Ananas is een kruidachtige plant uit de Bromeliaceae-familie. Hoewel klein (ongeveer 1 m) heeft de ananasplant een robuuste, dikke en stekelige stengel. In het midden wordt de vrucht gevormd: de ananas. De naam komt uit een Zuid-Amerikaanse taal en betekent ‘geur van parfums’. De vrucht staat bekend om zijn zoete en pittige smaak. De zoetheid komt van het hoge gehalte aan enkelvoudige koolhydraten; het is ook een van de zoetste vruchten. Wat de zure smaak betreft: het citroenzuur waaruit het bestaat, ligt aan de oorsprong. Gedroogd neemt de zoetheid van de ananas het over. Naast de smaakkenmerken is gedroogde ananas een concentraat van antioxidanten en een enzym: bromelaïne. Dit proteolytische enzym is geconcentreerd in de stengels. Ananaspulp bevat het ook, maar in mindere mate. Bromelaïne wordt afgebroken als de temperatuur boven de 60°C komt. Daarom is het belangrijk dat ananassen op een lagere temperatuur gedroogd worden. Talrijk wetenschappelijk onderzoek wijst inderdaad op bloeddrukverlagende, bloedverdunnende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen van bromelaïne. Latijnse naam: Ananas comosus (L.) Merr. Botanische familie: Bromeliaceae. Gebruikt deel: Fruit.

Aanbevolen verbruik

Gedroogde ananas is een gedroogde vrucht. Het bevat daarom meer suiker dan een verse ananas, de aanbevelingen voor dagelijkse consumptie zijn vastgelegd. Als klassieke behandeling of voor het plezier wordt een portie gedroogde ananas ertussen geschat 20 en 30 gram per dag, wat neerkomt op drie wasbeurten per dag.

In welke vorm?

Om optimaal van de voordelen te profiteren, kunt u ze gebruiken:

  • Geheel
  • In stukken
Op welk tijdstip van de dag?

Wij raden u aan ze te gebruiken tijdens de volgende maaltijd(en) om optimaal van de voordelen ervan te profiteren:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • In geval dat
  • Diner
Welke gebruiksmethoden?

U kunt ze opnemen in de volgende preparaten om ze gemakkelijker in te nemen:

  • Dessert
  • Yoghurt, zuivel
  • Aperitief
  • Vlak
  • Alleen
  • Gemengd met ander gedroogd fruit
  • Smoothies, sappen
  • Drink water
  • Infusie
  • Muesli

Gezondheidsvoedingsvoordelen

Gedroogde ananas kan een aanvulling zijn op uw gezonde en gevarieerde dieet.

Spijsverteringsstelsel

Bromelaïne in gedroogde ananas is een eiwitenzym (protease). Het draagt ​​bij aan de vertering van eiwitten. 

Metabolisme

Ananas bevat talrijke polyfenolen met antioxiderende werking. 

Immuunsysteem

Ananas is een vector van bromelaïne: een enzym. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de eigenschappen van dit enzym: er wordt gezegd dat het antimicrobieel, ontstekingsremmend en ook anti-metastatisch is. 

Bloedsomloop

Gedroogde Ananas bevat bromelaïne, een enzym dat de bloedcirculatie beïnvloedt door zijn antitrombogene en bloeddrukverlagende eigenschappen. 

Cardiaal systeem

Ananas bevat van nature weinig verzadigde vetzuren, natrium en is rijk aan vezels. Deze combinatie veroorzaakt of verergert geen cardiovasculaire problemen. Bovendien bevat het bromelaïne, een enzym dat de bloedcirculatie beïnvloedt door zijn antitrombogene en bloeddrukverlagende eigenschappen. 

Nutritionele eigenschappen

Belangrijkste eigenschappen

  • Antioxidanten (polyfenolen): gedroogde ananas is samengesteld uit polyfenolen: epicatechine, galluszuur, ferulazuur, catechine. Deze vier polyfenolische verbindingen hebben hun antioxiderende capaciteiten aangetoond.

  • Spijsvertering (bromelaïne): gedroogde ananas verbetert de eiwitvertering.

  • Immunomodulerend (bromelaïne): gedroogde ananas moduleert de immuunrespons, het heeft antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen.

  • Bloedverdunner (bromelaïne): gedroogde ananas vermindert het proces van vorming van een trombose of bloedstolsel.

Secundaire eigendom

  • Cardiovasculaire beschermer (bromelaïne, vezels): het voedingsprofiel van gedroogde ananas helpt hart- en vaatziekten te voorkomen: het draagt ​​bij tot het behoud van een normaal cholesterolgehalte en het behoud van een normale bloeddruk.

Voedingswaarden

Voedingselementen per 100g voor 25g % van de ADH* per 100 g % van de ADH* voor 25 g
Energie (Kcal) 342 86 17 4
Energie (Kj) 1447 362 17 4
Lipiden (g) 0.7 0.035 1 0
Verzadigde vetzuren (g) 0.05 0 0 0
Koolhydraten (g) 77.4 3.87 30 1
Inclusief suikers (g) 68.4 3.42 76 4
Voedingsvezels (g) 8 0.4 5 0
Eiwit (g) 2.4 0.12 1 0
Zout (g) 0.06 0 0 0

*aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leer meer over de plant: Ananas

De ananas is een kruidachtige plant, de stengel draagt ​​dikke, doornige, gootvormige bladeren. Het groeit in warme streken met een tropisch klimaat: Zuid-Amerika en Afrika zijn de twee belangrijkste vertegenwoordigers van de cultuur. De ananasplant kan 1,50 m hoog worden. De ananasteelt is heel bijzonder, omdat deze dankzij een bloemeninductiebehandeling de kracht heeft om op verzoek te bloeien. Uit de bevruchte bloeiwijze ontstaat een roodachtige bloem, die geleidelijk plaats zal maken voor de vrucht: de ananas. Er zijn veel variëteiten, elk met vruchten variërend van wit tot oranjegeel tot kegelvormig tot ronde vormen. De ananassector wordt echter grotendeels gedomineerd door één ras: Cayenne.

Geschiedenis van ananas

De naam ‘Ananas’ is ontleend aan guarani, wat ‘geur van parfums’ betekent. De mooie naam is een fantastische indicator van het land van herkomst. Christoffel Columbus is de eerste westerling die melding maakt van zijn aanwezigheid op Guadeloupe. Veertig jaar na zijn ontdekking arriveerde de ananas in Spanje. De zoete en pittige smaak overtuigde al snel de westerlingen. Vanwege de kwetsbaarheid en de moeilijke productie is deze vrucht duur en gereserveerd voor de aristocratie. Geleidelijk aan begint de ananas zijn stempel te drukken en wordt hij de meest gecultiveerde exotische vrucht in Europa. De rage voor exotisch fruit explodeerde in de jaren tachtig en ananas werd populair in Europese fruitmanden.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.5 ( 27 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: R. HUET. (1958). DE CHEMISCHE SAMENSTELLING VAN ANANAS (nr. 13). TECHNOLOGIST BIJ HET FRANSE OVERSEAS FRUIT ONDERZOEKSINSTITUUT (IFAC). https://agritrop.cirad.fr/457516/1/document_457516.pdf

Publicatie: Jung-Ha Lee, Jin-Tae Lee, Hae-Ryoun Park, Jin-Bom Kim. (2019, mei). Het potentiële gebruik van bromelaïne als een natuurlijk oraal geneesmiddel met anticarcinogene activiteiten. https://doi.org/10.1002/fsn3.999

Publicatie: Ti Li, Peiyi Shen, Wei Liu, Chengmei Liu, Ruihong Liang, Na Yan & Jun Chen. (2012). Belangrijke polyfenolen in ananasschillen en hun antioxidantinteracties. https://doi.org/10.1080/10942912.2012.732168

Publicatie: KEASHAM (zd). Ananasproductie en -verwerking. PRO-AGRO-COLLECTIE. https://cgspace.cgiar.org/bitstream/handle/10568/100800/1938_PDF.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Boek : Sanewski, Garth M., Bartholomew, DP, & Paull, RE (2018). The Pineapple: Botanie, productie en gebruik (2e ed.). CABI.

Website: Alles wat je moet weten over ananas. (nd). Interfel. https://www.lesfruitsetlegumesfrais.com/fruits-legumes/fruits-exotiques-et-tropicaux/ananas/tout-savoir-sur-lananas

Website: Ananas. (nd). WikiPhyto. http://www.wikiphyto.org/wiki/Pineapple

Website: ananas botanisch –. (nd). [Boeken van] Dante. https://booksofdante.wordpress.com/tag/ananas-botanique/