Moringa is een meerjarige boom die behoort tot de Moringaceae-familie. Deze boom houdt van zogenaamde moeilijke klimatologische omstandigheden, wat zijn aanwezigheid in tropische en subtropische landen verklaart. In moringa kan alles gegeten worden: van zaden tot bladeren, Moringa is multifunctioneel. De bladeren worden vers geconsumeerd, als kruidenthee of gedroogd. Moringapoeder wordt verkregen door het drogen en vermalen van Moringabladeren. Moringa-poeder zit boordevol vitamines, zoals vitamine A en E. Moringa (blad) heeft gezondheidsvoordelen aangetoond die verder gaan dan de hoge voedingswaarde. Dankzij de antioxiderende werking beschermt het de hersenen, lever en nieren. De vezels, vergezeld van flavonoïden, helpen ook de bloedsuikerspiegel, cholesterol en triglyceridemie te harmoniseren. Op culinair vlak heeft Moringa-poeder een enigszins harde en bittere smaak. Het wordt dan ook gebruikt in zowel zoete als hartige bereidingen. Latijnse naam: Moringa oleifera Lam. Stuntz. Botanische familie: Moringaceae. Gebruikt onderdeel: Blad.

Dit artikel is bijgewerkt op 13/10/2023

Aanbevolen verbruik

Moringapoeder is een concentraat van energie en voedingsstoffen. Het is het beste om de doses geleidelijk te verhogen om geen vervelende bijwerkingen te krijgen. Voor behandeling of voor plezier, 2 à 6 g Moringa-poeder, d.w.z. 1 tot 3 theelepel(s) Moringa-poeder per dag.

In welke vorm?

Om optimaal van de voordelen te profiteren, kunt u het gebruiken:

  • In poeder
Op welk tijdstip van de dag?

Wij raden u aan het tijdens de volgende maaltijd(en) te gebruiken om de voordelen ervan optimaal te benutten:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • In geval dat
  • Diner
Welke gebruiksmethoden?

U kunt ze opnemen in de volgende preparaten om de inname te vergemakkelijken:

  • Soep
  • Dessert
  • Yoghurt, zuivel
  • Vlak
  • Smoothies, sappen
  • Compote

Gezondheidsvoedingsvoordelen

4 g Moringa-poeder bevat een aanzienlijk deel van Voedingsreferenties voor de bevolking (RNP) in vezels, in Vitamine A, in Vitamine E en in Vitamine K. Ze bevatten ook, in mindere mate, eiwitten.

Als zodanig, Moringapoeder kan uw gezonde en gevarieerde voeding aanvullen.

Metabolisme

Het hypoglycemische effect van Moringa-bladeren wordt geassocieerd met de interessante bijdrage van vezels en flavonoïden. Moringa-poeder vermindert zo het risico op het ontwikkelen van diabetes en verbetert de bloedsuikerspiegel bij prediabetische en diabetespatiënten. Het vertraagt ​​ook het risico op vasculaire complicaties die verband houden met diabetes door oxidatieve stress te bestrijden. Op een ander niveau zullen ze helpen het cholesterol en de triglyceridemie te verlagen.

Lichaams-, gezichts- en haarverzorging

Moringapoeder bevordert de haargroei. Een wetenschappelijk onderzoek toont een toename van het aantal follikels aan na suppletie met Moringa-poeder. Wat de huid betreft, zal Moringa, dankzij de rijkdom aan vitamine A, het uiterlijk van de huid behouden door bij te dragen aan de vernieuwing ervan.

Urogenitaal systeem

Het lijkt erop dat Moringa-poeder de nieren beschermt. Deze eigenschap helpt chronische nierziekten te vertragen. Dit vermogen wordt echter alleen op het dier aangegeven. Aanvullende onderzoeken zijn nodig voordat de gunstige aard ervan voor de niergezondheid wordt bevestigd.

Zenuwstelsel, welzijn

Aangenomen wordt dat oxidatieve stress een van de belangrijkste oorzaken is van de ontwikkeling van leeftijdsgebonden neurodegeneratieve ziekten. Dankzij de sterke antioxiderende kracht kan Moringa-poeder beweren dat het vecht tegen oxidatieve stress die de neurodegeneratie verhoogt. Daarnaast zorgt Moringa-poeder voor koolhydraten. Koolhydraten zijn brandstof voor cellen, vooral voor cellen die glucoafhankelijk zijn en zich alleen met koolhydraten kunnen voeden. Zenuwcellen zijn glucose-afhankelijke cellen. Kortom, Moringa-poeder is een bondgenoot voor cognitieve functies.

Spijsverteringsstelsel

Een dieet dat onvoldoende vezelrijk is, leidt tot een vertraagde darmlediging en zelfs tot constipatie. Om meer te weten : constipatie en dieet. Moringa-poeder is rijk aan vezels en herstelt en reguleert de spijsvertering. Het lijkt ook de lever te beschermen tegen overtollig voedsel en alcohol. Dit vermogen wordt echter alleen op het dier aangegeven. Aanvullende onderzoeken zijn nodig voordat de gunstige aard ervan voor de levergezondheid wordt bevestigd.

Bloedsomloop

Voldoende inname van vitamine K is noodzakelijk om het bloedstollingsproces goed te laten functioneren. Dit laatste is essentieel bij een breuk in de bloedvaten. Moringa draagt ​​in grote mate bij aan de vitamine K-inname.

Oogsysteem

Le Moringa en poudre participe au bon fonctionnement de la vision par l'apport en vitamine A. Au sein d'une alimentation variée et équilibrée, le pouvoir antioxydant de la vitamine A participe à la prévention de la baisse de l'acuité visuelle liée à leeftijd.

Immuunsysteem

Vitamine A heeft een werking op genetisch materiaal. Uiteraard bevordert het de synthese van cellen zoals immuuncellen. Als onderdeel van een gezonde levensstijl versterkt Moringa-poeder dus de reactie van het immuunsysteem.

Nutritionele eigenschappen

Belangrijkste eigenschappen

  • Haargroei : een wetenschappelijk onderzoek evalueerde het effect van Moringa-poeder op het haar. Deze laatste observeerde een toename van het aantal follikels in de anagene fase (groeifase) bij de groep individuen die met Moringa-poeder werden getest. Er wordt gezegd dat Moringa-poeder een activiteit heeft bij het bevorderen van de haargroei.

  • Antioxidant (vitamine E, polyfenol, bèta-caroteen): verschillende wetenschappelijke onderzoeken beweren dat Moringa-poeder oxidatie tegengaat. In een onderzoek werd de ORAC-score van Moringa-poeder beoordeeld op 8360 µmol ET/100 g, en de FRAP-score op 59,32 µmol Fe2+eq/g. Deze twee scores staan ​​synoniem voor een sterke antioxiderende werking. Moringa-poeder zou tegelijkertijd inwerken op vrije radicalen door het leveren van antioxiderende verbindingen (bètacaroteen, vitamine E, quercetine, kaempferol, apigenine, galluszuur), ook door de activiteit van antioxiderende enzymen te verhogen, namelijk catalasen, superoxide-dismutasen en glutathionperoxidasen.

  • Neuroprotectief : door zijn antioxiderende kracht geeft een wetenschappelijk onderzoek aan dat Moringa-poeder neuronen beschermde tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Moringa-poeder voorkomt neuronale disfuncties. Deze studie concludeert over het bemoedigende potentieel van Moringa-poeder voor de bescherming van neuronen en de preventie van neurodegeneratieve ziekten.

  • Ontstekingswerend : Moringa-poeder bevat veel bioactieve stoffen die mogelijk betrokken zijn bij het ontstekingsremmende proces. Onder hen waren flavonoïden zoals quercetine in staat de activering van NF-kB en van NF-kB-afhankelijke stroomafwaartse gebeurtenissen te remmen. Nk-kB is een eiwit dat van nature in cellen aanwezig is. Het wordt geproduceerd als reactie op stressgerelateerde stimuli. Een ontregeling van dit laatste zou in verband worden gebracht met bepaalde ontstekingsziekten.

  • Antibacterieel : Flavonoïden zoals quercetine en kaempferol, fenolzuur en andere fytochemicaliën zijn geïdentificeerd als de krachtigste ontstekingsremmende, antibacteriële en antioxidanten. Uit een in vitro onderzoek is gebleken dat de groei van bepaalde bacteriën wordt geremd (Bacillus subtili en Salmonella typhi) wanneer het in contact wordt gebracht met Moringa-bladpoeder. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat Moringa-stengelpoeder nog steeds een betere effectiviteit heeft.

  • Hypolipidemisch (vezel): wetenschappelijke dierstudies hebben een verlaging waargenomen van de serumspiegels van triglyceriden, lipoproteïnen met zeer lage dichtheid (VLDL-cholesterol) en lipoproteïnen met lage dichtheid (LDL-cholesterol). Deze algemene hypolipidemische kracht wordt verklaard door het hoge vezelgehalte. Vezels vangen lipiden op voordat ze worden opgenomen.

  • Draagt ​​bij aan de energiestofwisseling (koolhydraten, lipiden): Moringa-poeder is een energievector. Dit laatste wordt voornamelijk geleverd door koolhydraten en ook in een kleiner deel door lipiden.

  • Reguleert de bloedsuikerspiegel (vezels, eiwitten): Moringa-poeder vertoont hypoglycemische effecten. Verschillende dierstudies wijzen op een verbeterde glucosetolerantie en een verlaging van de nuchtere bloedsuikerspiegel. Dit hypoglycemische potentieel werd in vitro geanalyseerd. In vitro-experimenten leverden het bewijs dat Moringa-poeder de activiteit van alfa-amylase van de pancreas en alfa-glucosidase van de darm (twee koolhydraatmetabolisme-enzymen) remt. Dit effect vermindert de opname van glucose, waardoor het lichaam de bloedsuikerspiegel helpt reguleren. Bovendien is Moringa-poeder rijk aan vezels en eiwitten. Deze macronutriënten verlagen de glycemische index van Moringa en stabiliseren de bloedsuikerspiegel na de maaltijd.

Secundaire eigenschappen

  • Hepatoprotector : bij dieren behandeld met Moringa-poeder observeerden wetenschappers een afname van de serumspiegels van alanineaminotransferase, aspartaataminotransferase en alkalische fosfatase (markers van de leverfunctie). Deze resultaten werden bevestigd door histologisch onderzoek, waaruit een verbetering van de door geneesmiddelen veroorzaakte lever- en nierbeschadiging bleek. Aanvullende onderzoeken zijn nodig om de effectiviteit ervan bij mensen te evalueren.

  • Nefroprotector : dezelfde wetenschappelijke studie waarin de effecten op de leverbescherming van Moringa-poeder werden geëvalueerd, bevestigde ook dat Moringa-poeder de nieren beschermt. Dieren aangevuld met Moringa-poeder hadden inderdaad minder beschadigde nieren en een daling van de serumspiegels van ureumstikstof (BUN) en creatinine (twee markers van de nierfunctie). Wat het hepatoprotectieve potentieel betreft, zijn aanvullende onderzoeken essentieel om deze eigenschap bij mensen echt te garanderen.

  • Weefselgroei (vitamine A): Moringa-poeder is rijk aan vitamine A. De vitamine speelt een rol in het celspecialisatieproces. Dit betekent dat vitamine A de celsynthese bevordert, de werking ervan zal zichtbaar zijn op alle systemen van het lichaam: immuun, spijsvertering, zenuwstelsel, skelet...

  • Immunomodulerend (vitamine A): door zijn rijkdom aan vitamine A stimuleert Moringa-poeder de aanmaak van immuuncellen. Vitamine A werkt inderdaad in op de genetische regulatie in het algemeen, inclusief immuuncellen.

  • Huid regenererend (vitamine A): door de hoge concentratie vitamine A in Moringa poeder draagt ​​het bij aan de vernieuwing van slijmvliezen en huid.

  • Laxeermiddel (vezels): Moringa-poeder is rijk aan vezels. Vezels worden niet verteerd en opgenomen door het lichaam. Ze worden daarom direct via de ontlasting geëlimineerd. Bovendien gedragen ze zich als sponzen en zwellen ze op in de aanwezigheid van water. Dit alles verhoogt het totale volume van de ontlasting, wat de spijsvertering versnelt.

  • Hemostatisch (vitamine K): Moringapoeder is extreem rijk aan vitamine K. Vitamine K heeft een essentiële functie in het stollingsproces: het is betrokken bij de rijping van stollingsfactoren.

  • Draagt ​​bij aan een normaal gezichtsvermogen (vitamine A): Moringa-poeder is rijk aan vitamine A en helpt het gezichtsvermogen te behouden. Vitamine A wordt ook wel de ‘zichtvitamine’ genoemd en ondersteunt de synthese, bescherming en werking van verschillende onderdelen van de ogen.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 4g % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 4 g
Energie (Kcal) 319 13 16 1
Energie (Kj) 1335 53 16 1
Lipiden (g) 5.7 0.22 8 0
Verzadigde vetzuren (g) 1.9 0.07 10 0
Koolhydraten (g) 29 1.1 11 0
Inclusief suikers (g) 10 0.4 11 0
Voedingsvezels (g) 24 0.96
Eiwit (g) 26 1 52 2
Zout (g) 0.3 0.01 5 0
Vitamine A (µg) 2030 81 254 10
Vitamine E (mg) 39 1.56 325 13
Vitamine K (µg) 2300 92 3067 123

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Meer informatie over de plant: Moringa

Moringa is een meerjarige boom, de meest gecultiveerde boom uit de Moringaceae-familie. Oorspronkelijk afkomstig uit India, in de valleien ten zuiden van de Himalaya, heeft Moringa zich verspreid en geacclimatiseerd in alle tropische en subtropische gebieden. Het wordt daarom aangetroffen in Zuid-Amerika, Afrika, Noordoost-India, Bangladesh, Afghanistan en Pakistan. Moringa wordt ook wel "de boom die nooit sterft" genoemd, omdat hij blijk geeft van een grote ecologische plasticiteit. Hij kan groeien op zowel rijke als arme grond. Het heeft weinig last van droogte of hevige regenval. De hoogte lijkt hem ook geen zorgen meer te maken. Bovendien groeit hij snel, hij kan in één jaar tot 7 m groeien.

De stam heeft een gemiddelde diameter van 30 cm, is recht en slecht ontwikkeld (maximale hoogte 3 m). De takken vormen een parasol en strekken zich veel verder uit. De bladeren zijn afwisselend, bi- of tripinnate en ontwikkelen zich alleen op het uiteinde van de takken. Jonge bladeren zijn bedekt met grijs dons, dat ze tijdens het groeien verliezen. De bloemen zijn crèmekleurig, talrijk en verspreiden een aangename geur. De vrucht is een drielobbige peul. Als de peulen droog zijn, gaan ze open en komen de zaden vrij. Elke peul bevat 12 tot 35 zaden. De zaden zijn rond en hebben een bruine schil. Een boom kan 15.000 tot 25.000 zaden per jaar produceren.

Moringa wordt beschouwd als een van de nuttigste bomen ter wereld, omdat bijna alle delen van de boom kunnen worden gebruikt voor voedsel, medicijnen en industriële doeleinden. Bovendien zijn de bladeren, bloemen en groene peulen gewone groenten in producerende landen. Er wordt zelfs geschat dat het de ondervoeding zou kunnen bestrijden en de voedselzekerheid in achtergestelde regio's zou kunnen versterken. Moringa heeft verschillende bijnamen zoals "Morunga", "Witte Acacia", "Mierikswortel", "Gevleugelde Moringa", enz. Het wordt zelfs vermeld onder de naam "Shigon" in de Sushruta Samhita (een verhandeling over geneeskunde en chirurgie die de basis vormde van de Ayurvedische geneeskunde; de ​​creatie ervan vindt naar schatting plaats in de 1e en 2e eeuw na Christus). Deze vermelding geeft ook aan dat Moringa al millennia door mensen wordt verbouwd.

Afrikaans Moringa-poeder of Indiaas Moringa-poeder

Hoewel Moringa niet erg veeleisend is wat betreft de klimatologische omstandigheden, lijkt het erop dat deze omstandigheden de voedingssamenstelling van Moringa-bladeren variëren. Eén studie analyseerde de voedingssamenstelling van Moringa-bladeren uit Afrika en een andere uit India. Het lijkt erop dat de Moringabladeren uit Afrika waren minder ‘voedzaam’ terwijl Moringa uit India vertrekt. Onderzoekers zijn van mening dat hoge temperaturen in Afrika voedingscomponenten denatureren, wat voedingsverschillen zou kunnen verklaren.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 245 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Nova E, Redondo-Useros N, Martínez-García RM, Gómez-Martínez S, Díaz-Prieto LE, Marcos A. Potentieel van Moringa oleifera om de glucoseregulatie te verbeteren voor de preventie van diabetes en gerelateerde metabolische veranderingen: een systematische review van dierlijke en Menselijke studies. Voedingsstoffen. 2020 10 juli;12(7):2050. doi:10.3390/nu12072050. PMID: 32664295; PMCID: PMC7400864.

Publicatie: LG, KD en DSK (nd-b). Moringa oleifera: een overzicht van het voedingsbelang en de medicinale toepassing ervan. https://doi.org/10.1016/j.fshw.2016.04.001

Publicatie: Basile BS Konmy, Pascal Abiodoun Olounladé, Sanni-yo Doko Allou, Erick Virgile Bertrand Azando en Mawulé Sylvie Hounzangbé-Adoté. (2016). Een overzicht van de fytochemie en farmacologie van Moringa oleifera-bladeren (Moringaceae). https://www.phytojournal.com/archives/2016/vol5issue5/PartE/5-5-31-180.pdf

Publicatie: Foidl N., Makkar HPS en Becker K. (2001). POTENTIEEL VAN MORINGA OLEIFERA IN DE LANDBOUW EN IN DE INDUSTRIE. http://www.alismiri.com/uploads/etude%20..tanzanie%20Moringa.pdf

Publicatie: B Moyo, PJ Masika, een Hugo, & V Muchenje. (2013). Voedingskarakterisering van Moringa-bladeren (Moringa oleifera Lam.). https://doi.org/10.5897/AJB10.1599

Publicatie: Santos AF, Argolo AC, Paiva PM, Coelho LC. Antioxiderende werking van Moringa oleifera-weefselextracten. Phytother Res. 2012 september;26(9):1366-70. doi:10.1002/ptr.4591. Epub 1 februari 2012. PMID: 22294387.

Publicatie: CEC Ugwoke. (2016). FARMACOGNOSTISCHE EVALUATIE EN ANTIMICROBIËLE STUDIES OVER MORINGA OLEIFERA LAM. (MORINGACEAE). https://doi.org/10.13040/IJPSR.0975-8232.8(1).88-94

Publicatie: González-Burgos E, Ureña-Vacas I, Sánchez M, Gómez-Serranillos MP. Voedingswaarde van Moringa oleifera Lam. Bladpoederextracten en hun neuroprotectieve effecten via antioxidatieve en mitochondriale regulatie. Voedingsstoffen. 26 juni 2021;13(7):2203. doi:10.3390/nu13072203. PMID: 34206952; PMCID: PMC8308447.

Publicatie: Landázuri AC, Gualle A, Castañeda V, Morales E, Caicedo A, Orejuela-Escobar LM. Moringa oleifera Lam. bladpoeder antioxiderende activiteit en cytotoxiciteit in menselijke primaire fibroblasten. Nat Prod Res. 2021 dec;35(24):6194-6199. doi:10.1080/14786419.2020.1837804. Epub 29 oktober 2020. PMID: 33118387.

Verwante artikelen