De moerbeiboom is een plant uit de Moraceae-familie. Van deze familie hebben slechts 3 moerbeien onze aandacht: de zwarte moerbei (Morus nigra L.), de rode moerbei (Morus rubra L.) en de witte moerbei (Morus alba L.). Moerbeiboom is veelzijdig, omdat veel delen van de plant al eeuwenlang worden gegeten. De bladeren zijn bijzonder interessant en zouden helpen bij het bestrijden van meerdere pathologieën, waaronder diabetes. De vrucht van de zwarte moerbei is een bron van enthousiasme, vooral in Europa. De zure smaak, rijk aan aroma, parfumeert gemakkelijk culinaire bereidingen. Wat de gezondheidsvoordelen betreft, biedt het een hele reeks voedingsstoffen. Van vezels tot ijzer, zwarte moerbeien vechten tegen darmstoornissen, vermoeidheid en bloedarmoede. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken zijn geïnteresseerd in hun eigenschappen op het lichaam. Al zijn analyses zijn unaniem over de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van zwarte moerbeien. We vinden inderdaad verschillende fytochemische verbindingen, zoals flavonoïden of alkaloïden. Deze fytonutriënten maken het ook effectief tegen bacteriële of schimmelinfecties. Latijnse naam: Morus nigra L. Botanische familie: Moraceae. Gebruikt deel: Fruit.

Dit artikel is bijgewerkt op 25/05/2023

Aanbevolen verbruik

Gedroogde zwarte moerbeien zijn gedroogde vruchten. Het bevat daarom meer suiker dan een verse moerbeiboom, de aanbevelingen voor dagelijkse consumptie zijn vastgelegd. Als klassieke behandeling of voor plezier, 20 à 30 g of 5 tot 8 theelepels gedroogde zwarte moerbeien per dag.

In welke vorm?

Om optimaal van de voordelen te profiteren, kunt u ze gebruiken:

  • Geheel
Op welk tijdstip van de dag?

Wij raden u aan ze te gebruiken tijdens de volgende maaltijd(en) om optimaal van de voordelen ervan te profiteren:

  • Ontbijt
  • In geval dat
Welke gebruiksmethoden?

U kunt ze opnemen in de volgende preparaten om ze gemakkelijker in te nemen:

  • Dessert
  • Yoghurt, zuivel
  • Alleen
  • Gemengd met ander gedroogd fruit
  • Muesli

Gezondheidsvoedingsvoordelen

25 g gedroogde zwarte moerbeien bevatten een aanzienlijk deel Voedingsreferenties voor de bevolking (RNP) van Ijzer. Ze bevatten ook, in mindere mate, vezels.

Als zodanig, Gedroogde Zwarte Moerbeien kunnen uw gezonde en gevarieerde voeding aanvullen.

Metabolisme

Dankzij hun vezels vertragen en verminderen zwarte moerbeien de opname van voedingsstoffen, waaronder koolhydraten en cholesterol. Ze zijn daarom geïndiceerd bij diabetes en cholesterolstoornissen. Bovendien zijn de antioxiderende en ontstekingsremmende activiteiten van Black Mulberries uitgebreid gedocumenteerd. Deze twee capaciteiten beperken het optreden van cardiovasculaire complicaties die kunnen volgen op diabetes of hypercholesterolemie: atherosclerotische plaques.

Immuunsysteem

Bij bacteriële of schimmelinfecties kunnen zwarte moerbeien het immuunsysteem tegen deze micro-organismen ondersteunen. Studies tonen aan dat zwarte moerbeien de ontwikkeling van bacteriën en schimmels beperken. Ook stimuleren ze het immuunsysteem door de ijzerinname: het draagt ​​bij aan de werking van het immuunsysteem. De voedingsstoffen in gedroogde zwarte moerbeien versterken de immuunvoordelen van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet.

Cardiaal systeem

Zwarte moerbeien beïnvloeden de contractiliteit van het hart. Ze verlagen de hartslag aanzienlijk zonder de kracht van de hartcontractie te beïnvloeden.

Spijsverteringsstelsel

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat zwarte moerbeien beschermen tegen maagzweren veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik. Bovendien zou de lever ook profiteren van gedroogde zwarte moerbeien. Dit laatste zou inderdaad de antioxidantbescherming en de werking van leverenzymen verbeteren. Bovendien beschermen moerbeien tegen constipatie door hun hoge vezelgehalte (zie onze gids). constipatie en dieet).

Zenuwstelsel, welzijn

Onvoldoende energie-inname of voedingstekorten bevorderen het gevoel van vermoeidheid. Zwarte Moerbeien bevatten koolhydraten, een energiebron die gemakkelijk bruikbaar is voor ons lichaam. Bovendien helpt het ijzer in Moerbeien vermoeidheid en cognitieve functies te verminderen.

Bloedsomloop

Bloedarmoede door ijzertekort kan worden veroorzaakt door onvoldoende ijzerinname (zie onze gids). bloedarmoede door ijzertekort en dieet). Zwarte moerbeien zijn rijk aan ijzer en herstellen de ijzervoorraden van het lichaam.

Nutritionele eigenschappen

Belangrijkste eigenschappen

  • Antioxidant (polyfenol, flavonoïde, anthocyanine, resveratrol): talrijke onderzoeken tonen de antioxiderende werking van zwarte moerbeien aan. Deze activiteit wordt verleend door bepaalde aanwezige fytonutriënten, zoals polyfenolen, flavonoïden, resveratrolen en anthocyanen.

  • Ontstekingswerend (flavonoïde): Zwarte moerbeien hebben een breed gedocumenteerde ontstekingsremmende werking. Ze zijn rijkelijk samengesteld uit flavonoïden waarvan bekend is dat ze het ontstekingsproces beperken.

  • Pijnstillend : twee onderzoeken geven aan dat totale flavonoïde-extracten van zwarte moerbeien de duur en reactie op pijn verminderen.

  • Breed spectrum antibacterieel : Zwarte moerbeien vertonen een breed spectrum antibacteriële werking, vooral tegen Pseudomonas aeruginosa. Aan de andere kant hebben de schors en bladeren van zwarte moerbei een krachtigere antibacteriële activiteit dan de vrucht.

  • Cardiovasculaire beschermer (vezels, resveratrol): Zwarte moerbeien zijn van nature rijk aan vezels en arm aan verzadigde vetzuren. Voedingsvezels verminderen de opname van cholesterol. Bij overmaat verhogen verzadigde vetzuren het cholesterolgehalte. Bovendien ondersteunt resveratrol het hypocholesterolemische effect, door de biologische beschikbaarheid van cholesterol te beperken. Bovendien beweert een onderzoek dat zwarte moerbeien de ontwikkeling en verslechtering van atherosclerose verminderen.

  • Hepatoprotectief (anthocyanine, flavonoïde, fenolzuur): zwarte moerbeien beïnvloeden de niveaus van leverenzymen: ASAT, ALT en GGT; ze verhogen ook de activiteit van SOD en glutathionperoxidase in de lever. Deze twee antioxiderende enzymen beschermen de lever tegen oxidatieve stress. Deze activiteiten kunnen worden toegeschreven aan de aanzienlijke aanwezigheid van fenolverbindingen.

  • Laxeermiddel (vezel): zwarte moerbeien versnellen de darmtransit. Ze zijn rijk aan vezels, waardoor de hoeveelheid ontlasting en de gasproductie toenemen. Factoren die de evacuatie van ontlasting stimuleren.

  • Controle van de bloedsuikerspiegel (vezels): Zwarte moerbeien hebben een lage tot gemiddelde glycemische index, dankzij de hoge concentratie vezels. Ze helpen bij het bestrijden van sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel na de maaltijd.

  • Eetlustregulator (vezel): zwarte moerbeien bevorderen het gevoel van volheid. Ze hebben inderdaad een lage tot gemiddelde glycemische index, die de bloedsuikerspiegel harmoniseert. Omgekeerd bevorderen grote variaties in de bloedsuikerspiegel het verlangen om te eten.

  • Bijdragen aan het energiemetabolisme (koolhydraten, ijzer): Zwarte moerbeien hebben voornamelijk koolhydraatenergie. Koolhydraten vertegenwoordigen meer dan 50% van de energiebronnen van ons lichaam. Bovendien draagt ​​de hoge aanwezigheid van ijzer bij aan de synthese van ATP (energie) uit macronutriënten.

Secundaire eigenschappen

  • Antianemisch (ijzer): ijzer is essentieel voor de vorming en functie van rode bloedcellen. Bij afwezigheid ervan zijn stoornissen in de productie en het functioneren van rode bloedcellen onvermijdelijk.

  • Anti vermoeidheid (ijzer): zwarte moerbeien dragen bij aan de dagelijkse inname van ijzer. Het is bekend dat ijzer vermoeidheid vermindert.

  • Immunomodulerend (ijzer): dankzij ijzer nemen zwarte moerbeien deel aan de werking van het immuunsysteem. IJzer bevordert de vorming van reactieve zuurstofsoorten die ziekteverwekkers helpen bestrijden.

  • Deelnemer aan weefselgroei (ijzer): Zwarte moerbeien zijn vectoren van ijzer. IJzer neemt deel aan het proces van celdeling: een proces waardoor de weefsels van het lichaam kunnen groeien.

  • Mentaal tonicum (ijzer): Zwarte moerbeien vechten tegen ijzertekort. IJzergebrek vermindert de intellectuele vermogens.

  • Antischimmelmiddel : de waterige en methanolische extracten van zwarte moerbeien remmen de ontwikkeling van candidiasis. Deze antischimmelkracht is aangetoond op candidiasis albicansparapsilosetropisch, En Geotricum candidum.

  • Spijsverteringsbeschermer : uit onderzoek blijkt dat de methanolische extracten van zwarte moerbeien de maagslijmvliezen beschermen.

  • Cardiale regelaar : een onderzoek bij kikkers heeft een significante daling van de hartslag waargenomen zonder de samentrekkingskracht van het hart te beïnvloeden, wanneer deze laatste werden behandeld met extracten van zwarte moerbeibomen.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 25g % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 25 g
Energie (Kcal) 312 78 16 4
Energie (Kj) 1321 330 16 4
Lipiden (g) 1.5 0.4 2 1
Verzadigde vetzuren (g) 0.2 0.1 1 0
Koolhydraten (g) 62.4 15.6 24 6
Inclusief suikers (g) 28.5 7.1 32 8
Voedingsvezels (g) 7.2 1.8
Eiwit (g) 8.6 2.2 17 4
Zout (g) 0.3 0.1 5 1
IJzer (mg) 15.5 3.9 111 28

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Meer informatie over de plant: Moerbeiboom

De moerbeiboom is een plant uit de Moraceae-familie. Het is een snelgroeiende struik die snel 3 tot 10 m hoog wordt. De grijze bast bevat een witachtige latex. De bladeren zijn groen, ovaal en glanzend. Katjes (bloemen) zijn donzig en groen. Na de bevruchting maken de katjes plaats voor fruit, bramen. Bramen zijn kleine bolvormige vruchten waarvan de kleur varieert afhankelijk van de soort. We herkennen drie hoofdsoorten: de witte moerbei (Morus alba L.), de zwarte moerbei (Morus nigra L.) en de rode moerbei (Morus rubra L.).

De boom komt oorspronkelijk uit China, Korea en Japan (waar hij bekend staat als Sangshu), maar wordt nu in heel Europa gekweekt. Moerbeiboombladeren worden al sinds de oudheid als remedie gebruikt. Volgens de Chinese geneeskunde zijn ze effectief bij het voorkomen en behandelen van vele pathologieën: koorts, keelpijn, hoesten, leverproblemen, problemen met het gezichtsvermogen, nierproblemen, hoge bloeddruk, enz. In Korea en Japan consumeren diabetespatiënten moerbeibladeren als aanvulling op antidiabetische behandelingen. De antidiabetische werking van moerbeibladeren is ook het meest intensief bestudeerde onderwerp, omdat de effectiviteit ervan reëel is. De schors, twijgen en wortels worden ook aangetroffen in de Chinese farmacopee.

In Europa is het eerder de vrucht die de teelt van moerbeibomen rechtvaardigt. Momenteel is China de grootste producent van moerbeibomen.

Zwarte moerbeien of witte moerbeien

Witte moerbeien hebben veel gezondheidsvoordelen, zoals zwarte moerbeien. Hoewel deze twee variëteiten tot hetzelfde geslacht behoren, zijn ze heel verschillend.

Het grootste verschil is organoleptisch gezien: witte bramen hebben een minder intense smaak en een milde, licht koekjesachtige smaak; zwarte bramen zijn intenser, scherp en scherp.

Aan de voedingskant zijn de verschillen kleiner: witte moerbeien leveren meer vezels, lipiden en koolhydraten dan zwarte moerbeien. Aan de andere kant zijn zwarte moerbeien iets rijker aan eiwitten en minder calorieën. In termen van micronutriënten hebben zwarte moerbeien een sterkere antioxiderende werking dan witte moerbeien. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zwarte moerbeien iets meer polyfenolen bevatten.

Als uw keuze gebaseerd moet zijn op antioxiderende werking, adviseren wij u te kiezen voor zwarte moerbeien. Omgekeerd raden wij witte moerbeien aan vanwege hun stimulerende en stimulerende werking op de darmtransit. Anders zullen alleen uw smaakvoorkeuren u begeleiden. Voor degenen die nog twijfelen: hoe zit het met het combineren ervan?

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 13 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Calín-Sánchez A, Martínez-Nicolás JJ, Munera-Picazo S, Carbonell-Barrachina AA, Legua P, Hernández F. Bioactieve stoffen en sensorische kwaliteit van zwarte en witte moerbeien geteeld in Spanje. Plantaardig voedsel Hum Nutr. 2013 december;68(4):370-7. doi:10.1007/s11130-013-0382-9. PMID: 23979495.

Publicatie: Chan EWC, Wong SK, Tangah J, Inoue T, Chan HT. Fenolische bestanddelen en kankerbestrijdende eigenschappen van Morus alba (witte moerbeiboom) bladeren. J Integr Med. 2020 mei;18(3):189-195. doi: 10.1016/j.joim.2020.02.006. Epub 20 februari 2020. PMID: 32115383.

Publicatie: Yuan Q, Zhao L. The Mulberry (Morus alba L.) Fruit-een overzicht van karakteristieke componenten en gezondheidsvoordelen. J Landbouwvoedsel Chem. 6 december 2017;65(48):10383-10394. doi: 10.1021/acs.jafc.7b03614. Epub 20 november 2017. PMID: 29129054.

Publicatie: Chan EW, Lye PY, Wong SK. Fytochemie, farmacologie en klinische onderzoeken met Morus alba. Chin J Nat Med. 2016 januari;14(1):17-30. doi: 10.3724/SP.J.1009.2016.00017. PMID: 26850343.

Publicatie: Gryn-Rynko A, Bazylak G, Olszewska-Slonina D. Nieuwe potentiële fytotherapeutica verkregen uit bladeren van witte moerbeiboom (Morus alba L.). Biomed farmacoloog. 2016 december; 84: 628-636. doi: 10.1016/j.biopha.2016.09.081. Epub 30 september 2016. PMID: 27694008.

Publicatie: Sánchez-Salcedo EM, Sendra E, Carbonell-Barrachina ÁA, Martínez JJ, Hernández F. Vetzuursamenstelling van Spaanse zwarte (Morus nigra L.) en witte (Morus alba L.) moerbeien. Voedsel Chem. 1 januari 2016; 190: 566-571. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.06.008. Epub 3 juni 2015. PMID: 26213011.

Publicatie: Yang Y, Tan YX, Chen RY, Kang J. Het laatste overzicht van de polyfenolen en hun bioactiviteiten van Chinese Morus-planten. J Aziatische Nat Prod Res. 2014;16(6):690-702. doi:10.1080/10286020.2014.923405. Epub 2014 9 juni. PMID: 24911924.

Publicatie: Yan Yang, Yong-Xia Tan, Ruo-Yun Chen & Jie Kang (2014) Het laatste overzicht van de polyfenolen en hun bioactiviteiten van Chinese Morus-planten, Journal of Asian Natural Products Research, 16:6, 690-702, DOI: 10.1080 /10286020.2014.923405

Publicatie: Lim SH, Choi CI. Farmacologische eigenschappen van Morus nigra L. (Black Mulberry) als een veelbelovende nutraceutische hulpbron. Voedingsstoffen. 2019; 11(2):437. https://doi.org/10.3390/nu11020437

Publicatie: Michelly Cristina Montenote, Vithor Zuccaro Wajsman, Yoichi Takaki Konno, Paulo César Ferreira, Regildo Márcio Gonçalves Silva, Altino Luiz Silva Therezo, Luciana Pereira Silva, Luciamáre Perinetti Alves Martins. (2017). Antioxidanteffect van Morus nigra op de progressie van de ziekte van Chagas. https://doi.org/10.1590/S1678-9946201759073