Begrijp uw cosmetische producten, voor beredeneerd en redelijk gebruik. Om plantaardige oliën in uw cosmetische routine te kiezen en te gebruiken, is het belangrijk om verschillende concepten in gedachten te houden. Omdat we altijd beter kiezen als we weten op welke criteria we ons baseren, biedt Compagnie des Sens je een kort overzicht van de vragen die je jezelf moet stellen voordat je een plantaardige olie in cosmetica kiest!

De comedogeniciteit van plantaardige oliën

Er wordt gezegd dat er een olie is comedogeen als het de vorming van comedonen veroorzaakt. Comedonen zijn het allemaal kleine onvolkomenheden die we op de huid kunnen hebben, zoals puistjes, microcysten of zelfs mee-eters. Ze verschijnen wanneer de huid produceert overtollig talg wat uiteindelijk de poriën blokkeert. De gecombineerde tot vette huid, en vooral de jonge huid, is over het algemeen het meest vatbaar voor mee-eters die we op het niveau van de huid zullen tegenkomen. talgklieren.

Een comedogene olie is dus een olie die de vorming van deze onvolkomenheden en daarmee de vorming ervan zal bevorderen poriën blokkeren langetermijn. Deze oliën kunnen echter heel goed af en toe en vooral op de huid worden gebruikt droge huiden, om een ​​specifiek probleem zoals rimpels, striae op te lossen of gewoon om de huid te rehydrateren.

Elke olie heeft een comedogeniciteitsindex die afhangt van 3 criteria: de frisheid, de gevoeligheid voor oxidatie en de snelheid van penetratie in de huid. De comedogeniciteitsindex van een olie varieert van 0 tot 5, waarbij index 0 niet-comedogeen is en index 5 zeer comedogeen. Als deze indices aangeven hoe waarschijnlijk het is dat een olie comedogeen is, dan is dat ook zo ook belangrijk om rekening te houden met uw huidtype en daarmee mogelijke onverwachte reacties. Een vette tot gemengde huid wordt daarom geadviseerd om oliën met een lage index tussen 0 en 2 te gebruiken, terwijl een normale tot droge huid gemakkelijker oliën met een index tussen 0 en 5 kan gebruiken.

Meer details : kies uw plantaardige olie op basis van uw huidtype.

Om uw plantaardige oliën zorgvuldig te kiezen, vindt u hier een kleine, niet-uitputtende lijst van oliën op basis van hun comedogeniciteitsindex.

Oxidatie van plantaardige oliën

Plantaardige oliën worden vaak gedefinieerd door hun oxidatieve potentieel afbraak van vetzuren waaruit de olie bestaat en die daarom weggaat de kwaliteit van de olie veranderen. Deze oxidatie kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals zuurstof in de lucht, licht, interacties met de container of zelfs hitte. De oxidatie van een olie kan dus de comedogeniciteitsindex verhogen en trein allergische reacties en het uiterlijk vanonvolkomenheden naast een ranzige geur tijdens gebruik.

Meer details over: oxidatie van plantaardige oliën.

Droge of vette plantaardige olie?

Bij het aanbrengen van plantaardige olie op de huid is het mogelijk een vettig gevoel te ervaren, hoewel de olie ook niet meer in de huid dringt. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door de samenstelling van vetzuren olie die het brengt een min of meer sterke affiniteit met de huid. Hoe sterker de affiniteit van de olie met de huid, hoe sneller deze doordringt en hoe minder vettig u zult aanvoelen. Dit zijn deze indringende plantaardige oliën die worden genoemd droge oliën. Droge oliën zullen voornamelijk bestaan ​​uit omega 3 en omega 6, die gemakkelijker in de huid doordringen vette oliën zal meer uit omega 9 bestaan. De keuze voor plantaardige olie zal daarom afhangen van uw behoeften. Als u een matte huid wilt behouden, zonder vettig aan te voelen, heeft u een droge olie nodig. Als het doel is om uw huid satijnzacht te maken, is een vette olie perfect geschikt.

Hier zijn enkele voorbeelden van plantaardige oliën die droog of olieachtig aanvoelen:

Virgin of geraffineerde olie?

Eerste koudgeperste olijfolie van eerste persing verwijst naar de methode voor het verkrijgen van de olie, die verschilt van die van geraffineerde oliën.

A maagdelijke olie wordt verkregen door koud gedrukt, wat een eenvoudige, snelle en voorouderlijke extractiemethode is. Het is een mechanische extractiemethode, waarbij oliehoudende vruchten en zaden worden geperst om de olie direct te extraheren. Dit mechanisme vindt plaats bij kamertemperatuur om de vetzuren niet te denatureren. Een virgin olie uit de eerste koude persing komt dus overeen met het eerste sap van het zaad of de vrucht, zonder chemische behandeling of raffinage. Dit is een zachte extractiemethode waarbij de olie in zijn geheel behouden blijft, voor een product dat rijk is aan vitamines, antioxidanten en andere onverzeepbare stoffen.

In tegenstelling tot, een geraffineerde olie wordt verkregen door a extractie methode, met behulp van een oplosmiddel, vaak alcohol. Zodra deze olie is verkregen, ondergaat deze verschillende behandelingen:

  • Ontgommen wat overeenkomt met de eliminatie van fosfolipiden in de olie, complexen die een of meer vetzuren groeperen met andere moleculen;
  • Neutralisatie, om de olie zijn vrije zuurgraad te laten verliezen;
  • Verkleuring en ontgeuring.

Al deze stappen vereisen vaak de tussenkomst van chemische moleculen. Dit brengt de vernietiging van bepaalde essentiële vetzuren met zich mee als de raffinagetemperatuur hoog is, evenals het verlies van de natuurlijke samenstelling van de olie. Op dezelfde manier kunnen er nieuwe componenten worden aangemaakt, die niet noodzakelijkerwijs gunstig zijn voor de huid of voor de voeding. Geraffineerde plantaardige oliën hebben nog steeds het voordeel dat ze beter bewaard blijven dan virgin plantaardige olie.

Wees voorzichtig als je een olie kiest, als de manier om deze te verkrijgen niet gespecificeerd is, is deze zeker verfijnd!
De plantaardige oliën van Compagnie des Sens zijn voor het overgrote deel virgin oliën die het resultaat zijn van een eerste koude persing van fruit, zaden en pitten.

Wat is de verzepingsindex?

De verzepingsindex (IS) is een waarde gebruikt tijdens het verzepingsproces van een vettige substantie. Er zijn twee verzepingsindices, die voor potas (KOH) en die voor soda (NaOH). In de scheikunde komt de verzepingsindex overeen met de massa potas of soda in mg die nodig is om de vrije vetzuren te neutraliseren en de veresterde vetzuren in 1 g vet te verzepen.

Met andere woorden: de verzepingsindex van een olie komt overeen met de hoeveelheid in milligram potas of frisdrank nodig om 1 gram van deze olie te verzepen. Elke plantaardige olie heeft zijn eigen verzepingsindex. Afhankelijk van de gebruikte olie zal de hoeveelheid potas of soda verschillen. Deze index maakt het dus mogelijk de oliën te karakteriseren.

Verzeping is daarom a chemische reactie tussen een vettige substantie (plantaardige olie of boter) en een basis zoals potas (KOH) of soda (NaOH). Er zijn twee soorten verzeping, warme en koude verzeping. Koude verzeping heeft vaak de voorkeur, omdat hierdoor alle voordelen van de oliën behouden blijven en daardoor een zeep van betere kwaliteit ontstaat.

Deze methode wordt veel gebruikt in de cosmetica en in het bijzonder voor zeep maken. De verzepingsindex is inderdaad een belangrijk gegeven om te weten welke hoeveelheid sterke base nodig is om een ​​plantaardige olie of boter te verzepen. Over het algemeen zullen zepen gemaakt van frisdrank hard zijn, terwijl zepen gemaakt met potas zachter of zelfs vloeibaar zullen zijn.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.6 ( 383 stemmen )

Bibliografie

Boek : de la Charie, T. (2019). Jezelf behandelen met essentiële oliën. Waarom en hoe werkt het? Editions du Rocher.