Bent u geïnteresseerd in superfoods, maar vraagt ​​u zich af wat de kwaliteit van deze producten garandeert? Om u te helpen kunt u vertrouwen op bekende labels, zoals het BIOLOGISCH label, dat een productiemethode garandeert die het milieu maar ook onze gezondheid respecteert. Ook andere criteria zijn essentieel bij het kiezen van een goed product, zoals de samenstelling, de fabrikant of leverancier van het product, de herkomst, etc. Deze gids geeft je enkele sleutels om de beste keuze te maken voor jouw superfoods.

Kwaliteitscriteria

Etiketten en certificeringen

De kwaliteit van de producten is een essentieel keuzecriterium en de aanwezigheid van bepaalde door erkende organisaties gecertificeerde labels maakt het mogelijk deze kwaliteit te garanderen.

Het bekendste is het etiket AB voor Organische landbouw, het garandeert de afwezigheid van pesticiden en synthetische kunstmest in de planten, maar het garandeert ook en vooral de traceerbaarheid van de producten, erg belangrijk als ze aan de andere kant van de wereld worden geproduceerd! Biologische landbouw is een productiewijze die optimale milieupraktijken, respect voor biodiversiteit, het behoud van natuurlijke hulpbronnen en de zekerheid van een hoog niveau van dierenwelzijn combineert. Onze superfoods zijn dus allemaal afkomstig uit de biologische landbouw, gecertificeerd door Ecocert FR-BIO-01. Ecocert is een door de overheid erkend controle- en certificeringsbedrijf dat onaangekondigd of gepland op het terrein ingrijpt om de naleving van de normen die specifiek zijn voor de biologische landbouw te garanderen.

Het AB-logo wordt uitgegeven door het Ministerie van Landbouw, Agri-Food en Bosbouw in Frankrijk. Op Europees niveau vinden we dat vanEuroblad, dat aan dezelfde criteria voldoet als het AB-logo.

Er bestaan ​​ook andere biologische labels, zoals het Bio Cohérence-label, het Bio Partenaire-label of het Nature et Progrès-label.

Kwaliteitscontrole in het laboratorium

Het is belangrijk om de kwaliteit van onze producten te controleren en dit impliceert daarom kwaliteitscontrole die wordt uitgevoerd in gespecialiseerde, gecertificeerde en geaccrediteerde laboratoria, met als doel het verifiëren van:

  • dE organoleptische kenmerken (kleur, uiterlijk, smaak en geur)

  • daar voedingssamenstelling (hoeveelheid voedingsstoffen waaruit het voedsel bestaat)

  • dE verontreinigende stoffen (microbiologie, zware metalen, pesticiden)

Elk product heeft zijn eigen kenmerken. Daarom wordt elke batch verpakt en zorgvuldig gecontroleerd volgens goede productiepraktijken (GMP) en BIO-certificering.

Informatie zoals latijnse naam of deherkomst van producten worden ook geverifieerd om een ​​optimale kwaliteit en traceerbaarheid van de producten te garanderen. Houd er rekening mee dat superfoods natuurlijke producten blijven en daarom variëren afhankelijk van het klimaat, van plantage tot plantage. Daarom kunnen de samenstelling en organoleptische kenmerken soms enigszins variëren.

Herkomst en keuze van leveranciers

Omdat de kwaliteit van de producten afhankelijk is van die van de grondstoffen, selecteren wij onze leveranciers streng. Het verdient altijd de voorkeur om u te wenden tot een bekende leverancier, producent of distributeur met wie u een vertrouwensrelatie kunt opbouwen.

De voorkeur zal uiteraard uitgaan naar europese en zelfs Franse leveranciers en producenten in ons geval, of het nu gaat om de kwaliteit en regelgeving, lokale economische of zelfs milieuaspecten. Onze hennepzaden zijn bijvoorbeeld afkomstig van een voorkeursleverancier in Bretagne. Andere producten komen van verder weg, zoals acaibessen uit Brazilië of gojibessen uit China. Het is inderdaad vaak in hun oorspronkelijke land dat deze voedingsmiddelen het rijkst zijn aan voordelen, ook al kan de teelt van bepaalde planten elders worden ontwikkeld.

Daarom hebben we tijdens het selectieproces geprobeerd de regio waar de producten werden verbouwd te respecteren, zodat we konden profiteren van al hun voordelen duurzame en ecologisch verantwoorde productie bevorderen. Voor elk geselecteerd product wordt de monitoring en traceerbaarheid van de materialen verzekerd om de beste kwaliteit te garanderen.

Etikettering van superfoods en verplichte informatie

Superfoods zijn onderworpen aan de voedselregelgeving en vallen daarom onder Verordening (EU) nr. 1169/2011, bekend als INCO (Consumenteninformatie) van het Europees Parlement en de Raad. De verplichte indicaties voor de etikettering van superfoods zijn als volgt:

  • daar verkoop naam, bijvoorbeeld “Gepelde hennepzaden”.

  • daar volledige lijst met ingrediënten opgenomen in de samenstelling van het product. Deze worden doorgaans in aflopende volgorde vermeld, zoals bijvoorbeeld het geval is voor cosmetische producten. Allergenen moeten ook worden vermeld.

  • daar voedingswaarde verklaring met energiewaarde, hoeveelheid vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout.

  • daar netto hoeveelheid van het product qua volume of massa moet op het etiket worden vermeld.

  • daar minimale houdbaarheidsdatum net zoals conserverings- en opslagomstandigheden zijn te specificeren.

  • de gebruiksaanwijzing of met behulp van advies waardoor het juiste gebruik van het product mogelijk is.

  • als speciale voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen, moeten ze worden vermeld.

  • meer formele criteria zoals partijnummer, de contactgegevens van maker, moeten zijn naam en adres worden verstrekt voor traceerbaarheidsdoeleinden.

Voedings- en gezondheidsclaims

Een superfood mag niet beweren ziekten te voorkomen of te behandelen. Het is echter heel goed mogelijk om berichten op deze producten te plaatsen: de beroemde beschuldigingen! Dit zijn niet-verplichte berichten waarin wordt gesuggereerd dat het product bepaalde eigenschappen heeft. De eigenschappen ervan worden gerechtvaardigd door een bepaald aandeel van een bepaalde voedingsstof in het voedsel. Er zijn twee soorten claims beschreven in de EG-verordening 1924/2006: voedingsclaims en gezondheidsclaims.

  • Voedingsclaims : dit is elke claim die stelt, suggereert of impliceert dat een voedingsmiddel gunstige voedingseigenschappen heeft dankzij de energie (calorische waarde) en/of voedingsstoffen die het al dan niet levert. Ze worden vertaald door kwantitatieve uitspraken, bijvoorbeeld ‘rijk aan ijzer’, ‘bron van eiwitten’, of door vergelijkende beweringen ‘laag in zout’.

  • Gezondheidsclaims : ze komen overeen met uitspraken die een verband tussen een product en de gezondheid bevestigen, suggereren of impliceren. We vinden bijvoorbeeld claims die de rol van een voedingsstof op de groei, op psychologische of gedragsfuncties of zelfs op het gevoel van honger of verzadiging vermelden. Er zijn ook gezondheidsclaims die betrekking hebben op het verminderen van het ziekterisico of op de ontwikkeling van het kind. Je kunt bijvoorbeeld de vermelding vinden: “Vitamine E helpt de cellen te beschermen tegen oxidatieve stress met zijn antioxiderende werking” of “EPA en DHA helpen de normale en evenwichtige hartactiviteit te behouden”.

Staten van superfoods en conservering

Tegenwoordig zijn we ons ervan bewust dat veel van de voedingsmiddelen die in de schappen van onze supermarkten liggen een behandeling, verfijning en andere transformaties ondergaan. Bewerkte voedingsmiddelen zijn vooral het resultaat van de massale industrialisatie van onze agrovoedingsproducten. Dit heeft het voordeel dat het de productkosten verlaagt, de bereidingstijd in onze keukens verkort en zelfs een gediversifieerde keuze mogelijk maakt. Deze bewerkte voedingsmiddelen, die een te groot deel van onze voeding uitmaken, hebben echter ook veel nadelen. Met bewerkt voedsel bedoelen we eenvoudige producten waaraan zout, suiker, olie of andere culinaire stoffen zijn toegevoegd, zoals ingeblikt voedsel, ham, kaas, enz. Om nog maar te zwijgen van ultrabewerkte voedingsmiddelen die ook een groot aantal additieven en andere ingrediënten bevatten. ingrediënten zonder enig voedingsvoordeel. Hun nadelen lijken dan ook vrij voor de hand liggend, vooral vanuit het oogpunt van onze gezondheid…

De staat van superfoods

Dit brengt ons dus terug bij fundamentele zaken, namelijk het eten van voedsel dat zo dicht mogelijk bij de natuur staat onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen rechtstreeks verkregen uit planten of dieren, dus 100% natuurlijk. Onder hen vinden we onze beroemde superfoods. En vanuit ditzelfde perspectief is het belangrijk om ons te concentreren op producten die zo rauw mogelijk zijn, omdat ze in deze staat hun kwaliteit behouden. het maximale van hun voedingsrijkdom. De bekende vitaminen, mineralen, enzymen, eiwitten of andere voedingsstoffen kunnen onder invloed van bepaalde thermische of chemische behandelingen een groot deel van hun voedingswaarde verliezen.

Tijdens het droog-, dehydratatie- of vriesdroogproces hebben de superfoods dus niets ondergaan geen hittebehandeling boven 42°C. Deze vermelding is belangrijk omdat wordt aangenomen dat boven de 42°C de meeste voedingsstoffen door hitte beginnen te verslechteren en daardoor hun voedingswaarde verliezen.

Behoudsprocessen

Daar uitdroging en de drogen bestaat uit het gedeeltelijk of volledig elimineren van het water in het voedsel. Het microbiologische risico wordt dus aanzienlijk verminderd en de meeste chemische of enzymatische afbraakreacties worden vertraagd. Deze technieken maken het dus mogelijk a betere conservering van voedsel. Gedroogd fruit heeft de bijzonderheid van zijn veel meer geconcentreerd in voedingsstoffen, kunnen we dus tot 3 tot 5 keer meer calorieën, koolhydraten of mineralen vinden dan in vers fruit.

Daar vriesdrogen is een dehydratatieproces dat bestaat uit het verwijderen van water uit voedsel, met behulp van een zeer lage temperatuur (-20°C) en vacuüm. Het proces behoudt de smaak, frisheid en kleur intact. Het maakt het mogelijk behoudt 80% van de vitamines en enzymen, voornamelijk caroteen, anthocyanen en vitamine C. Deze techniek is voorbehouden aan voedingsmiddelen met een hoge toegevoegde waarde zoals bijvoorbeeld acai of acerola.

Om de organoleptische en voedingskwaliteiten van superfoods te behouden, is het belangrijk om ze op een koele, droge plaats en beschermd tegen licht te bewaren.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.9 ( 23 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad van 28 juni 2007 betreffende de biologische productie en de etikettering van biologische producten en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 2092/91

Publicatie: Verordening (EG) nr. 889/2008 van de Commissie van 5 september 2008 tot vaststelling van gedetailleerde regels voor de toepassing van Verordening (EG) nr. 834/2008 wat betreft biologische productie, etikettering en controles

Website: DGCCRF - De officiële tekenen van kwaliteit. https://www.economie.gouv.fr/dgccrf/Publications/Vie-pratique/Fiches-pratiques/Signe-de-qualite

Website: Nationaal Instituut voor Oorsprong en Kwaliteit, INAO - Biologische landbouw. https://www.inao.gouv.fr/Les-signes-officiels-de-la-qualite-et-de-l-origine-SIQO/Agriculture-Biologique