De moerbeiboom is een plant uit de Moraceae-familie. Van deze familie hebben slechts 3 moerbeien onze aandacht: de zwarte moerbei (Morus nigra L.), de rode moerbei (Morus rubra L.) en de witte moerbei (Morus alba L.). Moerbeiboom is veelzijdig, omdat veel delen van de plant al eeuwenlang worden gegeten. De bladeren zijn bijzonder interessant en zouden helpen bij het bestrijden van meerdere pathologieën, waaronder diabetes. Tegenwoordig is het de witte moerbeivrucht die een sterke indruk maakt. Deze zachtzoete vrucht met honingsmaak is een superfood. Moerbeien zijn ongelooflijk rijk aan ijzer en ideaal bij vermoeidheid, bloedarmoede of intense menstruaties. Veel wetenschappelijke studies hebben gekeken naar de voordelen ervan: bloedsuikerspiegel, cholesterolverlagend, hepatoprotectief, antioxidant, immunomodulerend, enz. Latijnse naam: Morus alba L. Botanische familie: Moraceae. Gebruikt deel: Fruit.

Aanbevolen verbruik

Gedroogde witte moerbeiboom is een gedroogde vrucht. Het bevat daarom meer suiker dan een verse Moerbeiboom, de aanbevelingen voor dagelijkse consumptie zijn gedefinieerd:

  • Bij klassieke behandeling: 20 tot 30 g, of 5 tot 8 theelepels gedroogde witte moerbeien per dag.

  • Als anti-vermoeidheidsbehandeling: 15 g gedroogde witte moerbeien, of 4 theelepels per dag, gedurende 3 weken.

In welke vorm?

Om optimaal van de voordelen te profiteren, kunt u ze gebruiken:

  • Geheel
Op welk tijdstip van de dag?

Wij raden u aan ze te gebruiken tijdens de volgende maaltijd(en) om optimaal van de voordelen ervan te profiteren:

  • Ontbijt
  • In geval dat
Welke gebruiksmethoden?

U kunt ze opnemen in de volgende preparaten om ze gemakkelijker in te nemen:

  • Dessert
  • Yoghurt, zuivel
  • Alleen
  • Gemengd met ander gedroogd fruit
  • Muesli

Gezondheidsvoedingsvoordelen

25 g gedroogde witte moerbeien bevatten een aanzienlijk deel Voedingsreferenties voor de bevolking (RNP) van Ijzer. Ze bevatten ook, in mindere mate, vezels.

Als zodanig, Gedroogde Witte Moerbeien kunnen uw gezonde en gevarieerde voeding aanvullen.

Metabolisme

Diabetes komt overeen met een stofwisselingsstoornis die wordt gekenmerkt door chronische hyperglykemie als gevolg van insulinedeficiëntie en/of weefselinsulineresistentie. Met andere woorden: de afscheiding of effectiviteit van insuline (een hormoon dat de bloedsuikerspiegel verlaagt) is defect. Verschillende onderzoeken tonen de insulinemodulerende activiteit van witte moerbeien aan.

Bovendien hebben gedroogde witte moerbeien een aanzienlijk vezelgehalte. Vezels verminderen de opname van suiker en cholesterol. Ze zijn daarom ook nuttig bij lipidemiestoornissen. Ten slotte geeft hun ongelooflijke rijkdom aan fenolverbindingen hen een antioxiderende en ontstekingsremmende werking, waardoor cardiovasculaire complicaties worden voorkomen.

Zenuwstelsel, welzijn

Gedroogde witte moerbeien revitaliseren en versterken het lichaam. Ze zijn van nature rijk aan koolhydraten (glucose en fructose): de favoriete brandstof van ons lichaam. Vooral omdat hun lage tot gemiddelde glycemische indexen na inname geen boosteffect veroorzaken. Het ijzer, waar ze rijk aan zijn, is ook een perfecte stimulans voor het lichaam. Het helpt vermoeidheid te verminderen, macronutriënten af ​​te breken om energie te synthetiseren en bestrijdt de achteruitgang van cognitieve functies.

Spijsverteringsstelsel

Gedroogde witte moerbeien werken in op verschillende spijsverteringsorganen: de lever, de darmen en de darmmicrobiota (een pseudo-orgaan). Ze kunnen als prebioticum worden gebruikt, omdat ze de ontwikkeling van bacteriën bevorderen die gunstig zijn voor de darmen. Bovendien bestrijden ze constipatie dankzij hun rijkdom aan vezels (zie onze gids constipatie en dieet). Voor de lever hebben twee onderzoeken bij knaagdieren aangetoond dat de polysachariden van witte moerbeien een hepatoprotectieve werking hebben.

Immuunsysteem

Witte Moerbeien zijn vectoren van flavonoïden. Flavonoïden zijn polyfenolen met talrijke biologische activiteiten, waaronder het vermogen om antibacterieel en antiviraal te zijn. Bovendien verhoogt ijzer de immuunrespons van het lichaam. De voedingsstoffen in gedroogde witte moerbeien versterken de voordelen van een gevarieerde en evenwichtige voeding.

Bloedsomloop

Bloedarmoede door ijzertekort kan worden veroorzaakt door een dieet met te weinig ijzer (zie onze gids). bloedarmoede door ijzertekort en dieet). Gedroogde witte moerbeien zijn ongelooflijk rijk aan ijzer, waardoor ze bloedarmoede-eigenschappen hebben.

Nutritionele eigenschappen

Belangrijkste eigenschappen

  • Antioxidant (fytonutriënt): dankzij fenolverbindingen (anthocyanines en flavonoïden) helpen witte moerbeien de vrije radicalen te neutraliseren die op natuurlijke wijze worden gesynthetiseerd door celactiviteit.

  • Immunomodulerend (ijzer, flavonoïde, resveratrol): studies hebben een immunomodulerende activiteit van witte moerbeien opgemerkt. Deze capaciteit zou het product zijn van hun rijkdom aan flavonoïden, resveratrol en ijzer. Flavonoïden hebben antimicrobiële en antibacteriële activiteit. Bij ijzertekort neemt de kwetsbaarheid van het lichaam voor infecties toe en neemt de microbicide activiteit van immuuncellen af. Ten slotte versterkt resveratrol het immuunsysteem.

  • Controle van de bloedsuikerspiegel (vezels, fytonutriënten): Witte moerbeien hebben, net als hun bladeren, de kracht om antidiabetisch te zijn. Fenolverbindingen stimuleren de afscheiding en activiteit van insuline (een hypoglycemisch hormoon). Bovendien bevatten ze veel vezels, wat wijst op een lage tot gemiddelde glycemische index. Hun consumptie veroorzaakt geen grote variaties in de bloedsuikerspiegel.

  • Ontstekingswerend (flavonoïde): Witte moerbeien zijn rijk aan flavonoïden, fytonutriënten met ontstekingsremmende kracht.

  • Hypocholesterolemisch (vezels, resveratrol): vezels verminderen de opname van alle voedingsstoffen, inclusief cholesterol. Bovendien verhoogt resveratrol de beschermende kracht tegen hoge cholesterol door ook de biologische beschikbaarheid van cholesterol te verminderen.

  • Bijdragen aan het energiemetabolisme (koolhydraten): Witte moerbeien zijn een bron van koolhydraatenergie. Koolhydraten zijn de macronutriënten die het lichaam nodig heeft om te functioneren. Bovendien draagt ​​hun rijkdom aan ijzer bij aan het energiemetabolisme.

  • Cardiovasculaire beschermer : gezien hun antioxiderende en ontstekingsremmende kracht bevorderen witte moerbeien de goede werking van het cardiovasculaire systeem en beperken ze de vorming van atherosclerotische plaques.

  • Anti vermoeidheid (ijzer): Witte moerbeien dragen bij aan de ijzerinname. IJzer is essentieel voor het functioneren van rode bloedcellen: het zorgt ervoor dat rode bloedcellen zuurstof kunnen opvangen en vrijgeven.

  • Prebiotisch (polysacharide): Witte Moerbeien zijn prebiotica. Hun polysachariden verhogen de nuttige bacteriële populatie (lactobacillen en bifidobacteriën) en verminderen de schadelijke bacteriële populatie (Escherichia coli) van de darmmicrobiota.

  • Laxeermiddel (vezel): over het algemeen versnellen vezels de spijsvertering. Ze stimuleren de gasproductie en verhogen het ontlastingsvolume. Witte Moerbeien zijn van nature rijk aan vezels.

Secundaire eigenschappen

  • Lever regenererend (polysacharide): een onderzoek stelt dat de polysachariden van witte moerbeien de concentratie van indicatoren van leverproblemen (AST, ALT, GSH, SOD, enz.) moduleren. Ze stimuleren de regeneratie van levercellen (hepatocyten) en bevorderen de necrose van deze laatste niet. We praten zelfs over hepatoprotectieve kracht.

  • Antianemisch (ijzer): Witte Moerbeien zijn rijk aan ijzer: een flinke handvol Moerbeien voorziet in 1/3 van de dagelijkse ijzerbehoefte. IJzer speelt een rol in de erytropoëse: de vorming van rode bloedcellen. Bij afwezigheid ervan wordt erytropoëse defect: de concentratie en het functioneren van rode bloedcellen worden beïnvloed.

  • Eetlustregulator (vezel): Witte moerbeien hebben een lage tot matige glycemische index. Ze veroorzaken geen sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel: de oorzaak van het hongergevoel. Bovendien geven veel onderzoeken aan dat deze bessen gunstig zijn bij gewichtsbeheersing door het basale metabolisme te verhogen. Merk op dat deze eigenschap beter behouden blijft voor bramenbladeren.

  • Deelnemer aan weefselgroei (ijzer): door ijzertekort te bestrijden bevorderen witte moerbeien de weefselgroei. IJzergebrek brengt de groei in gevaar vanwege de invloed ervan op het metabolisme van delende weefsels.

  • Mentaal tonicum (ijzer): vanwege hun rijkdom aan ijzer kunnen witte moerbeien beweren bij te dragen aan cognitieve functies.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 25g % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 25 g
Energie (Kcal) 352 88 18 4
Energie (Kj) 1490 373 18 4
Lipiden (g) 0.9 0.2 1 0
Verzadigde vetzuren (g) 0.1 0 1 0
Koolhydraten (g) 77.8 19.5 30 7
Inclusief suikers (g) 67.5 16.9 75 19
Voedingsvezels (g) 9.7 2.4
Eiwit (g) 3.3 0.8 7 1
Zout (g) 0.05 0 1 0
IJzer (mg) 15.5 3.9 111 28

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Meer informatie over de plant: Moerbeiboom

De moerbeiboom is een plant uit de Moraceae-familie. Het is een snelgroeiende struik die snel 3 tot 10 m hoog wordt. De grijze bast bevat een witachtige latex. De bladeren zijn groen, ovaal en glanzend. De katjes (bloemen) zijn pluizig en groen. Na de bevruchting maken de katjes plaats voor fruit, bramen. Bramen zijn kleine bolvormige vruchten waarvan de kleur varieert afhankelijk van de soort. We herkennen drie hoofdsoorten: de witte moerbei (Morus alba L.), zwarte moerbeiboom (Morus nigra L.) en rode moerbeiboom (Morus rubra L.).

De boom komt oorspronkelijk uit China, Korea en Japan (waar hij bekend staat als Sangshu), maar wordt nu in heel Europa gekweekt. Moerbeiboombladeren worden al sinds de oudheid als remedie gebruikt. Volgens de Chinese geneeskunde zijn ze effectief bij het voorkomen en behandelen van vele pathologieën: koorts, keelpijn, hoesten, leverproblemen, problemen met het gezichtsvermogen, nierproblemen, hoge bloeddruk, enz. In Korea en Japan consumeren diabetespatiënten moerbeibladeren als aanvulling op antidiabetische behandelingen. De antidiabetische werking van moerbeibladeren is ook het meest intensief bestudeerde onderwerp, omdat de effectiviteit ervan reëel is. De schors, twijgen en wortels worden ook aangetroffen in de Chinese farmacopee.

In Europa is het eerder de vrucht die de teelt van moerbeibomen rechtvaardigt. Momenteel is China de grootste producent van moerbeibomen.

Kleine kanttekening die alleen witte moerbei betreft (Morus alba L.): deze laatste worden traditioneel gekweekt vanwege hun bladeren als exclusief voedsel voor zijderupsen. Er bestaat een verband tussen het eiwitgehalte van de bladeren en de efficiëntie van de coconproductie. De productie van witte moerbeibomen is daarom afhankelijk van de zijdemarkt. Na het verschijnen van synthetische vezels nam de moerbeiboomteelt namelijk af. Sinds wetenschappelijke studies de gezondheidsvoordelen ervan hebben aangetoond, neemt de productie van witte moerbeiboom toe.

Witte moerbeien of zwarte moerbeien

Witte moerbeien hebben veel gezondheidsvoordelen, zoals zwarte moerbeien. Hoewel deze twee variëteiten tot hetzelfde geslacht behoren, zijn ze heel verschillend.

Het grootste verschil is organoleptisch gezien: witte bramen hebben een minder intense smaak en een milde, licht koekjesachtige smaak; zwarte bramen zijn intenser, scherp en scherp.

Aan de voedingskant zijn de verschillen kleiner: witte moerbeien leveren meer vezels, lipiden en koolhydraten dan zwarte moerbeien. Aan de andere kant zijn zwarte moerbeien iets rijker aan eiwitten en minder calorieën. In termen van micronutriënten hebben zwarte moerbeien een sterkere antioxiderende werking dan witte moerbeien. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zwarte moerbeien iets meer polyfenolen bevatten.

Als uw keuze gebaseerd moet zijn op antioxiderende werking, adviseren wij u te kiezen voor zwarte moerbeien. Omgekeerd raden wij witte moerbeien aan vanwege hun stimulerende en stimulerende werking op de darmtransit. Anders zullen alleen uw smaakvoorkeuren u begeleiden. Voor degenen die nog twijfelen: hoe zit het met het combineren ervan?

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 41 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Eric Wei ChiangChan. (2020). Fenolische bestanddelen en kankerbestrijdende eigenschappen van Morus alba-bladeren (witte moerbeiboom) (nr. 18). https://doi.org/10.1016/j.joim.2020.02.006

Publicatie: Mohaddese Mahboubi. (2019). Morus alba (moerbeiboom), een natuurlijke krachtige verbinding bij de behandeling van obesitas. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2019.104341

Publicatie: Yang S, Wang BL, Li Y. [Vooruitgang in de farmacologische studie van Morus alba L]. Yao Xue Xue Bao. 2014 juni;49(6):824-31. Chinese. PMID: 25212027.

Publicatie: Chan EW, Lye PY, Wong SK. Fytochemie, farmacologie en klinische onderzoeken met Morus alba. Chin J Nat Med. 2016 januari;14(1):17-30. doi: 10.3724/SP.J.1009.2016.00017. PMID: 26850343.

Publicatie: Yuan Q, Zhao L. The Mulberry (Morus alba L.) Fruit-een overzicht van karakteristieke componenten en gezondheidsvoordelen. J Landbouwvoedsel Chem. 6 december 2017;65(48):10383-10394. doi: 10.1021/acs.jafc.7b03614. Epub 20 november 2017. PMID: 29129054.

Publicatie: Calín-Sánchez A, Martínez-Nicolás JJ, Munera-Picazo S, Carbonell-Barrachina AA, Legua P, Hernández F. Bioactieve stoffen en sensorische kwaliteit van zwarte en witte moerbeien geteeld in Spanje. Plantaardig voedsel Hum Nutr. 2013 december;68(4):370-7. doi:10.1007/s11130-013-0382-9. PMID: 23979495.

Publicatie: Yang Y, Tan YX, Chen RY, Kang J. Het laatste overzicht van de polyfenolen en hun bioactiviteiten van Chinese Morus-planten. J Aziatische Nat Prod Res. 2014;16(6):690-702. doi:10.1080/10286020.2014.923405. Epub 2014 9 juni. PMID: 24911924.

Publicatie: Wang W, Zu Y, Fu Y, Efferth T. In vitro antioxiderende en antimicrobiële activiteit van extracten van Morus alba L. bladeren, stengels en fruit. Ben J Chin Med. 2012;40(2):349-56. doi: 10.1142/S0192415X12500279. PMID: 22419428.

Boek : Laforêt, M. (2014). Superfoods: ze kennen en elke dag koken (Allemaal mooi, allemaal biologisch - Alternatieven) (Franse editie). ALTERNATIEVEN.

Boek : Dufour, A., en Garnier, C. (2019). Mijn Bijbel met gezonde superfoods. Leduc.S Praktisch.