Hennep is een plant uit de Cannabinaceae-familie. Deze plant komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië en is een van de oudste gewassen van de mensheid. Meestal gebruikt voor industriële doeleinden: textiel, bouw, kunststofverwerking, enz. Het heeft hernieuwde belangstelling getoond sinds de voedingsvoordelen ervan werden erkend. Na het pellen en ontdoppen van de hennepzaden verkrijgen we hennepeiwitpoeder. De naam is dus enigszins simplistisch, omdat het veel meer is dan alleen eiwitten: het is een hele matrix van voedingsstoffen die gunstig zijn voor de gezondheid. Naast eiwitten vinden we magnesium en kalium: dit trio is meer dan interessant voor sporters, ze bevorderen het herstel en dragen bij aan de spierwerking. Let ook op de aanwezigheid van koolhydraten: suiker draagt ​​bij aan de vorming van glycogeen en stikstofbesparend (behoudt eiwitten). Kortom, deze superfood is ongetwijfeld de bondgenoot van atleten. Latijnse naam: Cannabis sativa L. Botanische familie: Cannabinaceae. Gebruikt deel: Zaad.

Aanbevolen verbruik

Hennepproteïnepoeder is een concentraat van energie en voedingsstoffen. Het is het beste om de doses geleidelijk te verhogen om geen vervelende bijwerkingen te krijgen. Voor behandeling of voor plezier, 5 à 15 g hennepproteïnepoeder per dag, d.w.z. 1 tot 3 theelepel(s) per dag.

In welke vorm?

Om optimaal van de voordelen te profiteren, kunt u ze gebruiken:

  • In poeder
Op welk tijdstip van de dag?

Wij raden u aan ze te gebruiken tijdens de volgende maaltijd(en) om optimaal van de voordelen ervan te profiteren:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • In geval dat
  • Diner
Welke gebruiksmethoden?

U kunt ze opnemen in de volgende preparaten om ze gemakkelijker in te nemen:

  • Dessert
  • Yoghurt, zuivel
  • Vlak
  • Smoothies, sappen
Gebruikstips
  • Allergeen: sporen van gluten.

Gezondheidsvoedingsvoordelen

10 g Hennepproteïnepoeder bevat een aanzienlijke hoeveelheid Voedingsreferenties voor de bevolking (RNP) van de volgende voedingsstoffen: Eiwit, Magnesium, Fosfor. Ze bevatten ook, in mindere mate, vezels, Ijzer, van Potassium en een beetje Vitamine E.

Als zodanig, hennepeiwitten kunnen uw gezonde en gevarieerde voeding aanvullen.

Spieren en gewrichten

Hennepproteïnepoeder is extreem rijk aan eiwitten. Deze hoge inname stimuleert het spieranabolisme, waardoor vetvrije massa ontstaat en bijdraagt ​​aan spierherstel. Hennepproteïnepoeder bevat ook magnesium en kalium en is ideaal voor het bestrijden van spiersamentrekkingsstoornissen.

Metabolisme

Hennepproteïnepoeder helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, cholesterol en triglyceridemie. Het lage suikergehalte en het hoge vezelgehalte moduleren de opname van voedingsstoffen, waardoor het lichaam de aanvoer van voedingsstoffen kan reguleren. Dit poeder is daarom geschikt bij diabetes of dyslipidemie (hypercholesterolemie of hypertriglyceridemie). Vooral omdat het het risico op vasculaire complicaties veroorzaakt door deze pathologieën vermindert. Het is inderdaad ook anti-oxidant en ontstekingsremmend, het beperkt de progressie van atherosclerotische plaques.

Zenuwstelsel, welzijn

Hennepproteïnepoeder bestrijdt vermoeidheid. Het is daarom perfect voor, tijdens en na een sportwedstrijd om het lichaam te stimuleren en te helpen herstellen van de gebeurtenis. Het is zelfs bekend dat het ijzer en magnesium dat het bevat vermoeidheid tegengaat. Het levert ook koolhydraten: essentieel voor het opnieuw opbouwen van de glycogeenvoorraden. Koolhydraten vormen ATP (energie die door het lichaam wordt gebruikt om te functioneren, zoals spieren om samen te trekken).

Bovendien voorkomt hennepproteïnepoeder een ijzertekort, wat leidt tot een afname van de intellectuele prestaties. Kortom, het ondersteunt zowel de fysieke als mentale weerstand.

Spijsverteringsstelsel

Onvoldoende vezelconsumptie verhoogt het risico op obstipatie. Hennepproteïnepoeder is rijk aan vezels, waardoor het de spijsvertering herstelt. Als gevolg hiervan bestrijdt een Hennep-eiwitkuur spijsverteringsstoornissen, wat uiteraard moet worden geïntegreerd in een gevarieerde en evenwichtige voeding.

Botsysteem

Hennepproteïnepoeder conserveert botten. Het is een drager van magnesium en fosfor (twee mineralen opgeslagen in het skelet) en voorkomt breuken door bij te dragen aan de mineralisatie van botten. Ook dragen eiwitten bij aan de gezondheid van de botten. Eiwitten vormen inderdaad het eiwitraamwerk van het bot, dit komt overeen met de structuur waardoor mineralen zich kunnen “vastklampen”.

Oraal systeem

Hennepproteïnepoeder bevat magnesium en fosfor. Deze twee mineralen dragen bij aan het onderhoud van de tanden. Dit superfood is dus gunstig voor de mondgezondheid.

Nutritionele eigenschappen

Belangrijkste eigenschappen

  • Spiertoner (eiwit, magnesium, kalium): Hennepeiwitpoeder stimuleert de proteïnogenese. Een kracht die spieren onderhoudt en ontwikkelt. Het neemt ook deel aan de spiercontractie vanwege de rijkdom aan kalium en magnesium. Kalium draagt ​​bij aan het functioneren van de spieren en magnesium is spierverslapper. Het amminogramprofiel van hennepeiwitten is echter niet compleet; blijkbaar zijn drie aminozuren beperkende factoren: lysine, tryptofaan en leucine. Dit resultaat komt uit wetenschappelijk onderzoek, waaruit we kunnen bevestigen dat hennepproteïnepoeder het dieet aanvult en niet vervangt. Ditzelfde artikel concludeert over een interessante verteerbaarheid van ontoliede en gepelde hennep.

  • Ontstekingswerend : een onderzoek suggereert dat hennepeiwithydrolysaat (geknipte hennepeiwitten) aanzienlijke ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het lijkt de activering van monocyten door LPS (lipopolysachariden) te remmen. Monocyten zijn immuuncellen, ze nemen deel aan de immuunafweer. Een toename van het aantal monocyten kan een chronische ontstekingsaandoening karakteriseren.

  • Controleer de bloedsuikerspiegel (eiwit, vezels): eiwitten geassocieerd met vezels verminderen de glycemische belasting van maaltijden. Deze capaciteit is onderzocht in het hennepeiwit. Twee experimenten tonen aan dat hennepeiwit de bloedsuikerspiegel na een maaltijd verlaagt, wat leidt tot een daling van de insulinemie.

  • Bijdragen aan het energiemetabolisme (magnesium, ijzer, fosfor, koolhydraten, lipiden): Hennepproteïnepoeder bevat niet alleen eiwitten. Integendeel, meer dan een derde van de samenstelling wordt vertegenwoordigd door koolhydraten en lipiden. Deze twee macronutriënten zijn essentieel voor het lichaam omdat ze als brandstof voor de cellen dienen. Naast macronutriënten vinden we ijzer, magnesium en fosfor: zij nemen deel aan de omzetting van macronutriënten in ATP (energie).

Secundaire eigenschappen

  • Anti-hypertensivum (kalium): door de inname van kalium werkt hennepproteïnepoeder op de bloeddruk. De verhouding natrium/kalium heeft inderdaad invloed op de bloeddruk: het verstrekken van meer kalium in vergelijking met natrium normaliseert de bloeddruk. In Canada wordt een dubbelblinde, gerandomiseerde, cross-over studie uitgevoerd. Het zal in de toekomst het hypotensieve potentieel van hennepeiwitten bevestigen.

  • Zenuwachtige herbalancering (magnesium, kalium): Hennepeiwitten dragen bij aan de goede werking van het zenuwstelsel. Het is zeer rijk aan magnesium en neemt deel aan de synthese van neurotransmitters, de boodschappers van zenuwinformatie. We vinden ook kalium, dat de overdracht van zenuwimpulsen mogelijk maakt.

  • Anti vermoeidheid (magnesium, ijzer): Hennepproteïnepoeder helpt vermoeidheid te verminderen door de toevoer van magnesium en ijzer.

  • Bijdragen aan weefselgroei (magnesium, ijzer): rijk aan ijzer en magnesium. Hennepproteïnepoeder speelt een rol in het celdelingsproces: het neemt deel aan de vermenigvuldiging van cellen.

  • Remineraliserend (magnesium, fosfor): Hennepproteïnepoeder is een vector van mineralen, zoals magnesium en fosfor. Deze twee mineralen worden opgeslagen in rijk gemineraliseerde weefsels, zoals botten en tanden.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 10g % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 10 g
Energie (Kcal) 413 41 22 2
Energie (Kj) 1828 183 22 2
Lipiden (g) 14 1.4 20 2
Verzadigde vetzuren (g) 1.5 0.15 8 1
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (g) 1.7 0.17
Meervoudig onverzadigde vetzuren (g) 10.8 1.08
Koolhydraten (g) 21.8 2.18 8 1
Inclusief suikers (g) 4.2 0.42 5 0
Voedingsvezels (g) 17.6 1.76
Eiwit (g) 50 5 100 10
Zout (g) 0.12 0.2 2 0
Vitamine E (mg) 2 0.2 17 2
IJzer (mg) 10.4 1.04 74 7
Magnesium (mg) 871 87.1 232 23
Fosfor (mg) 2091 209.1 299 30
Kalium (mg) 1543 154.3 77 8

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leer meer over de plant: Hennep

Hennep is een angiospermplant die behoort tot de familie Cannabinaceae. Deze eenjarige plant wordt doorgaans 1 tot 2 m hoog. Hij houdt van een heldere omgeving en grond met een basische pH. De cultuur wordt geschat als een van de oudste van de mensheid. De exacte oorsprong ervan is moeilijk te identificeren. Archeobotanische studies vinden de eerste sporen van hennep in Centraal-Azië. Vervolgens werd hennep tijdens de bronstijd (van de 22e tot de 16e eeuw voor Christus) als landbouwgewas in Europa geïntroduceerd.

Alles is goed in hennep! Alle delen van de plant worden gebruikt en maken het mogelijk om papier, stof, touw, bioverbindingen met een sterk isolerend vermogen, brandstof, biologisch afbreekbaar plastic, antibacteriële schoonmaakmiddelen en sinds kort voedselproducten te verkrijgen, zoals olie, meel, bier, enz.

Hennepproteïnepoeder is technisch gezien achenes. Onlangs heeft hennep de belangstelling voor voedsel zien exploderen. Frankrijk profiteert van deze rage omdat het de grootste producent van hennep in Europa is. Vanuit internationaal perspectief is het China dat opvalt als wereldleider op het gebied van hennep. Wat de bloeiwijzen betreft: deze zijn in Frankrijk niet toegestaan ​​voor oogst vanwege de aanwezigheid van moleculen uit de cannabinoïdeklasse.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 5 ( 50 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Farinon B, Molinari R, Costantini L, Merendino N. Het zaad van industriële hennep (Cannabis sativa L.): voedingskwaliteit en potentiële functionaliteit voor de menselijke gezondheid en voeding. Voedingsstoffen. 29 juni 2020;12(7):1935. doi:10.3390/nu12071935. PMID: 32610691; PMCID: PMC7400098.

Publicatie: J. Agric. Voedsel Chem. 2010, 58, 22, 11801–11807 Publicatiedatum: 26 oktober 2010 https://doi.org/10.1021/jf102636b

Publicatie: Mollard RC, Johnston A, Serrano Leon A, Wang H, Jones PJ, MacKay DS. Acute effecten van hennepeiwitconsumptie op de glycemische en verzadigingsbeheersing: resultaten van 2 gerandomiseerde crossover-onderzoeken. Appl Physiol Nutr Metab. 2021 augustus;46(8):887-896. doi: 10.1139/apnm-2020-0907. Epub 25 januari 2021. PMID: 33493023.

Publicatie: Samsamikor M, Mackay D, Mollard RC, Aluko RE. Een dubbelblind, gerandomiseerd, cross-over proefprotocol van consumptie van hele hennepzaadeiwitten en hennepzaadeiwithydrolysaten voor hypertensie. Proeven. 23 april 2020;21(1):354. doi:10.1186/s13063-020-4164-z. PMID: 32326966; PMCID: PMC7181489.

Publicatie: Rodriguez-Martin NM, Montserrat-de la Paz S, Toscano R, Grao-Cruces E, Villanueva A, Pedroche J, Millan F, Millan-Linares MC. Hennep (Cannabis sativa L.) Eiwithydrolysaten bevorderen de ontstekingsremmende respons in primaire menselijke monocyten. Biomoleculen. 22 mei 2020;10(5):803. doi:10.3390/biom10050803. PMID: 32456009; PMCID: PMC7277103.

Website: eFlore. (nd). Tela Botanica. https://www.tela-botanica.org/eflore/?referential=bdtfx&module=fiche&action=fiche&num_nom=12688&onglet=synthese

Website: Interchanvre - Cultuur. (nd). Interhennep. https://interchanvre.org/la_culture#les_chiffres_cles