De Johannesbroodboom is een middelgrote boom uit de Fabaceae-familie. De familie Fabaceae vertegenwoordigt peulvruchten (linzen, kikkererwten en zelfs rode bonen). De johannesbroodboom is een boomsoort afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Het wordt grotendeels gekweekt vanwege zijn fruit en zaden. Johannesbroodpitten maken het mogelijk om johannesbroodpitmeel, een voedingsadditief, te verkrijgen. De vrucht, Johannesbrood, is een grote peul die opvalt door zijn verrassende smaak. Johannesbrood heeft in poedervorm een ​​smaak die lijkt op chocolade. Dit is niet het enige positieve punt over Johannesbrood (hoewel het op zichzelf voldoende is). Johannesbroodpoeder verbetert inderdaad het geheugen, de darmtransit en bestrijdt oxidatieve stress. Latijnse naam: Ceratonia siliqua L. Botanische familie: Fabaceae. Gebruikt onderdeel: Pod.

Dit artikel is bijgewerkt op 25/04/2023

Voor strijd tegen oxidatieve stress

Johannesbroodpoeder is een bron van bioactieve verbindingen, voornamelijk vertegenwoordigd door polyfenolen en d-pinitol. Deze geven johannesbroodpoeder een zeer hoog antioxidantpotentieel. Als gevolg hiervan zou johannesbroodpoeder de productie van reactieve zuurstofsoorten remmen.

Johannesbroodpoeder zou dit voorkomen oxidatieve stress. Oxidatieve stress komt overeen met een onbalans tussen pro-oxidantverbindingen en antioxidantafweer, ten gunste van pro-oxidanten. Deze aandoening is een risicofactor voor veel pathologieën, zoals diabetes, oogpathologieën, neurodegeneratieve ziekten, enz.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige: 

  • Begin met 1 g per dag en verhoog vervolgens gedurende een week geleidelijk tot 20 g per dag.

  • Geef de voorkeur aan ongekookt johannesbroodpoeder, om warmtegevoelige voedingsstoffen te behouden.

Voor strijd tegen constipatie

Gemiddeld bevat 100 gram johannesbroodpoeder bijna 40 gram vezels. Van johannesbroodpoeder wordt gezegd dat het rijk is aan vezels, meer bepaald aan onoplosbare vezels. Johannesbroodpoeder wordt namelijk uit de peul gehaald, die voornamelijk uit onoplosbare vezels bestaat, ten koste van de oplosbare vezels.

Vezels zijn bijzondere koolhydraten omdat ze niet door het lichaam kunnen worden verteerd en opgenomen: ze passeren het spijsverteringskanaal. Desondanks hebben ze verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het reguleren van de spijsvertering. Onoplosbare vezels hebben de voorkeur bij constipatie, omdat ze niet in water oplossen. Aan de andere kant hebben ze het vermogen om een ​​grote hoeveelheid water op te nemen, waardoor ze opzwellen. Door hun afmetingen en hun onverteerbare en onoplosbare eigenschappen verbinden onoplosbare vezels zich rechtstreeks met de fecale massa, waardoor het volume van de ontlasting toeneemt en deze opnieuw wordt gehydrateerd. Het geheel bevordert de darmmotiliteit.

Vanwege de rijkdom aan onoplosbare vezels, johannesbroodpoeder is laxeermiddel.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige: 

  • Consumeer 1 g per dag en verhoog vervolgens gedurende een week geleidelijk tot 20 g johannesbroodpoeder per dag.

  • Geef de voorkeur aan de behandeling op een lege maag, in koud water om het laxerende effect van het johannesbroodpoeder te versterken.

Voor diabetici

Johannesbroodpoeder is een ideale bondgenoot bij diabetes. De samenstelling van johannesbroodpoeder geeft het inderdaad een lage glycemische index, geschat op 15. De glycemische index vertegenwoordigt het vermogen van een voedingsmiddel om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Dus hoe lager de glycemische index, hoe evenwichtiger de bloedsuikerspiegel, wat wenselijk is bij diabetes. Bovendien is de glycemische lading van johannesbroodpoeder minder dan 2 per 20 g geconsumeerd (aanbevolen hoeveelheid), wat betekent dat voor 100 g geconsumeerd johannesbroodpoeder de glycemische lading slechts 7,3 bedraagt. Dit is nog steeds een lage score. De glycemische lading bestaat uit gegevens die zijn afgeleid van de glycemische index, die varieert afhankelijk van de geconsumeerde hoeveelheid. Samenvattend helpt johannesbroodpoeder om de bloedsuikerspiegel na een maaltijd in evenwicht te houden.

Bovendien dragen de antioxiderende kracht (verschaft door polyfenolische verbindingen en d-pinitol) en het ontstekingsremmende potentieel ervan (effect opgemerkt via een wetenschappelijk onderzoek) bij aan het voorkomen van cardiovasculaire pathologieën die verband houden met diabetes.

Johannesbroodpoeder is interessant voor diabetici, omdat zij veroorzaakt geen hyperglykemie en staat je toe brengt de glycemische belasting opnieuw in evenwicht van een maaltijd. Daarnaast neemt zij deel aan de preventie van cardiovasculaire pathologieën. Het blijkt een uitstekende vervanger voor chocolade en cacaopoeder (gezoet) in culinaire bereidingen, omdat ze hogere glycemische indices hebben.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige: 

  • Voeg 20 g johannesbroodpoeder toe aan uw zoete bereidingen om de glycemische lading te verminderen.

  • Vervang of combineer cacao- of chocoladepoeder met/met johannesbroodpoeder.

Voor lagere cholesterol

In een onderzoek werd de invloed van johannesbroodpoeder onderzocht bij 47 vrijwilligers met cholesterolstoornissen. Na het experiment maakte het johannesbroodpoeder het mogelijk het totale cholesterolgehalte aanzienlijk verlagen in het bloed, inclusief LDL-cholesterol (slechte cholesterol). Deze kracht komt mogelijk van de vezels die rijk zijn aan johannesbroodpoeder. Vezels hebben wel een effect op het verminderen van de opname van cholesterol uit de voeding. Vooral omdat Johannesbrood weinig verzadigde vetzuren bevat. Het verminderen van de consumptie van verzadigde vetten draagt ​​bij aan het behoud van een normaal cholesterolgehalte.

Advies van de diëtist-voedingsdeskundige: 

  • Bij cholesterolverlagende behandeling: 5 g johannesbroodpoeder, gedurende 6 weken vóór de maaltijd.
  • Begin met 1 g en verhoog vervolgens geleidelijk naar 5 g.

Ongegronde reputaties

''Johannesbroodpoeder is een natuurlijke eetlustremmer''

Johannesbroodpoeder is niet het meest interessante voedsel om de eetlust te verminderen gewicht verliezen. In werkelijkheid kan geen enkel voedsel op miraculeuze wijze gewichtsverlies veroorzaken of de honger beteugelen; het kan alleen maar helpen, en alleen als het een totale verandering van levensstijl begeleidt.

Johannesbroodpoeder heeft echter niet het effect dat het de gewichtstoename stimuleert: het heeft een lage glycemische index, wat het tussendoortje en de opslag van suikers en vetten beperkt. De unieke, chocoladeachtige smaak kan in sommige recepten ook helpen de hoeveelheid suiker te verminderen die nodig is.

Hoe dan ook, johannesbroodpoeder vult niet, is de invloed op het gewicht tamelijk secundair.

''Johannesbroodpoeder wijzigt de slaap''

Het is moeilijk om voedingsmiddelen te vinden die de slaap bevorderen. Johannesbroodpoeder staat echter niet in de lijst.

De actie van de johannesbroodpoeder op de slaap zou tamelijk neutraal zijn : het veroorzaakt geen slaap, maar beschadigt deze niet. Het bevat namelijk geen opwindende stoffen, het bevat weinig lipiden (die de slaapkwaliteit kunnen schaden) en de glycemische index is laag. Een lage glycemische index suggereert dat het de hele nacht langzame koolhydraten levert, waardoor de drang om 's avonds te snacken, veroorzaakt door reactieve hypoglykemie, wordt voorkomen.

Er is echter geen micronutritioneel onderzoek naar johannesbroodpoeder beschikbaar. Als gevolg hiervan worden veel verbindingen niet gemeten, waardoor de kans kleiner is dat in dit geval johannesbroodpoeder wordt gebruikt. Bovendien zijn er geen wetenschappelijke studies naar dit onderwerp uitgevoerd.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 20 gr % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 20 g
Energie (Kcal) 300 60 15 3
Energie (Kj) 1256 251,2 15 3
Lipiden (g) 0.7 0.03 0.9 0
Verzadigde vetzuren (g) 0.1 0 0.5 0
Koolhydraten (g) 49.1 9.8 18.9 4
Inclusief suikers (g) 40.1 8 44.6 9
Voedingsvezels (g) 39.8 8
Eiwit (g) 4.6 0.9 9.2 2
Zout (g) 0.04 0 0.6 0
Calcium (mg) 435 87 54.4 11
Koper (mg) 0.3 0.1 32 6
IJzer (mg) 3.4 0.7 24.3 5
Magnesium (mg) 55 11 14.7 3
Fosfor (mg) 81 16.2 11.6 2
Kalium (mg) 873 174.6 43.7 9
Zink (mg) 0.9 0.2 8.7 2

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leer meer over de plant: De johannesbroodboom

De johannesbroodboom behoort tot de familie Fabaceae. Oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, heeft het zich onlangs verspreid naar andere regio's zoals Californië, Arizona, Mexico, Chili en Argentinië. De boom waardeert arme, droge gronden en milde klimaten. Hij kan de kou niet goed verdragen. De johannesbroodboom kan een hoogte bereiken van 10 meter. De groei is langzaam en de levensduur is groot (meer dan 500 jaar).

De voortplantingsbiologie van de johannesbroodboom is complex; wetenschappers geloven dat jonge bomen biseksuele bloemen hebben, maar meestal wordt tijdens de ontwikkeling één geslacht verwijderd. Johannesbroodbladeren zijn groen en groenblijvend. Ze worden elke twee jaar vernieuwd. De bloeiwijze van de johannesbroodboom is geclusterd en lijkt op katjes. Ze zijn groen getint met rood. Na bevruchting door stuifmeel veranderen de vrouwelijke bloemen in vruchten die de volgende zomer rijpen. De vrucht is een ongebarsten peul, lang, afgeplat en verdikt bij de hechtingen. Johannesbroodpeulen hebben een lengte tussen 10 en 30 cm en een breedte van ongeveer 2 cm. Ze bestaan ​​uit twee grote delen: het vruchtvlees, dat 90% van het fruit vertegenwoordigt, en de zaden, die de resterende 10% vullen. Het vruchtvlees bestaat uit het epicarp (harde schil) en het mesocarp, het interne gebied, dat geel van kleur is en een zoete smaak heeft. De zaden zijn hard en talrijk. Wat het hout betreft, het johannesbroodspinthout blijkt witachtig en het hart is roze geaderd. Het is in de timmerwerkwereld bekend onder de naam carouge.

De Johannesbroodboom wordt gekweekt vanwege zijn vrucht, Johannesbroodboom, waarvan de smaak doet denken aan chocolade. Spanje is de grootste producent van johannesbrood ter wereld en produceert gemiddeld 135.000 ton johannesbrood per jaar, vergeleken met 310.000 ton per jaar voor alle oogsten ter wereld. Leuk weetje: johannesbroodpitten werden karaat genoemd, ze werden gebruikt als standaard om het gewicht van edelstenen te evalueren.

Johannesbroodgom

Johannesbroodpitmeel is een levensmiddelenadditief en dient als textuurmiddel. Je vindt het onder de code E 410 in de ingrediëntenlijsten. Het wordt verkregen door het malen van de zaden van de johannesbroodboom. De voedingsindustrie gebruikt het om hun bereidingen te verdikken en soepeler te maken.

Zoals alle tandvlees kan een teveel aan johannesbroodpitmeel darmstoornissen veroorzaken. Een meta-analyse waardeert johannesbroodpitmeel vanwege de cholesterolverlagende, hypoglycemische, anti-diarree- en anti-refluxeffecten.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.9 ( 107 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Rtibi K, Selmi S, Grami D, Amri M, Eto B, El-Benna J, Sebai H, Marzouki L. Chemische bestanddelen en farmacologische werkingen van johannesbroodpeulen en bladeren (Ceratonia siliqua L.) op het maag-darmkanaal: een overzicht. Biomed farmacoloog. 2017 september;93:522-528. doi: 10.1016/j.biopha.2017.06.088. Epub 4 juli 2017. PMID: 28686965.

Publicatie: Zhu BJ, Zayed MZ, Zhu HX, Zhao J, Li SP. Functionele polysachariden van johannesbroodfruit: een overzicht. Chin Med. 30 september 2019; 14:40. doi:10.1186/s13020-019-0261-x. PMID: 31583011; PMCID: PMC6767635.

Publicatie: Alzoubi KH, Alibbini S, Khabour OF, El-Elimat T, Al-Zubi M, Alali FQ. Johannesbrood (Ceratonia siliqua L.) voorkomt geheugentekort op korte termijn veroorzaakt door chronische stress bij ratten. J Mol Neurowetenschappen. 2018 november;66(3):314-321. doi:10.1007/s12031-018-1161-8. Epub 14 september 2018. PMID: 30218423.

Website: Voedselsupplementen. (nd). UFC wat te kiezen. https://www.quechoisir.org/comparatif-additions-alimentaires-n56877/e410-gomme-de-caroube-farine-de-graine-de-caroube-p223621/

Verwante artikelen