Omdat het niet altijd mogelijk is om de bronnen van stress uit te sluiten, is het belangrijk om te weten dat voeding de impact ervan kan helpen beperken: bescherm het hart, vermijd gewichtstoename en verminderde immuniteit, voorkom het risico op diabetes, burn-out en depressie... door bepaalde voedingsstoffen aan te bieden, zal de inhoud van het bord namelijk een rol spelen die te vaak over het hoofd wordt gezien en toch essentieel is: het compenseren van het gebrek of verlies aan mineralen zoals ijzer of magnesium; voorkom tussendoortjes en hunkeren naar suiker; ondersteuning van de productie van hormonen en neurotransmitters voor motivatie, stemming en slaap; beperk het ontstekingsgebied, oxidatieve stress... Het verzorgen van uw dieet is daarom een van de pijlers voor een beter beheer van stress, vooral omdat onze voeding door de moderne levensstijl de impact ervan op de gezondheid vaak verergert.
Dit artikel is bijgewerkt op 22/12/2023-Magnesium tegen de vicieuze cirkel van stress
-Eiwitten, ijzer en B-vitamines voor de synthese van neurotransmitters
-Omega 3 om de werking van de hersenen en het hart te beschermen en te optimaliseren
-Vermijd overtollige snelle suikers
-Een mondiale aanpak die nodig is om stress beter te beheersen
Hyperproductie van cortisol, kenmerkend voor chronische stress, verstoort de synthese van neurotransmitters, of het nu dopamine is dat inwerkt op de motivatie of serotonine voor het beheersen van emoties. Het zijn vooral deze stoornissen die bepaalde stemmingsstoornissen verklaren die verband houden met stress, zoals prikkelbaarheid, somberheid of depressie. Wanneer de situatie aanhoudt, wanneer het lichaam het einde van zijn aanpassingsvermogen bereikt, kan de productie van al deze moleculen (dopamine, serotonine, cortisol, enz.) instorten, wat leidt tot een totaal verlies van “energie” dat kenmerkend is voor een burn-out. Door de voedingsstoffen te leveren die nodig zijn voor de synthese van neurotransmitters, zal voeding een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van het lichaam en het voorkomen van burn-out:
Hoewel voeding een aanzienlijke impact kan hebben, is het noodzakelijk om het met andere te associëren complementaire natuurlijke benaderingen in geval van stress gezien de vele gevolgen ervan voor de gezondheid. Deze benaderingen zijn het onderwerp van een toenemend aantal onderzoeken die de doeltreffendheid ervan benadrukken bij het verminderen van angst en cortisol, het reguleren van de hartslag, het verbeteren van de slaap en de immuniteit, enz.
Gemiddelde score: 5 ( 3 stemmen )
Publicatie: Tchakirian, L. (2018, 14 december). Thesis: Omega's 3 en 6: Actie op het lichaam en de hersenen. Doema's. https://dumas.ccsd.cnrs.fr/dumas-01960388/file/TCHAKIRIIAN%20Lidia.%20Th%C3%A8se%20d%27exercise%202018.pdf
Publicatie: De Lorgeril, M., & Salen, P. (2012). Nieuwe inzichten in de gezondheidseffecten van verzadigde en omega-6 en omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren in de voeding. BMC-geneeskunde, 10 (1). https://doi.org/10.1186/1741-7015-10-50
Publicatie: De Lorgeril, M., Renaud, S., Salen, P., Monjaud, I., Mamelle, N., Martin, JP, Guidollet, J., P, T., & J, D. (1994). Mediterraan alfa-linoleenzuurrijk dieet bij secundaire preventie van coronaire hartziekten. De Lancet, 343(8911), 1454-1459. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(94)92580-1
Boek : Coudron C. & Pourrias B. (2014). Gidsen voor voedingsrecepten. Gezondheid edities.
Boek : de Lorgeril, M. (2020). Het nieuwe mediterrane dieet (Poche Santé, Poche). Marabout.
Website: MEI. (2021, 28 juli). MEI. https://www.iedm.asso.fr/