Bruinen is een afweerproces in het lichaam. Bij contact met UV-stralen van de zon produceren we melanine. Melanine is een gekleurd pigment dat als enige doel heeft de huid te beschermen. Bij de biosynthese van melanine zijn verschillende micronutriënten betrokken, zoals carotenoïden of koper. Bovendien voorkomt voeding dankzij antioxidanten bepaalde schadelijke effecten van UV-straling en oxidatieve stress.

Dit artikel is bijgewerkt op 31/08/2022

Waarom bruinen we?

De eerste zonnestralen verschijnen, de vogels fluiten en de bloemen bloeien? Eindelijk is de zomer daar! Nu deze mooie periode aanbreekt, willen we allemaal genieten van een gouden, gebruinde teint. Gelukkig kunnen we het bruinen bevorderen door middel van voeding. Allereerst is het noodzakelijk om te onthouden hoe onze huid bruint.

Het mechanisme is eenvoudig: bij contact met de ultraviolette (UV) stralen van de zon verbrandt de huid en wordt deze aangetast. Als reactie hierop maakt ze melanine. Melanine is een donker pigment filtert UV-stralen om brandwonden te beperken.

Houd er rekening mee dat UV-stralen ook veroorzaken overproductie van vrije radicalen. Vrije radicalen ‘beschadigen’ cellen en remmen hun werking. Op de lange termijn verhoogt oxidatieve stress het risico op huidkanker.

De rol van voeding

Melanine en vrije radicalen zijn thema's van aanpak in de voeding. De biosynthese van melanine wordt mogelijk gemaakt en gestimuleerd door bepaalde voedingsstoffen. Wat vrije radicalen betreft, beschikt het lichaam over een antioxidantafweersysteem, vertegenwoordigd door bepaalde vitamines en enzymen. Antioxidant-enzymen vereisen de aanwezigheid van sporenelementen om effectief te kunnen functioneren. Voeding heeft uiteindelijk twee rollen voor de huid in de zomer.

  • Stimuleer de melanineproductie, door :

    • dE carotenoïden (alfa-caroteen, beta-caroteen, lycopeen, zeaxanthine): deze plantenpigmenten geven een gele, oranje, rode of groene tint aan planten. Deze vetoplosbare stoffen versnellen de aanmaak van melanine.

    • de koper : dit sporenelement is betrokken bij de melanineproductie. Het is een cofactor voor tyrosinase, een enzym dat verantwoordelijk is voor de synthese van melanine.

  • Bescherm de huid in neutraliseren van vrije radicalen dankzij antioxiderende micronutriënten. Ze neutraliseren direct vrije radicalen of reageren met antioxiderende enzymen. We vinden vitamines (E, C en B2), sporenelementen (koper, ijzer, mangaan, selenium en zink), fytonutriënten (carotenoïden, polyfenolen, terpenen, isocyanaten, fytinezuur, enz.) en cysteïne.

Voedingsmiddelen die de voorkeur genieten

Groenten en fruit rijk aan carotenoïden

Rijk aan carotenoïden en antioxidantengroenten en fruit versnellen de aanmaak van melanine en de bescherming van de huid. Niet alle planten zijn gelijk. Als we alle kansen aan onze kant willen zetten, concentreren we ons op planten die vol zitten met carotenoïden: bètacaroteen, lycopeen, luteïne en zeaxanthine. 

Groenten en fruit kunnen in vloeibare vorm (sap of smoothie) of gedroogd worden geconsumeerd. Deze twee bereidingsmethoden beperken het voedselvolume en bieden tegelijkertijd voldoende micronutriënten

Wij raden u aan:

  • een maand vóór blootstelling aan de zon, de helft van je borden moet bestaan ​​uit voedingsmiddelen die rijk zijn aan:

    • bètacaroteen (provitamine A) : zoete aardappel, wortel, pompoen, kool, spinazie, salade, pompoen, meloen, abrikoos, mango, paprika, tomaat en morellen kers. 

    • lycopeen : tomaat, guave, watermeloen en grapefruit. Let op: om te profiteren van het lycopeen in tomaten, moet je ze gekookt met de schil eten.

    • luteïne en zeaxanthine : kool, waterkers, spinazie, snijbiet, courgette en prei.

  • 20 tot 30 g gedroogd fruit per dag. L'gedroogde abrikoos is het gedroogde fruit dat het rijkst is aan bètacaroteen. Het eten van 25 g gedroogde abrikoos levert ongeveer 0,5 mg bètacaroteen op, oftewel 75% van de dagelijkse aanbevelingen.

  • om de seizoensgebondenheid van deze groenten en fruit te respecteren: seizoensplanten bevatten meer micronutriënten.

  • een kuur van Urucum : urucum (of achiote) is de vrucht van de achioteboom, een boom uit Zuid-Amerika. De vrucht bevat rode zaden die extreem rijk zijn aan bètacaroteen: ongeveer 1305 mg per 100 g. Minder dan één gram Urucum-poeder dekt de dagelijkse behoefte aan bèta-caroteen. Wij adviseren 1 theelepel (3-4 g) per dag, elke ochtend gedurende 30 dagen om het bruinen te bevorderen. 

Gedroogd zeewier

Gedroogd zeewier is een kleine voedingsbom. Extreem rijk aan carotenoïdenstimuleren ze de huidpigmentatie en remmen ze vrije radicalen.

Wij raden u aan :

  • om gedroogd zeewier in uw eetgewoonten te integreren. Vanwege hun rijkdom aan jodium en zout kun je ze het beste met mate consumeren.

  • het gedroogde zeewier dat het rijkst is aan bètacaroteen zijn: Japanse kombu, wakame, dulse, blaaswier en zeeboon Gemiddeld is minder dan 5 g gedroogd zeewier voldoende om in de dagelijkse behoefte aan bètacaroteen te voorzien.

Specerijen en aromatische kruiden naar wens

Kant antioxidant, bijdrage in koper en carotenoïden, specerijen en aromatische kruiden hoeven zich nergens voor te schamen! Het is een goede manier om je bord eenvoudig aan te vullen om de melanineproductie te activeren. en beperk het effect van vrije radicalen.

Wij raden u aan:

  • om elke maaltijd compleet te maken met specerijen en aromatische kruiden:

  • de meest interessante kruiden zijn: komijn, peper, kurkuma en paprika.

  • de meest interessante aromatische kruiden zijn: peterselie, koriander, salie, basilicum, tijm, bieslook, oregano en munt.

Zaden en noten

Noten zijn vectoren vanantioxidanten en van koper. Voor een mooi gebruinde huid is het verstandig om wat oliehoudende zaden en noten aan uw dieet toe te voegen.

Wij raden u aan :

  • om 15 g zaden en noten per dag te consumeren. 15 g zaden en noten per dag vertegenwoordigt 0,5 g koper, of ongeveer 10% van de dagelijkse voedingsaanbevelingen.

  • de zaden en noten die het rijkst zijn aan koper zijn: zonnebloempitten, hazelnoten, amazonenoten, maanzaad, sesamzaad, pompoenpitten en pistachenoten.

Kazen rijk aan tyrosine

Daar tyrosine is een aminozuur. Het lijkt nauw verband te houden met huidpigmentatie. Tyrosine is inderdaad de voorloper van melanine. De gegevens zijn echter onvoldoende om een ​​dosis te definiëren die nodig is om deze actie waar te nemen. Kazen zijn de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan tyrosine.

Wij raden u aan :

  • 30 gram kaas per dag.

  • de kazen die het rijkst zijn aan tyrosine zijn: Parmezaanse kaas, Gruyère, Emmentaler, Edam, Gouda, Port-Salut, Bleu, Brie, Geitenstam en Mozarella.

Aanvullend advies

  • Water, zonder limiet: warme dagen rijmen met zweten en uitdroging. Wij herinneren u eraan dat het meer dan essentieel is om gedurende de dag regelmatig te drinken. Je huid zal je dankbaar zijn.

  • Bescherm uzelf effectief tegen de zon: dieet voorkomt zonnebrand niet. De enige effectieve bescherming is zonnebrandcrème en bedekkende kleding. Let ook op de belichtingstijden: tussen 12.00 en 16.00 uur zijn de UV-stralen het meest intens in Frankrijk. Wees tijdens deze periode extra waakzaam.

  • Plantaardige olien: van bepaalde plantaardige oliën is bekend dat ze bijdragen aan de activering van de melaninesynthese, terwijl ze de huid voeden. Elke ochtend aanbrengen vanaf wortel olieachtig maceraat, l'plantaardige olie van abrikozenpitolie of deburiti plantaardige olie om de bruining van de huid te verbeteren.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.9 ( 33 stemmen )

Bibliografie

Boek : Pouyat-Leclère, J. (2013). Gids voor antioxidantvoedsel. Thierry Souccar Editions & La Nutrition.fr

Boek : Bouarfa, M., & Pensé-Lheritor, A. (2016). Ontwerp van voedingssupplementen - markt, ontwikkeling, regulering en effectiviteit. TECHNISCH & DOC.

Boek : Lecerf, DJ, & Schlienger, J. (2020). Preventieve en therapeutische voeding (buiten collectie) (Franse editie). MASSON.

Website: Een jongere huid dankzij fruit en groenten. . . Het is bewezen! (2021). Aprilel. https://www.aprifel.com/fr/article-revue-equation-nutrition/peau-plus-jeune-grace-aux-fruits-et-legumes-cest-prouve/

Website: Médisite, LR (2017, 6 april). Hoe snel bruin worden: 3 voedingsmiddelen die rijk zijn aan bètacaroteen. Medisite. https://www.medisite.fr/corps-comment-bronzer-rapidement-3-aliments-riches-en-beta-carotene.1981958.524520.html

Website: Carotenoïde - Voedingssupplement. (nd). VIDAL. https://www.vidal.fr/parapharmacie/complements-alimentaires/carotenoide.html