Honing staat bekend om zijn antiseptische, genezende en ontstekingsremmende eigenschappen en wordt gebruikt voor de behandeling van wonden, brandwonden, ontstekingen van de luchtwegen en vele andere! Honing is ongetwijfeld het bekendste product van de bijenkorf en wordt zowel vanwege de smaak als de gezondheidsvoordelen gebruikt. Het wordt al sinds het begin der tijden gebruikt en het was een ware nectar van de goden die de farao's gebruikten op bruiloften (vandaar de beroemde ‘huwelijksreis’!). Volgens de Egyptische mythologie zijn bijen de tranen van Ra, de zonnegod, en daarom is honing een goddelijk product dat in veel medicijnen wordt gebruikt, en niet alleen als hulpstof! We kunnen bijvoorbeeld opmerken dat tijdens de Eerste Wereldoorlog honing in de loopgraven werd gebruikt om de wonden van soldaten te behandelen en zo de genezing ervan te versnellen. Zoals Victor Hugo zei: “Het leven is een bloem, de liefde is de honing”. En deze stelregel laat duidelijk zien in welke mate honing een voedingsmiddel is met meerdere deugden, of het nu gaat om gezondheid, cosmetica of voeding.

Dit artikel is bijgewerkt op 04/12/2023

Therapeutische eigenschappen van honing

Belangrijkste eigenschappen

Anti-infectieuze en antibiotische eigenschappen:
Honing staat al sinds de oudheid bekend om zijn anti-infectieuze eigenschappen: honing voorkomt de verspreiding van bacteriën, virussen of schimmels dankzij een enzym, glucose-oxidase, dat waterstofperoxide produceert (zoals in waterstofperoxide), een natuurlijk antisepticum. Bovendien heeft het een lage eiwitconcentratie, waardoor bacteriën niet kunnen groeien. Ten slotte belemmert de zuurgraad de vermenigvuldiging van bacteriën, wat de antibacteriële werking aanvult. Het kan voor dit doel zowel op de huid als voor inname via de luchtwegen of de spijsvertering worden gebruikt.

Genezende eigenschappen:
Vaak gebruikt als antiseptisch middel om wonden te behandelen, heeft honing ook genezende eigenschappen die het gebruik ervan op de huid opnieuw rechtvaardigen. Het voorkomt vervolgens de ontwikkeling van bacteriën en regenereert het huidweefsel om een ​​goede genezing te bewerkstelligen. Deze werking is te danken aan de hoge osmolariteit, waardoor honing water aantrekt, waardoor lymfe en plasma naar buiten worden afgevoerd, waardoor vuil wordt verwijderd en de wond wordt gereinigd. Honing is daarom een ​​zeer erkend antiseptisch en antibacterieel middel dat de wondgenezing bevordert.

Antioxiderende eigenschappen:
Dankzij de aanwezigheid van talrijke flavonoïden heeft honing een aanzienlijke antioxiderende kracht, omdat ze vrije radicalen neutraliseren en zo een gunstig effect hebben bij de preventie van bepaalde vormen van kanker of bepaalde hart- en vaatziekten. We kunnen hier ook opmerken dat “donkere” honing, rijker aan flavonoïden en fructose, effectiever zou zijn voor deze therapeutische eigenschappen.

Energetische en versterkende eigenschappen:
Honing is een algemeen tonicum voor het lichaam en versterkt met name het immuunsysteem. Hierdoor kunt u beter weerstand bieden aan microbiële infecties en is het een bondgenoot bij uitstek als u zich moe en duizelig voelt. Bovendien is honing, omdat het vol suiker zit, een geweldige energiebron die je een boost kan geven wanneer je die nodig hebt. Wees echter voorzichtig als u diabetes heeft of op uw figuur let, want honing heeft een zoetkracht die groter is dan suiker en bevat zeer veel calorieën. Op dezelfde manier heeft het een aanzienlijke cariogene kracht, en al deze koolhydraten passen niet noodzakelijkerwijs goed bij de tanden!

Kalmerende en kalmerende eigenschappen:
Honing zorgt voor de afgifte van serotonine, een neurotransmitter die de slaap bevordert. Dus, in plaats van een stukje suiker toe te voegen aan je avondkruidenthee, verdun je een lepel honing voor een goede, rustige en vredige nacht!

Ademhalingseigenschappen:
Tegen hoest of keelpijn heeft honing een onmiddellijk en langdurig verzachtend effect. Dankzij de antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen is het effectief bij het kalmeren van verkoudheidssymptomen en het verzachten van uw ademhalingssysteem. Het kalmeert irritaties aan de luchtwegen en vermindert de hechting van bacteriën aan de ademhalingswand, waardoor hun proliferatie wordt voorkomen.

Andere gebruiken

Spijsverteringseigenschappen:
Honing werkt rechtstreeks op de spijsvertering en is effectief bij de behandeling van maag- en darminfecties, het verminderen van ontstekingen of maagzweren, evenals tijdelijke constipatie. Dankzij de “diastasen”-enzymen bevordert het de spijsvertering en stimuleert het de maag. Ten slotte heeft het een licht laxerend vermogen (variabel afhankelijk van de honing) en beperkt het de darmfermentatie.

Cardiovasculaire beschermende eigenschappen:
Dankzij de B-vitamines, die antioxidanten zijn, zal honing atherosclerose beperken en een gunstige werking hebben op het hart en de bloedvaten.

Ondersteuning voor de inname van essentiële oliën:
Dit is iets waar we in eerste instantie niet per se aan denken, maar dat erg nuttig kan zijn: en ja, honing is een zeer goede oplossing om etherische oliën te verdunnen en als ondersteuning voor de inname ervan te dienen. Als de mengsels in grote hoeveelheden worden gemaakt voor langdurig gebruik, kunnen we in dit geval bovendien spreken van aromielen, wat dus associaties zijn tussen honing en essentiële olie(ën) (in hoeveelheden van minder dan 1%).

Smaak eigenschappen:
Als honing zo beroemd is, dan is het vooral vanwege het gebruik ervan bij het koken! Of het nu bij het eten hoort, in een saus of op toast, dit sappige zoete product mag niet overtroffen worden, en we moeten toegeven dat het verkeerd zou zijn om onszelf ervan te beroven!

Cosmetische eigenschappen :
Honing wordt al sinds de oudheid gebruikt bij schoonheidsbehandelingen en heeft een pH-waarde die dicht bij die van de huid ligt (4 tot 6), en door zijn rijke samenstelling is het een zeer goed vochtinbrengend, verzachtend, verzachtend en tonifiërend middel! Het voedt de cellen, bevordert hun vernieuwing en helpt de jeugdigheid van de huid te behouden.

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik

Omdat honing een goede ondersteuning is voor Clostridium botulinum, de bacterie die verantwoordelijk is voor botulisme (ziekte die het zenuwstelsel aantast), is het absoluut niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 1 jaar. In feite kan deze bacterie die in stof en grond wordt aangetroffen, door bijen worden getransporteerd en in honing worden aangetroffen. Vóór de leeftijd van 1 jaar heeft de baby echter een immuunsysteem dat nog niet klaar is om zichzelf tegen dit micro-organisme te verdedigen, en als hij geïnfecteerde honing consumeert, kunnen zich sporen in zijn darmen ontwikkelen die kinderbotulisme kunnen veroorzaken.

De specifieke kenmerken van elk type honing

Afhankelijk van de planten die worden gefokt, en dus afhankelijk van de omgeving waarin de bijen zich bevinden, zijn er verschillende soorten honing waarvan de samenstelling anders is en dus de eigenschappen verschillend zullen zijn; Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Acaciahoning: het is een van de bekendste honingsoorten, hij is helder, bijna transparant en met een gouden reflectie. Het wordt beschouwd als een darmregulator die wordt aanbevolen voor jonge kinderen. Met zijn aangename smaak en zoete geur wordt het vooral gebruikt bij het koken, om het te zoeten dankzij het hoge fructosegehalte.
  • Kastanjehoning: Veel gebruikt maar vaak binnen “boshoning”, die dus afkomstig is van meerdere bomen, is het een zeer goed genezend middel, rijk aan sporenelementen en heeft zelfs een gunstige invloed op de bloedcirculatie.
  • Koolzaadhoning: Deze halfvaste, lichtgele honing kristalliseert snel (ongeveer een maand na de oogst). Het kalmeert en brengt de zenuwen weer in evenwicht, en wordt aanbevolen bij brandend maagzuur.
  • Lavendel honing: en ja, lavendel, die zoveel essentiële oliën levert, maakt het ook mogelijk om honing te verkrijgen! Het is antiseptisch en ontstekingsremmend en wordt gebruikt voor de behandeling van luchtweginfecties, om insectenbeten te behandelen en om geïnfecteerde wonden of brandwonden te genezen. Het is ook zeer ontspannend, bevordert de slaap en verlicht prikkelbaarheid.
  • Paardebloem honing: Deze felgele honing met milde smaak is vooral populair bij kinderen die hem graag smeren. Er wordt aangenomen dat het diuretische eigenschappen heeft en de lever kalmeert.
  • Spar honing: Het is over het algemeen ook een bestanddeel van de beroemde “Boshoning”, maar ook van “Berghoning”. Het is rijk aan sporenelementen en heeft antiseptische, anti-anemische en diuretische eigenschappen, en wordt aanbevolen bij de behandeling van astma of verkoudheid.
  • Boekweithoning: door de naam denk je dat het uit Bretagne komt en je hebt gelijk! Het kan worden gebruikt om demineralisatie en botziekten te bestrijden. Het wordt daarom aanbevolen voor opgroeiende kinderen en herstellende kinderen, maar pas op voor de zeer sterke smaak!
  • Tijm honing : Het is een algemeen antisepticum dat wordt aanbevolen bij infectieuze pathologieën, zowel van de luchtwegen als van de spijsvertering. Het heeft ook een verstevigend effect, dat zeer merkbaar is bij verkoudheid of griep.
  • Linde honing : Deze lichtgekleurde honing, met een zeer milde smaak en delicaat aroma, is rustgevend en bevordert de slaap. Het wordt prettig gebruikt om uw infusie 's avonds te zoeten.

Maar dat is niet alles ! Meidoorn-, Wegedoorn-, Heide-, Eik-, Eucalyptus-, Frambozen-, Sinaasappel-, Rozemarijn-, Zonnebloem- of zelfs Klaverhoning, we zouden bijna kunnen zeggen dat er net zoveel honingsoorten zijn als er bloemen zijn, wat zou zorgen voor... veel verschillende honingsoorten! De bovenstaande lijst is dus niet uitputtend en er zijn enkele bijzonder krachtige honingsoorten, zoals Manuka-honing, die we nu gaan uitbreiden!

Focus op Manuka-honing

Manuka Honing, de ster onder de honing? Volgens sommige onderzoeken is laatstgenoemde de Rolls-Royce onder de honingsoorten!

Ambergeel tot oranje van kleur, deze honing komt vandaanmanuka-boom (een neef van de theeboom, een belangrijke plant in de Maori-farmacopee) die uitsluitend in Nieuw-Zeeland en Australië voorkomt. Manukahoning zou een veel superieure honing zijn ten opzichte van andere honing vanwege het hoge gehalte aan methylglyoxaal, aan de oorsprong van de UMF-index (Unique Manuka Factor): hoe hoger deze is, hoe actiever de honing! En aangezien de Fransen graag doen wat ze willen, is deze index gelijk aanLPN bij ons thuis. Deze index vertegenwoordigt dus de kracht van honing: onder de 10+ wordt het uitsluitend gebruikt vanwege zijn voedingswaarde, tussen 10+ en 16+ is het ideaal om uw lichaam te ondersteunen, een boost te geven en voor uw gezondheid te zorgen. dagelijkse basis, en je hebt een LPN van minimaal 18+ nodig om optimaal te kunnen profiteren van alle therapeutische voordelen.

Het is een krachtige antibacterieel, heel genezing, wat deimmuniteit en waarschuwt luchtweginfecties. Het is zeer effectief tegen hoest en ademhalingsproblemen, en heeft een werking op acne/eczeem. Ten slotte vergemakkelijkt het een diepe en herstellende slaap.

Studies hebben aangetoond dat Manukahoning een bacteriedodende werking heeft die superieur is aan bepaalde antibiotica, en dat het zelfs effectief is tegen de verschrikkelijke Staphylococcus aureus! Effectief tegen de verschillende bacteriën die betrokken zijn bij sinusitis, verkoudheid en andere luchtweginfecties, hebben onderzoeken ook aangetoond dat het werkt sneller en sterker dan andere honingsoorten. Bovendien heeft het een buitengewone werking op wonden, littekens, brandwonden, mycosen en maagzweren (vooral die veroorzaakt door Helicobacter pylori), evenals aften, sinusitis en keelpijn. En alsof dat nog niet genoeg is, stimuleert het ook het immuunsysteem!

De methylglyoxal in Manuka-honing voorkomt dat bacteriën zich hechten aan beschadigde weefsels en vormt een vochtinbrengende antimicrobiële stof die zeer gunstig is voor de genezing. In deze context kunt u het op een gereinigde wond gebruiken voordat u een verband aanbrengt. Daarnaast verdient het de voorkeur om honing te gebruiken met een UMF (of IAA) van 18+ of 20+ om te profiteren van de maximale potentie.

Dus hoewel duurder dan andere honingsoorten, is Manuka-honing een ongelooflijke honing met uitzonderlijke eigenschappen! Je kunt het in verschillende vormen gebruiken om te profiteren van de fantastische eigenschappen: aangebracht op de huid, ingenomen zoals het is, of zelfs als keelpastille of spray op basis van honing.

Manukahoning is een echte hit!

Hoe wordt honing gemaakt en waar wordt het van gemaakt?

Honing maken

Honing komt vandaan verwerking van nectar (zoete substantie die wordt afgescheiden door de klieren van bepaalde bloemen, honingbloemen) die door de bijen worden verzameld en vervolgens in hun gewas worden opgeslagen (een soort zak) om terug naar de korf te worden gebracht. Ook kan honing afkomstig zijn van honingdauw van bladluizen, bestaande uit uitwerpselen van verschillende (minder glamoureuze) insecten en op dezelfde manier geoogst. Tijdens deze overgangsfase tussen de bloem en de korf zullen de enzymen in de speekselafscheidingen van de bijen inwerken en deze nectar transformeren. Eenmaal bij de korf aangekomen, draagt ​​de voederbij haar oogst over aan een werkbij, die de oogst opneemt en uitbraakt voordat deze wordt doorgegeven aan een andere werkster, enzovoort, totdat deze kleine insecten van mening zijn dat de getransformeerde nectar bij hen past. Echt teamwerk en kwaliteit! Voor informatie en om wilde spelletjes Trivial Pursuit of Scrabble te winnen, wordt deze fase van opeenvolgende transformaties de trofallaxis, letterlijk “uitwisseling van voedsel”. In dit stadium komt de nectar overeen met honing, en de bijen slaan deze op in de cellen van de korf en drogen deze met behulp van hun vleugelslagen. Vervolgens sluiten ze de cellen af ​​met was om deze in goede bewaaromstandigheden te houden: en ja, aangezien honing hun belangrijkste voedselbron is, moet deze goed bewaard blijven en van uitzonderlijke kwaliteit zijn!

Hier komt de imker in beeld! Nadat hij de bijenkorf heeft gerookt om de bijen weg te houden, verwijdert hij de frames met de cellen, waarna de honing eruit wordt gehaald en bij kamertemperatuur wordt bewaard in goed gesloten potten. Gemiddeld bedraagt ​​de jaarlijkse productie van een bijenkorf van zo’n 30.000 bijen 20 tot 30 kg honing. Om je een idee te geven: 1 kg geproduceerde honing vertegenwoordigt het werk dat een foeragerende bij 200 dagen lang doet, 40.000 km aflegt en 800.000 bloemen verzamelt!!!

Samenstelling van honing

Haar samenstelling varieert afhankelijk van de bloem(en) die wordt(en) geoogst, vandaar de verschillende namen (Bloem-, Berg-, Boshoning, enz.). Er zijn dus twee soorten honing: eenbloemige honing, afkomstig van een enkele bloemsoort (of waarvan deze soort tenminste overheerst), en de “alle bloemen” honing, komende, zeg ik je in duizenden, uit verschillende bloemen!

Over het algemeen bestaat honing uit:
  • Suikers (75-80%) met voornamelijk glucose en fructose
  • Water (15-20%)
  • Voedingsstoffen verschillende (mineralen, enzymen, vitamine B, eiwitten, aminozuren, enz.). Bovendien zijn het deze voedingsstoffen die, zij het in kleine hoeveelheden, een grote rol spelen en verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de positieve gezondheidseffecten.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.7 ( 1601 stemmen )

Bibliografie

Boek : Cherbuliez, T., Domerego, R. (2003). Apitherapie - Bijenmedicijn. Amyris-edities.

Boek : April, G. (2014). Natuurlijke gezondheid met apitherapie: honing, propolis, stuifmeel, koninginnengelei... Éditions Terre vivant.

Boek : Domerego, R., Imbert, G., en Blanchard, C. (2016). Praktische gids voor bijengeneeskunde: honing, stuifmeel, propolis, koninginnengelei... op een dagelijkse basis. Baroch-edities.

Verwante artikelen