De afgelopen tien jaar zijn superfoods echt in de schijnwerpers gekomen. De term superfood is letterlijk vertaald van de term ‘superfood’ in de Verenigde Staten, waar deze trend vandaan komt die opkwam in de jaren 90. Superfoods zijn producten die bijzonder rijk zijn aan voedingsstoffen met gunstige effecten voor de gezondheid. Zij vertegenwoordigen een nieuw gebied van onderzoek en onderzoek op het gebied van voeding door middel van studies met betrekking tot de betreffende voedingsstoffen en stoffen. Hun plaats en hun interesse in menselijke voeding moeten nog worden vastgesteld. Maar door superfoods en hun natuurlijke samenstelling verdient vooral het belang van voeding als basis van onze gezondheid de aandacht...

Context en redenen voor succes

De verbanden tussen voeding en gezondheid worden steeds beter bekend, en het risico op het ontwikkelen van veel voorkomende chronische ziekten van de 21e eeuwe eeuw (kanker, hart- en vaatziekten, overgewicht of zelfs diabetes type 2) kunnen worden teruggedrongen door een gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd dieet te volgen. Het is in deze context waarin voeding een belangrijk volksgezondheidsprobleem is geworden dat de markt voor superfoods plaatsvindt. Omdat superfoods een reëel voedingsvoordeel bezitten, omdat hun voedingswaarde hoger is dan die van conventionele voedingsmiddelen, streven ze ernaar de gezondheid te behouden.

Hun succes is te danken aan verschillende factoren. Ten eerste weerspiegelt het de wens van veel mensen om hun eetpatroon te verbeteren door zich tot dit dieet te wenden producten 100% uit de natuur, met een sterke voedingswaarde, op zich heel goed nieuws. Voeg bovendien superfoods toe aan uw dieet het is heel eenvoudig, het is goed, het is ook een kans om nieuwe recepten te testen en bovenal geeft het je de mogelijkheid om dat te doen vervang bepaalde calorierijke voedingsmiddelen. Uiteindelijk is het een uitstekende manier om dat te doen bepaalde tekortkomingen of verminderingen van het dieet voorkomen of verbeteren ; Zoek oplossingen via voedsel voordat u tot suppletie overgaat.

Grenzen op het gebied van superfoods

Een van de beperkingen die aan superfoods worden toegeschreven, is precies dat dit idee kent geen echte grenzen. Volgens de definitie kunnen alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen in deze categorie vallen, of het nu gaat om amandelen, granaatappels, maar ook linzen of zelfs groene thee.

Een andere beperking die meer aan het onderwerp superfoods kan worden toegeschreven dan aan de superfoods zelf, hun succes precies. Pers, blogs, sociale netwerken, iedereen monopoliseert het onderwerp. Om deze reden, er wordt veel informatie doorgegeven en op de markt gebracht zonder dat deze volledig accuraat is. Informatie met betrekking tot traditionele observaties of zelfs wetenschappelijke studies wordt soms overgenomen, gewijzigd of versterkt door alleen de ‘schokkende’ informatie vast te houden. Genoeg om de consument te verliezen, superfoods in diskrediet te brengen en vooral de belangrijke informatie over de echte voordelen van deze producten te onthouden.

De kosten van bepaalde superfoods kunnen ook een knelpunt zijn. Deze laatste komen doorgaans uit nieuwe markten, wat onder meer deze kosten verklaart.

Ook de ecologische en sociale omstandigheden waarin superfoods worden geproduceerd, kunnen worden benadrukt. Bepaalde producten komen doorgaans van andere continenten en zijn afkomstig uit de lokale productie. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat producten aan bepaalde ecologische, sociale of culturele criteria voldoen afhankelijk van hoe ze bijvoorbeeld worden verbouwd, geïmporteerd of op de markt worden gebracht.

Een van de beperkingen die vaak wordt benadrukt, is de gebrek aan wetenschappelijke informatie over het onderwerp. Over dit onderwerp zijn de afgelopen jaren talloze onderzoeken verschenen; deze blijven soms erg theoretisch en verdienen het om naar de schaal van klinische onderzoeken te worden gepusht. Dit is bijvoorbeeld al het geval voor chiazaden, waarvoor een klinische studie uit 2017 de impact aantoont van de consumptie van 30 g zaden per dag op het gewichtsverlies bij personen met overgewicht.

Samengevat, er zijn grenzen en het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn. Merk echter op dat ze vooral verband houden met marketing en het bloeiende succes van het concept, en niet zozeer met superfoods zelf. Vandaar het belang van het behouden van een zeker wantrouwen en een kritische geest bij het kiezen van uw superfoods en het merk dat deze promoot.

De visie van de Compagnie des Sens

Via superfoods wilden we vooral benadrukken het belang van voedsel als basis van onze gezondheid. Superfoods zijn goed te integreren in een dieet, zolang het maar evenwichtig, gevarieerd is en de levensstijl gezond is. Aan de andere kant mogen ze onder geen enkele omstandigheid worden uitgeroepen tot ‘wonderproducten’ op basis van de huidige kennis.

Superfoods hebben echte voedingswaarde en als bonus zijn ze lekker op zichzelf of geïntegreerd in recepten. Ze kunnen daardoor een alternatief bieden voor andere alledaagse voedingsmiddelen. Hun voedingsvoordelen verdienen verder onderzoek, maar lijken al betrokken te zijn bij veel belangrijke voordelen voor onze gezondheid.

Vergeet echter niet dat een hele reeks voedingsmiddelen ook voedingsvoordelen hebben (fruit, groenten, peulvruchten, plantaardige oliën, noten, enz.). Maar ook en vooral andere moeten volgens het National Health Nutrition Program (PNNS) duidelijk worden vermeden: suikerhoudende producten en dranken, alcohol, rood vlees en zelfs vleeswaren.

Samengevat, om goed te leven, beter te eten en te genieten van het kiezen van uw voedsel en superfoods.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.7 ( 64 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Vuksan, V., Jenkins, A., Brissette, C., Choleva, L., Jovanovski, E., Gibbs, A., . . . Hanna, A. (2017). Salbachia (Salvia hispanica L.) bij de behandeling van patiënten met overgewicht en obesitas met diabetes type 2: een dubbelblinde gerandomiseerde gecontroleerde studie. Voeding, metabolisme en hart- en vaatziekten, 27(2), 138–146. https://doi.org/10.1016/j.numecd.2016.11.124

Website: Aanbevelingen | Eet Beweeg. Opgehaald op 17 juni 2019, van http://www.mangerbouger.fr/Les-recommandations

Website: (2019, 17 april). Voeding – Ministerie van Solidariteit en Gezondheid. Geraadpleegd op 17 juni 2019, van https://solidarites-sante.gouv.fr/prevention-en-sante/preserver-sa-sante/article/nutrition