De Baobab komt oorspronkelijk uit Afrika en is een grote boom uit de Bombaceae-familie. Door zijn brede stam is het een nogal bijzondere boom. In dorre gebieden, waar de boom bloeit, worden alle delen van de boom geconsumeerd en gebruikt: van zaden tot wortels. De vruchten hebben een bloemige textuur en een pittige smaak. Deze smaak duidt op de aanwezigheid van een zuur dat we bijzonder waarderen: ascorbinezuur of vitamine C. Vitamine C verleent Baobab talrijke eigenschappen en therapeutische indicaties: antioxidant, vasculair, bot-, tandbeschermer, enz. We merken ook de aanwezigheid van vezels op in Baobab-poeder. Vezels vangen cholesterol uit voedsel op, waardoor het cholesterolgehalte daalt. Baobabpoeder wordt traditioneel gebruikt voor meerdere aandoeningen, waarvan sommige unaniem worden goedgekeurd, zoals het verkwikkende en antidiarree-effect. Latijnse naam: Adansonia digitata L. Botanische familie: Bombaceae. Gebruikt deel: Fruit.

Aanbevolen verbruik

Baobabpoeder is een concentraat van energie en voedingsstoffen. Het is het beste om de doses geleidelijk te verhogen om geen vervelende bijwerkingen te krijgen. Voor behandeling of voor plezier, 2 à 6 g baobabpoeder, d.w.z. 1 tot 3 theelepel(s) per dag.

In welke vorm?

Om optimaal van de voordelen te profiteren, kunt u het gebruiken:

  • In poeder
Op welk tijdstip van de dag?

Wij raden u aan het tijdens de volgende maaltijd(en) te gebruiken om de voordelen ervan optimaal te benutten:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • In geval dat
  • Diner
Welke gebruiksmethoden?

U kunt ze opnemen in de volgende preparaten om de inname te vergemakkelijken:

  • Smoothies, sappen
  • Yoghurt, zuivel
  • Drink water
  • Compote

Gezondheidsvoedingsvoordelen

4 g Baobab-poeder bevat een aanzienlijk deel van de voedingsreferenties voor de bevolking (RNP) van de Vitamine C. Ze bevatten ook, in mindere mate, vezels.

Als zodanig, baobabpoeder kan een aanvulling zijn op uw gezonde en gevarieerde voeding.

Metabolisme

Baobabpoeder vecht tegen oxidatieve stress, een factor die het risico op complicaties van verschillende pathologieën verhoogt. Vooral omdat deze strijd gepaard gaat met vezels en fytosterolen: hypocholesterolemics. Baobabpoeder is daarom bijzonder geïndiceerd bij cholesterolstoornissen.

Spijsverteringsstelsel

Vanwege de overvloed aan oplosbare en onoplosbare vezels wordt Baobab-poeder gebruikt om transitstoornissen te behandelen. In kleine hoeveelheden helpt het diarree te bestrijden (zie onze gids). dieet en diarree). In grote hoeveelheden is het een uitstekend laxeermiddel, het voorkomt en bestrijdt constipatie (zie onze gids dieet en obstipatie). Bovendien stimuleren de vezels in Baobab-poeder de proliferatie van de darmmicrobiota. Het is dan ook een voedingsmiddel bij uitstek om de darmen weer op de rails te krijgen.

Bloedsomloop

Baobabpoeder wordt traditioneel gebruikt bij stoornissen in de bloedsomloop. Mogelijk dankzij vitamine C, dat bijdraagt ​​aan de vasculaire gezondheid door zijn invloed op de collageenproductie.

Zenuwstelsel, welzijn

Vertrouw bij vermoeidheid op Baobab-poeder. Het compenseert tekorten aan vitamine C. Vitamine C vermindert vermoeidheid en verbetert de ijzeropname. IJzergebrek veroorzaakt intense vermoeidheid. Bovendien neemt vitamine C deel aan de synthese van catecholamines. In deze groep vinden we adrenaline: een stimulerende stof; of dopamine, het plezierhormoon genoemd. Daarnaast levert Baobab poeder essentiële brandstof voor het lichaam en vooral de hersenen: koolhydraten.

Lichaams-, gezichts- en haarverzorging

Met de leeftijd neemt de collageenproductie af. Collageen is het eiwit dat verantwoordelijk is voor de stevigheid van de huid. Baobabpoeder vermindert de tijdssporen door bij te dragen aan de behoefte aan vitamine C. Vitamine C draagt ​​bij aan de synthese van collageen.

Immuunsysteem

Baobabpoeder draagt ​​bij aan de werking van het immuunsysteem, door het leveren van vitamine C. Een zogenaamde immunomodulerende vitamine.  Baobabpoeder versterkt de immuunvoordelen van een gevarieerde en evenwichtige voeding.

Botsysteem

Baobabpoeder stimuleert de aanmaak van collageen dankzij de bijdrage van vitamine C. Collageen is een belangrijk eiwit van het skelet: het organische deel van het bot wordt voor 90% vertegenwoordigd door collageenvezels. Botsterkte komt grotendeels van collageen. Door bij te dragen aan de synthese van collageen voorkomt Baobab-poeder het risico op fracturen en stimuleert het de gezondheid van de botten.

Oraal systeem

Scheurbuik veroorzaakt ernstige orale schade. Deze pathologie wordt veroorzaakt door de afwezigheid van vitamine C, Baobab-poeder vecht tegen vitamine C-tekort.

Spieren en gewrichten

Collageen is een belangrijk bestanddeel van gewrichten. Het draagt ​​bij aan hun hydratatie, flexibiliteit en weerstand. Baobab bevat veel vitamine C. Zo draagt ​​het bij aan de synthese van collageen en verzorgt het de gewrichten.

Nutritionele eigenschappen

Belangrijkste eigenschappen

  • Reguleert de spijsvertering (vezels): Baobabpoeder bevat veel vezels. Wat de aard van de vezels ook is, als ze in grote hoeveelheden worden verstrekt, stimuleren ze de spijsvertering door het totale volume van de ontlasting te vergroten. In lage doses wordt Baobab-poeder echter verdund in water: een Baobab-oplossing, traditioneel gebruikt om diarree te bestrijden.

  • Prebiotisch (vezel): Baobab bevat onoplosbare en oplosbare vezels. Binnen het spijsverteringskanaal dienen ze als substraat voor de darmmicrobiota, wat de samenstelling ervan positief beïnvloedt.

  • Hypocholesterolemisch (vezel, bèta-sisterol): de vezels in Baobab-poeder gaan vergezeld van bèta-sisterol, een fytocholesterol. Beide verbindingen verminderen de opname van cholesterol uit de voeding.

  • Antioxidant (vitamine C): Baobabpoeder heeft een FRAP-score van 10,8 mmol/100g, wat duidt op een zeer hoog antioxidantvermogen. Deze deugd komt voort uit de overvloed aan vitamine C die Baobab-poeder bevat. Vitamine C is een redoxmiddel. Bovendien is het betrokken bij de regeneratie van vitamine E: een andere antioxidantvitamine.

  • Draagt ​​bij aan de energiestofwisseling (koolhydraten, vitamine C): Baobabpoeder is een goede bron van koolhydraten. Koolhydraten zijn macronutriënten, het zijn energievectoren: 4 kcal per 1 g. Dit zijn macronutriënten die belangrijk zijn voor het functioneren van het lichaam. Bovendien draagt ​​de vitamine C die aanwezig is in Baobab-poeder ook bij aan de energiestofwisseling.

  • Anti vermoeidheid (vitamine C): Baobabpoeder wordt traditioneel gebruikt om het lichaam te stimuleren en te versterken. Mogelijk vanwege de rijkdom aan vitamine C. Het is bekend dat vitamine C vermoeidheid vermindert. Bovendien verbetert het de opname van non-heem-ijzer. Een ijzertekort vergroot het gevoel van vermoeidheid.

  • Hemostatisch : Baobabpoeder helpt wonden genezen. Deze helende en hemostatische krachten worden vaak genoemd.

  • Tegengif (adansonine-alkaloïde): verschillende delen van de Baobab waarvan de vrucht (waardoor Baobab-poeder kan worden verkregen) een tegengif lijkt te bevatten tegen soortvergiftiging strofantus. Dit vermogen is afkomstig van de alkaloïde adansonine, een fytonutriënt die voorkomt in de baobabboom.

Secundaire eigenschappen

  • Antipyretisch : een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd op ratten die opzettelijk in hyperthermie waren geplaatst, concludeerde dat na vier uur toediening van Baobab-poeder hun temperatuur daalde. Verdere studies zijn nodig om deze eigenschap te bevestigen.

  • Beschermer van het osteoarticulaire systeem (vitamine C): vitamine C is de vitamine die het meest vertegenwoordigd is in Baobab-poeder. Het draagt ​​bij aan de vorming van collageen, een essentieel eiwit dat zorgt voor de normale functie van botten en kraakbeen.

  • Vaatbeschermend (vitamine C): door zijn werking op de vorming van collageen geeft vitamine C Baobab-poeder voordelen voor de bloedvaten. Collageen is een onderdeel van de bloedvatwanden. Baobabpoeder kan beweren dat het de integriteit van het vasculaire systeem helpt behouden.

  • Immunomodulerend (vitamine C): Baobabpoeder is rijk aan vitamine C. Deze laatste neemt deel aan de werking van immuuncellen.

  • Tandbeschermer (vitamine C): Baobabpoeder bevat veel vitamine C. Vitamine C werkt samen om collageen aan te maken. Dit eiwit is essentieel voor de mondholte: het tandvlees en de tanden zijn er rijkelijk uit opgebouwd. Een tekort aan vitamine C leidt tot scheurbuik: een bewijs van het belang van vitamine C voor het orale systeem.

  • Gladmaken (vitamine C): dankzij de vitamine C-inname ondersteunt Baobab poeder het behoud van de huid. Het neemt deel aan de productie van collageen. Voor de huid werkt collageen als een vochtinbrengend en verstevigend middel.

  • Zenuwachtige herbalancering (vitamine C): via vitamine C draagt ​​Baobab-poeder bij aan de vorming van neurotransmitters. Vitamine C stabiliseert inderdaad de enzymen die catecholamines synthetiseren. Catecholamines zijn stoffen die de werking van het sympathische zenuwstelsel beïnvloeden, zoals adrenaline of dopamine.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 4g % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 4 g
Energie (Kcal) 266 10 13 1
Energie (Kj) 1115 44 13 1
Lipiden (g) 1.2 0.04 2 0
Verzadigde vetzuren (g) 0.6 0.02 3 0
Koolhydraten (g) 39 1.56 15 1
Inclusief suikers (g) 26.5 1.06 29 1
Voedingsvezels (g) 45 1.8
Eiwit (g) 2.8 0.11 6 0
Zout (g) 0.02 0 0 0
Vitamine C (mg) 225 9 281 11

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leer meer over de plant: De Baobab

De Baobab behoort tot de Bombaceae-familie. Het is inheems in Afrika, Madagaskar en Australië. Er bestaan ​​acht soorten Baobab, zes komen oorspronkelijk uit Madagaskar, één uit Australië en één uit Afrika. Baobabs hebben een bizar uiterlijk: hun stammen kunnen een diameter van 10 meter bereiken. Het zijn ook grote bomen van wel 25 meter hoog.

Ze groeien in hete, droge tot semi-aride gebieden, op steenachtige plaatsen met weinig regenval. Ze tolereren hoge temperaturen, tot +40°C. Heel vaak hebben ze de neiging zich als eenzame individuen te ontwikkelen. Tijdens het regenseizoen zwelt de Baobab enorm en neemt hij tot 1.000 L water op. In hetzelfde seizoen produceert het zijn bladeren. Baobabbladeren bestaan ​​uit vijf tot zeven digitale blaadjes. Wanneer de droge seizoenen terugkeren, verliest hij zijn blad om vochtverlies te verminderen. De bloemen zijn wit en hangen aan lange stelen. De bestuiving wordt uitgevoerd door vleermuizen en levert baobabbessen op.

Deze vruchten hebben een bijzondere vorm, het vruchtvlees wordt beschermd door een externe resistente capsule. De binnenkant heeft een bloemige, poederachtige textuur met een pittige smaak. Het bevat veel zaden. De Baobab wordt al sinds de oudheid traditioneel gebruikt in de traditionele geneeskunde. De zaden, bladeren, wortels, bloemen, vruchtvlees en schors van de Baobab zijn eetbaar. De afgelopen decennia heeft het de aandacht getrokken van meerdere industrieën: voedselverwerking, farmaceutische industrie, cosmetica en zelfs biobrandstoffen. De Baobab was destijds nog niet gedomesticeerd; gezien zijn lucratieve potentieel was de exploitatie van de Baobab nog maar net begonnen. Er wordt geschat dat de productie tussen 1990 en 2005 meer dan verdrievoudigd is.

Keer terug naar de lokale namen van de Baobab

De Baobab heeft een veelheid aan namen, die voortkomen uit zijn fysieke kenmerken, culturele of dierlijke toepassingen. Laten we, voordat we alle bijnamen van de Baobab ontdekken, eerst kijken waarom hij "Baobab" wordt genoemd. "Baobab" komt mogelijk van het Noord-Afrikaanse Arabische "Bibab", wat "veel fruit" betekent.

In de bevolkingsnamen vinden we "de palaverboom", om een ​​plaats aan te duiden waar ouderen samenkomen om problemen op te lossen; “de dode rattenboom”, vanwege het uiterlijk van zijn vruchten; “apenbroodvrucht”, omdat de vruchten dienen als voedsel voor apen; “de omgekeerde boom”, aangezien de takken op wortels lijken; "de custardboom", vanwege de zure smaak van de vruchten; magische boom, apotheekboom, apentamarinde, Ethiopische zure pompoen, Judaszak, Senegal-pompoen, limonadeboom, enz...

Kortom, al deze namen tonen het culturele, historische, voedingskundige en zelfs medicinale belang van de Baobab aan.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 195 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Jitin Rahul, Manish Kumar Jain, Shishu Pal Singh, Rakesh Kant Kamal, Anuradha, Aliya Naz, Anup Kumar Gupta, Sujeet Kumar Mrityunjay, Adansonia digitata L. (baobab): een overzicht van traditionele informatie en taxonomische beschrijving, Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, deel 5, uitgave 1, 2015, pagina's 79-84, ISSN 2221-1691, https://doi.org/10.1016/S2221-1691(15)30174-X.

Publicatie: GPP Kamatou, I. Vermaak, AM Viljoen, Een bijgewerkte recensie van Adansonia digitalata: Een commercieel belangrijke Afrikaanse boom, South African Journal of Botany, Volume 77, Issue 4, 2011, Pagina's 908-919, ISSN 0254-6299, https:/ /doi.org/10.1016/j.sajb.2011.08.010.

Publicatie: Aïda Gabar Diop, Mama Sakho, Manuel Dornier, Mady Cissé, Max Reynes. De Afrikaanse baobab (Adansonia digitata L.): belangrijkste kenmerken en toepassingen. Fruit, EDP Sciences/CIRAD, 2006, 61 (1), pp.55-69. ff10.1051/vruchten:2006005ff. ffhal-02046627f

Publicatie: Sundarambal M, Muthusamy P, Radha R, Jerad Suresh A. (2015). Een recensie over Adansonia digitala Linn. https://www.phytojournal.com/archives/2015/vol4issue4/PartA/4-3-70.pdf

Publicatie: Achille E. ASSOGBADJO. (nd). DE AFRIKAANSE BAOBAB (Adansonia digitata L.): Beschrijving, gebruik en mogelijkheid tot herstel. Rufford Small Grants Foundation. https://www.doc-developpement-durable.org/file/Culture/Arbres-Fruitiers/FICHES_ARBRES/baobab/LE%20BAOBAB%20AFRICAIN%20-%20Manuel%20Technique%20-%20The%20Rufford%20Foundation.pdf

Boek : Dufour, A., en Garnier, C. (2019). Mijn Bijbel met gezonde superfoods. Leduc.S Praktisch.

Boek : Pouyat-Leclère, J. (2013). Gids voor antioxidantvoedsel. Thierry Souccar Editions & La Nutrition.fr