In tegenstelling tot wat je waarschijnlijk denkt, is het heel gemakkelijk om te koken met essentiële oliën (nou ja, sommige!). Je hoeft je alleen maar bewust te zijn van hun potentie en de noodzaak om ze te verdunnen. Achter een druppel zitten meerdere aromatische moleculen die een onnavolgbaar extraatje aan je gerecht geven. Dit is ook de reden waarom het essentieel is om rekening te houden met de contra-indicaties van elke essentiële olie die we u tijdens deze kookles zullen presenteren. Als je eenmaal een paar kleine tips hebt begrepen, kun je je fantasie de vrije loop laten. Gewapend met uw flesjes etherische oliën zult u niets te benijden hebben aan de grootste sterrenchefs!

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik

  • Omdat etherische oliën een ongelooflijke smaakkracht hebbende

Essentiële oliën hebben een zeer krachtige smaak. Koken met etherische oliën zal je er dus waarschijnlijk van weerhouden smaaksupplementen toe te voegen die vaak slecht zijn voor de gezondheid (zout, vet, enz.) maar waarvan onze smaak denkt dat we ze lekker vinden. Er zijn geen smaakversterkers meer nodig, de eenvoudigste voedingsmiddelen krijgen al hun smaak terug dankzij essentiële oliën.

  • Omdat etherische oliën zeer weinig calorieën bevatten

Het feit dat ze ‘oliën’ worden genoemd, betekent niet dat ze calorieën bevatten! Het zijn de enige oliën die ervoor zorgen dat je niet aankomt. Als u op uw dieet let, is het gebruik van essentiële oliën bij het koken perfect voor u. U kunt al uw gerechten zoals uw salades, uw soepen en uw yoghurt op smaak brengen zonder dat u veel vet of zout hoeft toe te voegen. Je bereidingen zullen meer smaak hebben en daardoor zul je ook sneller een verzadigingsgevoel ervaren. Aan de andere kant moet je weten dat ze, in tegenstelling tot wat je zou denken, geen vitamines bevatten (inclusief essentiële oliën van citrusvruchten).

  • Omdat etherische oliën leuk zijn

Als je graag plezier hebt in de keuken en nieuwe smaken wilt ontdekken, dan zijn essentiële oliën iets voor jou. Maar het werkt ook als je helemaal niet van koken houdt: de aromatische keuken maakt koken juist heel leuk! Verander uw recepten en laat uw fantasie de vrije loop met een paar druppels etherische olie. Als u eenmaal de juiste reflexen heeft verworven, kunt u deze heel gemakkelijk in uw gerechten verwerken. Slechts één vereiste: deel uw culinaire successen met ons! Of je nu een beginner bent in de keuken of een toekomstige deelnemer aan een kookprogramma, je kunt ze gebruiken bij je dagelijkse kookwerk. Daar gaan we, geef ruimte aan je verlangens!

 Let op de kwaliteit van de essentiële oliën die u binnenkrijgt. Het is belangrijk om kwalitatieve essentiële oliën te kiezen (zoals die van Compagnie des Sens bijvoorbeeld :). Dat is de reden, het verdient de voorkeur om essentiële oliën met het label BIOLOGISCH te consumeren en lees hun compositie. Het biologische label is des te belangrijker voor essentiële oliën (of essences) van citrusvruchten. In feite worden deze verkregen door de schil van de vrucht tot uitdrukking te brengen. Omdat dit deel de meeste pesticiden bevat, zul je er waarschijnlijk wel een paar op je bord vinden als de cultuur niet biologisch is! Als algemene regel geldt dat u geen etherische olie moet innemen waarvan u de samenstelling niet heeft kunnen zien.

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik

  • Gebruik uitsluitend 100% pure, 100% natuurlijke en chemogetypeerde essentiële oliën en indien mogelijk gecertificeerd Biologisch. Dit is de garantie dat u een kwaliteitsproduct heeft, met een bekende chemische samenstelling en vrij van pesticiden.
  • Laat etherische oliën niet binnen het bereik van kinderen achter.
  • Het gebruik van etherische oliën is verboden voor zwangere vrouwen jonger dan 3 maanden, evenals voor zuigelingen jonger dan 3 maanden.
  • Zwangere vrouwen ouder dan 3 maanden, evenals vrouwen die borstvoeding geven, moeten net zo voorzichtig zijn bij aromatisch koken als bij aromatherapie. Bepaalde oliën zijn voor hen gecontra-indiceerd. Bij twijfel is voorzichtigheid geboden.
  • Vermijd etherische oliën in kleine babypotjes (tot 3 jaar): enerzijds kunnen bepaalde essentiële oliën gecontra-indiceerd zijn voor jonge kinderen, anderzijds hebben baby's al een breed scala aan smaken om uit te kiezen. Geef hem wat meer tijd voordat u hem kennis laat maken met essentiële oliën.
  • Voor kinderen jonger dan 6 jaar is het ook belangrijk om voorzichtig te zijn: hun smaak ontdekt nog steeds “klassieke” smaken. Het kan daarom zijn dat ze de originele smaken van de aromatische keuken niet waarderen (en in dit geval veel geluk hebben om ze hun bord leeg te laten eten). Het is beter om ze vanaf 6 jaar beetje bij beetje te introduceren, te beginnen met bekende smaken, zoals bijvoorbeeld citrusvruchten.
  • Als u twijfelt, aarzel dan niet om een ​​bericht achter te laten op ons forum, of om ons te bellen!

Hoe ga je om met koken met essentiële oliën?

Mengbaarheid van essentiële oliën met ingrediënten


Essentiële oliën zouden dat altijd moeten zijn verdund wanneer u ze aan uw gerecht toevoegt. In feite zijn ze niet mengbaar met water en dit zou betekenen dat je het risico loopt per ongeluk in een stuk te bijten en alle toegevoegde druppels te concentreren... Een zeer onaangename culinaire ervaring!! Het is daarom raadzaam om verdun ze altijd in een vettig of zoet medium : elke eetbare plantaardige olie, saus, agavesiroop, ahornsiroop, honing, eigeel, gemalen fruit, gesmolten chocolade of zelfs pannenkoekenbeslag bijvoorbeeld. Zonder “dikke” crèmes en vloeistoffen te vergeten: melk en crème fraîches, yoghurt, smoothies en soepen... Voor deze laatste is het mengsel inderdaad voldoende dik en wordt het door de messen van de blender geslagen. Makkelijk, toch?

Hierbij een klein voorbeeld onder andere: een druppeltje Kardemom of Pepermunt in je koffie, lust je dat ook? Om uw drankjes op smaak te brengen, moet u ook een tussenproduct gebruiken (meestal suiker of honing) dat u door uw thee, sap of koffie mengt. Wacht dus niet langer om uw dagelijkse leven wat meer pit te geven!

Goed om te weten: koken zorgt er ook voor dat de etherische olie zijn geur verliest. De bereidingswijze heeft dus invloed op de toe te voegen hoeveelheid. Maar hoe weet je dat dan?

Hoe de hij te integreren?

  • Tip van de koks: pak je lepels!

Je moet voorzichtig zijn met het aantal druppels etherische oliën dat je aan je gerecht toevoegt, vooral als het de eerste keer is dat je deze EO gebruikt. Om fouten te voorkomen en de juiste dosis toe te voegen, is hier onze kleine tip: voeg de etherische olie niet rechtstreeks aan uw gerecht toe. Neem een ​​grote lepel en neem een ​​monster van uw preparaat (soepen, vinaigrettes, saus, honing, siroop, pasta, etc.) waaraan u de gewenste druppels etherische olie toevoegt. Meng de inhoud van de grote lepel met een theelepel en schep er wat uit half. Neem het mee in je voorbereiding. Meng en proef. Is de smaak sterk genoeg? Stop daar. Is de smaak niet sterk genoeg? Voeg de rest van je lepel toe. Hierdoor kunt u, als u te veel druppels etherische olie in uw monster heeft gedaan, deze weggooien en een nieuwe nemen. Het is beter dan al je voorbereiding weggooien, toch? Hierdoor kunt u ook verschillende essentiële oliën testen om te zien welke het beste bij uw gerecht past. En als u merkt dat de smaak niet sterk genoeg is nadat uw monster in uw bereiding is verwerkt, kunt u de handeling altijd herhalen! Slim, toch?

Welke dosis toevoegen?

Eén ding is zeker: het is beter een lichte hand hebben in gearomatiseerd kokenwat ! Om te beginnen adviseren wij u om beproefde recepten te volgen, maar zodra etherische oliën geen geheimen meer voor u hebben, laat het dan los: duizenden nieuwe smaken wachten op u.

<pstyle="margin-bottom: 0cm;">

DE essentiële oliën van citrusvruchten (Citroen, Grapefruit, Bergamot, etc.) hebben een lichte smaak. U kunt dus meerdere druppels aan uw bereidingen toevoegen als u ze kookt, terwijl u bij het op smaak brengen van uw rauwe gerechten zuiniger zult moeten zijn! Aromatische kruiden hebben een veel sterkere smaak. U moet daarom beginnen met het toevoegen van een of twee druppels etherische olie (pepermunt, tijm, enz.). De essentiële oliën met een exotische smaak (Ylang Ylang, Kruidnagel, enz.) hebben een vrij originele smaak, dus niet iedereen zal er blij mee zijn, maar in de meeste gevallen is het een zeer goede ontdekking! Als u dit principe eenmaal in gedachten heeft, kunt u uw aanwijzingen uit de hoeveelheden halen.

Enkele ideeën om te beginnen:

  • Voeg één druppel essentiële olie van Clary Sage per persoon toe aan een pastagerecht, d.w.z. 4 druppels per 400 g.
  • Voeg een druppel etherische olie van citroengras toe voor 400 g rijst.
  • Voeg 1 druppel essentiële olie van Rosat Geranium toe voor een partij muffins met wilde bessen.

  • Oeps, het is te laat, ik heb te veel toegevoegd!

Had u een zware hand en droeg u te veel? Als het een gekookt gerecht is, kun je het weer op het vuur zetten, door koken zal de smaak afnemen.

Als het een rauw gerecht is, kun je de etherische olie verdunnen door een vettige substantie toe te voegen. Voor een vinaigrette kun je bijvoorbeeld eetbare olie toevoegen (als je de vinaigrette nog niet in je gerecht hebt verwerkt natuurlijk!).

Breng uw dagelijkse gerechten op smaak

Om voorzichtig aan de slag te gaan, volgen hier enkele suggesties voor eenvoudige manieren om essentiële oliën in uw dagelijkse kookkunsten op te nemen. Een voorbeeld ? Een of twee druppels etherische olie van kaneel in een appelkruimeltaart, een paar druppels etherische olie van citroen in een taartje, je hebt een goede start!

Zuivelproducten zijn onze vrienden!

Of ze nu gemaakt zijn van dierlijke of plantaardige melk, al uw yoghurts kunnen op smaak gebracht worden met essentiële oliën! Voeg in een ongezoete yoghurt een lepel honing toe waarin je de etherische olie van jouw keuze verdunt! Voeg voor een klassieke geur twee druppels essentiële oliën van citrusvruchten toe (Petit Grain Bigarade, Mandarijn, Grapefruit, enz.). Voor een exotische yoghurt voeg je een druppeltje etherische olie van Ylang Ylang toe.

Je kunt ook etherische olie toevoegen aan je slagroom! Wij raden vooral die van Geranium Rosat aan. Dit recept past perfect bij uw rode fruitsalades!

Breng uw eetbare oliën op smaak

Wat is er beter dan geurige olijfolie bij de hand te hebben? Voeg 10 druppels etherische olie toe per 1 liter eetbare olie. Laat bij het kiezen van de etherische olie ruimte voor uw wensen! Een olijfolie op smaak gebracht met lavendel geeft bijvoorbeeld een Provençaals tintje aan uw groene salade, vergezeld van vijgen en rauwe ham. Denk ook eens aan plantaardige hazelnootolie om uw gerechten op smaak te brengen!

Voor een originele vinaigrette, waarom mengt u niet twee essentiële oliën? Voeg bij het maken 1 of 2 druppels etherische olie toe aan je vinaigrette, en je hebt een groentesalade, verfraaid met de vinaigrette met bijvoorbeeld tijm, linalool en zoete sinaasappel EO's!

Een zoete en smaakvolle toets

Voeg in een pot honing van 250 g 4 druppels essentiële olie van Rosemary Verbenone toe om fruitsalades in de zomer en compotes in de winter zoeter te maken.

Liever poedersuiker? Maak kaneelsuiker door 4 druppels toe te voegen aan 500 g suiker. Wees voorzichtig, schud goed om kristallen te vermijden! Een wonder op geïmproviseerde pannenkoeken of appelmoes.

Breng uw ijsblokjes op smaak!

Hier is een eenvoudige tip om uw koude dranken een lichte smaak te geven: breng uw ijsblokjes op smaak. Voeg 1 of 2 druppels etherische olie toe aan een halve lepel honing, agavesiroop of gemalen fruit, doe het in het bakje voor ijsblokjes, bedek het met water en vries in!

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.6 ( 161 stemmen )

Bibliografie

Boek : de la Charie, T. (2019). Jezelf behandelen met essentiële oliën. Waarom en hoe werkt het? Editions du Rocher.

Verwante artikelen

Over deze tips

Dit artikel over aromatherapie is geschreven door Théophane de la Charie, auteur van het boek "Se soigner par les huiles essentielles" (Behandeling met essentiële oliën), met de steun van een multidisciplinair team van apothekers, biochemici en landbouwkundigen. 

La Compagnie des Sens en haar teams moedig zelfmedicatie niet aan. De verstrekte informatie en adviezen zijn afkomstig uit een referentiebibliografie (boeken, wetenschappelijke publicaties, enz.). De informatie en het advies zijn uitsluitend bedoeld ter informatie of om stof tot nadenken te bieden: ze mogen in geen geval worden gebruikt ter vervanging van een diagnose, consult of medische behandelingCompagnie des Sens kan op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld.