selenium met een hoeveelheid van 521 µg selenium per 100 g kombu royal. Er zijn ook andere algen die rijk zijn aan selenium, zoals wakame of gedroogde nori. Zeewier is erg rijk aan jodium, dus je moet er niet teveel van eten.

  • om de consumptie ervan aan te moedigen vissen inclusief zeeduivel, tonijn en kabeljauw die van nature rijk zijn aan selenium.

  • niet aarzelen om te eten zeevruchten, waaronder rivierkreeften, garnalen en mosselen.

  • introduceren eieren in uw wekelijkse maaltijden. Eén ei meer dekt ruimschoots de dagelijkse behoefte aan selenium.

  • om over het algemeen alle soorten te consumerenslachtafval : lever, nieren, hersenen, enz. 100 g varkensnieren dekt bijvoorbeeld 260% van de dagelijkse inname van selenium.

  • op basis van minimaal één maaltijd per week bereiden peulvruchten. Deze laatste hebben de bijzonderheid dat ze beter biologisch beschikbaar zijn voor het lichaam.

  • om te snacken paranoot. Slechts een handvol paranoten voorziet in 1/3 van onze dagelijkse seleniumbehoefte.

  • om een ​​voedingsmiddel dat rijk is aan selenium te combineren met een voedingsmiddel dat rijk is aan vitamine C om de opname ervan te verbeteren. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C omvatten aromatische kruiden (peterselie, tijm, dille, enz.) en ook fruit en groenten (acerola-poeder, zwarte bes, tomaat, citroen, peper, enz.).

Zeevruchten, zaden en voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink

Net als selenium, zink is een sporenelement dat deelneemt aan het metabolisme van schildklierhormonen. Zink werkt specifiek op 5-deiodase en TRH.

Wij raden u aan:

  • om prioriteit te geven aan uw verbruik van schaaldieren. De oesterst het voedsel dat het rijkst is aan zink, met een hoeveelheid van 45 mg zink per 100 g oesters.

  • de consumeren rood vlees, met name rundvlees, kalfsvlees en lamsvlees, die bijzonder rijk zijn aan zink. Manger Bouger raadt echter aan om uw consumptie te beperken tot 500 g per week, het equivalent van 5 steaks.

  • d'Verrijk je gerechten met zaden zoals maanzaad, lijnzaad en de sesam zaden.

  • de moedig het weken van uw peulvruchten, oliehoudende zaden en zaden aan vóór consumptie. Deze voedselcategorieën bevatten fytinezuur dat de juiste opname van zink door het lichaam verhindert.

Ontbijt : 

  • Volkoren
  • Kom of kopje melk
  • Een seizoensfruit

Lunch :

  • Kabeljauwfilet
  • Rode linzensalade
  • Volkorenbrood en mimolette
  • Een seizoensfruit

Snack : 

  • Een handvol paranoot
  • Een seizoensfruit

Diner : 

  • Kalfsschnitzel
  • Gebakken Shiitake- of Lentin-paddenstoelen
  • Volledige rijst
  • Natuurlijke yoghurt

Aanvullend advies

  • Raadplegen uw arts als u denkt dat u tekenen van hypothyreoïdie heeft.

  • Probeer uw behandeling hypothyreoïdie, elke dag, op een lege maag en op dezelfde tijden. Het ontbijt moet minimaal 30 minuten na uw medicatie worden ingenomen. Vermijd bovendien consumeren pompelmoes of het sap ervan dat de absorptie van het medicijn neigt te beperken.

  • Stop niet neem nooit uw medicatie zonder een arts te raadplegen, zelfs niet als uw symptomen zijn verbeterd.

  • Informeer uw arts als u nieuwe symptomen heeft. Uw behandeling kan dat zijn ondergedoseerd of overdosis. In dit specifieke geval mag u de dosis nooit wijzigen zonder medisch advies.

  • Controleer jaarlijks deefficiëntie zijn behandeling met zijn dokter. Om dit te doen, voert de arts een ondervraging uit, een klinisch onderzoek gevolgd door een TSH-dosering.

  • Nooit uitvoerenzelfmedicatie, met het risico dat er een interactie met de behandeling ontstaat.

  • Rapport altijd tijdens een doktersafspraak of gezondheidsonderzoek dat u onder behandeling bent.

  • Profiteer van de voordelen van essentiële oliën bij het begin van tekenen van hypothyreoïdie of ter ondersteuning van uw behandeling, alleen op medisch advies. Bekend om zijn verstevigende en stimulerende effecten,groene Mirte etherische olie heeft als effect dat het de afscheiding van schildklierhormonen stimuleert.

  • Pmis een fysieke activiteit kan alleen maar voordelig voor u zijn. Geef de voorkeur aan zachte fysieke activiteiten zoals wandelen, fietsen en zwemmen boven intensieve fysieke activiteiten.

  • Ontmoeten de Franse Vereniging voor Schildklierziekten als u de behoefte voelt om uw ziekte dagelijks beter te beheersen.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 1709 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Felker, P., Bunch, R., & Leung, AM (2016). Concentraties van thiocyanaat en goitrine in menselijk plasma, hun precursorconcentraties in brassica-groenten, en het daarmee samenhangende potentiële risico op hypothyreoïdie. Voedingsrecensies, 74(4), 248-258. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv110

Publicatie: Lilja, JJ, Laitinen, K., & Neuvonen, PJ (2005). Effecten van grapefruitsap op de absorptie van levothyroxine. British Journal of Klinische Farmacologie, 60(3), 337-341. https://doi.org/10.1111/j.1365-2125.2005.02433.x

Publicatie: Mahmoodianfard, S., Vafa, M., en Golgiri, F. (2015). Effecten van zink- en seleniumsuppletie op de schildklierfunctie bij vrouwelijke patiënten met overgewicht en obesitas met hypothyreoïdie: een gerandomiseerde dubbelblinde gecontroleerde studie. Tijdschrift van het American College of Nutrition, 34(5), 391-399. https://doi.org/10.1080/07315724.2014.926161

Publicatie: Messina, M., en Redmond, G. (2006). Effecten van soja-eiwit en soja-isoflavonen op de schildklierfunctie bij gezonde volwassenen en hypothyreoïdiepatiënten: een overzicht van de relevante literatuur. Schildklier, 16(3), 249-258. https://doi.org/10.1089/thy.2006.16.249

Publicatie: Severo, JS, Morais, JBS, & de Freitas, TEC (2019). De rol van zink in het metabolisme van schildklierhormonen. Internationaal tijdschrift voor vitamine- en voedingsonderzoek, 89(1-2), 80-88. https://doi.org/10.1024/0300-9831/a000262

Boek : Claeys, B. (2015). Maak een einde aan hypothyreoïdie. THIERRY SOUCCAR.

Boek : (Dr), NP (2016). Bescherm en behandel uw schildklier (gezondheid/fitness). DE HERTOG.

Boek : Gerson, m., & Barts, geb. (2017). de schildklier (Franse editie). educatieve boeken.

Website: Bibliografie A. (2018, 6 november). Voeding kan de schildklierfunctie beïnvloeden. FRANSE VERENIGING VAN Schildkliermensen. https://www.asso-malades-thyroide.fr/wordpress/2018/11/06/le-regime-alimentaire-peut-influencer-la-entreprises-thyroidienne/