Plantaardige oliën zijn vettige stoffen en zijn hoofdzakelijk samengesteld uit verzadigde of onverzadigde vetzuren met omega 3, omega 6 of omega 9. Deze samenstelling geeft ze zeer nuttige eigenschappen in cosmetica, aromatherapie en voeding. Om te begrijpen hoe een olie werkt en vooral of deze goed voor ons is of niet, moet je al weten waaruit deze is gemaakt. La Compagnie des Sens heeft u een korte samenvatting gegeven van de hoofdbestanddelen van een plantaardige olie.

Inleiding tot de biochemische samenstelling van plantaardige oliën

Wij komen in aanmerking plantaardige olie, een olie verkregen door koude persing of extractie, maar ook een olieachtig maceraat dat ontstaat door de maceratie van een plant in een plantaardige olie. Een Zijn dik lichaam, plantaardige olie niet niet mengbaar met water noch in alcohol, dat wil zeggen dat het er niet in oplost. Afhankelijk van de temperatuur waarbij de olie vloeibaar is, kunnen we spreken vanolie of boter : bijvoorbeeld deArgan produceert bij kamertemperatuur een vloeibare olie, terwijl de Shea wordt gevonden in de vorm van boter bij dezelfde temperatuur.

Vetzuursamenstelling van plantaardige oliën

Vetzuren zijn moleculen die een energiebron voor de mens vertegenwoordigen. Vetzuren worden meestal geleverd door voedsel en kunnen ook door ons lichaam worden gesynthetiseerd. Sommige kunnen echter niet worden gesynthetiseerd en moeten via de voeding worden geleverd; deze vetzuren worden genoemd essentieel. Samen vormen vetzuren lipiden.

Een vetzuur bestaat uit een keten van koolstof- en waterstofatomen, met aan één uiteinde een COOH-carbonzuurfunctie. Afhankelijk van het type vetzuur vormt dit een min of meer lange keten. Afhankelijk van het aantal waterstofatomen dat op deze koolstofatomen wordt aangetroffen, onderscheiden we verschillende configuraties van vetzuren: de onverzadigde en de verzadigde. 

Tegenover: COOH-carbonzuurfunctie

Onverzadigde vetzuren

Onverzadigde vetzuren zijn samengesteld uit een of meer dubbele koolstof-koolstofbindingen (C=C), waardoor ze in twee categorieën kunnen worden ingedeeld:

Verzadigde vetzuren

In tegenstelling tot onverzadigde vetzuren hebben verzadigde vetzuren slechts enkele koolstofbindingen, dat wil zeggen dat alle koolstofatomen verbonden zijn met waterstofatomen. Verzadigde vetzuren zijn over het algemeen aanwezig in vaste vorm bij kamertemperatuur kan een olie die voornamelijk uit verzadigde vetzuren bestaat daarom een ​​vast uiterlijk hebben, zoals kokos- of sheaboter. Bij juiste dosering, in een gezond en uitgebalanceerd dieet, verzadigde vetzuren kan zijn erg goede bronnen van energie en vitamines.

Hier zijn enkele voorbeelden van plantaardige oliën geclassificeerd op basis van hun vetzuursamenstelling:

Andere componenten van plantaardige oliën, onverzeepbare stoffen

Hoewel plantaardige oliën grotendeels uit vetzuren bestaan, is het belangrijk op te merken dat er ook andere verbindingen bestaan, zoals onverzeepbaar. Het is een soort residu dat onoplosbaar is in water, het niet-glycerische deel genoemd, en dat wordt verkregen door verzeping van olie. Verzeping is het proces waarbij een olie in zeep wordt omgezet door frisdrank toe te voegen. De aard van deze onverzeepbare stoffen varieert afhankelijk van de gebruikte plantaardige olie. De belangrijkste categorieën onverzeepbare stoffen zijn carotenoïden (vitamine A-voorlopers), tocoferolen (krachtige anti-oxidanten) en sterolen (uitstekend voor de elasticiteit van de huid). Zelfs als ze in zeer kleine hoeveelheden in plantaardige olie zitten, vaak minder dan 1%, blijven hun werkingen toch zeer effectief.

Onder deze onverzeepbare stoffen valt de categorie van vitamines is erg interessant, we zullen bijvoorbeeld vinden:

  • Daar vitamine A dit is een krachtige antioxidant, die de huid beschermt en het lichaam beschermt tegen infecties. Wanneer het wordt ingenomen, kan het ook de botgroei bevorderen en een goed gezichtsvermogen bevorderen.. Voorlopers zijn te vinden in de olie van Wortel, maar ook binnen de olie van Jojoba.
  • Daar vitamine B draagt ​​in zijn algemeenheid bij aan de productie van energie door het lichaam. Elke subcategorie van vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9 en B12) heeft iets specifiekere eigenschappen. Vitamine B zit bijvoorbeeld in de olie van Tarwekiemen en deolie van Sesam.
  • Daar vitamine C is ook een krachtige antioxidant die bijdraagt ​​aan een goede botgezondheid. Het helpt ook de genezing te versnellen. Vitamine C komt voor in de olie van Rozenbottel en D'Advocaat.
  • Daar vitamine D is vrij goed bekend, omdat dit wordt uitgescheiden tijdens blootstelling aan de zon. Het is nuttig voor de goede werking van het immuunsysteem en de goede gezondheid van botten en tanden. Wij vinden het erin de olie vanAmandel en van Bernagie.
  • Daar vitamine E is een van de meest antioxiderende vitamines. Ontstekingsremmend, het draagt ​​ook bij aan de goede werking van het cardiovasculaire systeem. Het wordt gevonden in de olie van Hazelnoot en andere noten, maar ook in de olie van Hennep.
  • Daar vitamine K is nuttig voor het stollen van bloed en het verharden van zachte weefsels. Wij vinden het erin de olie van Saffloer maar ook in dat van Broccoli.

Al deze vitamines kunnen aanwezig zijn in plantaardige oliën en zorgen ervoor dat ze inwerken op het hart van uw lichaam, of ze nu op de huid worden gebruikt of worden ingenomen, afhankelijk van het gewenste effect.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.2 ( 96 stemmen )

Bibliografie

Boek : de la Charie, T. (2019). Jezelf behandelen met essentiële oliën. Waarom en hoe werkt het? Editions du Rocher.

Boek : Pobeda, M. (2011). De voordelen van plantaardige oliën, leer ze kennen en gebruik ze, voor gezondheid en schoonheid. Edities Hachettes Livres (Marabout).

Website: De gezondheidseffecten van onverzadigde vetzuren - samenvatting, door Joanne Lunn en Hannah E. Theobald, voedingsdeskundigen, voor de British Nutrition Foundation. (2006) http://www.eufic.org/article/fr/rid/health-effects-unfilled-fatty-acids-Summary/

Website: Onverzeepbare stoffen, of hoe we onze huid kunnen redden van de tand des tijds, door Missrimel, gepubliceerd op 31 maart 2011. http://www.soapacadabra.fr/archives/2011/03/31/20768119.html

Website: Wat is het verschil tussen omega 3 en omega 6? Bijgewerkt op 20/08/2015. http://www.allodocteurs.fr/alimentation/nutriments/omega-3-6/quelle-est-la-difference-entre-omega-3-et-omega-6_16504.html

Website: Hart- en vaatziekten: verzadigde vetten niet zo riskant? Florian Gouthière voor allodocteurs.fr. Bijgewerkt op 31/05/2014. http://www.allodocteurs.fr/actualite-sante-entreprises-cardiovasculaire-des-graisses-saturees-pas-si-riskes-_12898.html