De bananenboom is een kruidachtige plant uit de Musaceae-familie. Hij wordt in tropische streken verbouwd vanwege zijn gele vrucht: de banaan. De banaan is een van de favoriete vruchten van Europeanen, de consumptie ervan wordt geschat op 12 kg per jaar per inwoner. Zijn bekendheid komt van zijn milde en zoete smaak, gecombineerd met zijn zachte textuur. De banaan heeft veel voedingsvoordelen: hij is rijk aan mangaan, kalium, antioxidanten en serotonine en dopamine zitten in het vruchtvlees. Genoeg om de banaan te geven! Door de banaan te drogen worden de voedingsvoordelen geconcentreerd. Het draagt ​​daarom op natuurlijke wijze bij aan de spierfunctie en het herstel van de bloeddruk dankzij het kalium dat het bevat. Het reguleert de darmtransit en vermindert de opname van cholesterol dankzij de vezels. Bananenchips zijn gemakkelijk te vervoeren en rijk aan zetmeel, wat zorgt voor langdurige energie: de ideale superfruit voor sporters. Latijnse naam: Latijnse naam: Malus domestica Borkh. Botanische familie: Musacceae. Gebruikt deel: Fruit.

Dit artikel is bijgewerkt op 26/06/2023

Aanbevolen verbruik

Gedroogde banaan is een gedroogde vrucht. Het bevat daarom meer suiker dan een verse banaan, de dagelijkse consumptie-aanbevelingen zijn vastgelegd. Als klassieke behandeling of voor het plezier wordt een portie gedroogde banaan ertussen geschat 20 en 30 gram per dag, wat neerkomt op 10 bananenchips per dag.

In welke vorm?

Om optimaal van de voordelen te profiteren, kunt u ze gebruiken:

  • Geheel
  • In stukken
Op welk tijdstip van de dag?

Wij raden u aan ze te gebruiken tijdens de volgende maaltijd(en) om optimaal van de voordelen ervan te profiteren:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • In geval dat
  • Diner
Welke gebruiksmethoden?

U kunt ze opnemen in de volgende preparaten om ze gemakkelijker in te nemen:

  • Dessert
  • Yoghurt, zuivel
  • Aperitief
  • Alleen
  • Gemengd met ander gedroogd fruit
  • Muesli

Gezondheidsvoedingsvoordelen

Gedroogde Bananen kunnen uw gezonde en gevarieerde voeding aanvullen.

Metabolisme

Dankzij vezels verminderen gedroogde bananen de opname van cholesterol uit de voeding. Dit effect helpt de cholesterolinname te matigen. Hierdoor helpt gedroogde banaan een hoog cholesterolgehalte te voorkomen en past het in een gevarieerde en evenwichtige voeding.

Spijsverteringsstelsel

Een dieet dat niet voldoende vezels bevat, verhoogt het risico op constipatie (zie onze gids). dieet en obstipatie). Gedroogde bananen zijn een goede bron van vezels, ze reguleren de spijsvertering.

Spieren en gewrichten

Gedroogde bananen staan ​​bekend om hun rijkdom aan kalium. Dit laatste is essentieel voor het proces van spiercontractie (zie onze gids spierkrampen en dieet).

Cardiaal systeem

Gedroogde bananen bevatten van nature een laag natriumgehalte en een hoog kaliumgehalte. Dit mineraalprofiel is ideaal voor het reguleren van de bloeddruk.

Nutritionele eigenschappen

  • Antihypertensivum (kalium): gedroogde bananen leveren weinig natrium en veel kalium. Deze twee mineralen vormen een essentiële tandem voor een goede regulering van de bloeddruk: zonder teveel natrium en met voldoende kalium heeft de bloeddruk de neiging om in evenwicht te komen.

  • Conditioner (zetmeel): de energie van gedroogde bananen is koolhydraten. Koolhydraten leveren energie aan ons lichaam. Het voordeel van Bananen is dat ze voornamelijk bestaan ​​uit zetmeel, een complex koolhydraat. Zetmeel wordt langzamer opgenomen, wat voor langdurige energie zorgt.

  • Hypocholesterolemisch (vezels): gedroogde bananen helpen het cholesterolgehalte te verlagen. De vezels die ze bevatten verminderen de opname van cholesterol uit voedsel.

  • Deelnemen aan het spierfunctioneren (kalium): gedroogde bananen dragen bij aan spiercontractie.

  • Regulator van de darmtransit (vezel): gedroogde bananen dragen bij aan de leegte van de spijsvertering. Ze bevatten voornamelijk oplosbare vezels. Deze vormen bij contact met water een gel, die de textuur van de ontlasting moduleert. Bij een teveel aan vezels wordt de ontlasting zwaarder, wat de doorvoer stimuleert.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 25g % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 25 g
Energie (Kcal) 561 140 28 7
Energie (Kj) 2337 584 28 7
Lipiden (g) 33.6 8.4 48 12
Verzadigde vetzuren (g) 28.9 7.22 145 36
Koolhydraten (g) 58.4 14.6 22 6
Inclusief suikers (g) 35.3 8.8 39 10
Voedingsvezels (g) 7.7 1.92
Eiwit (g) 2.3 0.57 5 1
Zout (g) 0.01 0 0 0

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leer meer over de plant: De Bananenboom

De bananenboom is een kruidachtige plant uit de Musaceae-familie. Je droomt niet: een kruidachtige plant! De bananenboom is dus geen boom: hij heeft geen stam, maar een steel (een robuuste stam gevormd uit meerdere opgerolde bladeren). Dit lange gras wordt in tropische gebieden gekweekt en kan 10 m hoog worden. Dankzij zijn recordgrootte kan hij de eerste plaats behalen op het podium voor “het grootste gras ter wereld”.

De gele bloemen van de bananenboom vormen bloeiwijzen in trossen, die plaats maken voor de vruchten: bananen. Bananenbomen zijn zeer productief; in 1 jaar tijd en met de juiste weersomstandigheden kan een bananenboom meer dan 300 bananen produceren. Er zijn veel soorten bananenbomen, verdeeld in twee grote families op basis van het soort fruit dat ze produceren: zoete bananenvariëteiten en kookbananenvariëteiten. Elke familie heeft zijn vertegenwoordiger, respectievelijk de Cavendish-banaan en de weegbree-banaan.

De toekomst van de Cavendish Banaan

De Cavendish-banaan is momenteel het onderwerp van grote bezorgdheid over zijn toekomst. Deze bananenvariëteit is de belangrijkste zoete banaanvariëteit die ter wereld wordt geconsumeerd, zo niet de enige. Cavendish-bananenbomen bezwijken de een na de ander als gevolg van twee ziekten veroorzaakt door schimmels: Mycosphaerella fijiensis en Fusarium Oxysporum. Maan (Fusarium Oxysprum) had zijn kracht al getoond door in slechts een paar maanden een hele bananenvariëteit: Gros Michel, te decimeren.

Tegenwoordig stellen we de monocultuur van deze variëteit en het overmatig gebruik van pesticiden ter discussie, wat allemaal leidt tot een lage genetische diversiteit. Daarom hebben Cavendish-bananen een lage weerstand tegen omgevingsaanpassingen en ziekte-uitbraken.

Deze impasse zou echter kunnen worden omzeild door te focussen op nieuwe varianten: polycultuur. De behoefte van onze samenleving aan het verkrijgen van vruchten van dezelfde grootte, kleur, vorm, enz. Kortom, uniforme bananen maken de taak ingewikkelder dan het lijkt. Wordt vervolgd.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.6 ( 65 stemmen )

Bibliografie

Boek : Auvinet, EA, Hirschauer, CH, & Meunier, ALM (nd). Voedsel, voeding en diëten (Franse editie). STUDYRAMA.

Website: Van het veld tot de kraam - Alles wat je moet weten over de bananensector. (nd). De banaan. https://labanane.info/la-banane/du-champ-a-letal/

Website: Banaan: calorieën en voedingssamenstelling. (nd). Aprilel. https://www.aprifel.com/fr/fiche-nutritionnelle/banaan/

Verwante artikelen