Konjac is een vaste plant die behoort tot de Araceae-familie. In het gewone taalgebruik staat het bekend als “duivelstong” vanwege zijn bijzondere vorm en paarse kleur. Het verscheen in de 18e eeuw, in het zuidoosten van Japan, en groeit in bossen in een subtropisch klimaat. Het komt vooral voor in Azië (Japan, Vietnam, China, Indonesië en Zuid-Korea). Konjac is vooral gewild vanwege zijn wortelstok en zeer rijk aan vezels en staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen (bevordert gewichtsverlies, preventie van diabetes en cholesterol, preventie van kanker en vele andere). Glucomannan is de meerderheidsvezel van deze wortel. Het is een zeer stroperige oplosbare voedingsvezel, samengesteld uit glucose en mannose, die Konjac al zijn eigenschappen geeft. Dit kan in verschillende vormen in voedsel worden gebruikt: poeder of meel, pasta's, capsules als voedingssupplementen. Latijnse naam: Amorphophallus konjac. Botanische familie: Araceae. Gebruikt deel: wortelstok.

Dit artikel is bijgewerkt op 16/05/2024

Voor gewichtsverlies bevorderen

Konjac is geen wondervoedsel, maar de Glucomannan die het bevat kan interessant zijn in een context hiervan gewichtsverlies. Deze stroperige en gelerende vezel bekleedt de wanden van de maag en neemt daar vanaf de eerste stadia van de spijsvertering een groot volume in beslag. Deze actie vertraagt ​​de maaglediging, verlengt de verterings- en opnamefasen van voedingsstoffen, wat het gevoel van verzadiging vergroot. Dit vroege gevoel helpt de eetlust te verminderen en gewichtsverlies te bevorderen. Bovendien levert Glucomannan geen of zeer weinig calorieën en wordt het niet opgenomen in de darm. Dit is een voordeel als je wilt afvallen. 

Wetenschappelijke studies hebben het verband aangetoond tussen Glucomannan en gewichtsverlies in de context van een caloriearm dieet met een inname van 3 g per dag. Konjac is echter geenszins een vervanging voor een gevarieerde en evenwichtige voeding. Om af te vallen is het belangrijk om uw dieet opnieuw in evenwicht te brengen voordat u de voedselhoeveelheden vermindert, terwijl u regelmatig voldoende fysieke activiteit beoefent. 

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Integreer Konjac in een gevarieerd, uitgebalanceerd dieet, vergezeld van regelmatige fysieke activiteit die is aangepast om gewichtsverlies te veroorzaken.

  • Het volgen van een diëtist-voedingsdeskundige is zeer interessant om zonder risico af te vallen en het “jojo”-effect te vermijden.

  • Respecteer de aanbevolen dagelijkse dosis van 3 g Konjac, in 1 tot 3 doses, 15 tot 30 minuten vóór de maaltijd met een groot glas water.

  • Zorg voor voldoende hydratatie.

  • Een goede nachtrust is essentieel om het lichaam in goede omstandigheden te brengen.

  • Beperk stress omdat het een belangrijke factor is bij gewichtstoename en de moeilijkheid om gewicht te verliezen.

Voor reguleren de bloedsuikerspiegel

Glucomannan uit Konjac heeft een hypoglycemische eigenschap. Het vangt glucose op voordat het in het bloed wordt opgenomen en wordt direct via de ontlasting afgevoerd. Zo blijft de bloedsuikerspiegel stabiel (hyperglykemie na de maaltijd wordt vermeden). Bovendien leidt de fermentatie van deze vezels in de dikke darm tot de vorming van korteketenvetzuren (SCFA) die een rol spelen als voorlopers in de gluconeogenese (metabolische route die de synthese van glucose uit niet-koolhydraatverbindingen mogelijk maakt). Deze gesynthetiseerde glucose wordt door het lichaam gedetecteerd en zorgt voor een vermindering van het hongergevoel, een toename van het energieverbruik in rust en een vermindering van de productie van glucose door de lever. Deze acties maken het behoud van de bloedsuikerspiegel mogelijk en de vermindering van de postprandiale glycemische respons (na de maaltijd). Dit is de reden waarom Glucomannan een rol speelt in de preventie en bestrijding van diabetes. Zorg er echter voor dat u het niet overdrijft als u medicijnen gebruikt. Gecombineerd met antidiabetica kan Konjac-poeder hypoglykemie veroorzaken.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Zorg voor een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet om op de lange termijn een goede diabetesbalans te bevorderen.

  • Oefen passende regelmatige fysieke activiteit en zorg voor voldoende hydratatie.

  • Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen met een lage glycemische index (GI) en combineer vezels (groenten, fruit, enz.) met zetmeelrijke voedingsmiddelen om de algehele GI van de maaltijd te verlagen.

  • Zorg voor een goede verdeling van de koolhydraten over de dag.

  • Overschrijd de consumptie van 3 g Konjac per dag niet, en niet elke dag.

  • Zoek medisch advies voordat u Konjac gebruikt, vooral als u antidiabetica gebruikt.

  • Meet uw bloedsuikerspiegel regelmatig om eventuele variaties snel op te sporen.

Voor cholesterol reguleren

Konjac heeft een cholesterolverlagende eigenschap. Het stroperige effect van Glucomannan vermindert de reabsorptie van galzuren, verhoogt de synthese ervan uit cholesterol en verlaagt de concentraties van LDL-cholesterol (“slechte” cholesterol) in het bloed. Deze vezel heeft een zeer hoog waterabsorptievermogen; hij kan zelfs tot 100 keer zijn drooggewicht absorberen. Het zwelt op, en via dit mechanisme kunnen kleine voedselmoleculen zoals lipiden, cholesterol of koolhydraten op darmniveau door deze vezel worden opgenomen en zo met de ontlasting worden geëlimineerd. Glucomannan vermindert de opname van cholesterol in het jejunum en die van galzuren in het ileum (respectievelijk 2e en 3e deel van de dunne darm). 

Diëtist-voedingsdeskundige advies:

  • Volgens onderzoeken helpt Glucomannan bij een consumptie van 4 g Konjac per dag het LDL-cholesterolgehalte in het bloed met 10% te verlagen. Respecteer de aanbevolen dagelijkse dosis.

  • Zorg voor een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet, arm aan verzadigde vetzuren (SFA) en transvetzuren (dierlijke vetten, vaste plantaardige vetten, rood vlees, ultrabewerkte producten, enz.) en rijk aan mono- en meervoudig onverzadigde vetzuren (MUFA). en PUFA) (vette vis, Camelina plantaardige olie, Lijnzaad plantaardige olie, oliehoudende zaden, enz.).

  • Promoot een dieet dat rijk is aan vezels, omdat het hypocholesterolemisch is (verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed).

  • Een antioxidantdieet wordt aanbevolen (rood fruit, Kurkuma, Kaneel, Gember, acerola-poeder…).

  • Oefen passende regelmatige fysieke activiteit en zorg voor voldoende hydratatie.

  • Het is essentieel dat u wordt gecontroleerd door een zorgverlener.

Voor strijd tegen constipatie

Konjac helpt constipatie te bestrijden. Voedingsvezels zijn koolhydraten die niet verteerbaar zijn door de dunne darm. Omdat het een oplosbare vezel is, heeft Glucomannan een regulerend effect op de darmtransit door een toename van de fecale bolus en een verkorting van de transittijd in de dikke darm te veroorzaken. Konjac Glucomannan bestrijdt daarom constipatie. Bovendien smeert de door Glucomannan gevormde gel de dikke darm en vergemakkelijkt de doorgang van ontlasting.  

Door deze oplosbaarheid heeft het ook een werking tegen diarree. Oplosbare vezels spelen inderdaad een rol bij het reguleren van de darmtransit. Zo kunnen ze zowel tegen constipatie als tegen diarree vechten.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Respecteer de aanbevolen dagelijkse dosis van 3 g Konjac-poeder totdat de constipatie is verdwenen.

  • Kies voor een gevarieerd, uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan onoplosbare vezels (Pruimen, Psyllium, Chia zaden…) en magnesium (Hépar® water, algen, etc.).

  • Hydratatie is erg belangrijk om constipatie te bestrijden. Zorg ervoor dat u tussen de 1,5 en 2 liter per dag drinkt.

  • Zorg voor regelmatige fysieke activiteit die is aangepast om de darmmotiliteit te bevorderen.

  • Zorg ervoor dat je regelmatig naar het toilet gaat en niet te hard duwt. Het kan effectief zijn om uw benen op te tillen met een klein krukje.

Als prebioticum voor de darmmicrobiota

Konjac zou een interessante ondersteuning kunnen zijn bij het behouden van een gezonde darmmicrobiota. De darmmicrobiota, of darmflora, bestaat uit verschillende micro-organismen, met name bacteriën die in symbiose met het lichaam leven. Ze zijn gunstig voor de gezondheid. De microbiota evolueert gedurende het hele leven, afhankelijk van het dieet en de gewoonten (stress, gifstoffen, enz.). De daar aanwezige bacteriën voeden zich vooral met vezels, zoals Glucomannan, dat daardoor een prebiotische rol vervult. Deze bacteriën, goed gevoed, dragen bij aan een gezondere en evenwichtigere microbiota. Dit maakt het vervolgens mogelijk om het optreden van pathologieën zoals ziekten van het spijsverteringskanaal (infectie, inflammatoire colitis, dysbiose, hyperpermeabiliteit van de darmen, prikkelbaredarmsyndroom), neurologische ziekten (stress, angst, depressie, Parkinson), leverziekten, allergieën te beperken (voedsel, huid, astma) en hart- en vaatziekten. 

Volgens sommige onderzoeken heeft Konjac ook ontgiftende eigenschappen. Bovendien zou het indirect kunnen handelen. Eén van de taken van de microbiota is het ontgiften van het lichaam. Omdat Glucomannan de bacteriën van de darmflora voedt, zorgt hun goede gezondheid voor een goede werking van de microbiota, die dus al deze rollen kan vervullen. Bovendien houdt Glucomannan, omdat het een vezel is, gifstoffen, suikers en vetten vast en elimineert het deze via de ontlasting. 

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Integreer Konjac in een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet, evenals in passende regelmatige lichamelijke activiteit.

  • Respecteer de aanbevolen dagelijkse dosering, d.w.z. 3 g Konjac-poeder.

  • Promoot een dieet dat rijk is aan vezels waar darmbacteriën zich mee voeden (groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, enz.) en gebruik gefermenteerde voedingsmiddelen (zuurkool, kefir, yoghurt, kombucha, enz.). Deze voedingsmiddelen moeten geleidelijk in het dieet worden geïntegreerd om darmaandoeningen te voorkomen.

  • Beperk voedingsmiddelen die ontstekingen bevorderen (vet, suikerrijk, ultrabewerkt voedsel, enz.).

Voor verhoogt de immuniteit

Konjac kan interessant zijn voor het versterken van de immuniteit. Glucomannan is een vezel (prebioticum) die goede darmbacteriën zoals lactobacillen en bifidobacteriën voedt. Deze vormen een ecologische niche die een grote ruimte in de dikke darm in beslag neemt, waardoor wordt voorkomen dat pathogene bacteriën zich vermenigvuldigen en binnendringen. Glucomannan zorgt er daarom voor dat u een evenwichtige en gediversifieerde microbiota heeft. Ook de darmflora speelt een rol bij de immuniteit. Het bestaat inderdaad uit slijm (beschermende barrière), maar ook uit M-cellen, B-lymfocyten, T-lymfocyten, CD4 en CD8, macrofagen, Peyer-pleisters... Al deze verbindingen bevorderen de bescherming tegen pathogene bacteriën (slechte bacteriën). Bovendien verspreidt de stroperige gel van Glucomannan zich over de wanden van het spijsverteringskanaal en biedt bescherming tegen invloeden van buitenaf. Deze vezels kunnen zich ook binden aan ziekteverwekkers en deze zo via de ontlasting elimineren. 

Studies hebben aangetoond dat Glucomannan in staat is GALT (lymfoïde weefsel van de spijsverteringsbuis) te stimuleren. Het is de belangrijkste ondersteuning voor het immuunsysteem van het spijsverteringskanaal, dat vervolgens de eerste barrière vormt in de strijd tegen micro-organismen die tijdens de maaltijd worden ingenomen. GALT bevat met name Peyer-pleisters die de productie van IgA (immunoglobuline A) mogelijk maken, dat een immuunfunctie heeft. 

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Integreer Konjac in een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet, evenals in passende regelmatige lichamelijke activiteit.

  • Respecteer de aanbevolen dagelijkse dosering, d.w.z. 3 g Konjac-poeder.

  • Promoot een dieet dat bijdraagt ​​aan het behoud van de darmflora (fruit, groenten, volle granen, peulvruchten, zuurkool, yoghurt, kefir, kombucha, enz.).

  • Gebruik antioxiderende en ontstekingsremmende voedingsmiddelen (rood fruit, kurkuma, kaneel, gember, acerolapoeder, enz.).

Voor orale gezondheid

Konjac kan gebitsproblemen zoals gaatjes voorkomen. Glucomannan (gehydrolyseerd) bevordert namelijk de groei van micro-organismen in de mondholte en specifiek die van melkzuurbacteriën. De toename ervan veroorzaakt een verlaging van de pH, een verzuring van de mond en bijgevolg een vermindering van het aantal aanwezige bacteriën, vooral die welke cariogeen zijn. 

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Respecteer de aanbevolen dagelijkse dosering, d.w.z. 3 g Konjac-poeder.

  • Integreer Konjac in een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet, evenals passende regelmatige fysieke activiteit en goede hydratatie.

  • Bij gaatjes is het essentieel om een ​​afspraak te maken met een tandarts en een behandeling te zoeken.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Konjac kan ook ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Glucomannan voorkomt dat bacteriën zich aan het darmslijmvlies binden en daardoor ontstekingen veroorzaken die op de lange termijn verantwoordelijk kunnen zijn voor pathologieën zoals IBD (Chronische Inflammatoire Darmziekten). Glucomannan speelt inderdaad een prebiotische, immuun- en weefselregeneratierol. Er is dus een vermindering van de bacteriële proliferatie, vooral van de E.Coli-bacterie, waarvan wordt vermoed dat deze een van de oorzaken is van het optreden van IBD. Deze vezel zou daarom het ontstaan ​​van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (UC) kunnen verlichten of voorkomen.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Respecteer de aanbevolen dagelijkse dosering, d.w.z. 3 g Konjac-poeder.

  • Integreer Konjac in een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet, evenals passende regelmatige fysieke activiteit en goede hydratatie.

  • Beperk in de context van bepaalde pathologieën zoals IBD de consumptie van vezels, die irriterend kunnen zijn en ontstekingen kunnen verergeren tijdens periodes van opflakkeringen.

  • Promoot een ontstekingsremmend dieet (kaneel, kurkuma, omega-3 metPerilla plantaardige olie of lijnzaadolie).

  • Als de symptomen aanhouden, maak dan een afspraak met een arts.

Voor hoge bloeddruk beperken?

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat Glucomannan uit Konjac een minimaal voordeel kan hebben in de context van hoge bloeddruk. Deze gegevens zijn echter zeer controversieel en alle onderzoeken zijn het erover eens dat er meer onderzoek nodig is voordat deze eigenschap kan worden bevestigd. 

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Respecteer de aanbevolen dagelijkse dosering, d.w.z. 3 g Konjac-poeder.

  • Integreer Konjac in een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet.

  • Oefen passende regelmatige fysieke activiteit en zorg voor een goede hydratatie.

  • Beperk de consumptie van toegevoegd zout en verborgen zouten (vleeswaren, brood, conserven, bepaalde mousserende dranken, enz.).

  • Beperk stimulerende middelen zoals koffie, alcohol, energiedrankjes en beperk ook tabak.

  • Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die magnesium, kalium en calcium bevatten, omdat bekend is dat deze mineralen de bloeddruk helpen verlagen.

  • Konjac is op geen enkele wijze een vervanging voor de behandeling en medische controle als u aan hoge bloeddruk lijdt.

Voor het risico op colorectale kanker beperken

Zoals alle vezels Glucomannan zou een werking hebben bij het voorkomen van het optreden van darmkanker dankzij de werking op de microbiota (gezonde bacteriën) en tegen constipatie. Sterker nog, de ontlasting blijft korter in contact met de wand van de dikke darm, waardoor ongewenste effecten zoals kanker worden beperkt. 

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Respecteer de aanbevolen dagelijkse dosering, d.w.z. 3 g Konjac-poeder.

  • Integreer Konjac in een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet.

  • Promoot een dieet dat rijk is aan vezels (groenten, fruit, peulvruchten, volle granen, enz.) omdat wetenschappelijk wordt erkend dat deze darmkanker helpen voorkomen.

  • Oefen passende regelmatige fysieke activiteit en zorg voor een goede hydratatie.

  • Beperk oxidatieve stress die de ontwikkeling van kanker kan helpen door antioxidantvoedsel in het dieet te integreren: kleurrijke groenten en fruit, kurkuma, gember, kaneel, acerolapoeder, enz.

Gebruik en voorzorgsmaatregelen bij gebruik

De verschillende toepassingen van Konjac

Konjacpoeder (meel): 

  • Als onderdeel van gewichtsverlies: 3 g per dag, verdeeld in 1 dosis, 3 maal per dag, 15 tot 30 minuten vóór de maaltijd. Zorg ervoor dat je het consumeert met een groot glas water. 

  • Voor cholesterol: 4 g per dag, verdeeld over 1 g inname, 15 tot 30 minuten vóór de maaltijd, met een groot glas water. 

Konjac-pasta's: 2 tot 3 keer per week, met maximaal 1 portie per dag. 

Capsules: 1 tot 2 per dag, 15 tot 30 minuten vóór de maaltijd. Raadpleeg het advies van de fabrikant. 

Gebruikstips

Konjac is onderworpen aan sommige voorzorgsmaatregelen voor gebruik die u moet weten om het veilig te consumeren:

  • Het wordt aanbevolen om uw vezelinname en dus Glucomannan geleidelijk te verhogen om ongemakken zoals darmstoornissen (opgeblazen gevoel, diarree, buikpijn, misselijkheid, enz.) te voorkomen. 

  • Het is raadzaam om Konjac altijd met veel water in te nemen om het risico op verstikking te beperken, vooral bij mensen die mogelijk slikstoornissen hebben (kinderen, ouderen, mensen met neurologische aandoeningen). 

  • Consumptie van Konjac is gecontra-indiceerd bij darmobstructie en zweren vanwege de rijkdom aan vezels die irriterend kunnen zijn. 

  • Vanwege het kleine aantal onderzoeken naar Konjac en zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, wordt hen aangeraden medisch advies in te winnen. Het wordt niet aanbevolen om Konjac te consumeren voor kinderen vóór de leeftijd van 12 jaar. 

  • Als u medicijnen gebruikt, zorg er dan voor dat u de inname van medicijnen en Konjac met minimaal 3 uur uitstelt. Zoek medisch advies. 

  • Konjac of Glucomannan zijn geen vervanging voor een gevarieerde en evenwichtige voeding. Aarzel niet om advies in te winnen bij specialisten in geval van twijfel of langdurig gebruik. 

Voedingswaarden van Konjac-poeder

Voedingselementen per 100g voor 3 gr % van de ADH* per 100 g % van ADH* voor 2 g
Energie (Kcal) 189 6 9 0
Energie (Kj) 758 23 9 0
Lipiden (g) 0.2 0 0 0
Verzadigde vetzuren (g) 0 0 0 0
Koolhydraten (g) 0.2 0 0 0
Inclusief suikers (g) 0 0 0 0
Voedingsvezels (g) 91.2 2.7
Eiwit (g) 1 0 2 0
Zout (g) 0.03 0 1 0

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Meer informatie over de plant: Konjac

Konjac, van de Latijnse naam Amorphophallus konjac, is een vaste plant uit de Araceae-familie. Hij komt voor in subtropische streken zoals Azië, aan de rand van het bos of in de struiken. In het gewone taalgebruik wordt het “duivelstong” genoemd vanwege zijn vorm en kleur. Deze plant heeft een enkel blad, dat één keer per jaar groeit, tot 1 m lang kan worden en uit 3 lobben bestaat. Deze plant heeft een unieke bloem waarvan wordt gezegd dat deze een vieze en stinkende geur heeft. Het kan groen tot paarsbruin van kleur zijn. Konjac is bij mensen vooral gewild vanwege zijn zeer grote wortelstok met een bloemige textuur. Hij kan tot 4 kg wegen en heeft een diameter van 30 cm.

Konjac wordt voornamelijk gebruikt in Aziatische voedingsmiddelen en geconsumeerd in de vorm van meel (konnyaku). De deugden ervan worden ook benut in cosmetica (konjac-spons), als voedingsadditief (E425ii voor Glucomannan en E425i voor Konjac-gom) en zelfs als papierlijm.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 5 ( 70 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: David E. Walsh, Vazgen Yaghoubian en Ali Behforooz (1983). Effect van glucomannan op zwaarlijvige patiënten: een klinische studie. Internationaal tijdschrift voor obesitas. https://msplpo.lipozene.com/Effect_of_Glucomannan_on_Obese_Patients.pdf

Publicatie: Zhang, Y., Xie, B., en Gan, X. (2005). Vooruitgang in de toepassingen van konjac-glucomannan en zijn derivaten. Koolhydraatpolymeren, 60(1), 27–31. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2004.11.003

Publicatie: Davé, V., & McCarthy, SP (1997). Herziening van Konjac Glucomannan. Journal of Environmental Polymer Degradatie, 5(4), 237–241. https://doi.org/10.1007/bf02763667

Publicatie: Mortensen, A., Aguilar, F., Crebelli, R., Di Domenico, A., Frutos, MJ, Galtier, P., Gott, DM, Gundert-Remy, U., Lambré, C., Leblanc, J. , Lindtner, O., Moldeus, P., Mosesso, P., Oskarsson, A., Parent-Massin, D., Stankovic, I., Waalkens-Berendsen, I., Woutersen, RA, Wright, M., . . . Dusemund, B. (2017). Herevaluatie van konjacgom (E 425 i) en konjacglucomannan (E 425 ii) als levensmiddelenadditieven. EFSA-tijdschrift, 15(6). https://doi.org/10.2903/j.efsa.2017.4864

Publicatie: Ho, HN, Jovanovski, E., Zurbau, A., Mejia, SB, Sievenpiper, JL, Au-Yeung, F., Jenkins, AL, Duvnjak, L., Raz, I., & Vuksan, V. (2017 ). Een systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken naar het effect van konjac glucomannan, een stroperige oplosbare vezel, op LDL-cholesterol en de nieuwe lipiden richten zich op niet-HDL-cholesterol en apolipoproteïne B. Het American Journal of Clinical Nutrition, 105(5), 1239–1247. https://doi.org/10.3945/ajcn.116.142158

Publicatie: Yang, D., Yuan, Y., Wang, L., Wang, X., Mu, R., Pang, J., Sarker, SD, & Zheng, B. (2017). Een overzicht van Konjac Glucomannan-gels: microstructuur en toepassing. International Journal of Molecular Sciences, 18(11), 2250. https://doi.org/10.3390/ijms18112250

Publicatie: Nagasawa, T., Kimura, T., Yoshida, A., Tsunekawa, K., Araki, O., Ushiki, K., Ishigaki, H., Shoho, Y., Suda, I., Hiramoto, S., & Murakami, M. (2021). Konjac Glucomannan verzwakte het triglyceridenmetabolisme tijdens de rijstpaptolerantietest. Voedingsstoffen, 13(7), 2191. https://doi.org/10.3390/nu13072191

Publicatie: Sood, N., Baker, WL, & Coleman, CI (2008). Effect van glucomannan op plasmalipiden- en glucoseconcentraties, lichaamsgewicht en bloeddruk: systematische review en meta-analyse. Het American Journal of Clinical Nutrition, 88(4), 1167–1175. https://doi.org/10.1093/ajcn/88.4.1167

Publicatie: Da Silva, DMGV, Ogawa, CYL, Sato, F., Neto, AHC, Larsen, F., en Matumoto-Pintro, PT (2020). Chemische en fysische karakterisering van op Konjac-glucomannan gebaseerde poeders door FTIR en 13C MAS NMR. Poedertechnologie, 361, 610–616. https://doi.org/10.1016/j.powtec.2019.11.071

Publicatie: Sirotkin, AV (2021). Kunnen konjac (Amorphophallus konjac K. Koch) en het glucomannan nuttig zijn voor de behandeling van obesitas? Obesitasgeneeskunde, 24, 100343. https://doi.org/10.1016/j.obmed.2021.100343

Publicatie: Yongsheng, N., Wanmei, L., Mu, R., Wu, C., Lin, Z., Chen, S., & Pang, J. (2019). Gemakkelijke fabricage van nieuwe konjac-glucomannanfilms met antibacteriële eigenschappen via microfluïdische spinstrategie. Koolhydraatpolymeren, 208, 469–476. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2018.12.102

Publicatie: Li, Z., Zheng, S., Zon, H., Xi, R., Zon, Y., Luo, D., Xu, W., Jin, W., & Shah, BR (2022). Structurele karakterisering en antibacteriële eigenschappen van konjac-glucomannan/oplosbare groene theepoeder-mengselfilms voor voedselverpakkingen. Journal of Food Science and Technology, 59(2), 562-571. https://doi.org/10.1007/s13197-021-05041-4

Publicatie: Tester, RF, en Al-Ghazzewi, FH (2016). Gunstige gezondheidskenmerken van inheemse en gehydrolyseerde konjac (Amorphophallus konjac) glucomannan. Tijdschrift voor de Wetenschap van Voedsel en Landbouw, 96(10), 3283–3291. https://doi.org/10.1002/jsfa.7571

Publicatie: Fang, Y., Ma, J., Lei, P., Wang, L., Qu, J., Zhao, J., Liu, F., Yan, X., Wu, W., Jin, L., Ji, H., en zon, D. (2023). Konjac Glucomannan: een opkomend speciaal medisch voedsel ter ondersteuning van de behandeling van diabetes mellitus type 2. Voedingsmiddelen, 12(2), 363. https://doi.org/10.3390/foods12020363

Publicatie: Khan, KS, Jovanovski, E., Ho, HVT, Marques, A., Zurbau, A., Mejia, SB, Sievenpiper, JL, & Vuksan, V. (2018). Het effect van stroperige oplosbare vezels op de bloeddruk: een systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. Voedingsmetabolisme en hart- en vaatziekten, 28(1), 3–13. https://doi.org/10.1016/j.numecd.2017.09.007

Publicatie: Landman, C., en Quévrain, E. (2016). De darmmicrobiota: beschrijving, rol en fysiopathologische implicatie. Journal of Internal Medicine, 37(6), 418-423. https://doi.org/10.1016/j.revmed.2015.12.012

Publicatie: Maynard, CL, Elson, CO, Hatton, RD, en Weaver, CT (2012). Wederzijdse interacties van de darmmicrobiota en het immuunsysteem. Natuur, 489(7415), 231–241. https://doi.org/10.1038/nature11551

Website: Alles wat je moet weten over konjac: oorsprong, voedings- en geneeskrachtige eigenschappen, eetlustremmer. (nd). http://www.lemondedukonjac.fr/konjac-definition/

Website: Ray, M. (2022, 12 juli). Alles wat je moet weten over konjac. LaNutrition.fr. https://www.lanutrition.fr/tout-savoir-sur-le-konjac

Website: NACRe Network - Nutrition Network Physical Activity Cancer Research - Voedingsvezels en kanker. (nd). inra.com. https://www6.inrae.fr/nacre/Prevention-primaire/Facteurs-nutritionnels/Fibres-alimentaires-et-cancer

Verwante artikelen