De aardbeiplant is een kruipende plant uit de Rosaceae-familie. Het is een zeer populaire plant over de hele wereld en wordt gekweekt vanwege zijn fruit: de aardbei. Deze term komt van het geslacht Fragaria en komt van het Latijnse 'fragare', wat 'een geur uitademen' betekent en waaruit het werkwoord 'ruiken' voortkwam. Het type vertelt ons dat aardbeien geurig zijn en de fruitstalletjes aan het begin van de zomer parfumeren. Volgens gegevens uit de Ciqual-tabel zijn aardbeien, na citroenen, het fruit met de laagste calorieën. In de voeding vallen aardbeien in de categorie "zure vruchten", vanwege hun lage suikergehalte. Ze hebben echter een echte zoete smaak. Aardbeien, een echt zomerfruit, zijn erg populair en verkrijgbaar naar wens: vers, in gebak, in jam, gekonfijt, gedroogd, enz. Aardbeien hebben het allemaal, reden te meer om het hele jaar door van gedroogde aardbeien te genieten. Gedroogde aardbeien concentreren de verrukkingen en voedingsstoffen van het fruit. Ze zijn rijk aan vezels en bestrijden een hoog cholesterolgehalte en constipatie. Latijnse naam: Fragaria vesca L. Botanische familie: Rosaceae. Gebruikt deel: Fruit.

Aanbevolen verbruik

Gedroogde Aardbeien zijn gedroogde vruchten. Het bevat daarom meer suiker dan een verse aardbei, de dagelijkse consumptie-aanbevelingen zijn vastgelegd. Als klassieke behandeling of voor het plezier wordt een portie gedroogde aardbei ertussen geschat 20 en 30 g per dag, wat neerkomt op 4 tot 5 theelepels gedroogde aardbeien per dag.

In welke vorm?

Om optimaal van de voordelen te profiteren, kunt u ze gebruiken:

  • Geheel
  • In stukken
Op welk tijdstip van de dag?

Wij raden u aan ze te gebruiken tijdens de volgende maaltijd(en) om optimaal van de voordelen ervan te profiteren:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • In geval dat
  • Diner
Welke gebruiksmethoden?

U kunt ze opnemen in de volgende preparaten om ze gemakkelijker in te nemen:

  • Salade
  • Dessert
  • Yoghurt, zuivel
  • Vlak
  • Alleen
  • Gemengd met ander gedroogd fruit
  • Infusie
  • Muesli

Gezondheidsvoedingsvoordelen

25 g gedroogde aardbeien bevatten een aanzienlijk deel Voedingsreferenties voor de bevolking (RNP) in vezels.

Als zodanig, gedroogde Aardbeien kunnen een aanvulling zijn op uw gezonde en gevarieerde voeding.

Spijsverteringsstelsel

DE vezels moduleren van de darmtransit. Gedroogde aardbeien leveren oplosbare vezels via hun pulp en onoplosbare vezels via hun vruchtjes (de zaden die zichtbaar zijn op het oppervlak van de aardbeien). Dit alles heeft de neiging de doorvoer te versnellen, waardoor het risico op obstipatie wordt verminderd (zie onze gids). constipatie en dieet).

Metabolisme

In overmaat bevorderen verzadigde vetzuren een verhoging van het cholesterolgehalte. Gedroogde aardbeien bevatten van nature weinig verzadigde vetzuren en dragen dus niet bij aan de verhoging van het cholesterol in het bloed. Vooral omdat ze rijk zijn aan vezels, zullen ze de opname van cholesterol helpen verminderen.

Cardiaal systeem

Gedroogde aardbeien bevatten weinig natrium. Bij overmaat bevordert natrium een ​​stijging van de bloeddruk, wat onvermijdelijk geleidelijk het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Gedroogde aardbeien zullen deze risico’s dus voorkomen.

Nutritionele eigenschappen

Belangrijkste eigenschappen

  • Laxeermiddel (vezels): gedroogde aardbeien zijn rijk aan vezels. Deze vergroten de hoeveelheid ontlasting en bevorderen de gasproductie. Het geheel versnelt de darmtransit.

  • Tonic (koolhydraten, vezels): gedroogde aardbeien zijn rijk aan enkelvoudige koolhydraten. Ze worden gemakkelijk door het lichaam opgenomen en gebruikt en herstellen de energie in het lichaam. Het rijke vezelgehalte van gedroogde aardbeien helpt ook om de bloedsuikerspiegel geleidelijk te verhogen, wat de suikeropslag beperkt en tegelijkertijd een gevoel van verzadiging geeft.

Secundaire eigenschappen

  • Cardiovasculaire beschermer (natrium, verzadigd vetzuur, vezels): rijk aan vezels, arm aan verzadigde vetzuren, gedroogde aardbeien beschermen het cardiovasculaire systeem tegen pathologieën die verband houden met een verhoogd cholesterolgehalte. In feite verminderen vezels de opname van cholesterol in voedsel. Bovendien dragen lage natriumspiegels niet bij aan de inname van natrium, wat de neiging heeft de bloeddruk te verhogen en het hart te vermoeien.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 25g % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 25 g
Energie (Kcal) 326 81.5 16 4
Energie (Kj) 1364 341 16 4
Lipiden (g) 1.89 0.47 3 1
Verzadigde vetzuren (g) 0.33 0.08 2 0
Koolhydraten (g) 71.7 17.9 28 7
Inclusief suikers (g) 66.2 16.5 74 18
Voedingsvezels (g) 7.55 1.88
Eiwit (g) 1.78 0.44 4 1
Zout (g) 0.06 0.015 1 0

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leer meer over de plant: Aardbei

De aardbei behoort tot de Rosaceae-familie. Met een afmeting van maximaal 20 cm is de aardbeiplant tweeslachtig. Daarom wordt gebruik gemaakt van een methode van vermenigvuldiging met stolon, een orgaan in de vorm van een luchtstam zonder bladeren, die zich met de aarde verbindt en zo een kloon van de moederplant vormt. In een gunstige omgeving, zure grond, in gematigde streken, planten aardbeien zich gemakkelijk voort. Er zijn veel soorten aardbeien verspreid over de hele wereld, ze worden allemaal gekweekt vanwege hun fruit: aardbeien. De favoriete aardbeien van de Fransen lijken de Ciflorette-variëteit te zijn, een variëteit die endemisch is voor de komst van de zomer. Er zijn twee hoofdsoorten aardbeien: wilde aardbeien, die kleinere en geuriger aardbeien bieden, en gecultiveerde aardbeien. Momenteel is de aardbeienplant erg populair, maar dit is niet altijd het geval geweest. In de Middeleeuwen kreeg het weinig aanzien vanwege zijn groei: op maaiveldniveau. Aardbeien waren daarom vruchten die "niet geschikt" waren voor de edelen van die tijd, die de voorkeur gaven aan hoge vruchten. Geleidelijk evolueerden de mentaliteit en de status ervan om de meest populaire bes te worden.

Aardbeien, een complexe vrucht

In de familie van nepfruit vragen wij om Aardbeien! Botanisch gezien is de rode vrucht die we in de zomer proeven de zwelling van de bevruchte bloembak. De vruchten zijn de vruchtjes: de “kleine zaadjes” die op het oppervlak worden geplaatst. Wat wij dus als vrucht beschouwen, is in werkelijkheid een veelheid aan vruchten die vastzitten aan een hypertrofische gynofoor (verlenging van de steel). Daar heb je het, een onderwerp waarmee je aan het eind van je maaltijd 'je Aardbei terug kunt brengen'.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.5 ( 6 stemmen )