Rozemarijn staat bekend om zijn werking op de spijsvertering, en vooral op de lever. Het stimuleert de afscheiding en afvoer van gal, waardoor het nuttig is bij lever- en galinsufficiëntie of -aandoeningen. De bladeren zijn ook nuttig bij migraine, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn of verkoudheid. Latijnse naam: Rosmarinus officinalis L. Deel van de plant: bladeren.
Dit artikel is bijgewerkt op 04/07/2023- In geval van lever- en galinsufficiëntie, Lever- en galaandoeningen
- In geval van asthenie, overwerk, vermoeidheid
- Bij spierpijn, gewrichtspijn
- In geval van duizeligheid, hoofdpijn, migraine
- In geval van aerofagie, opgeblazen gevoel, winderigheid
- In geval van bronchitis, verkoudheid, sinusitis, griep
- Bij slechte adem, mondhygiëne
- Eigenschappen en actieve componenten
Giet 1 theelepel, of ongeveer 2 g, droge bladeren per kop heet water. Laat 15 minuten trekken. Drink 3 tot 4 kopjes per dag.
Giet 1 eetlepel droge bladeren per kopje koud water. Kook gedurende 3 minuten en laat 10 minuten trekken. Drink 2 tot 3 kopjes per dag.
Giet 1 theelepel, of ongeveer 2 g, droge bladeren per kop heet water. Laat 15 minuten trekken. Drink 3 tot 4 kopjes per dag.
Giet 1 eetlepel droge bladeren per kopje koud water. Kook gedurende 3 minuten en laat 10 minuten trekken. Drink 2 tot 3 kopjes per dag.
Giet 1 theelepel, of ongeveer 2 g, droge bladeren per kop heet water. Laat 15 minuten trekken. Drink 3 tot 4 kopjes per dag.
Giet 1 eetlepel droge bladeren per kopje koud water. Kook gedurende 3 minuten en laat 10 minuten trekken. Drink 2 tot 3 kopjes per dag.
Giet 1 theelepel, of ongeveer 2 g, droge bladeren per kop heet water. Laat 15 minuten trekken. Drink 3 tot 4 kopjes per dag.
Giet 1 eetlepel droge bladeren per kopje koud water. Kook gedurende 3 minuten en laat 10 minuten trekken. Drink 2 tot 3 kopjes per dag.
Giet 1 eetlepel droge bladeren per kopje koud water. Kook gedurende 3 minuten en laat 10 minuten trekken. Filter en laat afkoelen of afkoelen. Doordrenk een kompres of een schone doek met het preparaat. 1 tot 2 keer per dag aanbrengen op de getroffen gebieden.
Maak een infusie met 50 g droge bladeren voor 1 liter water. Breng het mengsel aan de kook, haal het van het vuur, dek af en laat 15 tot 30 minuten rusten. Filtreer en laat indien nodig afkoelen. Voeg het preparaat toe aan het badwater.
Giet 1 theelepel, of ongeveer 2 g, droge bladeren per kop heet water. Laat 15 minuten trekken. Drink 3 tot 4 kopjes per dag.
Giet 1 eetlepel droge bladeren per kopje koud water. Kook gedurende 3 minuten en laat 10 minuten trekken. Drink 2 tot 3 kopjes per dag.
Bij voorkeur consumeren na de maaltijd(en), tijdens de spijsvertering.
Giet 1 theelepel, of ongeveer 2 g, droge bladeren per kop heet water. Laat 15 minuten trekken. Drink 3 tot 4 kopjes per dag.
Giet 1 eetlepel droge bladeren per kopje koud water. Kook gedurende 3 minuten en laat 10 minuten trekken. Drink 2 tot 3 kopjes per dag.
Bij voorkeur consumeren na de maaltijd(en), tijdens de spijsvertering.
Giet 1 theelepel, of ongeveer 2 g, droge bladeren per kop heet water. Laat 15 minuten trekken. Drink 3 tot 4 kopjes per dag.
Giet 1 eetlepel droge bladeren per kopje koud water. Kook gedurende 3 minuten en laat 10 minuten trekken. Drink 2 tot 3 kopjes per dag.
Giet 1 theelepel, of ongeveer 2 g, droge bladeren per kop heet water. Laat 15 minuten trekken. Drink 3 tot 4 kopjes per dag.
Giet 1 eetlepel droge bladeren per kopje koud water. Kook gedurende 3 minuten en laat 10 minuten trekken. Drink 2 tot 3 kopjes per dag.
Giet 1 theelepel, of ongeveer 2 g, droge bladeren per kop heet water. Laat 15 minuten trekken. Drink 3 tot 4 kopjes per dag.
Giet 1 eetlepel droge bladeren per kopje koud water. Kook gedurende 3 minuten en laat 10 minuten trekken. Drink 2 tot 3 kopjes per dag.
Maak een infusie of afkooksel:
Filter en laat afkoelen. Gebruik het preparaat als gorgelmiddel.
Giet 1 theelepel, of ongeveer 2 g, droge bladeren per kop heet water. Laat 15 minuten trekken. Drink 3 tot 4 kopjes per dag.
Giet 1 eetlepel droge bladeren per kopje koud water. Kook gedurende 3 minuten en laat 10 minuten trekken. Drink 2 tot 3 kopjes per dag.
Giet 1 eetlepel droge bladeren per kopje koud water. Kook gedurende 3 minuten en laat 10 minuten trekken. Filter en laat afkoelen of afkoelen. Doordrenk een kompres of een schone doek met het preparaat. 1 tot 2 keer per dag aanbrengen op de getroffen gebieden.
Maak een infusie met 50 g droge bladeren voor 1 liter water. Breng het mengsel aan de kook, haal het van het vuur, dek af en laat 15 tot 30 minuten rusten. Filtreer en laat indien nodig afkoelen. Voeg het preparaat toe aan het badwater.
Niet gebruiken bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Rozemarijn wordt gewaardeerd om het op smaak brengen van veel gerechten en is vaak een van de aromatische kruiden die in tuinen worden gekweekt. Het behoort tot de familie van Lamiaceae. Het is een struik die tot 1,5 m hoog kan worden.
De stengel is verdeeld in talrijke tegenover elkaar liggende takken, met onregelmatige rondingen en bedekt met grijze bast. DE bladeren zijn tegenovergestelde, smal en lineair, met opgerolde randen eronder, donkergroen en glanzend bovenop. DE paarsblauwe bloemen bloeien van januari tot mei, in trossen aan de uiteinden van de takken en aan de basis van de bladeren. DE eivormige vrucht en kleur bruin, is omgeven door een aanhoudende kelk.
Rozemarijn komt oorspronkelijk uit de mediterrane landen en wordt gevonden op droge, warme en zonnige bodems, in het wild in rotsachtige gebieden en granieten muren. Het kan ook worden gekweekt in regio's met mild klimaat. De belangrijkste rozemarijnproducerende landen zijn dat wel mediterrane landen, maar ook India, West-Indië, Mexico, Zuid-Afrika, de Krim, de Verenigde Staten, de Filippijnen en Australië.
Gemiddelde score: 4.8 ( 164 stemmen )
Publicatie: Ventura-Martínez, R., Rivero-Osorno, O., Gómez, C., en González-Trujano, ME (2011). De spasmolytische activiteit van Rosmarinus officinalis L. omvat calciumkanalen in het ileum van de cavia. Journal of Ethnopharmacology, 137(3), 1528-1532. https://doi.org/10.1016/j.jep.2011.08.047
Publicatie: Hoefler, C., Fleurentin, J., Mortier, F., Pelt, JM, en Guillemain, J. (1987). Vergelijkende choleretische en hepatoprotectieve eigenschappen van jonge spruiten en totale plantenextracten van Rosmarinus officinalis bij ratten. Journal of Ethnopharmacology, 19(2), 133-143. https://doi.org/10.1016/0378-8741(87)90037-7
Publicatie: Spiridonov, NA (2012). Werkingsmechanismen van kruidencholagogen. Geneeskrachtige en aromatische planten, 01(05), 1-4. https://doi.org/10.4172/2167-0412.1000107
Publicatie: Miraj, S. (2016) Een wetenschappelijk onderbouwde review van kruidengeneesmiddelen van Rosmarinus officinalis. Der Pharmacia Lettre, 8 (19). 426-436. https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-84999029577&origin=inward&txGid=42c71536e8b051c208f6320fd1a69477
Publicatie: Andrade, JM, Faustino, C., Garcia, C., Ladeiras, D., Reis, CP, & Rijo, P. (2018). Rosmarinus officinalis L.: een updateoverzicht van zijn fytochemie en biologische activiteit. Future Science OA, 4(4), FSO283. https://doi.org/10.4155/fsoa-2017-0124
Publicatie: Borges, RS, Ortiz, BLS, Pereira, ACM, Keita, H., & Carvalho, JCT (2019). Essentiële olie van Rosmarinus officinalis: een overzicht van de fytochemie, de ontstekingsremmende activiteit en de betrokken werkingsmechanismen. Journal of Ethnopharmacology, 229, 29-45. https://doi.org/10.1016/j.jep.2018.09.038
Publicatie: Nieto, G., Ros, G., en Castillo, J. (2018). Antioxidante en antimicrobiële eigenschappen van rozemarijn (Rosmarinus officinalis, L.): een overzicht. Geneesmiddelen, 5(3), 98. https://doi.org/10.3390/medicines5030098
Publicatie: Haloui, M., Louedec, L., Michel, J.-B., en Lyoussi, B. (2000). Experimentele diuretische effecten van Rosmarinus officinalis en Centaurium erythraea. Journal of Ethnopharmacology, 71(3), 465-472. https://doi.org/10.1016/s0378-8741(00)00184-7
Publicatie: Leplat, M. (2017). Rozemarijn, Rosmarinus officinalis L., een medicinale Lamiaceae uit het Provençaalse kreupelhout (Thesis). https://dumas.ccsd.cnrs.fr/dumas-01550355/document
Boek : Dubray, M. (2010). Gids voor contra-indicaties van de belangrijkste geneeskrachtige planten. La Geneytouse, Frankrijk: L. Souny.
Boek : Corjon, G. (2018). Genees jezelf met planten. Quitin, Frankrijk: Jean-Paul Gisserot.
Boek : Bernard, C. (2015). Geneeskrachtige wijnen en elixers. De lang leve bron.
Boek : Fournier, PV, en Boisvert, C. (2010). Woordenboek van geneeskrachtige en giftige planten van Frankrijk. Parijs, Frankrijk: Presses de la Cité.
Boek : Lacoste, S., en Lallement, M. (2014). Mijn bijbel over fytotherapie (HEALTH/FORME) (Franse editie) (1e ed.). Editions Leduc.s.
Boek : Lieutaghi, P. (1996). Het boek met goede kruiden. Arles, Frankrijk: Actes Sud.
Boek : Fleurentin, J., Pelt, J. M., & Hayon, J. C. (2016). Du bon usage des plantes qui soignent. Rennes, Frankrijk: West-Frankrijk.
Boek : Lousse, D., Macé, N., Saint-Béat, C., en Tardif, A. (2017). De familiegids voor geneeskrachtige planten. Parijs, Frankrijk: Mango.
Boek : Luu, C., & Pelt, JM (2016). 250 natuurlijke remedies om zelf te doen. Mens, Frankrijk: Living Earth.
Boek : Pierre, M. (2017). De bijbel van geneeskrachtige planten. Vanves, Frankrijk: Editions du Chêne.
Website: Monzie, M (2008). Technische fiche, weinig ontwikkelde productie in Languedoc-Roussillon: Rosemary Rosmarinus officinalis L. http://www.bio-aude.com/images/imagesFCK/file/espace_producteurs/ppam/fiche_romarin.pdf
Website: EMA, Comité voor kruidengeneesmiddelen (HMPC), (2010). Beoordelingsrapport Rosmarinus officinalis L., aetheroleum en Rosmarinus officinalis L., folium. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/assessment-report-rosmarinus-officinalis-l-aetheroleum-rosmarinus-officinalis-l-folium_en.pdf