Spirulina is een cyanobacterie met een spiraalvorm (zoals de naam al doet vermoeden) en die zich op natuurlijke wijze ontwikkelt in zoetwatermeren, tussen 20 en 40°C, bij een pH van 9 tot 11. Door een verkeerde benaming wordt Spirulina vaak beschouwd als een microalg. . Het wordt ook vaak blauwalg genoemd vanwege de concentratie van fycocyanine, een blauw pigment. De grootste belangstelling voor Spirulina komt voort uit de samenstelling: het bevat een indrukwekkend gehalte aan eiwitten, vitamines, mineralen en sporenelementen. Het beste is dat Spirulina geen cellulosewand heeft, de cellulaire inhoud is daarom beter toegankelijk voor spijsverteringsenzymen. Het heeft daarom een ​​hoge biologische beschikbaarheid van de actieve ingrediënten. Om al deze redenen wordt Spirulina als het meest complete voedingsmiddel beschouwd. Voedingsaanbevelingen raden echter aan om spirulina in kleine hoeveelheden te consumeren om geen spijsverteringsstoornissen te veroorzaken. Daarom zijn de voordelen van spirulina niet noodzakelijkerwijs die welke online verkoopsites u willen laten geloven. Dit artikel behandelt daarom alle huidige voedingskennis die verband houdt met de echte voordelen van spirulina. Latijnse naam: Spirulina platensis. Vorm: spiraal. Groene kleur.

Dit artikel is bijgewerkt op 12/09/2023

Voor strijd tegen oxidatieve stress

Het belangrijkste voordeel van spirulina is de werking op oxidatieve stress. Dit laatste is een onbalans tussen pro-oxidant- en antioxidantmoleculen, en vaak in het voordeel van de eerste. Het veroorzaakt vroegtijdige veroudering van alle lichaamscellen. Dit fenomeen ligt dus aan de oorsprong van de ontwikkeling van talrijke pathologieën die verband houden met veroudering, maar ook van hart- en vaatziekten, hersenziekten van het Alzheimer-type en kanker. Dit fenomeen kan het risico op blessures en ontstekingen bij atleten vergroten. Spirulina kan een zeer gunstige rol spelen in deze pathologische aandoening, omdat het is samengesteld uit talrijke antioxidantmoleculen die in harmonie samenwerken: fycocyanine, koper, mangaan en vitamine A, B2, C en E. spirulina maakt het daarom mogelijk om bepaalde voedingsstoffen te leveren die nodig zijn voor antioxiderende enzymen om een ​​evenwicht in de balans tussen pro-oxidant- en antioxidantmoleculen te garanderen., En dit, ondanks een laag verbruik (5 g).

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Begin met 1 g per dag en verhoog vervolgens gedurende een week geleidelijk tot 5 g per dag.
  • Voeg andere kruiden en aromaten toe aan gerechten om de inname van antioxidanten te bevorderen (kurkuma, kerrie, knoflook, mosterdpoeder, oregano).
  • Consumeer gekleurde groenten en fruit tijdens de lunch en het avondeten, omdat ze rijk zijn aan antioxidanten.

Voor vegetarische bevolkingsgroepen

Spirulina heeft interessante niveaus van voedingsstoffen die van nature in grote hoeveelheden en van betere kwaliteit aanwezig zijn in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, en met name ijzer en eiwitten. Inderdaad, de ijzer uit spirulina wordt zeer goed door het lichaam opgenomen, wat over het algemeen niet het geval is voor voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong (tussen 1 en 10%). Bovendien bestaat spirulina uit eiwitten met een zeer goede biologische waarde, dat wil zeggen dat het de alle aminozuren (structurele eenheden van een eiwit) essentieel voor de eiwitsynthese. Over het algemeen worden eiwitten van plantaardige oorsprong minder goed geassimileerd dan dierlijke eiwitten, waarbij de samenstelling een tekort heeft aan bepaalde aminozuren. Dit leidt ertoe dat vegetarische en veganistische bevolkingsgroepen de nadruk leggen op de complementariteit tussen plantaardige eiwitten, om zo geen gebrek aan essentiële aminozuren te hebben. Daar spirulina biedt daarom een ​​zeer interessante ondersteuning voor de ijzer- en eiwitinname in vegetarische en veganistische diëten..

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige: 

  • Begin met 1 g per dag en verhoog vervolgens gedurende een week geleidelijk tot 5 g per dag.
  • Integreer spirulina in de volgende bereidingen om de inname te optimaliseren: salade, soep, vruchtensap, smoothies, drank, water, zuivelproducten (yoghurt, kwark, enz.), gerecht.
  • Supplementeer met vitamine B12 omdat het in actieve vorm zeer weinig aanwezig is in voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong.

Voor vermoeidheid verminderen

Daar spirulina helpt vermoeidheid te verminderen die verband houdt met een tekort aan ijzerinname of -absorptie. IJzer speelt inderdaad een cruciale rol bij het transport van zuurstof naar de cellen. Transport beperkt door ijzerarme innames kunnen daarom het zuurstoftransport beperken, wat vermoeidheid en kortademigheid in rust bevordert. Deze voedingsstof wordt zeer slecht door het lichaam opgenomen. Over het algemeen wordt 25 tot 40% van het ijzer aangetroffen in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong wordt geabsorbeerd, vergeleken met 1 tot 10% voor ijzer van plantaardige oorsprong. Ondanks dat het van plantaardige oorsprong is, lijkt het ijzer in spirulina echter zeer goed te worden opgenomen door het lichaam, vooral omdat dit laatste een interessante hoeveelheid bevat (1,4 g ijzer voor 5 g spirulina = 10% van de dagelijkse ijzerinname). Naast ijzer, het is samengesteld uit voedingsstoffen om de opname ervan te optimaliseren (vitamine C, koper, zink, enz.).

Dus de spirulina ondersteunt de dagelijkse ijzerinname, vooral met het oog op het verminderen van dagelijkse vermoeidheid tijdens zwangerschap en borstvoeding. Deze toekomstige en jonge moeders hebben een zeer hoge ijzerbehoefte, een tekort aan deze micronutriënt is dan ook één van de oorzaken van vermoeidheid bij hen.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Begin met 1 g spirulina per dag en verhoog vervolgens gedurende een week geleidelijk tot 5 g per dag.
  • Consumeer spirulina bij voorkeur met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C om de ijzeropname te optimaliseren: fruit, smoothies, vruchtensappen.
  • Combineer spirulina met acerolapoeder in bereidingen (salades, soepen, smoothies, zuivelproducten etc.) omdat deze laatste rijk zijn aan vitamine C.

Voor zorg voor je haar

Spirulina heeft niet alleen therapeutische voordelen. Het levert inderdaad ook voordelen op zorg voor de zijne haar omdat het ze voedt dankzij de bijdragen aan eiwitten, ijzer en koper. Het bevat ook voedingsstoffen het optimaliseren van hun groei (eiwitten, ijzer, zink, vitamine B5), vooral omdat eiwitten de aanmaak van keratine bevorderen. Bovendien staat het toevoorkomt voortijdige vergrijzing van het haar dankzij de antioxiderende werking.

Hoe te gebruiken?

  • Oraal : 1 g spirulina per dag, daarna geleidelijk verhogen tot 5 g per dag. Het wordt aanbevolen om het te consumeren met vruchtensappen of smoothies om de onaangename smaak te beperken en de opname van bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer, te vergemakkelijken.
  • Extern : spirulina kan gebruikt worden in de vorm van shampoo of masker. Om dit te doen, is het mogelijk om 5 g spirulina toe te voegen aan gebruikelijke shampoos en maskers, of om zelfgemaakte shampoo- en maskerrecepten op basis van spirulina te maken.

Voor zorg voor je huid

Spirulina heeft dat ook voordelen voor huid. Sterker nog, zij vormt een interessante bondgenoot tegen veroudering dankzij de effectieve antioxiderende componenten (fycocyanine, vitamine A, B2, C en E), maar helpt ook de elasticiteit van de huid te behouden dankzij de aminozuren die het bevat. Deze laatste helpen de synthese van collageen te bevorderen, dat betrokken is bij de genezing van microscheurtjes in de huid, maar ook om de elasticiteit van de cellen van de opperhuid te regenereren en te behouden.

Hoe te gebruiken?

  • Oraal : 1 g spirulina per dag, daarna geleidelijk verhogen tot 5 g per dag. Het wordt aanbevolen om het te consumeren met vruchtensappen of smoothies om de onaangename smaak te beperken en de opname van bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer, te vergemakkelijken.
  • Extern : Spirulina kan bijvoorbeeld worden gebruikt in de vorm van een zelfgemaakt anti-acne- of anti-aging masker. Om dit te doen, voegt u eenvoudig 5 g spirulina toe aan een gewoon masker, of maakt u zelfgemaakte maskerrecepten op basis van spirulina.

Voor maak een zelfgemaakte energiedrank

Daar spirulina kan worden toegevoegd als eiwit- en antioxidantbron in een ultra-uithoudingsdrankje. Deze zeer intensieve activiteiten vergen veel energie van het lichaam. In deze context, tijdens inspanningen die langer dan 1u-1u30 duren (afhankelijk van de intensiteit), het is mogelijk om gemakkelijk opneembare eiwitten te gebruiken om de energieproductie te bevorderen, zoals BCAA's (Brained Chained Amino Acids). Deze BCAA's zijn samengesteld uit valine en isoleucine, maar vooral leucine, wat wordt beschouwd als het ‘favoriete voedsel’ van spiercellen tijdens lange inspanningen. Wat spirulina betreft, het heeft het voordeel dat het is samengesteld uit alle essentiële aminozuren en daarom gedeeltelijk deze beroemde BCAA's bevat. Daarom kan het gebruikt worden als eiwitbron in een zelfgemaakte energiedrank.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Test de tolerantie van spirulina in de zelfgemaakte energiedrank door tijdens de eerste sessie te beginnen met 1 gram spirulina. Verhoog geleidelijk tot 5 g als spirulina wordt verdragen.
  • Combineer spirulina met koolhydraatvoedsel met een zeer hoge GI (glycemische index), zoals honing of siroop, om het lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die nodig zijn tijdens het sporten.
  • Vergeet het snufje zout in de drank niet.

Voor bevordert de melkstroom

Daar spirulina zou fungeren als galactogeen voedsel, zoals venkelzaad in infusie. Het wordt ook aanbevolen om spirulina met deze zaden te consumeren om de melkproductie te optimaliseren. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat spirulina de melkkwaliteit in het algemeen optimaliseert. Als gevolg hiervan levert het de moeder en het jonge kind de nodige voedingsstoffen tijdens de borstvoeding (ijzer, koper, eiwitten, vitamine B1 en B2).

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Begin met 1 g per dag en verhoog vervolgens gedurende een week geleidelijk tot 5 g per dag.
  • Consumeer venkelzaad tegelijkertijd als aftreksel om de effecten op de melkproductie te optimaliseren.
  • Integreer spirulina in de volgende bereidingen om de inname te optimaliseren: salade, soep, vruchtensap, smoothies, drank, water, zuivelproducten (yoghurt, kwark, enz.), gerecht.

Een interesse voor de lever bij chemotherapie

Daar spirulina zou een rol kunnen spelen bij het beschermen en ondersteunen van de lever om de toxiciteit van bepaalde chemotherapieën te beperken. Uit onderzoek is gebleken dat spirulina, geconsumeerd als voorbehandeling van een kanker, had veelbelovende resultaten opgeleverd. Het lijkt er inderdaad op dat hij antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen zou het mogelijk hebben gemaakt levertoxiciteit veroorzaakt door a. te voorkomen of te verminderen veelgebruikt medicijn tegen kanker.

Er ontbreekt echter informatie over de dosering van spirulina tijdens chemotherapie. Bovendien, gezien de gevolgen die interacties tussen geneesmiddelen kunnen hebben, het wordt aanbevolen om uw oncoloog te informeren of het mogelijk is om spirulina te gebruiken tijdens of tussen chemotherapiesessies.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige:

  • Start geen behandeling met spirulina zonder dit met een arts of oncoloog te hebben besproken.
  • Als u het ermee eens bent, luister dan naar de aanbevelingen van de arts of oncoloog.
  • Ter preventie: begin met 1 g per dag en verhoog vervolgens gedurende een week geleidelijk tot 5 g per dag.
  • Integreer spirulina in de volgende bereidingen om de inname te optimaliseren: salade, soep, vruchtensap, smoothies, drank, water, zuivelproducten (yoghurt, kwark, enz.), gerecht.

Ongegronde reputaties

''Spirulina bevordert massawinst bij bodybuilding''

Spirulina is een voedingssupplement dat erg populair is bij atleten vanwege de deugden die er het vaakst aan worden toegeschreven door online verkoopsites, namelijk het verbeteren van de fysieke prestaties en het herstel. Alle stereotypen over spirulina zijn echter bevooroordeeld omdat de geconsumeerde hoeveelheden geen concrete impact hebben op het gebied van sport, en in het bijzonder op de toename van spiermassa. Met consumptieaanbevelingen op basis van 5 g spirulina per dag kan de spirulina levert slechts 3 g eiwit, wat onvoldoende is om op zichzelf direct de spiermassa te vergroten..

Uit een recent systematisch literatuuronderzoek is gebleken dat er tot op heden geen gunstig effect is aangetoond in de context van bodybuilding, of in welke dan ook sport. De methodologische kwaliteit van bestaande onderzoeken naar de voordelen van spirulina voor de toename van spiermassa is over het algemeen erg laag. De consumptie ervan blijft daarom voorlopig interessant vanuit therapeutisch perspectief, met name door de inname van ijzer en koper te ondersteunen, maar het is geen wondermiddel in de bodybuilding.

''Spirulina is momenteel de meest complete voeding''

Spirulina is het onderwerp van talrijke belangenconflicten met betrekking tot de voedingswaarden ervan. Er wordt namelijk regelmatig gelezen dat spirulina “4 keer meer eiwitten bevat dan vlees” of dat het “7 keer meer vitamine A bevat dan wortels”. Deze verwarringen komen voort uit de waarden geschat door Ciqual, de referentietabel met voedingswaarden van ANSES (Nationaal Agentschap voor de gezondheidsveiligheid op het gebied van voedsel, milieu en werk). Dit schoolbord geeft de voedingswaarde van elk voedingsmiddel weer voor een hoeveelheid van 100 g van dit laatste. In deze context is spirulina inderdaad het meest complete dieet van dit moment.

Echter, de aanbevelingen raden aan om niet meer dan 5-6 g spirulina te consumeren, zelfs 10 gram per dag gedurende een periode van 1 week. Op deze manier neemt de hoeveelheid voedingsstoffen die het bevat sterk af, waardoor het een voedingsmiddel is als elk ander en dat dient als ondersteuning voor een evenwichtige voeding. Dus de voedingsstoffen met echt interessante inhoud in spirulina zijn de koper (31% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid = ADH), daar vitamine B1 (11% van de ADH), daar vitamine B2 (13% van de ADH) en de Ijzer (10% van de ADH). Helaas verkopen de meeste online advertentiesites de voordelen van spirulina op basis van de geschatte waarden voor 100 g spirulina, zonder rekening te houden met de kleine geconsumeerde hoeveelheden, wat verwarrend is voor de consument.

''Spirulina is een plantaardige bron van vitamine B12''

Er wordt vaak gelezen dat spirulina rijk is aan vitamine B12, een essentiële vitamine van dierlijke oorsprong die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die via de voeding moet worden aangeleverd. Het is waar dat spirulina vitamine B12 bevat. Niettemin is de vormen van vitamine B12 aanwezig in spirulina lijken niet allemaal actief, of zijn in ieder geval niet allemaal assimileerbaar (bruikbaar) door het lichaam. Op deze manier heeft ANSES zichzelf gepositioneerd tegen spirulina als bron van vitamine B12. Dit is de reden waarom Ciqual, de tabel met voedingssamenstelling van voedingsmiddelen opgesteld door ANSES, de inname van vitamine B12 voor spirulina nul weergeeft. Spirulina voorziet echter niet in de dagelijkse behoefte aan vitamine B12. Suppletie is dus noodzakelijk.

“Spirulina helpt je af te vallen”

Daar spirulina is geen wondervoedsel voor gewicht verliezen. Bovendien zorgt geen enkel voedsel dat alleen wordt geconsumeerd ervoor dat het lichaam kan afvallen. Spirulina kan echter deel uitmaken van een uitgebalanceerd en caloriearm dagelijks dieet om kwalitatief gewichtsverlies te optimaliseren. Sterker nog: dat heeft ze gedaan heel weinig calorieën en is samengesteld uit eiwitten met een goede biologische waarde (gediversifieerde aminozuursamenstelling). Op deze manier helpt spirulina de eiwitinname te ondersteunen om het verlies van spiermassa tijdens gewichtsverlies te beperken, maar ook om een ​​verzadigende rol te garanderen waardoor het mogelijk wordt de voedselinname te beperken. Het speelt dus een indirecte rol bij het afvallen, maar veroorzaakt geen directe actie op het gebied van gewichtsverlies.

Gebruikstips

  • Spirulina is zeer rijk aan voedingsstoffen, waardoor het bij overmatig gebruik moeilijk verteerbaar kan zijn. Het verdient daarom de voorkeur om de dagelijkse doses geleidelijk te verhogen om een ​​plotselinge verstoring van het evenwicht van de darmmicrobiota te voorkomen en om het veroorzaken van spijsverteringsstoornissen zoals darmgas.

  • De consumptie van spirulina wordt niet aanbevolen voor mensen die lijden aanhemochromatose (overtollig ijzer in het bloed),nierfalen, van fenylketonurie (onmogelijkheid om fenylalanine te metaboliseren), druppel, of aan degenen die een presenteren allergisch terrein.

  • Het wordt aanbevolen om aandacht te besteden aan de oorsprong van spirulina die u wenst te kopen, omdat deze vaak vervuild is zware metalen wanneer de productie slecht wordt uitgevoerd. Kies daarom bij voorkeur voor een spirulina met een gegarandeerde afwezigheid van zware metalen.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 5g % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 5 g
Energie (Kcal) 388 19.4 19 1
Energie (Kj) 1624 81.2 19 1
Lipiden (g) 7.72 0.4 11 1
Verzadigde vetzuren (g) 2.65 0.1 13 1
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (g) 0.68 0
Meervoudig onverzadigde vetzuren (g) 2.08 0.1
Koolhydraten (g) 20.3 1 8 0
Inclusief suikers (g) 3.1 0.2 3 0
Voedingsvezels (g) 3.6 0.2
Eiwit (g) 57.2 2.9 115 6
Zout (g) 2.62 0.1 44 2
Vitamine A (µg) 342 17.1 43 2
Vitamine B1 (mg) 2.38 0.1 216 11
Vitamine B2 (mg) 3.67 0.2 262 13
Vitamine B3 (mg) 12.8 0.6 80 4
Vitamine B5 (mg) 3.48 0.2 58 3
Vitamine B6 (mg) 0.36 0 26 1
Vitamine B9 (µg) 94 4.7 47 2
Vitamine B12 (µg) 0 0 0 0
Vitamine C (mg) 10.1 0.5 13 1
Vitamine E (mg) 5 0.3 42 2
Vitamine K (µg) 25.5 1.3 34 2
Calcium (mg) 120 6 15 1
Koper (mg) 6.1 0.3 610 31
IJzer (mg) 28.5 1.4 204 10
Magnesium (mg) 195 9.8 52 3
Mangaan (mg) 1.9 0.1 95 5
Fosfor (mg) 118 5.9 17 1
Kalium (mg) 1360 68 68 3
Zink (mg) 2 0.1 20 1

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leer meer over de plant: Spirulina

Spirulina is een cyanobacterie die behoort tot het geslacht Anthropira. Het bezet de aarde al meer dan drie miljard jaar en is dus met gemak een van de oudste micro-organismen op aarde. Spirulina groeit in zoetwatermeren, warm (25°C), alkalisch (pH 8 tot 11,5) en rijk aan mineralen. Het is van nature aanwezig in intertropische zones: alkalische meren in Afrika, Latijns-Amerika en Zuid-Azië. Het is in staat fotosynthese uit te voeren dankzij de verschillende pigmenten, waaronder fycocyanine, het beroemde blauwe pigment van Spirulina. Spirulina is eencellig of meercellig en filamentair. De naam verwijst naar de spiraalvorm van de filamenten, waarneembaar onder een microscoop. Spirulina groeit elke dag met 25%: het verdubbelt elke vier dagen.

Hun activiteit wordt fyto-litho-autotroof genoemd: het is in staat fotosynthese uit te voeren dankzij zijn pigmenten (waaronder fycocyanine, een blauw pigment), het voedt zich met mineralen, het reduceert atmosferische stikstof tot ammonium of nitraten waardoor ze aminozuren kunnen produceren en eiwitten. Spirulina werd tijdens de Azteekse beschaving in Mexico als voedsel gebruikt. Het wordt nog steeds door bepaalde stammen in Tsjaad als voedsel geconsumeerd. De productie ervan is de afgelopen decennia enorm toegenomen door de opkomst van Spirulina-boerderijen.

Spirulina: Biologisch of niet?

Biologische landbouw is een milieuvriendelijke productiemethode door de afwezigheid van synthetische chemicaliën, de recycling van organische materialen, vruchtwisseling, respect voor dierenwelzijn, enz. Er bestaan ​​verschillende specificaties, maar geen enkele is momenteel gericht op microalgen. Dit is de reden waarom de Federatie van Spirulina-makers uit Frankrijk in mei 2015 specificaties heeft ingediend. De historische Ecocert-standaard voor de productie van organische microalgen is niet goedgekeurd door de Franse autoriteiten. Tegenwoordig, europese Spirulina kan niet profiteren van het AB-logo. Als u BIOLOGISCHE Spirulina koopt, wordt deze buiten Europa geproduceerd.

Sinds 7 mei 2017 zijn zoetwatermicroalgen, waaronder Spirulina, opgenomen in het toepassingsgebied van de EU Biologische Verordening RCE 889/2008 als voedsel voor menselijke consumptie.

Voor Spirulina worden bepaalde controles uitgevoerd, zoals:

  • respect voor de principes van de biologische aquacultuur
  • de oorsprong van de stammen
  • de aard van pH-regelaars en meststoffen
  • schoonmaken van apparatuur
  • het wassen van de algen

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 649 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Finamore A, Palmery M, Bensehaila S, Peluso I. Antioxidant, immunomodulerende en microbieel-modulerende activiteiten van de duurzame en milieuvriendelijke Spirulina. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:3247528. doi:10.1155/2017/3247528. Epub 15 januari 2017. PMID: 28182098; PMCID: PMC5274660.

Publicatie: ANSEN. (2017). ADVIES van het Nationaal Agentschap voor Voedsel-, Milieu- en Arbeidsveiligheid met betrekking tot “risico's verbonden aan de consumptie van voedingssupplementen die spirulina bevatten”. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT2014SA0096.pdf

Publicatie: Allison A. Yates, National Nutrition and Public Health Policies: Issues Related to Bioavailability of Nutrients When Developing Dietary Reference Intakes, The Journal of Nutrition, Volume 131, Issue 4, april 2001, pagina's 1331S–1334S, https://doi.org /10.1093/jn/131.4.1331S

Publicatie: Khafaga, AF & El-Sayed, YS (2018, maart). Spirulina verbetert de hepatotoxiciteit van methotrexaat via antioxidanten, immuunstimulatie en pro-inflammatoire cytokines en modulatie van apoptotische eiwitten. Levenswetenschappen, 196, 9-17. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2018.01.010

Publicatie: Savranoglu S, Tumer-TB. Remmende effecten van Spirulina platensis op carcinogeen-activerende cytochroom P450-isozymen en potentieel voor geneesmiddelinteracties. Internationaal tijdschrift voor toxicologie. 2013;32(5):376-384. doi:10.1177/1091581813503887

Publicatie: Hovdenak N, Haram K. Invloed van mineraal- en vitaminesupplementen op de zwangerschapsuitkomst. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2012 okt;164(2):127-32. doi: 10.1016/j.ejogrb.2012.06.020. Epub 6 juli 2012. PMID: 22771225.

Publicatie: Bazzano AN, Hofer R, Thibeau S, Gillispie V, Jacobs M, Theall KP. Een overzicht van kruiden- en farmaceutische galactagogen voor borstvoeding. Ochsner J. Winter 2016;16(4):511-524. PMID: 27999511; PMCID: PMC5158159.

Publicatie: Józsa L, Ujhelyi Z, Vasvári G, Sinka D, Nemes D, Fenyvesi F, Váradi J, Vecsernyés M, Szabó J, Kalló G, Vasas G, Bácskay I, Fehér P. Formulering van crèmes die Spirulina Platensis-poeder bevatten met verschillende niet-ionische oppervlakteactieve stoffen voor de behandeling van acne vulgaris. Moleculen. 21 okt 2020;25(20):4856. doi:10.3390/moleculen25204856. PMID: 33096785; PMCID: PMC7587940.

Publicatie: Mohiti S, Zarezadeh M, Naeini F, Tutunchi H, Ostadrahimi A, Ghoreishi Z, Ebrahimi Mamaghani M. Spirulina-suppletie en oxidatieve stress en pro-inflammatoire biomarkers: een systematische review en meta-analyse van gecontroleerde klinische onderzoeken. Clin Exp Pharmacol Fysiol. 2021 augustus;48(8):1059-1069. doi:10.1111/1440-1681.13510. Epub 24 mei 2021. PMID: 33908048.

Publicatie: Gunes S, Tamburaci S, Dalay MC, Deliloglu Gurhan I. In vitro evaluatie van Spirulina platensis-extract opgenomen huidcrème met zijn wondgenezende en antioxiderende activiteiten. Farm Biol. 2017 december;55(1):1824-1832. doi:10.1080/13880209.2017.1331249. PMID: 28552036; PMCID: PMC6130752.

Publicatie: Elbialy ZI, Assar DH, Abdelnaby A, Asa SA, Abdelhiee EY, Ibrahim SS, Abdel-Daim MM, Almeer R, Atiba A. Genezingspotentieel van Spirulina platensis voor huidwonden door het moduleren van bFGF, VEGF, TGF-ß1 en α-SMA genexpressie gericht op angiogenese en littekenweefselvorming in het rattenmodel. Biomed farmacoloog. 2021 mei;137:111349. doi: 10.1016/j.biopha.2021.111349. Epub 7 februari 2021. PMID: 33567349.

Boek : Vidalo, J. (2020). Spirulina: Blauwalgen voor gezondheid en preventie. DOLFIJN.

Boek : Bouarfa, M., & Pensé-Lheritor, A. (2016). Ontwerp van voedingssupplementen - markt, ontwikkeling, regulering en effectiviteit. TECHNISCH & DOC.

Boek : Dufour, A., en Garnier, C. (2019). Mijn Bijbel met gezonde superfoods. Leduc.S Praktisch.

Boek : Vasson, parlementslid. (2015). Voedingssupplementen: de sleutels tot het aanbevelen ervan bij de apotheek. Paperback-edities.

Boek : Hampikian, S. en Chartrand, F. (2012). Ik maak mijn eigen cosmetica. Levende aarde.

Boek : C. (2021). Voedsel, voeding en diëten. STUDYRAMA.

Boek : Ferreira, A. (2013). Biologie van de menselijke voeding (deel 1) (Diëtetiek en voeding: biologie - biochemie - Microbiologie - gecorrigeerde MCQ-oefeningen) (Franse editie). STUDYRAMA.

Website: https://www.anses.fr/fr/content/compl%C3%A9ments-alimentaires-%C3%A0-base-de-Spiruline-privil%C3%A9gier-les-circuits-d%E2%80%99asupplement

Website: Spirulina - Voedingssupplement. (nd). VIDAL. https://www.vidal.fr/parapharmacie/complements-alimentaires/spiruline.html

Website: Info, ERDN (2022, 11 juli). Vitamine b12. Nutrixeal-info. Geraadpleegd op 12 oktober 2022, op https://nutrixeal-info.fr/index/vitamine-b12/

Website: Ciqual Tabel met voedingssamenstelling van voedingsmiddelen. (nd). Ciqual - ANSES. https://ciqual.anses.fr/

Verwante artikelen