De perenboom is een middelgrote boom uit de Rosaceae-familie. Het wordt geteeld voor de vrucht, de peer, die in alle seizoenen in de schappen te vinden is. Peren worden rauw, gekookt of gedroogd gegeten. Drogen produceert een hoge concentratie van de verbindingen, waaronder suikers (koolhydraten). Koolhydraten zijn essentieel voor het functioneren van het lichaam. Naast suikers zijn gedroogde peren rijk aan vezels, wat bijdraagt ​​aan het spijsverteringscomfort en de opname van cholesterol vermindert. Ten slotte is het antioxidantvermogen van gedroogde peren vrij hoog. Iets wat goed is voor het lichaam en de smaakpapillen. Latijnse naam: Pyrus communis L. Botanische familie: Rosaceae. Gebruikt deel: Fruit.

Aanbevolen verbruik

Gedroogde peer is een gedroogde vrucht. Het bevat daarom meer suiker dan een verse peer, de dagelijkse consumptie-aanbevelingen zijn vastgelegd. Als klassieke behandeling of voor plezier wordt een portie gedroogde peer ertussen geschat 20 en 30 gram per dag, wat neerkomt op 3 tot 5 strips per dag.

In welke vorm?

Om optimaal van de voordelen te profiteren, kunt u ze gebruiken:

  • Geheel
  • In stukken
Op welk tijdstip van de dag?

Wij raden u aan ze te gebruiken tijdens de volgende maaltijd(en) om optimaal van de voordelen ervan te profiteren:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • In geval dat
  • Diner
Welke gebruiksmethoden?

U kunt ze opnemen in de volgende preparaten om ze gemakkelijker in te nemen:

  • Dessert
  • Yoghurt, zuivel
  • Alleen
  • Gemengd met ander gedroogd fruit

Gezondheidsvoedingsvoordelen

Gedroogde peren kunnen een aanvulling zijn op uw gezonde en gevarieerde voeding.

Spijsverteringsstelsel

Obstipatie is vaak synoniem met een dieet met een tekort aan vezels (zie onze gids over constipatie en dieet). Gedroogde peren dragen bij aan de inname van voedingsvezels. Ze kunnen dus beweren dat ze de terugkeer van de normale spijsvertering bevorderen.

Metabolisme

Gedroogde peren zijn rijk aan vezels. Vezels verminderen de biologische beschikbaarheid van andere voedingsbestanddelen, zoals cholesterol. Zo helpen ze het cholesterolgehalte te reguleren. Bovendien helpen gedroogde peren cardiovasculaire complicaties te voorkomen. Door hun antioxiderende eigenschappen matigen ze de cholesterolperoxidatie (een factor in het ontstaan ​​van atherosclerotische plaques). Als gevolg hiervan helpt gedroogde peer de schadelijke effecten van oxidatieve stress en hypercholesterolemie te voorkomen, en kan het worden geïntegreerd in een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet.

Zenuwstelsel, welzijn

Koolhydraten zijn de favoriete macronutriënten van onze cellen voor energie. Met name voor glucose-afhankelijke cellen, zoals cellen van het zenuwstelsel. Gedroogde peren leveren koolhydraten, waardoor het lichaam in zijn behoeften kan voorzien.

Nutritionele eigenschappen

  • Bijdragen aan het energiemetabolisme (koolhydraten): gedroogde peren zijn energierijk. Deze energie bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Fructose zou de eerste suiker zijn waaruit peren bestaan, gevolgd door sucrose en glucose. Deze brandstoffen kunnen gemakkelijk door cellen worden gebruikt.

  • Antioxidant : Gedroogde peren zijn vectoren van antioxidanten. Hun ORAC-score wordt geschat op 4222 µmol TE/100 g, wat een zeer hoge antioxidantcapaciteit vertegenwoordigt. Ze neutraliseren vrije radicalen die voortvloeien uit de normale werking van cellen.

  • Laxeermiddel (vezels): gedroogde peren zijn rijk aan oplosbare vezels. Vezels kunnen niet door het lichaam worden opgenomen en komen daarom rechtstreeks in de ontlasting terecht. De vezels zwellen op bij contact met water, dit vergroot het volume van de ontlasting en versnelt de darmtransit.

  • Hypocholesterolemisch (vezels): vanwege hun rijkdom aan vezels verminderen gedroogde peren de opname van cholesterol uit de voeding.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 25g % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 25 g
Energie (Kcal) 340 85 17 4
Energie (Kj) 1423 356 17 4
Lipiden (g) 0.22 0.05 0 0
Verzadigde vetzuren (g) 0.07 0.01 0 0
Koolhydraten (g) 82.16 20.54 32 8
Inclusief suikers (g) 42.4 10.6 47 12
Voedingsvezels (g) 11.4 2.85
Eiwit (g) 2.29 0.57 5 1
Zout (g) 0 0 0 0

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leer meer over de plant: De Perenboom

De perenboom behoort tot de grote Rosaceae-familie. Voordat de perenboom zich in Europa vestigde, ontstond zijn oorsprong in Azië. Het is een middelgrote boom, 10 tot 15 m hoog. Het kan tot 200 jaar oud worden. De perenboom heeft ovale bladeren, waarvan de bladsteel langer is dan het blad. De bloemen zijn wit, hebben vijf bloemblaadjes en zijn tweeslachtig. De vruchten zijn grote, omgekeerd eironde vruchten, bekend in Frankrijk: Peren. De perenboom verdraagt ​​een licht helder, continentaal klimaat en neutrale tot zwak zure grond. Het groeit in heggen en bossen van lage bergvlaktes.

De soort komt voor in heel Frankrijk, maar is zeldzamer in het Middellandse Zeegebied. Verder zijn er ruim 2.000 soorten, waarvan sommige in de winter vrucht dragen en andere in de zomer. De perenboom wordt gekweekt vanwege zijn fruit, het zesde meest geconsumeerde fruit door de Fransen, met 4,7 kg per jaar per kopend huishouden. De peer werd in het oude Rome al rauw, gekookt of gedroogd geconsumeerd.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 3.5 ( 2 stemmen )

Bibliografie

Boek : Pouyat-Leclère, J. (2013). Gids voor antioxidantvoedsel. Thierry Souccar Editions & La Nutrition.fr

Website: Peer: calorieën en voedingssamenstelling. (nd). Aprilel. https://www.aprifel.com/fr/fiche-nutritionnelle/Poire/