Wanneer er water in een cosmetisch product aanwezig is, maakt dit het veel gevoeliger: conserveermiddelen zijn daarom verplicht. Ze moeten het product beschermen tegen externe invloeden zoals bacteriën of gewoon licht, maar ook de consument beschermen tegen mogelijke besmetting. Ondanks de woedende controverses zijn niet alle conservatieven het waard om weggegooid te worden. Tussen antimicrobiële conserveermiddelen en antioxiderende conserveermiddelen, natuurlijk of synthetisch, is het soms moeilijk om ze te omzeilen en vooral om ze te identificeren! Als we weten dat sommige in staat zijn de huidbarrière te passeren en in ons lichaam terecht te komen, kunnen we beter weten waar we mee te maken hebben.

Dit artikel is bijgewerkt op 04/08/2023

Waarom conserveermiddelen toevoegen aan cosmetische producten?

Het doel van conserveermiddelen in cosmetische producten is omzorgen voor het behoud van het product in de loop van de tijd. Nou, we betwijfelen of je het geraden hebt! Er zijn eigenlijk 2 hoofdtypen conserveermiddelen: antibacteriële middelen/antischimmelmiddelen en antioxidanten. De conserveermiddelen zullen dus de stabiliteit van het product in de loop van de tijd garanderen, en vooral de veiligheid voor de gebruiker. Een slecht bewaard cosmetisch product loopt het risico te worden aangetast, zowel wat betreft de geur, het uiterlijk als de eigenschappen. Het riskeert ook allergische reacties of irritatie te veroorzaken. Kortom, niets erg vrolijks. Eigenlijk kiezen we voor een cosmetisch middel om iets te verbeteren, het zou zonde zijn om het nog erger te maken.

Antibacteriële/schimmelwerende conserveringsmiddelen zullen dat wel doen beperk de ontwikkeling van ongewenste kleine wezens: micro-organismen. Voor bacteriën en schimmels lijken cosmetische producten een beetje op de Hof van Eden, het leven is daar goed! Voedingsstoffen en water zijn alles wat ze nodig hebben voor hun ontwikkeling, en dat is goed, dat is precies wat cosmetica hen biedt. Waarom er niet van genieten? Zonder de conserveermiddelen zou uw product snel een prachtige harige groene, gele of rode laag op het oppervlak hebben. Het is mooi, maar niet geheel onschadelijk.

De antioxidanten beschermen het cosmetische product tegen externe fysische agentia de organoleptische eigenschappen ervan wijzigen. Kleur, geur en uiterlijk zijn allemaal criteria die ervoor zorgen dat we het ene product boven het andere verkiezen, dus we willen graag dat het lang meegaat!

1e categorie: antimicrobiële en schimmelwerende conserveermiddelen

Waarom toevoegen?

Er bestaat een risico op besmetting van een cosmetisch product gedurende zijn leven. Helemaal aan het begin van de keten kunnen grondstoffen direct worden uitgekozen als de conserveringsomstandigheden niet optimaal zijn geweest. Tijdens de productie kunnen verschillende factoren een rol spelen. Zo hebben we personeel dat de handen niet wast na het plassen (ja ja, dat bestaat), het water dat gebruikt wordt bij de samenstelling van het product en dat misschien niet zo schoon is, of tijdens het verpakken waarbij het product in direct contact staat contact met de omgeving. Als hij uiteindelijk zonder problemen al deze beproevingen doorstaat en denkt dat hij op een vreedzame manier een einde aan zijn leven kan maken, koopt de gebruiker het en komt en steekt zijn grote poten erin. Kort, een cosmetisch product is nooit vredig. Tijdens al deze stadia wachten de micro-organismen maar op één ding: dat het product een mooi plekje ernaast krijgt. Nee! De aanwezigheid van conservatieven creëert een blokkade.

Micro-organismen komen overal in ons lichaam voor, inclusief de huid. Ze hebben de mooie naam huidflora en hun doel in het leven is om een ​​beschermende barrière voor ons te creëren. Zonder dit zouden er gemakkelijk verschillende infecties kunnen optreden! Conserveermiddelen kunnen antibacterieel en schimmelwerend zijn, maar dat moeten ze toch wel zijn respecteer deze bacteriële flora met het risico meer kwaad dan goed te doen. De selectie van een conserveermiddel voor een bepaald cosmetisch product gebeurt op basis van verschillende criteria, zoals de pH, de oplosbaarheid in water, het werkingsspectrum en natuurlijk de veiligheid ervan, in verband met de wetgeving. Niet elke conservatief is gelijk, daarom is er zo’n diversiteit, en waarom het zo moeilijk is om je weg te vinden door de lijst met ingrediënten!

Conserveermiddelen toegestaan ​​in biologische cosmetica

Zelfs biologische cosmetische producten moeten conserveermiddelen bevatten. Hoewel deze soms licht irriterend of uitdrogend kunnen zijn, brengen ze altijd minder risico's met zich mee dan die in conventionele conserveermiddelen. Dit zijn degenen die we het vaakst tegenkomen:

  • benzoëzuur (INCI: benzoëzuur)
  • sorbinezuur (INCI: sorbinezuur)
  • benzylalcohol, of Cosgard (INCI: benzylalcohol)
  • dehydroazijnzuur, DHA of Geogard (INCI: dehydroazijnzuur)
  • kaliumsorbaat (INCI: kaliumsorbaat)

Conserveermiddelen van natuurlijke oorsprong

Ten slotte zijn er volledig natuurlijke conserveermiddelen. Sommige zijn te vinden in commerciële cosmetische producten, maar voor het grootste deel worden ze voornamelijk gebruikt voor het maken van zelfgemaakte cosmetica:

  • natuurlijke alcohol, of alcohol, afkomstig van de fermentatie van fruit of granen,
  • EPP, grapefruitzaadextract of Citrus grandis zaadextract
  • Leucidal of Leuconostoc/Radijswortelferment: verkregen door fermentatie van radijs met Leuconostoc kimchii,
  • Naticide of Plantaserve Q

En hoe zit het met essentiële oliën in dit alles?

Je leest misschien wel eens dat etherische oliën natuurlijke conserveermiddelen zijn. Ja en nee. Essentiële oliën bevatten inderdaad antibacteriële, schimmelwerende en antivirale eigenschappen, maar zijn niet noodzakelijkerwijs geschikt voor het maken van cosmetische producten. Essentiële oliën kunnen dus de conservering van uw cosmetische producten verbeteren in vergelijking met een product dat ze niet bevat, maar strikt genomen worden ze niet als conserveermiddelen beschouwd. Verwacht dus niet dat je je crème 3 maanden bewaart alleen maar omdat je 3 druppels Tea Tree hebt toegevoegd!

Antimicrobiële en schimmelwerende conserveermiddelen moeten worden vermeden

Sommige conserveermiddelen kunnen de gezondheid ernstig schaden en zijn daarom controversieel. Als dit voor sommigen bewezen is, is het voor anderen slechts een vermoeden. Hoe dan ook: voorkomen is beter dan genezen en het vermijden ervan! Het is tijd om te beginnen met de shock-documentairemuziek: hier zijn enkele van de bekendste.

De bekende parabenen

Want ja, er zijn er meerdere afhankelijk van de lengte van de alkylketen R. We vinden dus methylparaben, ethylparaben, propylparaben, isopropylparaben, butylparaben, isobutylparaben en benzylparaben. Alleen dat! Volgens het talrijke onderzoek dat is uitgevoerd, worden deze verbindingen niet afgebroken door de enzymen van het menselijk lichaam, wat chronische toxiciteit op de lange termijn zou impliceren. Er zijn verschillende onderzoeken naar uitgevoerd en er zijn verschillende hypothesen naar voren gebracht. Eén daarvan zou zijn dat parabenen op oestrogeen lijken, wat hun betrokkenheid bij het ontstaan ​​van borstkanker zou verklaren. Een ander legt uit dat parabenen effecten hebben op de voortplanting. Wat zeker is, is dat parabenen met een lange keten de meeste risico's met zich meebrengen. Dit is met name het geval voor isopropylparaben, isobutylparaben, fenylparaben, benzylparaben en pentylparaben, die sinds 2014 verboden zijn. Momenteel zijn butylparaben en propylparaben nog steeds toegestaan, maar aan strenge regels onderworpen. Het enige dat overblijft zijn methylparaben en ethylparaben, die door de autoriteiten “als veilig worden beschouwd”. Dus iets om te volgen voor parabenen… Met al deze geschiedenis is het woord ‘parabenenvrij’ een echt commercieel argument geworden. Voordat je glorie claimt, moet je nog steeds weten dat als fabrikanten geen parabenen in hun producten gebruiken, ze het recht hebben om elk ander conserveermiddel te gebruiken, en sommige krijgen helaas meer kritiek dan parabenen. Wees dus op uw hoede met de woorden “parabenenvrij”!

Parabenen
Triclosan

Triclosan is een antibacteriële stof die enerzijds voor deze eigenschap wordt gebruikt, bijvoorbeeld in tandpasta's en deodorants, en anderzijds als conserveermiddel. Het is ook sterk gereguleerd en is alleen toegestaan ​​in bepaalde categorieën cosmetische producten. Enerzijds willen onderzoeken aantonen dat het resistentie tegen bepaalde ziektekiemen creëert en daardoor de effectiviteit van antibiotica vermindert. Aan de andere kant wordt het ervan verdacht een hormoonontregelaar te zijn, dat het inwerkt op de schildklier, de voortplanting en de ontwikkeling. Ten slotte zou het het allergische risico vergroten. Hoewel het steeds meer gereguleerd wordt, neemt dit niet weg dat het een onderdeel is dat overal te vinden is, zelfs op onverwachte plaatsen zoals keukengerei of speelgoed! Dus zelfs als uw cosmetica heel weinig bevat, is er een groot risico op een overdosis.

Formaldehyde en formaldehyde-releasers

Formaldehyde is een conserveermiddel waarvan nu duidelijk is vastgesteld dat het kankerverwekkend is via de luchtwegen. Om deze reden wordt het niet meer aangetroffen in spuitbussen... In tegenstelling tot andere cosmetica. Hoewel het in Europa gereguleerd is, is het nog steeds maximaal 0,2% terug te vinden in de samenstelling van cosmetica, en tot 5% in nagelverharders. Als er kritiek op komt, is dat vooral omdat ze erg irriterend en allergeen zijn. Heeft u de INCI-lijst van uw cosmetisch product gelezen en herlezen en heeft u geen spoor van formaldehyde gezien? Opluchting! Hoewel... Om hieraan te ontsnappen, nemen we nu onze toevlucht tot andere verbindingen die, ironisch genoeg, onder bepaalde omstandigheden (pH, temperatuur, enz.) formaldehyde kunnen afgeven. En geen grote verrassing, ook zij zijn helaas verantwoordelijk voor irritatie en allergische reacties. Om maar een paar voorbeelden te noemen: we hebben DMDM-hydantoïne, diazolidinylureum, imidazolidinylureum, 2-broom-2-nitropropaan-1,3-diol, benzylhemiformal, natriumhydroxymethylglycinaat, quaternium-15 of polyquaterniums.

Cetrimoniumbromide

Cetrimoniumbromide wordt ook onderscheiden vanwege het irriterende en allergene risico voor de huid. Dit ingrediënt is uiteraard van synthetische oorsprong en bestaat uit quaternair ammonium. Het wordt over het algemeen gebruikt in reinigingsproducten zoals micellair water, en is beperkt tot 0,1%, wat niet onbelangrijk is.

Thiazolinonen

Met thiazolinon bedoelen we in het bijzonder twee belangrijke verbindingen: methylchloorisothiazolinon en methylisothiazolinon. HEEFT jou wensen. Toen de risico's van parabenen aan het licht kwamen, wendden veel fabrikanten zich tot thiazolinonen. Zoals ze zijn gebruikt, zijn thiazolinonen helaas als zeer allergeen bestempeld. Ze werden in de Verenigde Staten zelfs verkozen tot ‘allergeen van het jaar 2013’. De mix van deze twee conserveermiddelen staat bekend als Kathon CG en heeft al naam gemaakt.

Fenoxyethanol

Momenteel is fenoxyethanol een conserveermiddel dat in veel cosmetische producten voorkomt. Het is echter beperkt tot 1% en dat is met goede reden: het brengt talrijke risico's voor de menselijke gezondheid met zich mee. Het maakt deel uit van de glycoletherfamilie, die ongeveer 80 derivaten omvat, waarvan sommige zeer giftig zijn. Hoewel er eigenlijk geen onderzoek is gedaan naar de chronische of acute toxiciteit van fenoxyethanol voor mensen, blijven er veel twijfels bestaan. In de eerste plaats zou het een bewezen allergeen en irriterend risico met zich meebrengen, vooral voor de ogen, en zou het verantwoordelijk zijn voor neurologische aandoeningen. Het grootste risico van dit conserveermiddel ligt op het niveau van de voortplanting: steriliteit, afwijkingen in de menstruatiecyclus, spontane abortussen en misvormingen zijn de belangrijkste waargenomen effecten. Kortom, niets geruststellends! Om al deze redenen verbiedt de ANSM het gebruik van fenoxyethanol in cosmetische producten die bedoeld zijn voor baby's, en beperkt het veel meer dan normaal in producten die bedoeld zijn voor kinderen jonger dan 3 jaar: 0,4%. Als dit alles er niet echt voor zorgt dat je cosmetische producten tegenkomt die het bevatten, dan is hier de kleine INCI-naam, waaronder het voorkomt in de lijst met ingrediënten: fenoxyethanol, 2-fenoxyethanol of fenoxytol.

2e categorie: Antioxidantconserveermiddelen

Waarom oxideren cosmetische producten?

Antioxidanten in cosmetische producten worden om twee belangrijke redenen gebruikt: enerzijds hebben ze een doel bescherm het cosmetische product tegen oxidatie, en dit is wat ons zal interesseren, en aan de andere kant bescherm de huid tegen vrije radicalen, en dat is een ander onderwerp. Voordat u begint, is het belangrijk om te onthouden wat oxidatie is. Een kleine flashback naar je middelbare schooltijd: een oxidatie is een reactie waarbij een reactant één of meer elektronen verliest. In het dagelijks taalgebruik spreken we vaak van oxidatie als zuurstof de boosdoener is. En waar wordt zuurstof in grote hoeveelheden aangetroffen? In de lucht, bingo! Bij onze cosmetische producten is het deze keer niet het water dat het doelwit is, maar de olieachtige fase van het product, en meer in het bijzonder de vetzuren waaruit plantaardige oliën bestaan. De zuurstof zal reageren met de dubbele bindingen van de vetzuren, de zogenaamde onverzadigde vetzuren. De hoeveelheid onverzadigde vetzuren varieert enorm per plantaardige olie. Daarom zal Rozenbottelolie veel gevoeliger zijn voor oxidatie dan bijvoorbeeld Jojoba-olie! Hoe meer onverzadigde vetzuren een plantaardige olie bevat, hoe meer dubbele bindingen er zullen zijn en hoe meer zuurstofmoleculen een goede dag zullen hebben. Om een ​​laag toe te voegen, spelen andere factoren een rol bij de oxidatie van het product, exogene factoren deze keer. Bij een verkeerde benaming spreken we vaak van oxidatie door UV-lichtstralen, enz. Nee! In werkelijkheid is licht slechts een versneller van oxidatieverschijnselen. Dit is helaas niet de enige, contact met metalen (ijzer of koper) en hitte horen daar ook bij. Daarom is het absoluut noodzakelijk om dit te doen houd uw cosmetische producten uit de buurt van elke bron van licht en warmte. Wanneer ze worden geoxideerd, produceren vetzuren nieuwe verbindingen waarvan we de effecten niet kunnen controleren de bekende vrije radicalen. De olie wordt dan ranzig genoemd, kan van kleur, geur en textuur veranderen en de eigenschappen ervan veranderen. Kortom, het is goed om weg te gooien. In cosmetische producten is het allemaal hetzelfde. Als de olie waaruit het bestaat, wordt geoxideerd, resulteert dit in een verandering in de organoleptische kenmerken ervan. Als je twijfelt: afval!

Antioxidant-conserveermiddelen moeten worden vermeden

Er zijn twee belangrijke antioxidantconserveermiddelen die je moet vermijden: BHT (gebutyleerd hydroxytolueen) en BHA (gebutyleerd hydroxyanisol). Er zijn zeer weinig onderzoeken naar BHT uitgevoerd, maar dit neemt niet weg dat er veel twijfels bestaan ​​over de veiligheid ervan. Bij hoge doses kan het een hormoonontregelaar zijn, effecten hebben op de voortplanting en de ontwikkeling van tumoren bevorderen. BHA wordt, in tegenstelling tot BHT, steeds minder aangetroffen in cosmetische producten, en met goede reden: het is kankerverwekkend volgens het IARC, het International Agency for Research on Cancer. Ten slotte zouden beide verantwoordelijk zijn voor allergieën en een sensibiliserend potentieel hebben.

Antioxidant-conserveermiddelen die worden gebruikt in biologische en natuurlijke cosmetica

Bepaalde ingrediënten zoals plantaardige oliën bevatten van nature antioxidanten. Dit is echter vaak niet krachtig genoeg en het is noodzakelijk om meer toe te voegen om een ​​betere productbescherming te garanderen. De twee belangrijkste gebruikte antioxidanten zijn daarom vitamine E, gevonden onder de INCI-naam Tocopherol of Tocopherylacetaat, en het CO2-extract van Rozemarijn, Rosmarinus officinalis-bladextract.

Op te sommen, zonder conserveermiddel, zorgt voor een perfecte veiligheid voor de huid en het lichaam. Vanwege hun eigenschappen is geen enkele triviaal, maar laten we dat niet vergeten het is de dosis die het gif maakt. Omdat ze allemaal schade kunnen veroorzaken, blijven het producten die nauwlettend in de gaten worden gehouden en bestudeerd door de autoriteiten. Om jezelf tegen alle risico's te beschermen zijn er verschillende keuzes mogelijk: lees de lijst met ingrediënten van conventionele producten om te controversiële conserveermiddelen te vermijden, kies voor biologische cosmetische producten waarvan de conserveermiddelen over het algemeen betrouwbaarder zijn, of maak gewoon je eigen cosmetica! Deze laatste keuze maakt het enerzijds mogelijk om recepten te creëren die perfect zijn aangepast aan uw huidtype, om de exacte samenstelling van het mengsel te kennen, maar vooral om het gebruik van bewaarmiddelen die te veel risico's met zich meebrengen, te beperken of zelfs te vermijden.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.6 ( 292 stemmen )