Pollenallergie, ook wel hooikoorts genoemd, is een seizoensgebonden allergie doordat stuifmeel het hele jaar door wordt geproduceerd. Het uit zich vooral in het voorjaar door een reactie van het immuunsysteem op een lichaam dat het als ‘vreemd’ beschouwt en waar het vanaf wil: in dit geval stuifmeelkorrels. Deze reactie van het lichaam resulteert in het vrijkomen van grote hoeveelheden histamine, een stof die verantwoordelijk is voor de symptomen die gepaard gaan met allergie. Dieet is een goede manier om allergische symptomen te voorkomen: natuurlijke voedingsmiddelen met antihistaminica, ontstekingsremmende voedingsmiddelen of zelfs voedingsmiddelen met antioxidanten, ze zullen een speciale plaats innemen in uw dieet, vooral als u het gebruik ervan zoveel mogelijk wilt vermijden.

Dit artikel is bijgewerkt op 31/08/2022

Pollenallergie, oorzaken en symptomen

Pollenallergie, ook wel pollinose genoemd, komt, zoals alle allergieën, overeen met a verstoring van het immuunsysteem.

In de fysiologische toestand detecteert ons immuunsysteem vreemde lichamen (virussen, bacteriën, enz.) en produceert het gespecialiseerde moleculen (antilichamen, immuuncellen) om deze te herkennen en te vernietigen. Bij een allergie is het immuunsysteem ontregeld, we spreken van een verlies van tolerantie tegenover in principe onschadelijke stoffen: allergenen. In het kader van een pollenallergie komt het antigeen (de allergene stuifmeelkorrel) ermee in aanraking igE-type antilichamen (type E-immunoglobulinen). Deze laatste circuleren vrij door het lichaam, vooral in de longen, de huid en het spijsverteringskanaal, waar ze in verband worden gebracht met immuuncellen. Bij het eerste contact met pollen identificeert IgE het allergeen; er is geen allergische reactie; bij het tweede contact worden ze geactiveerd. De bijbehorende immuuncel (polynucleaire cellen, mestcellen, enz.) geeft vervolgens chemische mediatoren vrij die verantwoordelijk zijn voor de immuuncel allergische reactie : histamine in het bijzonder, maar bijvoorbeeld ook cytokinen en prostaglandinen.

Wanneer pollen in de luchtwegen terechtkomen, leidt dit bij allergische mensen over het algemeen tot irritatie en tintelingen in de neus, van de herhaaldelijk niezen, A verstopte neus, a heldere, vloeibare loopneus (allergische rhinitis). Soms kunnen de aandoeningen ernstiger zijn in de bronchiën (astma), de ogen (allergische conjunctivitis) of zelfs de huid (eczeem, netelroos).

Houd er rekening mee dat er veel risicofactoren zijn. Zoals alle allergieën kunnen genetische predisposities en omgevingsfactoren zoals vervuiling, de opwarming van de aarde, de verspreiding van medicijnen en hygiëneproducten en veranderende diëten bijdragen aan de toename van de prevalentie van pollenallergieën.

Het belang van voeding bij pollenallergie

Om pollenallergie te verlichten zijn er curatieve behandelingen, met name antihistaminica, en preventieve behandelingen zoals desensibilisatie. Dit laatste bestaat uit het geleidelijk blootstellen van het lichaam aan het allergeen, onder controle van een allergoloog.

Ons dieet speelt ook een rol, aangezien bepaalde voedingsmiddelen dat wel zijn natuurlijke antihistaminica en/of ontstekingsremmers en antioxidanten en helpen het immuunsysteem te ondersteunen. We hebben het hier over omega-3, probiotica en gefermenteerde voedingsmiddelen, vitamine E en C, quercetine of zelfs bepaalde kruiden en stuifmeel zelf.  

Omgekeerdvoedingsmiddelen zijn van nature rijk aan histamine of de afgifte ervan in het lichaam bevorderen. Dit is het geval voor bepaalde vissoorten, voedsel dat is behandeld door fermentatie, zouten, roken, wijn of zelfs bepaalde pepers en specerijen. Het is daarom belangrijk om ze te identificeren om ze tijdens de bestuivingsperiode te vermijden.

Voedingsmiddelen die de voorkeur genieten

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ontstekingsremmende omega-3

Studies beschrijven het voordeel van omega-3 in de context van bronchiale ontstekingen als gevolg van pollenallergie en astma in het bijzonder. DE omega-3 zijn ontstekingsremmers, ze lijken allergische symptomen zoals ontsteking van de luchtwegen te verminderen. In Europa is onze vetzuurinname vandaag de dag onevenwichtig: we consumeren te veel ontstekingsremmende omega-6 vergeleken met ontstekingsremmende omega-3. De ideale verhouding is 4 omega-6 op 1 omega-3, maar momenteel wordt deze gemiddeld geschat op 20 op 1... Dus naast bevorderen de consumptie van omega-3, is het belangrijk om voedingsmiddelen met een voorkeur te geven evenwichtige w6/w3-verhouding. Hier is iets om het onderwerp op te verdiepen verhouding pro-inflammatoire omega-6/ontstekingsremmende omega-3.

Wij raden u aan:

  • in het algemeen, variëren alle bronnen van omega-3 en geef de voorkeur aan voedingsmiddelen met een evenwichtige w6/w3-verhouding.

  • kuren te nemenvisolie met een snelheid van één eetlepel per dag gedurende 3 maanden. Deze oliën hebben een ideale w6/w3 verhouding en zijn rechtstreeks gemaakt van beschikbare vetzuren.
  • consumeren plantaardige oliën rijk aan omega-3 en/of met een goede w6/w3 verhouding. LPerilla-oliebijzonder rijk aan W3, kan worden geconsumeerd met een snelheid van één theelepel per dag of als smaakmaker in de dagelijkse voeding worden opgenomen. Andere oliën zijn interessant, zoalslijnolieHennepolieChia-olie. Koolzaad-, olijf-, zonnebloem- en druivenpitolie zijn rijk aan omega-9. Deze laatste verstoren de stofwisseling van omega-6, waardoor ze ook gunstig zijn bij pollenallergie.
  • om een ​​handvol per dag op te nemen zaden en noten, of ongeveer 15 gram, aan uw dieet toevoegen. Deze omvatten walnoten, pompoenpitten, lijnzaad, hennepzaad, chia zaden, net als hun oliën.
  • om er minstens één te consumeren vettige vis per week. We denken hierbij aan sardines, makreel, haring, ansjovis, zalm die van nature rijk zijn aan omega-3.
  • om de aankoop van Bleu-Blanc-Cœur-producten waar mogelijk aan te moedigen. Blauw-wit-hart is een label dat u op veel massaproducten kunt vinden. Vaak gaat het om eieren, melk of vlees. Dit bevestigt dat planten die rijk zijn aan omega-3, zoals koolzaad, luzerne en lijnzaad, opnieuw zijn geïntroduceerd in het dieet van bepaald vee. Kippen waarvan het dieet is verrijkt met bronnen van omega-3 produceren namelijk eieren die gemiddeld vijftien keer meer omega-3 bevatten dan een standaard ei.

Gefermenteerde producten, probiotica

Onder de mogelijkheden die zijn onderzocht om de symptomen van pollenallergie te beperken, vinden we het voordeel van probiotica bij ontstekingen. Probiotica zijn levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen, positieve effecten op de gezondheid hebben, die verder gaan dan de traditionele voedingseffecten (WHO). Simpel gezegd: ze worden aangetroffen in alle gefermenteerde voedingsmiddelen. De werkingsmechanismen zijn nog niet goed begrepen. Het lijkt erop dat deze “goede” bacteriën, door het immuunsysteem in de darmmicrobiota te moduleren, het mogelijk zouden maken om beter op allergenen te reageren. Amerikaanse onderzoekers hebben 23 klinische onderzoeken (uitgevoerd bij mensen) over dit onderwerp beoordeeld: van de 23 geanalyseerde onderzoeken rapporteerden er 17 een significante verbetering van de symptomen en de kwaliteit van leven bij mensen die lijden aan allergische rhinitis met probiotica. Sommige voedingsmiddelen zijn rijk aan natuurlijke probioticadit is het geval voor gefermenteerde voedingsmiddelen, zuivelproducten, sojaderivaten en zelfs bepaalde groenten.

Wij raden u aan:

  • Regelmatige consumptie van minimaal één gefermenteerd voedsel per dag: zuivelproducten (gefermenteerde melk, kaas, zuivelproducten), melkzuurgefermenteerde groenten, zuurkool, gefermenteerde thee (kombucha), gefermenteerd vruchtensap (fruitkefir), miso, tempeh, kimchi, biergist, soja, enz.

  • Consumeer deze gefermenteerde voedingsmiddelen in combinatie met prebiotica om de effecten ervan te versterken, bijvoorbeeld asperges, artisjokken, knoflook, uien, johannesbroodbomen of zelfs cichorei.

Houd er rekening mee dat gekookte kazen (Comté, Beaufort, Emmentaler) en zuurdesembrood worden gekookt. Warmte doodt probiotica. Hoewel dit uitstekende producten voor de gezondheid zijn, zijn deze voedingsmiddelen vanuit het oogpunt van strikt “probiotische inname” minder interessant.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine E

Daar vitamine E, of tocoferol, is ongetwijfeld de meest antioxiderende vitamine dat is het tot op de dag van vandaag. Uit een onderzoek naar dit laatste en seizoensgebonden allergische rhinitis blijkt dat: vermindering van allergische neusklachten bij patiënten die regelmatig met medicijnen worden behandeld. Vitamine E heeft zijn nut al bewezen bij gevallen van astma of huidallergieën; verder onderzoek is nodig in de context van pollenallergie, maar het lijkt een waardevol supplement voor preventie.

Wij raden u aan:

  • om detarwekiemolie in uw dagelijkse smaakmakers is het de plantaardige olie die het rijkst is aan vitamine E, op voorwaarde dat deze maagdelijk is en goed bewaard is gebleven, beschermd tegen licht, zuurstof en hitte. Een eetlepel (15 g) van deze plantaardige olie levert 22 mg vitamine E, ter vergelijking: 15 g oliehoudende zaden bevatten gemiddeld 2,4 mg.

  • andere plantaardige oliën rijk aan vitamine E, zoals die van zonnebloem, avocado of amandel. Wij raden u echter aan om de inname te variëren met oliën die rijk zijn aan omega-3.

  • voeg Zonnebloempitten en Amandelen toe aan je dagelijkse snacks en gerechten: een handvol per dag is een goed rantsoen.
  • om deze voedingsmiddelen te combineren met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, bevordert dit laatste de regeneratie van tocoferol.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C

Daar vitamine C ook aangetroffen onder de naam ascorbinezuur of L-ascorbinezuur, staat vooral bekend om zijn antioxiderende en immunomodulerende eigenschappen. Het lijkt nuttig bij het mobiliseren van bepaalde immuuncellen om de secretie van histamine te blokkeren. Sommige onderzoeken tonen het voordeel aan van een aanvulling van 2 g vitamine C per dag, vooral bij allergische bronchiale symptomen. Vitamine C heeft ook het regeneratieve vermogen van vitamine E.

Wij raden u aan:

  • een remedie van Camu-camu-poeder , vanAcerola-poeder, met een snelheid van 1 g per dag, of een halve theelepel per dag.

  • om minstens 5 soorten fruit en groenten per dag te consumeren, met name guave, zwarte bessen, gele en rode paprika of zelfs broccoli die het rijkst zijn aan vitamine C. 50 tot 100 g van deze groenten en fruit, of een enkele portie, is voldoende om te voorzien in uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

  • om verse aromatische kruiden aan uw gerechten toe te voegen, zijn peterselie (zelfs droog), tijm en cayennepeper het rijkst.

  • de voorkeur geven aan lokale, seizoensgebonden, verse producten, omdat vooral vitamine C de vitamine is die het meest gevoelig is voor hitte.

Geval van quercetine in voedingsmiddelen

Quercetine is een flavonoïde, een antioxidantpigment uit verschillende planten, zoals uien. Het geeft kleur aan planten en is een van de meest actieve flavonoïden waarvan de therapeutische effecten zijn bestudeerd. Naast de antioxiderende eigenschappen tonen verschillende onderzoeken aan dat het ook ontstekingsremmend en antihistaminicum is. Het lijkt allergische symptomen te voorkomen bij rhinitis, oogirritatie en het risico op astma. Daarnaast studeren in vitro en bij dieren bleek de remming van de productie van histamine en cytokine in aanwezigheid van quercetine. Klinische studies bij mensen zijn echter nog steeds noodzakelijk.

Waar kun je vooral quercetine vinden?

Uien (20 mg/100 g) en ongeschilde appel (4 mg/100 g) zijn belangrijke bronnen van quercetine. Kappertjes en lavas zijn het rijkst, maar het gebruik ervan komt minder vaak voor (180 mg/100 g). Quercetine wordt ook aangetroffen in rode wijn, chilipepers, thee, rood fruit zoals veenbessen, rode bessen, kersen en zelfs bosbessen.

Specerijen zoals gember en kurkuma

Studies uitgevoerd op muizen hebben het voordeel aangetoond van twee kruiden en hun actieve ingrediënten, gember/6-gingerol en kurkuma/curcumine, bij allergische symptomen en astma. Deze voorlopige onderzoeken tonen een immunomodulerende werking aan; deze actieve ingrediënten lijken de werking van ontstekingsmediatoren (histamine en andere cytokines) die verantwoordelijk zijn voor het optreden van allergische symptomen te remmen of zelfs te onderdrukken. Aanvullend onderzoek verdient het om te worden uitgevoerd, maar preventieve consumptie van deze kruiden in infusie of als regelmatige toevoeging aan uw favoriete gerechten kan nuttig zijn. 

Hoe zit het met stuifmeel?

Hoe verrassend het ook mag lijken, de stuifmeel kan effectief zijn bij het bestrijden van allergieën. Studies uitgevoerd op droge extracten van stuifmeelkorrels of berkenpollenhoning onthullen een antioxiderende en ontstekingsremmende werking, verklaard door hun samenstelling, met name polyfenolen en flavonoïden. Patiënten die ter preventie berkenpollenhoning gebruikten, zagen hun allergische symptomen als gevolg van pollen aanzienlijk verminderen in vergelijking met mensen die een allopathische behandeling kregen. Deze onderzoeken verdienen echter verder onderzoek.

Eten om te vermijden

Voedingsmiddelen rijk aan histamine

L’histamine is een biogene amine, van nature aanwezig in het lichaam, geproduceerd door enzymatische decarboxylering (fermentatie) uit het aminozuur histidine. Het is een biochemische bemiddelaar van het immuunsysteem, opgeslagen in mestcellen, essentieel voor het goed functioneren van het lichaam bij lage doses. Heeft te veel hoge dosis, dat mag ze zijn schadelijkis het vooral betrokken bij de allergische reactie op pollen. Houd er echter rekening mee dat het lichaam weet hoe het overtollige histamine moet verwijderen; het wordt afgebroken door een enzym dat diamineoxidase (DAO) wordt genoemd. Wanneer dit enzym een ​​tekort heeft, kan histamine-intolerantie optreden.

Talrijke onderzoeken hebben dit onderwerp onderzocht en benadrukken de voordelen van een dieet met weinig histamine. Histamine wordt van nature in veel voedingsmiddelen aangetroffen; de inname ervan kan daarom min of meer goed worden verdragen, afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid en de allergische achtergrond van de persoon. Histamine wordt van nature in voedingsmiddelen gevormd, afhankelijk van het gehalte aan vrije L-histidine en de aanwezigheid van micro-organismen die histidinedecarboxylase kunnen synthetiseren. Voor de volgende voedingsmiddelen is dit het geval, daarom is het aan te raden deze bij een pollenallergie zoveel mogelijk te beperken.

Naast voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine, zijn sommige ook samengesteld uit de voorloper histidine en andere bevorderen de afgifte van histamine. Deze moeten worden vermeden:

  • dE voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan histamine zijn voedingsmiddelen die zijn behandeld door fermentatie, zouten en roken. We vinden gefermenteerde voedingsmiddelen (zuurkool, kazen met een lange rijpingstijd, enz.), bepaalde planten (tomaat, aubergine, spinazie, enz.), alcohol, met name bier, een groot aantal vleeswaren (worst, rauwe ham, salami, enz.) of zelfs gerookte of gemarineerde vis. Wij raden u daarom aan de inname ervan te beperken of deze indien mogelijk te vervangen. Geef in dit geval de voorkeur aan vers fruit en groenten, water, vlees, verse vis en zeevruchten. Voedingsmiddelen met een verlopen consumptiedatum, mogelijk gefermenteerd, brengen aanzienlijke risico's met zich mee. Ze moeten worden vermeden.

  • sommige vissen hebben vlees dat rijk is aan histidine ; tonijn, makreel, bonito, sardines, haring en ansjovis zijn de voornaamste betrokken soorten.

  • van de voedsel bevordert de afgifte van histamine door het immuunsysteem, door het DAO-enzym te blokkeren. We vinden opnieuw alcohol (rode wijn en bier), citrusvruchten en zelfs ultrabewerkte voedingsmiddelen die zijn samengesteld uit additieven (sulfieten, kleurstoffen, enz.).

Voedingsmiddelen rijk aan capsaïcine

DE Voedingsmiddelen die rijk zijn aan capsaïcine moeten worden vermeden. Dit is'een actief ingrediënt dat in grote hoeveelheden aanwezig is in chilipepers rode pepers, zoete, hete en zeer hete pepers, evenals verschillende voedingsmiddelen van het geslacht Capsicum (cayennepeper, paprika, paprika, enz.). In feite is dit onderdeel de oorzaak van de hitte en het branderige gevoel dat we na inname in de mond voelen, en zelfs van huilen. Omdat deze symptomen vergelijkbaar zijn met allergieën, is het geen slecht idee om ze te vermijden als u een pollenallergie heeft. Houd er rekening mee dat capsaïcine in mindere mate ook aanwezig is in bepaalde aromatische planten en specerijen, zoals tijm, kaneel of zelfs koriander.

Geval van kruisallergie voor voedsel en pollen

Kruisallergie is een reactie op een bepaalde stof terwijl de persoon gevoelig is voor een andere chemisch verwante stof. Hoewel stuifmeel en voedsel op het eerste gezicht misschien nogal ver weg lijken, is er onderzoek gedaan naar de verband tussen allergie voor berken- en appelpollen bijvoorbeeld.

Het lijkt erop dat IgE-antilichamen epitopen herkennen (een deel van een allergeenmolecuul dat een interactie aangaat met IgE) die voorkomen in berken- en appelpolleneiwitten. In dit specifieke geval gaat het om Bet v 1, een belangrijk berkenpollenallergeen. Ook andere plantensoorten worden getroffen, naast de appelboom vinden we de kersenboom, selderij, wortelen, walnoten en zelfs soja. Ongeveer 70% van de mensen die allergisch zijn voor berkenpollen kunnen symptomen ervaren na het eten van deze voedingsmiddelen. Andere minder belangrijke allergenen van berk en andere soorten worden ook beschreven: berk en abrikoos, amandel, perzik, hazelnoot; grassen en tarwemeel, meloen, sinaasappel, tomaat; ambrosia en banaan, meloen, watermeloen, enz.

Deze kruisallergieën moeten niet worden verward met een enkele voedselallergie: alle voedingsmiddelen kunnen een voedselallergie veroorzaken, maar de belangrijkste die worden geïdentificeerd zijn koemelk (allergie voor eiwitten en niet voor lactose), kippeneieren, pinda's, zeevruchten of zelfs kiwi. .

Andere natuurlijke remedies

  • Meerdere essentiële oliën verlicht op natuurlijke wijze pollenallergieën. Ze staan ​​bekend om hun anti-histamine, verzachtende, ontstekingsremmende en krampachtige eigenschappen. Jaarlijks boerenwormkruid, dragon, fijne lavendel of citroen-eucalyptus kunnen een grote hulp zijn bij allergische aanval. Ze kunnen op de huid worden gebruikt, alleen of in synergie, verdund in een plantaardige olie van Nigella of Perilla.

  • Als de allergie is persistent verspreid over meerdere weken de genezing van knop macereert. Het maceraat van zwarte bessenknoppen is op zichzelf voldoende vanwege de ontstekingsremmende en antihistaminische eigenschappen. Indien nodig kan het worden gecombineerd met maceraten van berken- of rozemarijnknoppen om het lichaam te ontgiften en het immuunsysteem te ondersteunen; die van Viburnum en Haagbeuk zullen nuttig zijn in gevallen van ademhalingskrampen en daarmee samenhangend astma.

  • Als mildere methode om dagelijks toe te passen, kunt u kiezen voor infusies van zwarte bessen of kamillehydrosol toevoegen aan uw dagelijkse fles.

Eenvoudige acties om pollenallergie te beperken

Om pollenallergie te beperken, kunnen dagelijks eenvoudige acties worden ondernomen:

  • het wordt aanbevolen om uw haar elke avond te wassen om stuifmeeldeeltjes te verwijderen en deze niet op uw kussen af ​​te zetten.

  • Ventileer bovendien uw woning bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond, wanneer er minder pollen in de lucht zijn. Geef de voorkeur aan regenachtige dagen, het stuifmeel blijft plakken aan vochtige oppervlakken en vermijd ventilatie bij winderig weer. Houd u aan ongeveer tien minuten ventilatie per dag.

  • vergeet niet om tijdens het pollenseizoen het beddengoed te verschonen, uw tapijt schoon te maken en stof vaker af te stoffen.

  • beperk buitenactiviteiten, vooral die waarbij u overmatig wordt blootgesteld aan pollen: tuinieren, grasmaaien, sportactiviteiten, enz. Draag indien nodig aan het begin of einde van de dag een veiligheidsbril en een masker.

  • vermijd het buiten drogen van wasgoed, dit zou stuifmeeldeeltjes kunnen vasthouden.

  • bepaalde producten en stoffen kunnen allergeen of irriterend zijn, ze kunnen uw klachten verergeren: huishoudchemicaliën, doe-het-zelfproducten zoals verf, oplosmiddelen, enz., interieurparfums, tabak, enz. Het is beter om ze zoveel mogelijk te beperken.

Meer informatie over het allergene potentieel

Bij pollenallergie komt het in contact met zogenaamde allergene pollen totdat er allergische symptomen optreden. In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn niet alle pollen allergeen. DE allergeen potentieel Hiermee kunt u bepalen in hoeverre een plant (bomen en kruidachtige planten) allergische symptomen kan veroorzaken. Het hangt af van de samenstelling van het stuifmeel, deze granen moeten stoffen bevatten (eiwitten of glycoproteïnen) waarvan wordt erkend dat ze immunologisch schadelijk zijn voor een bepaald individu. Bovendien hangt het allergene potentieel af van andere criteria: de productie van pollen (waar en wanneer), de wijze van emissie en vooral de omvang van de emissie. Namelijk dat anemofiele planten hun stuifmeelkorrels verspreiden dankzij de wind, terwijl entomofiele planten de tussenkomst van een insect nodig hebben om hun bevruchting te verzekeren door het stuifmeel van de mannelijke bloem naar de vrouwelijke bloem over te brengen. Allergene pollen worden daarom op grotere schaal uitgestoten door anemofiele planten. Ze komen daardoor gemakkelijker in contact met de slijmvliezen van de luchtwegen.

Zo onderzoekt het Nationaal Aerobiologisch Surveillance Netwerk (RNSA) het gehalte aan biologische deeltjes (pollen en schimmels) in de lucht die een impact kunnen hebben op het allergische risico voor de bevolking. De gegevens worden regelmatig bijgewerkt, ingedeeld naar afdeling en soort pollen.. Het belangrijkste om te onthouden is dat in de lente de pollen van bomen (berk, haagbeuk, es, cipres, enz.) het vaakst betrokken zijn. Naarmate de zomer nadert, zijn het kruidachtige planten, waaronder grassen, die het tot oktober overnemen (ambrosia, bijvoet, Poaceae, parietaria, weegbree, riet, enz.). Voor de getroffenen kan de allergie helaas het hele jaar door aanwezig zijn.

Niet te verwarren: het allergene potentieel en de allergeen risico. Het allergene potentieel wordt bepaald door de kenmerken van het betreffende stuifmeel, zoals hierboven weergegeven. Het allergische risico wordt op zijn beurt bepaald door blootstelling aan stuifmeel, direct gekoppeld aan de hoeveelheid stuifmeel in de lucht.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 83 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Zajac AE, Adams A., S., Turner J., H. Een systematische review en meta-analyse van probiotica voor de behandeling van allergische rhinitis. International Forum of Allergy & Rhinology Volume 5, nummer 6, 524–532, 2015.

Publicatie: Shahar E, Hassoun G, Pollack S. Effect van vitamine E-suppletie op de reguliere behandeling van seizoensgebonden allergische rhinitis. Ann Allergie Astma Immunol. 2004 juni;92(6):654-8. doi: 10.1016/S1081-1206(10)61432-9. PMID: 15237767.

Publicatie: Bucca C, Rolla G, Oliva A, Farina JC. Effect van vitamine C op de bronchiale responsiviteit van histamine bij patiënten met allergische rhinitis. Anna Allergie. 1990 oktober;65(4):311-4. PMID: 2221490.

Publicatie: Immunomodulerende effecten van curcumine bij allergieViswanath P Kurup 1, Christy S BarriosAffiliations expandPMID: 18398870 DOI: 10.1002/mnfr.200700293

Publicatie: Anti-oxidatieve en ontstekingsremmende effecten van gember op de gezondheid en lichamelijke activiteit: overzicht van huidig ​​bewijsmateriaal Nafiseh Shokri Mashhadi, Reza Ghiasvand,1,2 Gholamreza Askari,1,2 Mitra Hariri,1,2 Leila Darvishi,1,2 en Mohammad Reza Mofid3Auteurinformatie Artikelaantekeningen Auteursrecht- en licentie-informatie DisclaimerChild Growth and Development Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran1Food Security Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran2Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Isfahan Universiteit voor Medische Wetenschappen, Isfahan, Iran3 Afdeling Biochemie, School voor Farmacie, Isfahan Universiteit voor Medische Wetenschappen, Isfahan, Iran Correspondentie aan: Mevr. Leila Darvishi, Onderzoekscentrum voor Voedselveiligheid, Afdeling Gemeenschapsvoeding, School voor Voeding en Voedingswetenschappen, Isfahan Universiteit voor Medische Wetenschappen, Isfahan, Iran. E-mail: moc.oohay@87_dalieL

Publicatie: Preventie van allergische rhinitis door gember en de moleculaire basis van immunosuppressie door 6-gingerol door inactivatie van T-cellen Yoshiyuki Kawamoto 1, Yuki Ueno 2, Emiko Nakahashi 3, Momoko Obayashi 3, Kento Sugihara 3, Shanlou Qiao 3, Machiko Iida 4, Mayuko Y Kumasaka 4, Ichiro Yajima 4, Yuji Goto 5, Nobutaka Ohgami 4, Masashi Kato 4, Kozue Takeda 3 Aansluitingen expandPMID: 26403321 DOI: 10.1016/j.jnutbio.2015.08.025

Publicatie: Biologische activiteiten van commerciële bijenpollen: antimicrobieel, antimutageen, antioxidant en ontstekingsremmend Ananias Pascoal 1 , Sandra Rodrigues 1 , Alfredo Teixeira 2 ,

Publicatie: Berkenpollenhoning voor berkenpollenallergie - een gerandomiseerde gecontroleerde pilotstudieK Saarinen 1, J Jantunen, T HaahtelaAffiliations expandPMID: 21196761 DOI: 10.1159/000319821

Publicatie: Beschrijvingsblad voor biologische gevaren die via voedsel kunnen worden overgedragen: “Histamine” – maart 2021. (2021).

Publicatie: Vieths S., Scheurer S. en Ballmer-Weber B. Huidig ​​begrip van kruisreactiviteit van voedselallergenen en pollen. Annalen van de New York Academy of Sciences 2002, 964:47-68.

Website: Allergische rhinitis (hooikoorts) - symptomen, oorzaken, behandelingen en preventie. (2022). VIDAL. https://www.vidal.fr/entreprises/nez-gorge-oreille/rhinite-allergique-rhume-foins.html

Website: Allergieën ⋅ Inserm, Wetenschap voor de gezondheid. (2017). Inserm. https://www.inserm.fr/dossier/allergies/#:%7E:text=When a%20allerg%C3%A8ne%20se%20lie,when%20de%20the%20r%C3%A9action%20allergisch.

Website: Nationale Landbouwbibliotheek. (2022). USDA Nationale Landbouwbibliotheek. https://www.nal.usda.gov/

Website: https://www.chuv.ch/fr/ial/ial-home/professionnels-de-la-sante/diseases-allergic/syndrome-oral-croise

Website: Home — Het nationale aerobiologische surveillancenetwerk — RNSA. (2022). https://www.pollens.fr/