Cosmetische producten zoals crèmes, make-up of andere schoonheidsproducten zijn over het algemeen emulsies, samengesteld uit een waterige fase (d.w.z. water en in water oplosbare componenten), een lipidefase (dat wil zeggen olie en/of vet en componenten die oplosbaar zijn in vetstoffen). ) en een emulgator om het mengsel vast te houden. Zonder emulgator zouden uw crèmes op niets minder lijken dan uw tweefasige make-up verwijderaar, vanwege de ongelukkige neiging van de waterige en lipide fasen om te scheiden (zoals de olie en azijn in een saladedressing). Emulgatoren zijn dan essentieel om deze mengsels stabiel te maken. Onder de emulgatoren die in de handel verkrijgbaar zijn, hebben sommige de vorm van was; we noemen ze emulgerende wassen.

Dit artikel is bijgewerkt op 04/08/2023

Wat is een emulsie?

Een emulsie is a mengsel tussen twee onmengbare fasen, dat wil zeggen die niet op natuurlijke wijze vermengen, zoals water en olie. Tijdens een emulsie zullen deze twee fasen een macroscopisch homogeen mengsel vormen, dat wil zeggen dat het mengsel met het blote oog volkomen homogeen zal lijken, door mechanische werking of actieve ingrediënten. Uiteindelijk zal een van de twee startfasen in de vorm van druppels in de andere fase verspreid worden. We kunnen dus twee soorten emulsie hebben:

      • water in olie : de waterdruppels (in een kleiner deel) worden in de olie verspreid, waardoor vrij dikke crèmes ontstaan, geschikt voor de droge huid.
      • olie in water : de oliedruppeltjes (in kleinere hoeveelheden) worden in het water verspreid. Wij kunnen dan bijvoorbeeld light crèmes of bodymilks maken.

Het probleem is dat het mengsel onstabiel is, wat betekent dat als we het rustig laten staan, we na een bepaalde tijd de herscheiding van deze twee fasen kunnen waarnemen. De redenen zijn simpel: het gaat om aantrekkingskracht en dichtheid. Waterdruppels hebben de neiging elkaar aan te trekken, hetzelfde geldt voor olie, wat de scheiding van de twee fasen zal bevorderen. De tweede belangrijke reden is het verschil in dichtheid tussen water en olie. Water heeft een dichtheid van 1 (d.w.z. 1 liter water weegt 1 kg). Het is zwaarder dan olie, die een dichtheid heeft van ongeveer 0,9 (d.w.z. 1 liter olie weegt ongeveer 900 g). Wanneer je de twee mengt, is het resultaat dat het water “zinkt”, terwijl de olie “drijft”! We zullen dus het water op de bodem vinden en de olie boven het water.

emulsie

Wat zijn emulgatoren?

Wat is het punt ?

Om het fenomeen van herscheiding van de twee fasen te vermijden en om een ​​stabiel mengsel te verkrijgen, wordt een derde ingrediënt genaamd emulgator of emulgator, onderdeel van de familie van oppervlakteactieve stoffen, aan het mengsel toegevoegd. Dit ingrediënt maakt het daarom mogelijk stabiliseer de emulsie zodat de twee fasen goed gemengd blijven de een in de ander, maar ook zodat de textuur stabiel blijft. Als je een crème hebt, wil je tenslotte dat deze crème blijft! Trouwens, mayonaise is niets anders dan een emulsie die een lipidefase bevat: olie, een waterige fase: azijn of mosterd, en een emulgator: eigeel.

Hoe het werkt ?

Een emulgator is een amfifiel en bipolair molecuul, dat wil zeggen dat het zal bestaan ​​uit een hydrofiel deel, wat betekent “dat van water houdt”, dit deel is polair (het heeft twee verschillende polen met tegengestelde ladingen) en een hydrofoob deel, wat integendeel betekent “wie houdt niet van water?” zoals water” omdat dit deel apolair is (het heeft een symmetrische ladingsverdeling en heeft daarom geen “dominante” pool). Het hydrofiele deel zal dan naar de waterfase worden gekeerd, terwijl het hydrofobe deel de voorkeur zal geven aan de lipidefase. Als gevolg hiervan zal de emulgator op de grens tussen water en olie worden geplaatst, we zeggen dat deze zich op de grens bevindtwater-olie-interface. In de emulsie bevindt de emulgator zich op het grensvlak van de druppels, zodat ze dat kunnen doen stabiliteit verkrijgen. Door zichzelf op het grensvlak te plaatsen, bestaat er geen aantrekking meer van druppels van dezelfde fase. Ze zullen niet langer proberen samen te komen. Bovendien kunnen bepaalde emulgatoren geladen groepen dragen, waardoor afstoting tussen druppeltjes van dezelfde fase ontstaat en een betere stabiliteit van het product wordt bevorderd.

emulgerende rol

Emulgerende wassen versus wassen

Emulgerende wassen en wassen worden niet op dezelfde manier verkregen. Wassen zijn dat over het algemeen rechtstreeks gewonnen uit planten of dieren. Laten we bijenwas en carnaubawas als voorbeelden nemen. Bijenwas wordt verkregen door de was terug te winnen (en soms te zuiveren in het geval van witte bijenwas) uit de wasachtige cellen die de honing bevatten. Om dit te doen verwijdert de imker de waspluggen en haalt er de honing uit. Vervolgens verwarmt hij de cellen in water om de was te extraheren en deze te scheiden van andere onzuiverheden en resterende honing. Carnaubawas bedekt op zijn beurt de bladeren van een palmboom afkomstig uit Brazilië: de Copernicia cerifera. De was wordt gewonnen door de bladeren te kloppen. Vervolgens wordt het verfijnd en soms wordt het gebleekt. Een was is een verdikking wat textuur aan de bereiding geeft. Het is ook een filmvormend middel die de huid zal beschermen door een hydrolipidenfilm te vormen die het waterverlies beperkt en de huid verzacht en verzacht dankzij de verzachtende eigenschap. Wassen worden soms als emulgatoren beschouwd omdat sommige ervan een licht emulgerend effect kunnen hebben, of liever een emulsiestabilisator zoals bijenwas, maar dit is duidelijk niet hun belangrijkste werking.

DE emulgerende wassen zijn vooral wassen en hebben dus alle bijbehorende eigenschappen. De term “emulgator” verwijst naar hun vermogen om een ​​water/oliemengsel te emulgeren. Ze zijn gemaakt van derivaten van voornamelijk plantenextracten. Neem bijvoorbeeld de emulgerende was Olivem 1000. Deze bestaat uit twee ingrediënten:

  • “sorbitant olivaat”: gemaakt van olijfolie en sorbitol. Het is een emulgator en huidbeschermer.

  • “cetearylolivaat” : afgeleid van cetearylalcohol (van plantaardige of synthetische oorsprong) en vetzuren uit olijfolie. Het biedt hydraterende eigenschappen, maar het is ook een emulsiestabilisator, verzachtend middel, opacifier en textuurmiddel (eigenschappen van was).

Emulgerende wassen zijn dan perfect gecombineerd om cosmetische preparaten te emulgeren, om hun houdbaarheid te verbeteren.


Verduidelijking: Een zogenaamde zelf-emulgerende was is een emulgerende was die gemakkelijk te gebruiken is, omdat er geen co-emulgator nodig is (emulgator die samen met andere emulgatoren wordt gebruikt).

Kenmerken van emulgerende wassen

Hydrofiel-lipofiel evenwicht (HLB)

De HLB is een indicator die varieert van 0 tot 20 en die het mogelijk maakt om het evenwicht tussen het hydrofiele deel en het hydrofobe deel van een amfifiel molecuul te kwantificeren, gekoppeld aan de oplosbaarheid ervan in water. Hoe lager de HLB-waarde, hoe meer de emulgator hydrofoob zal zijn (die niet van water houdt), of met andere woorden lipofiel (oplosbaar in olie). In dit geval zal je bereiding dik en rijk zijn. Integendeel, hoe hoger de HLB-waarde, hoe hydrofieler (waterminnend) de emulgator zal zijn en het preparaat vloeibaarder zal zijn.

      • Om een ​​water-in-olie-emulgator te hebben, moet de HLB ervan tussen 3 en 6 liggen.
      • Om een ​​olie-in-water-emulgator te hebben, moet de HLB ervan tussen 8 en 18 liggen.

Uw emulgerende was kiezen

Om uw emulgator te kiezen, moet u aan verschillende dingen denken:

      • De textuur van het preparaat dat we willen: willen we een vloeibare, dikke, schuimende, rijke, vluchtige crème... Een water-in-olie-emulsie zal olieachtiger aanvoelen dan bijvoorbeeld een olie-in-water-emulsie, de crème wordt dan dikker en rijker.
      • Jouw huidtype: normaal, droog, vettig, gevoelig, ...
      • De oorsprong van de emulgator: is het een derivaat van aardolieproducten of natuurlijke producten?
Deze vragen zijn belangrijk omdat elke emulgator verschillende eigenschappen heeft en andere eigenschappen aan uw zelfgemaakte bereiding zal geven.

De eigenschappen van emulgerende wassen

Emulgator : emulgerende wassen zal de vorming van stabiele emulsies mogelijk maken.

Verdikking : éhoewel aanwezig in de vorm van was, zullen emulgerende wassen dezelfde eigenschappen hebben als was en in het bijzonder de verdikkende eigenschap die een bepaalde textuur aan het mengsel geeft.

Verzachtend : ze verzachten en verzachten de huid.

Beschermend : emulgerende wassen laten een hydrolipidenfilm achter op de huid. Deze film helpt de huid te beschermen tegen uitdroging door de verdamping van water te beperken en haar te beschermen tegen externe agressies.

Cosmetische toepassingen

Emulgerende wassen worden gebruikt in crèmes, melk, zonbescherming, make-up (foundation, mascara, enz.), conditioners, shampoos, haarmaskers, deodorants.

Handmatig

Smelt de emulgerende was in de lipidefase, op het smeltpunt.
Meng tegelijkertijd de bestanddelen van de waterfase en verwarm alles tot dezelfde temperatuur als de lipidefase.
Voeg de lipidefase voorzichtig toe aan de waterfase terwijl u homogeniseert.
Meng het mengsel een paar minuten en laat het vervolgens afkoelen.

De belangrijkste emulgerende wassen

Olijf 1000

Zelf-emulgerende was
INCI-naam: Sorbitanolivaat, cetearylolivaat

Ideaal voor: ROOM en MELK

Huid type: Alle
Emulsie: Olie in water
Herkomst Plantaardig en synthetisch: Deze emulgerende was is afgeleid van olijfolie en wordt verkregen na verestering van de vetzuren van olijfolie met alcohol en cetearylsorbitol
Ecologie: Biologisch afbreekbaar

  • Technische eigenschappen :
Fusiepunt: 65-75°C
HLB: 9
Oplosbaar in: lipiden en alcoholen
Kleur : ivoorwit
Verschijning : vlokken of korrels
Geur : licht, karakteristiek
Textuur: gemakkelijk uit te smeren, glad, fris en zijdezacht gevoel
Eigenschappen :
- Vochtinbrengende crème: olijfolie is een olie die uitstekend verenigbaar is met de huid. Olivem 1000 is afkomstig van olijfolie, dus het is interessant om het in cosmetische producten te gebruiken. Bovendien ligt de samenstelling zeer dicht bij die van menselijk talg, waardoor het de hydratatie van de huid op peil houdt.
- Snelle penetratie
- Beschermend: vermindert waterverlies door de vorming van een hydrolipidenfilm

  • Gebruik :
Olivem 1000 kan worden gebruikt in preparaten die tussen 5 en 25% olie bevatten.
De uiteindelijke textuur wordt na ongeveer 24 uur bereikt.

Doseringen:
- melk en lotions: 2-3%
- vloeibare tot consistente crèmes: 4-8%

Toepassingen: melk, lotions, crèmes, haarverzorging (masker)

Xyliantie

Zelf-emulgerende was
INCI-naam: Cetearyl Tarwestro-glycosiden (en) Cetearylalcohol

Ideaal voor: CRÈMES, BALSEMS en MOUSSES

Huid type: Alle
Emulsie: Olie in water
Herkomst Plantaardig en synthetisch: Afkomstig uit gehydrolyseerd tarwestro en cetearylalcohol geproduceerd uit plantaardige oliën
Ecologie: Biologisch afbreekbaar

  • Technische eigenschappen :
Fusiepunt: 60-70°C
HLB: 10,9
Oplosbaar in: lipiden
Kleur : bleek geel
Verschijning : vlokken
Geur : karakteristiek
Textuur: glad, glanzend, zijdeachtig, zacht, niet plakkerig, niet vettig, romig
Eigenschappen :
- Schuimsynergist: maakt de vorming van schuim mogelijk en verbetert de textuur, het volume en de stabiliteit
- Viscositeitscontrolemiddel

  • Gebruik :
Xyliance kan worden gebruikt in preparaten die tussen de 20 en 45% olie bevatten. Het is niet geschikt voor emulsies met een lage viscositeit en spuitbare melk.

Doseringen: 
- vloeibare melk en crèmes: 1-2%
- crèmes, dikke balsemmaskers: 3-10%

Toepassingen: lotions, melk, crèmes, zalven, sticks, balsems, maskers, haarverzorging, make-up, mousses

Glycerylstearaat AE

Zelf-emulgerende, co-emulgerende was
INCI-naam: Glyceryl stearaat

Ideaal voor: CRÈMES, HAARVERZORGING en MAKE-UP

Huid type: Alle
Emulsie: Water in olie
Herkomst Plantaardig en synthetisch: Afkomstig van glycerine, verkregen door verestering van glycerine en stearinezuur
Ecologie: Biologisch afbreekbaar

  • Technische eigenschappen :
Fusiepunt: 56-60°C
HLB: 3,8
Oplosbaar in: lipiden en alcoholen
Kleur : eierschaal
Verschijning : glitters of poeder
Geur : karakteristiek
Textuur: niet vettig, glad en glanzend
Eigenschappen :
- Smerend: smeert de huid en laat een zacht en glad uiterlijk achter
- Hydraterend
- Doordringend

  • Gebruik :
Doseringen: 1-10%

Toepassingen: melk, lotions, crèmes, boters, haarverzorging (maskers, conditioners, shampoos), make-upbasissen, make-up (foundation, mascara, oogschaduw, eyeliner), gels

Montanov L

Zelf-emulgerende was
INCI-naam: C14-22-alcoholen (en) C12-20-alkylglucoside

Ideaal voor: SPRAYS, MELK en MAKE-UP

Huid type: Alle
Emulsie: Olie in water
Herkomst Plantaardig en synthetisch: Afkomstig uit kokosolie, palmolie en glucose
Ecologie: Biologisch afbreekbaar

  • Technische eigenschappen :
Fusiepunt: 75-80°C
HLB: 10
Oplosbaar in: lipiden
Kleur : geelachtig wit
Verschijning : zuigtabletten
Geur : karakteristiek
Textuur: licht en ultrazacht
Eigenschappen :
- Hydraterend
- Uitstekende compatibiliteit met de huid
- Uitstekende compatibiliteit met geladen actieve stoffen en make-uppigmenten

  • Gebruik :
Montanov L kan worden gebruikt in preparaten die tot 60% olie bevatten. 

Doseringen: 
- melk en sprays: 1-4%

Toepassingen: sprays, milks, lichte crèmes, balsems, maskers, haarverzorging, make-up (vloeibare foundations)

Polawax

Zelf-emulgerende was
INCI-naam: Cetearylalcohol en polysorbaat 60

Ideaal voor: MELKS, CRÈMES, BALSEMS en DEODORANTS

Huid type: Alle
Emulsie: Olie in water
Herkomst Plantaardig en synthetisch: Polysorbaat 60 wordt gemaakt door polymerisatie van ethyleenoxide met een suikeralcoholderivaat. Cetearylalcohol is een mengsel van cetylalcohol en stearylalcohol afkomstig van planten of gesynthetiseerd.
Ecologie: Biologisch afbreekbaar

  • Technische eigenschappen :
Fusiepunt: 50-54°C
HLB: 8
Oplosbaar in: lipiden 
Kleur : eierschaal
Verschijning : zuigtabletten
Geur : karakteristiek
Textuur: romig, glad en glanzend
Eigenschappen :
- Langdurige vochtinbrengende crème

  • Gebruik :
Doseringen:
- melk en lotions: 3-5%
- crèmes: 5-10%
- balsems: 10-15%

Toepassingen: melk, lotions, crèmes, balsems, deodorants, reinigingsmiddelen, zonbescherming

Xyliantie

Zelf-emulgerende was
INCI-naam: Cetearyl Tarwestro Glycosiden (en) Cetearyl Alcohol

Ideaal voor: CRÈMES, BALSEMS en MOUSSES

Huid type: Alle
Emulsie: Olie in water
Herkomst Plantaardig en synthetisch: Afkomstig uit gehydrolyseerd tarwestro en cetearylalcohol geproduceerd uit plantaardige oliën
Ecologie: Biologisch afbreekbaar

  • Technische eigenschappen :
Fusiepunt: 60-70°C
HLB: 10,9
Oplosbaar in: lipiden
Kleur : bleek geel
Verschijning : vlokken
Geur : karakteristiek
Textuur: glad, glanzend, zijdeachtig, zacht, niet plakkerig, niet vettig, romig
Eigenschappen :
- Schuimsynergist: maakt de vorming van schuim mogelijk en verbetert de textuur, het volume en de stabiliteit
- Viscositeitscontrolemiddel

  • Gebruik :
Xyliance kan worden gebruikt in preparaten die tussen de 20 en 45% olie bevatten. Het is niet geschikt voor emulsies met een lage viscositeit en spuitbare melk.

Doseringen: 
- vloeibare melk en crèmes: 1-2%
- crèmes, dikke balsemmaskers: 3-10%

Toepassingen: lotions, melk, crèmes, zalven, sticks, balsems, maskers, haarverzorging, make-up, mousses

Handmatig :
Smeltxyliantie in de lipidefase, tot 70°C.
Meng tegelijkertijd de bestanddelen van de waterfase en verwarm alles tot 70°C.
Voeg de lipidefase voorzichtig toe aan de waterfase terwijl u homogeniseert.
Meng het mengsel een paar minuten en laat het vervolgens afkoelen, terwijl je blijft mixen.

De belangrijkste wassen

Bijenwas

Dierlijke was
INCI-naam: Cera alba

Ideaal voor: ROOM en MELK

Huid type: Alle
Herkomst Dier: gemaakt door bijen om de cellen te vormen van de bijenkorf waarin de honing wordt opgeslagen
Ecologie: Biologisch afbreekbaar

  • Technische eigenschappen :
Fusiepunt: 61-66°C
Oplosbaar in: lipiden 
Dichtheid bij 20°C: 0,920-0,970
Kleur : gebroken wit of geel (indien ongezuiverd)
Verschijning : zuigtabletten
Geur : honingzoet
Textuur: glad en romig
Eigenschappen :
- Beschermend: laat een beschermend laagje achter op de huid
- Occlusief: vormt een waterdichte film op de huid
- Emulsiestabilisator: heeft een positief effect op de emulsiestabilisatie

  • Gebruik 
Doseringen:
- crèmes: 2-5%
- balsem: 5-15%

Toepassingen: crèmes, balsems, lippenbalsems, deodorant, glans, zepen, kaarsen

Candelillawas

Plantaardige was
INCI-naam: Euphorbia cerifera (Candilla) was

Ideaal voor: LIPSTICKS, LIPPENBALSEM en ANDERE MAKE-UP

Huid type: Alle
Herkomst Plant: deze was bedekt de stengels en bladeren van de plant: Euphorbia cerifera gelegen in het noordoosten van Mexico en/of het zuiden van Texas.
Ecologie: Biologisch afbreekbaar

  • Technische eigenschappen :
Fusiepunt: 68-75°C
Oplosbaar in: lipiden
Dichtheid bij 20°C: 0,950-0,960
Kleur : geel bruin
Verschijning : glitter
Geur : karakteristiek
Textuur: glad en romig
Eigenschappen :
- Beschermend: laat een beschermend laagje achter op de huid
- Hechtmiddel: bevordert de houdbaarheid van make-up zoals mascara en eyeliner
- Emulsiestabilisator: heeft een positief effect op de emulsiestabilisatie
- Rijk aan voedingsstoffen

  • Gebruik 
Doseringen: 1-10%
Als je het wilt vervangen door bijenwas, moet je de helft minder gebruiken.

Toepassingen: crèmes, balsems, lippenbalsems, lippenstiften, mascara's, eyeliners, glossen, compacte poeders, make-uppotloden, deodorant, glossen, zepen, kaarsen, zonverzorging, doucheverzorging.
Candelillawas is perfect voor lippenstiften omdat het houvast, glans en goede hechting aan de huid geeft. Bovendien vergemakkelijkt het het loslaten van de stokjes en verhoogt het het verwekingspunt.

Carnaubawas

Plantaardige was
INCI-naam: Copernicia Cerifera (carnauba)was

Ideaal voor: LIPPENBALSEM, CRÈMES en MAKE-UP

Huid type: Alles, maar ideaal voor de kwetsbare huid
Herkomst Plantaardig: deze was wordt gewonnen door het slaan van de bladeren van een palmboom afkomstig uit Brazilië: de Copernicia cerifera wiens oppervlak het bedekt. De was wordt vervolgens verfijnd en kan worden gebleekt.
Ecologie: Biologisch afbreekbaar

  • Technische eigenschappen :
Fusiepunt: 80-88°C
Oplosbaar in: lipiden 
Dichtheid bij 20°C: 0,990-0,995
Kleur : lichtbruin tot lichtgeel
Verschijning : poeder, glitter of stukjes
Geur : karakteristiek
Textuur: teder
Eigenschappen :
- Beschermend: laat een aanzienlijke beschermende film achter op de huid, waardoor deze ideaal is voor de gevoelige huid
- Ontharingsmiddel: deze was kan worden gebruikt in ontharingswas
- Verzachtend middel: verzacht en verzacht de huid

  • Gebruik 
Doseringen:
- crèmes: 2-5%
- balsem: 5-10%

Toepassingen: crèmes, balsems, lippenbalsems, lippenstift, eyeliner, mascara's, oogschaduw, foundation, vernis, ontharingswas.
Het kan worden gebruikt als co-emulgator met een emulgerende was of bijenwas om de houdbaarheid van een crème te versterken.

Rijstzemelenwas

Plantaardige was
INCI-naam: Rijstzemelenwas/ Oryza Sativa Zemelenwas / Oryza sativa cera

Ideaal voor: MAKE-UP, STYLINGWASSEN en CRÈMES

Huid type: Alle
Herkomst Plantaardig: rijstzemelenwas is een bijproduct van de productie van rijstolie. Het wordt gewonnen uit de schil van de rijstkorrel
Ecologie: Biologisch afbreekbaar

  • Technische eigenschappen :
Fusiepunt: 77-82°C
Oplosbaar in: lipiden
Dichtheid bij 20°C: 0,950-0,960
Kleur : geel oranje
Verschijning : zuigtabletten
Geur : karakteristiek
Textuur: zijdezacht, niet plakkerig
Eigenschappen :
- Beschermend: laat een beschermend laagje achter op de huid
- Occlusief middel: het vormt een ondoordringbare film op de huid
- Geleren: met deze was kunnen gels worden gemaakt
- Haarconditioner: geeft substantie, glans, geeft volume aan het haar en maakt het gemakkelijk doorkambaar, soepel en zacht

  • Gebruik 
Rijstzemelenwas is een zeer goed alternatief voor bijenwas.

Doseringen:
- crèmes: 2-5%
- balsems: 5-15%

Toepassingen: crèmes, lotions, balsems, lippenbalsems, lippenstiften, mascara's, eyeliner, zonverzorging, haarverzorging (stylingwax voor bard en haar).

Soja was

Plantaardige was
INCI-naam: Gehydrogeneerde sojaolie

Ideaal voor: BALMEN en MASSAGEKAARSEN

Huid type: Alle
Herkomst Plantaardig: deze was wordt verkregen door hydrogenering van sojaolie uit niet-GMO-sojabonen
Ecologie: Biologisch afbreekbaar

  • Technische eigenschappen :
Fusiepunt: 52-54°C
Oplosbaar in: lipiden 
Dichtheid bij 20°C: 0,920-0,925
Kleur : ivoorwit
Verschijning : glitters of pellets
Geur : karakteristiek
Textuur: glad, glanzend, zijdeachtig, niet plakkerig
Eigenschappen :
- Beschermend: laat een belangrijke beschermende film achter op de huid
- Voedend en hydraterend

  • Gebruik 
Doseringen:
- crèmes: 2-5%

Toepassingen: Massagekaarsen (niet branden omdat hun smeltpunt laag is), balsems, crèmes

Mimosa-was

Plantaardige was
INCI-naam: Acacia decurrens bloemenwas

Ideaal voor: BALMEN en CRÈMES

Huid type: Allesbehalve ideaal voor de gevoelige huid
Herkomst Plantaardig: deze was wordt gewonnen uit de mimosabloem
Ecologie: Biologisch afbreekbaar

  • Technische eigenschappen :
Fusiepunt: 60-65°C
Oplosbaar in: lipiden
Dichtheid bij 20°C: 0,950-0,990
Kleur : geel bruin
Verschijning : zuigtabletten
Geur : mimosa
Textuur: zacht, romig
Eigenschappen :
- Beschermend: laat een beschermend laagje achter op de huid (equivalent aan carnaubawas)
- Occlusief: het vormt een waterdichte film op de huid
- Verzachtend middel: het verzacht en verzacht de huid

  • Gebruik 
Doseringen:
- crèmes: 2-5%
- balsems: 5-10%

Toepassingen: crèmes, balsems, lippenbalsems, lippenstift, glossen

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 790 stemmen )