De zure kers is een prachtige boom die behoort tot de Rosaceae-familie. Het staat bekend om zijn vroege zomerfruit: Morello-kersen. Morello-kersen zijn kleine vruchten die erg op kersen lijken. Deze gelijkenis verklaart de vele bijnamen die ze hebben: zure kers of zure kers. De Morello-kers is echter heel anders dan onze gewone kersen: een helderdere kleur, een zuurdere smaak, een kleiner formaat, een sappiger en zachtere consistentie, enz. Zoveel “pluspunten” die meer reden geven om van hun voordelen te genieten. Zelden rauw geconsumeerd, wordt hij bij voorkeur gekookt of gemacereerd in alcohol en suiker. Het consumeren van Morello-kersen in gedroogde vorm is recenter. De droogfase concentreert de voordelen ervan en verzacht de zure smaak. Verwerk het in gerechten en desserts, het verwent de smaakpapillen en revitaliseert het lichaam. Van nature arm aan natrium, een bron van vezels en energie, vergemakkelijkt Morello-kers de darmtransit en beperkt vermoeidheid. Latijnse naam: Prunus cerasus L. Botanische familie: Rosaceae. Gebruikt deel: Fruit.

Aanbevolen verbruik

Gedroogde Morello-kers is een gedroogde vrucht. Het bevat daarom meer suiker dan een verse Morello-kers, de aanbevelingen voor dagelijkse consumptie zijn gedefinieerd. Als klassieke behandeling of voor het plezier wordt een portie gedroogde Morello-kers ertussen geschat 20 en 30 gram per dag, wat neerkomt op een twintigtal gedroogde Morello-kersen.

In welke vorm?

Om optimaal van de voordelen te profiteren, kunt u ze gebruiken:

  • Geheel
  • In stukken
Op welk tijdstip van de dag?

Wij raden u aan ze te gebruiken tijdens de volgende maaltijd(en) om optimaal van de voordelen ervan te profiteren:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • In geval dat
  • Diner
Welke gebruiksmethoden?

U kunt ze opnemen in de volgende preparaten om ze gemakkelijker in te nemen:

  • Salade
  • Dessert
  • Yoghurt, zuivel
  • Vlak
  • Alleen
  • Gemengd met ander gedroogd fruit
  • Muesli

Gezondheidsvoedingsvoordelen

Gedroogde Morello-kersen kunnen uw gezonde en gevarieerde voeding aanvullen.

Zenuwstelsel, welzijn

Hypoglykemie (lagere bloedglucoseconcentratie) kan abnormaal intense vermoeidheid veroorzaken. Morello-kersen zijn rijk aan koolhydraten, en meer in het bijzonder aan enkelvoudige koolhydraten (fructose, glucose). Deze suikers worden snel opgenomen en gemetaboliseerd, waardoor u weer energie krijgt.

Spijsverteringsstelsel

Een vezelarm dieet leidt tot transitstoornissen: constipatie (zie onze gids dieet en obstipatie). Door vezels te leveren, bevorderen gedroogde Morello-kersen een betere darmtransit.

Metabolisme

In overmaat bevorderen verzadigde vetzuren hypercholesterolemie. Morello-kersen bevatten van nature weinig verzadigd vet. Bovendien verminderen hun vezels de opname van vetten (inclusief cholesterol) die in voedsel aanwezig zijn.

Nutritionele eigenschappen

  • Bijdragen aan het energiemetabolisme (koolhydraten): gedroogde Morello-kersen hebben koolhydraatenergie. Koolhydraten, hier voornamelijk eenvoudige suikers, vertegenwoordigen de primaire energiebron van het lichaam. Gemakkelijk gemetaboliseerd levert één gram koolhydraten 4 kcal aan de cellen.

  • Hypocholesterolemisch (vezels): Morello-kersen beperken de opname van cholesterol door hun hoge vezelgehalte. Vezel heeft de bijzonderheid dat het de biologische beschikbaarheid van andere voedingsstoffen, waaronder cholesterol, vermindert. Door de opname van cholesterol te matigen, zorgt het lichaam voor een beter beheer van het cholesterolgehalte.

  • Laxeermiddel (vezel): Morello-kersen zijn milde laxeermiddelen: bronnen van vezels, ze versnellen de darmtransit zonder spijsverteringsstoornissen te veroorzaken (winderigheid en een opgeblazen gevoel).

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 25g % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 25 g
Energie (Kcal) 319 80 16 4
Energie (Kj) 1353 338 16 4
Lipiden (g) 2.2 0.55 3 1
Verzadigde vetzuren (g) 0.3 0.07 2 0
Koolhydraten (g) 71.4 17.85 27 7
Inclusief suikers (g) 59.9 14.97 67 17
Voedingsvezels (g) 3.6 0.9
Eiwit (g) 1.7 0.42 3 1
Zout (g) 0.04 0.01 1 0

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Meer informatie over de plant: De Griottier

De zure kers, zure kers of zure kers, is een fruitboom uit de Rosaceae-familie. Zeer vergelijkbaar met de kersenboom, geloven botanici dat deze het resultaat is van een natuurlijke hybridisatie tussen de kersenboom en de wilde kersenboom. De zure kers is geconcentreerd in de noordelijke regio's van Europa, zoals Duitsland, Noord-Frankrijk en Polen.

De zure kers onthult zijn prachtige kleine witte bloemen in de lente voordat hij vrucht draagt ​​aan het begin van de zomer. Hij wordt gekweekt vanwege zijn fruit: de Morello-kers, ook wel zure kers of zure kers genoemd vanwege zijn zuurdere smaak dan zoete kersen. De Morello-kers is een helderrode vrucht, sappiger, kleiner en natuurlijk zuurder dan onze beroemde gewone kersen. Het wordt vaak gebruikt om gebak, jam of cognac te maken.

Zure kersen plantaardige olie

Nadat we de pit tussen onze tanden zorgvuldig van het kersenvlees hebben gescheiden, vinden veel mensen het leuk om het zo ver mogelijk uit te spugen. Maar wist je dat deze kleine kern meer dan één winding in zijn endocarpium heeft?

Wordt gebruikt om kussens van te maken die als warmwaterkruik dienen, maar er kan ook olie van worden gemaakt: plantaardige kersenpitolie. Deze plantaardige olie wordt gebruikt in cosmetica en voeding. Het voedingsprofiel ligt dicht bij zonnebloemolie: een meerderheid van omega-6 en 9.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 5 ( 5 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Bak I, Lekli I, Juhasz B, Varga E, Varga B, Gesztelyi R, Szendrei L, Tosaki A. Isolatie en analyse van bioactieve bestanddelen van zure kers (Prunus cerasus) zaadkernel: een opkomend functioneel voedsel. J Med-voedsel. 2010 augustus;13(4):905-10. doi: 10.1089/jmf.2009.0188. PMID: 20482278.

Website: eFlore. (nd-e). Tela Botanica. https://www.tela-botanica.org/eflore/?referential=bdtfx&level=2&module=fiche&action=fiche&num_nom=53446&type_nom=&nom=&onglet=description