De mangoboom is een boom afkomstig uit India. Het behoort tot de Anacardiaceae-familie. Hij wordt vooral gekweekt vanwege zijn smeltende en kleurrijke fruit: de Mango. Met een wereldwijde productie van ongeveer 40 miljoen ton is verse mango een van de meest populaire tropische vruchten, net na banaan, kokosnoot, bakbanaan en ananas. Verse mango bevat veel voedingsstoffen die het een groot aantal voordelen opleveren. Zeer bederfelijk. Mango's zijn niet erg populair bij de export. In gedroogde vorm is het probleem opgelost: gedroogde mango behoudt zijn smaak en laat ons toch profiteren van de voedingsstoffen. Mango's die in reepjes zijn gedroogd, hebben een felgele kleur, wat de aanwezigheid van carotenoïden (provitaminen A) weerspiegelt. Ze blijken dus nuttig bij de preventie van oculaire pathologieën. Verder zijn koolhydraten goed vertegenwoordigd in gedroogde Mango. Ook voor sporters kunnen deze een aanwinst zijn: gezond en snel weer energie krijgen. Latijnse naam: Mangifera indica L. Botanische familie: Anacardiaceae. Gebruikt deel: Fruit.

Dit artikel is bijgewerkt op 06/07/2023

Aanbevolen verbruik

Gedroogde mango is een gedroogde vrucht. Het bevat daarom meer suiker dan een verse Mango, de aanbevelingen voor dagelijkse consumptie zijn vastgelegd. Als klassieke behandeling of voor plezier wordt een portie gedroogde Mango er tussen geschat 20 en 30 gram per dag, wat neerkomt op 6 tot 8 strips per dag.

In welke vorm?

Om optimaal van de voordelen te profiteren, kunt u ze gebruiken:

  • Geheel
  • In stukken
Op welk tijdstip van de dag?

Wij raden u aan ze te gebruiken tijdens de volgende maaltijd(en) om optimaal van de voordelen ervan te profiteren:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • In geval dat
  • Diner
Welke gebruiksmethoden?

U kunt ze opnemen in de volgende preparaten om ze gemakkelijker in te nemen:

  • Dessert
  • Yoghurt, zuivel
  • Vlak
  • Alleen
  • Gemengd met ander gedroogd fruit

Gezondheidsvoedingsvoordelen

Gedroogde Mango’s kunnen uw gezonde en gevarieerde voeding aanvullen.

Metabolisme

Hypoglykemie, dat wil zeggen een lage glucoseconcentratie in het bloed, resulteert in overmatige vermoeidheid, verhoogde slaperigheid, een gevoel van algemene zwakte, enz. De inname van suiker via de voeding is noodzakelijk om de bloedsuikerspiegel weer normaal te maken. Gedroogde mango's bevatten veel eenvoudige suikers. Als gevolg hiervan dragen ze bij aan het verhogen van de bloedsuikerspiegel, wat het lichaam stimuleert. Bovendien geeft bètacaroteen gedroogde mango's het vermogen om oxidatieve stress te bestrijden.

Oogsysteem

Een dieet dat voldoende rijk is aan bètacaroteen zou leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) en de daarmee samenhangende symptomen voorkomen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gedroogde mango’s een bron van vitamine A zijn, via de aanvoer van carotenoïden.

Nutritionele eigenschappen

  • Draagt ​​bij aan de energiestofwisseling (koolhydraten): gedroogde mango's hebben een hoge energiedichtheid. Deze energie bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Koolhydraten zijn de geprefereerde energiebron voor het lichaam en de eerste die de energievoorraden aanvullen.

  • Fotobeschermer (carotenoïden): een onderzoek analyseert het carotenoïdengehalte in gedroogde mango's. Ze sluit af met de meer dan interessante aanwezigheid van bètacaroteen in gedroogde mango's. Carotenoïden, provitamine A, dragen bij aan het behoud van het gezichtsvermogen: ze nemen deel aan de synthese van rodopsine (lichtgevoelig pigment aanwezig in het netvlies), de synthese van fotopsines (eiwitten van de kegelcellen van het netvlies) en de regeneratie van het oog en het netvlies epitheel.

  • Antioxidant (bètacaroteen): bètacaroteen vertegenwoordigt meer dan 50% van de carotenoïden in gedroogde mango. Bètacaroteen neutraliseert vrije radicalen, waardoor gedroogde mango's een lichte antioxiderende kracht krijgen.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 25g % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 25 g
Energie (Kcal) 300 75 15 4
Energie (Kj) 1255 314 15 4
Lipiden (g) 0 0 0 0
Verzadigde vetzuren (g) 0 0 0 0
Koolhydraten (g) 75 18.75 29 7
Inclusief suikers (g) 42.5 10.62 47 12
Voedingsvezels (g) 2.5 0.62
Eiwit (g) 2.5 0.62 5 1
Zout (g) 0.02 0 0 0

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leer meer over de plant: De Mangoboom

De mangoboom is een boom die behoort tot de familie Anacardiaceae. Deze meerjarige, houtachtige tropische plant kan 20 m hoog worden. De mangoboom groeit op zandige, goed beluchte en goed doorlatende grond. Na drie jaar onthult de mangoboom eindstandige, geurige bloeiwijzen met vijf bloemblaadjes. De bloeiwijzen bestaan ​​uit duizenden kleine oranje bloemen. Uit deze bloeiwijze zal de mango geboren worden, een tropische vrucht in de vorm van een steenvrucht.

De mangoboom komt oorspronkelijk uit Noord-India. Het werd in tropische gebieden geïntroduceerd voor de teelt van zijn fruit. De schors, bladeren en wortels worden in de traditionele geneeskunde op talloze manieren gebruikt: de strijd tegen tetanus, diuretica, koortsverdrijvende eigenschappen, hypocholesterolemische eigenschappen, enz.

Mango's worden gewaardeerd om hun milde en zoete smaak. Deze climacterische vrucht is echter erg kwetsbaar. Er wordt geschat dat 30 tot 50% van het geoogste fruit verloren zal gaan. Ze zijn daarom het onderwerp van veel agrofoodonderzoek met als doel de beste manier te ontwikkelen om mango's te exporteren zonder ze te veranderen. Het uitdrogen en drogen van mango's zijn momenteel de meest effectieve methoden om over de hele wereld te profiteren van hun deugden en smaken.

Mangobladeren tegen hoog cholesterol en hypertriglyceridemie?

In de kruidengeneeskunde worden mangobladeren traditioneel gebruikt bij de behandeling van lipidemiestoornissen: een aftreksel van mangobladeren helpt het lipidenmetabolisme te reguleren.

Er is inderdaad een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de waarheidsgetrouwheid van deze praktijk. Ze besluit positief door het voordeel van mangobladeren uit te drukken bij de behandeling van lipidemiestoornissen (hypercholesterolemie of hypertriglyceridemie). Deze eigenschap komt van mangiferine, een polyfenol. Mangiferine verbetert dyslipidemie. De exacte werkingsmechanismen blijven echter onduidelijk.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 44 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Fratianni A, Adiletta G, Di Matteo M, Panfili G, Niro S, Gentile C, Farina V, Cinquanta L, Corona O. Evolutie van het carotenoïdengehalte, antioxidantactiviteit en vluchtige verbindingen in gedroogde mangovruchten (Mangifera Indica L.). Voedingsmiddelen. 9 okt 2020;9(10):1424. doi:10.3390/foods9101424. PMID: 33050135; PMCID: PMC7600135.

Publicatie: Zhang Y, Chen Q, Liu MY, Ruan JY, Yu HY, Li J, Wang T. Effecten van benzofenonen uit mangobladeren op het lipidenmetabolisme. Chem Pharm Bull (Tokio). 2019;67(7):634-639. doi: 10.1248/cpb.c18-00905. PMID: 31257318.

Publicatie: Sulistyawati I, Dekker M, Verkerk R, Steenbekkers B. Consumentenvoorkeur voor gedroogde mango-attributen: een gezamenlijk onderzoek onder Nederlandse, Chinese en Indonesische consumenten. J Voedselwetenschap. 2020 okt;85(10):3527-3535. doi:10.1111/1750-3841.15439. Epub 12 september 2020. PMID: 32918290; PMCID: PMC7590129.

Publicatie: Nyangena I, Owino W, Ambuko J, Imathiu S. Effect van geselecteerde voorbehandelingen voorafgaand aan het drogen op fysieke kwaliteitskenmerken van gedroogde mangochips. J Voedselwetenschap Technol. 2019 augustus;56(8):3854-3863. doi:10.1007/s13197-019-03857-9. Epub 2019 12 juni. PMID: 31413411; PMCID: PMC6675852.

Website: eFlore. (nd-d). Tela Botanica. https://www.tela-botanica.org/eflore/?referential=apd&module=fiche&action=fiche&num_nom=5653&onglet=synthese

Verwante artikelen